Ходорковски: Държавата се нахвърли върху обикновените хора

Ходорковски: Държавата се нахвърли върху обикновените хора

© ReutersПо повод осъдителната присъда от четвъртък срещу Алексей Навални - руски блогър и световно известен критик на управлението на президента Владимир Путин, бившият олигарх Михаил Ходорковски, за когото се смята, че е вкаран в затвора за дълги години не заради данъчни престъпления на национализираната му по-късно корпорация ЮКОС, колкото заради опитите си да финансира политическа дейност, разпространи на сайта си специално изявление, което публикуваме:


"Днес,


за да станеш герой, е достатъчно просто да бъдеш честен. Да не бъдеш предател
Добре познавам това чувство, когато до дъното на душата си си поразен как хора, които дори не са те виждали, на процеса отказват да клеветят и влизат в затвора.


Обикновеният предприемач Пьотр Офицеров - "случаен човек", както го нарече Алексей Навални, каза в съда по делото "Кировлес": "Излъжеш ли някого, попадаш зад решетки до живот - сделките със съвестта никога не са равностойни. Има неща, за които не бива да се правят компромиси."


По делото за ЮКОС седят в затвора или в принудителна емиграция десетки случайни хора. И това е много по-страшно, отколкото поръчковите "политически" или "рекетьорски" дела.


Днес репресивната машина на властта е насочена именно срещу случайни хора. Неслучайно почти 30 души са издърпани от тълпата и поставени на подсъдимата скамейка по делото за протестите на площад "Болотни". Това е циничното и жестоко послание на властта: не е важно кой си  - бяла лента на протеста, инженер, студент, пенсионер, опозиционер, физик-теоретик, мениджър, математик, търговски директор, учени или бездомник.


Излязъл си на санкциониран митинг - в затвора!


Опитал си честно да работиш, да не плащаш подкупи, да не влизаш в системата - в затвора! Разобличавал си чиновници, изнасящи зад граници милиарди от бюджета - умри в ареста и вече мъртъв те признават за виновен във всички смъртни грехове! (Става дума за Сергей Магнитски - бел. ред.)


Обвинителната присъда от 18 юли (на Алексей Навални - бел. ред.) беше предсказуема и неизбежна. За Русия няма нищо необичайно в осъждането на политическите опоненти на властта по обвинения за углавни престъпления - и във времената на сталинския терор, и в годините на Хрушчов и Брежнев съдебно-правоохранителната ни система прилежно обявяваше опонентите на режима за обикновени престъпници. Така тя позволяваше на ръководителите на страната лицемерно да заявяват, че няма политически затворници. Така затворниците в Русия хем бяха и повече, отколкото сега, хем по-малко. Присъдите хем бяха повече (във времената на вожда на народа), хем по-малко.


И ето, последиците винаги се оказваха едни и същи:


най-активната част от обществото масово напускаше или се самоизолираше във вътрешна емиграция


Страната започна да се саморазрушава, процъфтяваха корупцията, ограбването на бюджета и безумните мегапроекти.


Тук дори най-оптимистичният оптимист ще се замисли: а към какво всъщност се стреми властта? Трябва ли да се рискува, като се занимаваш с бизнес? И във всеки случай трябва ли да правиш дългосрочни планове за живота в нашата страна?


Опасявам се, че отговорът е очевиден: там, където властта си позволява за руши правото, да се разправя с опонентите си, на привържениците й им е трудно да се въздържат да не използват същия механизъм за личен успех и обогатяване. А, значи, политическата лоялност не ти гарантира нищо друго освен самоунижение. И не можеш да се защитаваш - отговорът на искането за честни избори е съдебното дело за площад "Болотни". Една оправдателна присъда от 700 на районно равнище показва доколко можеш да защитиш правата си в хода на "състезателен" процес.


Докато не осъзнаем, че вече се чука по вратите на всеки, докато не почувстваме, че процесите срещу Навални и "Болотни" и още стотици хиляди невинно осъдени са наши процеси, така и ще ни тикат един по един в затвора. Или пък на групи, като ни спретнат дело за масови безредици, или пък като престъпна групировка, замислила да продаде целия нефт, горите или пощата.


Невъзможно е да се върви срещу хода историята. Приключва епохата на неверието и равнодушието.


Всеки, който се отказва да клевети в името на благополучието си, който не се бои да застане сам на протест, който не позволява да се забрави за седящите зад решетките 12 случайни момчета - прави добро на страната си.


Това е патриотизмът."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK