Панама задържа севернокорейски кораб, превозващ недекларирани оръжия от Куба

Кораб, преминаващ през Панамския канал

© Reuters

Кораб, преминаващ през Панамския каналВластите в Панама задържаха севернокорейски кораб, пътувал от Куба и натоварен с военно оборудване. Новината потвърди президентът на Панама Рикардо Мартинели, цитиран от Guardian.


Оръжията, скрити в контейнери с кафява захар, били намерени, след като органите спрели кораба заради подозрения, че превозва наркотици. Плавателният съд е бил задържан в близост до пристанището Манзанило от атлантическата страна на канала.


"Ще продължим да разтоварваме кораба, за да разберем какво точно има на борда", заяви Мартинели по панамската телевизия късно в понеделник, без да дава повече подробности. "Не може да превозваш недекларирани оръжия през Панамския канал", категоричен бе той.
Президентът качи в Twitter снимка от борда на кораба, на която в един от товарните контейнери се вижда голям зелен обект. Той каза още, че капитанът е опитал да се самоубие, след като плавателният съд е бил спрян. Полицията е задържала около 35 души от екипажа.


Говорител на Панамския канал каза, че няма повече информация, и помоли журналистите да отправят въпросите си към главния прокурор, който обаче не отвърна на запитванията за коментар, уточняват от Guardian.


Органите на реда обясняват, че проверка на плавателен съд, минаващ през канала, може да бъде предизвикана при неспазване на изискването за известие 96 часа преди неговото пристигане, при неправилна или липсваща информация в предоставената документация или по нареждане на властите на Панама.


Около 14 000 кораба преминават през канала всяка година, което представлява около 5% от световната търговия. Панама отговаря за 82-километровия воден канал от 1999 г. насам и той е основен източник на приходи за станата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK