Как агенти на разузнаването използват секса за шпионаж

Анна Чапман е представителка на най-новото поколение секс шпиони

© Associated Press

Анна Чапман е представителка на най-новото поколение секс шпиониВеднъж бившият генерал на КГБ Олег Калугин e запитан защо толкова много руски шпиони използват секса в работата си, спомня си историкът Х. Кийт Мелтън, цитиран от Foreign Policy. Калугин отговоря простичко: "В Америка, на Запад, от време на време молиш мъжете да се изправят и да се застъпят за страната си. Разлика почти няма. В Русия, ние молим жените да легнат."


Първата асоциация на повечето хора, когато чуят за шпиони и секс, е Джеймс Бонд. Но разузнаването чрез прелъстяване е част и от реалния живот. На брифинг в Международния шпионски музей във Вашингтон миналата седмица Мелтън разкри някои от най-големите тайни на секспионажа.


Един от най-любопитните епизоди в историята на секспионажа настъпва в периода на Студената война през 1963г., когато Великобритания научава по трудния начин, че комбинацията секс плюс шпионаж може да обърка дори и най-добре скроените планове. Тогава британската служба за сигурност MI5 успешно развява танцьорката Кристин Кийлър под носа на руското военноморско аташе Евгений Иванов. Оказва се обаче, че умението на Кийлър да кара мъжете да припадат по нея си има и своя недостатък. На парти същото това лято Джон Профумо, британският военен министър, вижда Кийлър да плува гола в басейн. И също е запленен от нея.
По думите на Милтън, "Имате една ситуация, равняваща се на това министърът на отбраната да има любовна връзка със същата жена, с която връзка има и руското военно аташе. Това няма как да свърши добре." И наистина след като Профумо категорично отрича аферата пред парламента, Кийлър решава да продаде любовните му писма на вестник Express. Профумо подава оставка и консервативното правителство на Харол Макмилън се разпада.


В Съединените щати, подобни скандали стигат чак до най-високите нива на властта. Подозираната в шпионаж за Източна Германия Елън Ромеч, била момиче на повикване в клуб Кворум, любимо място на политиците (които, разбира се, използвали страничния вход) във Вашингтон. Твърди се, че Ромеч била една от жените в живота на президента Джон Ф. Кенеди. И макар президентът да имал много връзки, тази притеснява брат му особено много. Затова Роберт Кенеди се заема със задачата да изпрати Ромеч обратно в Европа, като се увери, че тя ще запази мълчание, както и да убеди директорът на ФБР Дж. Едгар Хувър да се откаже от разследването на случая.


Да накараш някой да падне в сексуалния капан - "сладкия капан", както го наричат шпионите – въобще не е лесно. Маркъс Улф, бивш ръководител на разузнаването в Източна Германия, е един от майсторите в занаята. Идеята му била да изпраща мъже-агенти, наричани "Ромеовци", на места като централата на НАТО с мисията да свалят жените секретарки. По-късно той споделя с Мелтън, че един добър "Ромео" има три основни черти: той е симпатичен, знае как да се превърне в център на вниманието и е добър слушател, което кара жените да обичат да разговарят с него.


Ако си "Ромео", който иска да свали някоя жена, обяснил Улф на Мелтън, "не отиваш при тях, те трябва да дойдат при теб. Превръщаш се в душата на компанията, купуваш напитките, казваш шегите. Ти си центърът на купона. Тя ще дойде при теб. И това естествено ще направи всичко по-лесно."


Следващата стъпка е бързото ескалиране на връзката. Агентът ще й предложи брак и след сватбата ще разкрие на жена си, че е шпионин – но за приятелска страна (като Канада, например). Завършекът идва, когато агентът обясни, че ще бъде извикан обратно в станата си, съсипвайки ценните им взаимоотношения, ако съпругата му не сподели някаква информация, с която той да задоволи шефовете си у дома.


Тази тактика е толкова успешна, че през 1978г. разузнаването на Източна Германия знае за поне 53 случая на жени, паднали в капана на "Ромеовците". През 1980г. от НАТО вече са започнали да събират информация и да наблюдават самотните жени-секретарки, за да са сигурни, че няма да се оженят за източногермански шпиони.


Сексуалният шпионаж продължава и след края на Студента война. Само преди три години, ФБР арестува 10 руски шпионина в Ню Йорк. Най-известният от тях е Анна Чапман, която използва брака си с британски гражданин, с когото се среща на купон в Лондон, за да получи британски паспорт, с който след това влиза в САЩ. Мелтън отбелязва, че когато съпругът й Алекс Чапман по-късно е запитан дали е забелязал нещо необичайно в поведението на жена си, той отговоря: "Всеки път, когато звънях на мобилния й, тя ми отговаряше от уличен телефон, но тогава не мислех, че това е нещо необичайно".


Дигиталната ера може да направи секса още по-сериозен инструмент за шпионаж. "В света на дигиталните технологии, новият сладък капан не е сексуален", твърди Мелтън. "Не става въпрос за компромис, а за достъп." За да илюстрира думите си, той показа обучаващо видео, в което жена сваля мъж в бар, сипва нещо в питието му и след това се оттегля заедно с него в хотелската му стая. И докато той лежи упоен на леглото, тя има достатъчно време, за да инсталира програми на компютъра му и да прочете съобщенията на всичките му устройства.


"Неограниченият достъп до лаптопа и мобилния му телефон го правят неограничено уязвим," предупреждава Мелтън.


След разговора с Мелтън човек от публиката посочва, че нито един от примерите, не включва американски шпиони, които използват секса като оръжие.


"Официалното становище е, че ние не само не го одобряваме, но и че ако някой направи това, най-вероятно ще изгуби разрешителното си", обясни Мелтън. "Така че това не е нещо, което правим." Поне това е официалното становище.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK