Ислямистите в Нигерия нападат училища, за да унищожават западните идеи

Президентът на Нигерия Гудлък Джонатан (в средата) води кампания срещу ислямистите от Боко ХарамТе се приближават до училището под прикритието на нощта, въоръжени с коктейли "Молотов" и автоматични оръжия. Повечето от учителите и учениците успяват да избягат, но някои от тях, включително директора Адану Харуна оставят в сградата.


"Те накараха студентите да се наредят в редица и да се съблекат. След това накараха тези с косми на пубиса да легнат по лице", описва Харуна нападението на ислямистите срещу училището му пред агенция Reuters.


Училището Мамудо се превръща в четвъртото учебно заведение, което е нападнато в нигерийския североизток през последния месец от страна на ислямистите от "Боко Харам". При атаката на 6 юли са убити 22 ученици и 1 учител.
Нападенията разкриват много за бунтовниците, които настояват за създаване на средновековен ислямски халифат в Северна Нигерия. В качено в интернет видео лидерът на "Боко Харам" Абубакар Шекау отрече да е нареждал последните убийства, защото групата му не напада малки деца, но приветства нападенията срещу училищата по западен модел.


"Напълно подкрепяме атаката срещу училището Мамудо, както и срещу други училища", казва той. "Западните училища са срещу исляма... Ще убием учители им."


Самото име "Боко Харам" се превежда като "Западното обучение е погрешно". Движението първоначално се сформира преди десетилетие като реакция на западното влияние в Нигерия. Основателят на групата Мохамед Юсуф казва, че то отравя съзнанието на младите срещу исляма. От тогава насам групата се разцепва на няколко по-малки фракции.


Заради последните нападения в цяла Североизточна Нигерия училищата се изпразват. Това заплашва региона с още по-голяма радикализация и икономически проблеми за сметка на богатия на петрол християнски юг.


Учителят Насир Салаудин, чийто син е убит при нападение срещу училището Даматуру на 16 юни, казва, че е направил всичко по силите си, за да инвестира в образованието на момчето с надеждата то да си намери добра работа. "Убиха го хладнокръвно, само защото е ученик и баща му е учител", казва Салаудин. "Съжалявам, че изобщо някога съм учил нещо", допълва бащата през сълзи.


Нападенията срещу училищата също така може да бъдат разглеждани като признак за отслабване на "Боко Харам". "С оглед на правителствената кампания срещу тях, много от местата като полицейски участъци или военни бази стават все по-трудни за нападане", казва Коле Шетима, председател на Центъра за демокрация и развитие. "Училищата са лесни мишени."


Атаките също така обаче отрязяват радикалната идеология, която отхвърля модерността и иска да върне часовника назад към времето, когато земите в Западна Африка не са виждали европейци.


"Боко Харам" смятат, че светската образователна система е промила мозъците на нигерийците да приемат постколониалната западна система и да забравят ислямските традиции, които са съществували преди това", казва Джейкъб Зен, експерт по групата от Jamestown Foundation. Целта на нападенията от миналия месец, при които загиват 48 деца и 7 преподаватели, е да изплаши родителите и учениците.


"Посланието е: или си извадете децата от училищата и ги пратете в ислямски училища, които одобряваме", казва Зен. В тези институции се преподава само на арабски и не се учат предмети като природознание.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK