Синът на френския външен министър е разследван за пране на пари и финансови измами

Френският външен министър Лоран Фабиюс (на снимката) не за първи път е поставен в неудобно положение заради съмнителното поведение на по-големия си син

© Reuters

Френският външен министър Лоран Фабиюс (на снимката) не за първи път е поставен в неудобно положение заради съмнителното поведение на по-големия си синФренската прокуратура е започнала разследване срещу по-големия син на външния министър на страната Лоран Фабиюс по подозрения в измама, финансови злоупотреби и пране на пари, съобщи вестник Le Monde. Процедурата е била задействана на 27 юни, но информацията стана известна вчера. Засега не се съобщават конкретните обвинения, които биха могли да бъдат повдигнати на Тома Фабиюс, но се знае, че е изпратена молба за сътрудничество с властите в Мароко.


Неяснотите около произхода на капиталите на сина на най-богатия министър в настоящия френски кабинет не са от вчера. През октомври 2011 г. срещу него беше подадена жалба, в резултат на която през май 2012 г. беше започнато предварително разследване на паричните му трансфери. Последваха два сигнала на агенцията за борба с прането на пари към министерството на икономиката и финансите Tracfin, единият от които е фокусиран върху покупката му на апартамент в луксозен парижки квартал.


В края на април вестник Le Point сигнализира, че през юни 2012 г. тогава 31-годишният Тома Фабиюс си е купил разкошно жилище от 280 квадрата в центъра на столицата за скромната сума от 7 милиона евро. Според официалните регистри той не плаща данъци върху доходите си (което предполага, че няма такива). След като редица френски медии зададоха въпроса за произхода на средствата, с които е платен апартаментът, в края на миналия месец Генералната дирекция за борба с големите финансови престъпления е започнала официално разследване на случая.
В комюнике адвокатът на Тома Фабиюс заяви, че жилището е финансирано отчасти с лични средства на неговия клиент и отчасти с банков заем, подкрепен с обичайните гаранции – ипотека върху имота и сключена застраховка живот.


Според някои източници обаче мистериозните приходи на сина на външния министър, отдавна спечелил си репутацията на комарджия, идват от игри със залагания.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK