Най-оспорваните статии в Wikipedia са за Израел, Хитлер, Холокоста и Бог

Най-оспорваните статии в Wikipedia са за Израел, Хитлер, Холокоста и Бог

© ReutersИзраел, Адолф Хитлер, Холокоста и Бог са най-оспорваните теми в 10-те най-пълни варианта на Wikipedia, съобщи Би Би Си. На английски език бившия тпрезидент на САЩ Джордж Буш и анархизма пораждат най-много спорове в популярната интернет енциклопедия, събощи Би Би Си.


Най-оспорваните теми на английски език:


Джордж Буш


Анархизмът


Пророка Мохамед


Кечисти от федерацията по кеч WWE


Глобалното затопляне


Обрязването


САЩ


Исус


Раса и интелигентност


Християнството

Ново изследване на учени от Оксфордския университет и три други институции показва кои са 10-те най-оспорвани теми в Wikipedia. Докато някои са противоречиви на местно ниво, някои теми като Исус и Бог са оспорвани навсякъде.


Използваният метод е търсил страниците, в които са правени най-много промени, но веднага след това са отменяни от друг редактор. Wikipedia позволява статиите да бъдат редактирани от много хора.
Съществуват и страници, които са постоянно обновявани, но това може да е свързано с бързоразвиващо се събитие или тема. За разлика от това темите, които постоянно са редактирани и след това изтривани, показват т.нар. "редакторски войни" между застъпниците на различни мнения.


Анализът също така показва и някои местни противоречия. Във Франция най-редактираната статия е тази за политика Сеголен Роаял, бивш кандидат за президент от социалистите и бивша жена на сегашния президент Франсоа Оланд.


В Румъния най-оспорваната статия е за футболния отбор на университета в Крайова.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK