Кралското бебе като медиен цирк или световна мания

Фотографи очакват поява на Кейт пред болницата в Лондон

© Reuters

Фотографи очакват поява на Кейт пред болницата в ЛондонДокато медиите по цял свят полудяват в очакване на първото бебе на принц Уилям и жена му Кейт, някои отегчени наблюдатели се чудят дали кралското семейство във Великобритания наистина е толкова вълнуващо, или всичко е просто един голям шум, пише агенция Reuters.


От вдъхновените репортажи кога се очаква бебето до безкрайните спекулации за името и начина на раждане, телевизионни екипи от цял свят излъчват новини почти на всеки кръгъл час от паважа пред болницата в Лондон, в която се очаква Кейт да роди.


Дали обаче зрителите наистина споделят ентусиазма за раждането на бебето, което ще бъде трети поред наследник на британската корона, или те като братовчедката на кралица Елизабет Маргарет Роудс се опитват наистина да разберат за какво толкова много се говори.
"Знаете, всички имат бебета, това е страхотно, но не разбирам защо всички се вълнуват толкова лудо за него", казва 88-годишната Роудс пред Си Ен Ен.


Публикувани наскоро социологически проучвания показват, че тя не е единствената, която не е прикована към излъчваните на живо от някои британски информационни сайтове картини на все още затворената врата на болницата "Св. Мери" в западен Лондон.


Кейт

© Reuters

Кейт


Според изследователския център "Пю" само 25% от американците следят отблизо бременността на Кейт от декември насам, когато тя бе обявена. Предишни изследвания показват, че интересът към осем британски кралски истории от 1986 г. насам, включително помпозната сватба на Уилям и Кейт през април 2011 г., показват, че 60 на сто от хората не следят отблизо тези събития. Единственото изключение е катастрофата на принцеса Даяна през 1997 г., когато 85% от американските зрители се интересуват отблизо от събитието.


Британски цинизъм


Дори във Великобритания 46% от хората следят отблизо новините около бебето на Кейт според изследване на YouGov от миналата седмица. Това е по-малко от Индия, където 57 на сто от запитаните са силно заинтересувани от идването на бял свят на новия член на кралското семейство.


"Във Великобритания, изглежда, има повече цинизъм към кралското семейство, докато в чужбина, особено в Америка, има по-романтична представа за това какво е кралският живот", казва Ариан Шернок, експерт по история на монархията в университета в Бостън.


"От полза е, когато има няколко харизматични личности, но става дума и за наследството на Великобритания и силата, която тя е имала по света през 18 и 19 век", добавя изследователката.


Уей Жанг от хонконгската Phoenix TV, който дебне пред болницата в Лондон, казва, че в държавата му има огромен интерес към раждането. Според него хората в Хонконг, който е бил британска колония до 1997 г., искат да знаят всичко за кралското семейство, за принцовете, за кралицата, за всичко.


Истинска привързаност


Гражданите на държави като Австралия и Канада, които са 2 от 16-те държави, където бебето ще бъде бъдещ крал или кралица, дори и тези, които не харесват монархията, признават, че има истински интерес и привързаност.


"Факт е, че повечето от австралийците нямат нищо освен добропожелания към кралското семейство във Великобритания", казва националният директор на Австралийското републиканско движение Дейвид Морис пред Reuters. "Това обаче не означава, че ги виждаме да ни управляват."


Така че защо на хората все още им пука за британските кралски особи, които нямат истинска власт?


Част от вълнението е заслуга на високооценявания екип по връзки с обществеността на британската корона, която успява да ребрандира застоялата институция през последното десетилетия. Интересът също така е засилен от премеждията на кралското семейство през 90-те години на миналия век от разводите на три от децата на кралицата, най-вече с този на принц Чарлс и принцеса Даяна.


"Преди 21 години всички говореха за сапунената опера на британското кралско семейство по трагичен и катастрофален начин. Трябва да отбележим обаче, че всичко се оправи", казва кралският историк Робърт Лейси. "Така че, ако беше сапунена опера тогава, сега е още повече."


Уилям и Кейт

© Reuters

Уилям и Кейт


Каролин Харис, канадска историчка, казва, че непрестанният интерес създава чувство за фамилиарност, което засилва привличането.


"Зрителите по света чувстват, че са наблюдавали израстването на Уилям и Хари, и оплакват майка им Даяна през 1997 г. заедно с тях", казва тя пред Reuters.


Огромната популярност на Даяна също помага и на Кейт, казва Клаудия Джозеф, автор на биография на жената на принц Улям.


"Всички очакват кралската принцеса да влезе в обувките на Даяна. Уилям е изключително популярен по света, защото е син на Даяна, както и заради личността му", казва тя пред Reuters.


"Хората обичат приказки и идеята, че може да дойдеш от никъде и да се ожениш за принц."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK