Посрещане с гръм (и още 9 кралски бебешки традиции)

Хиляди любопитни започната да се събират пред Бъкингамския дворец в очакване да бъде официално обявено раждането.

© Reuters

Хиляди любопитни започната да се събират пред Бъкингамския дворец в очакване да бъде официално обявено раждането.Принц Уилям и Кейт са считани за новото лице на една вековна институция, като от тях се очаква да запазят най-доброто от традициите, докато се движат напред с времето. Аssociated Press направи списък на 10-те най-интересни традиции, свързани с раждането на нов член на кралското семейство.


Домашно раждане


В наши дни повечето хора приемат раждането в болница за даденост, но само преди няколко десетилетия обичая сред кралските особи – както и сред нормалните хора – е да раждат в домовете си.
Кралица Елизабет II е родена на улица "Брутън" 17 в Лондон, частен семеен дом, но ражда синовете си Чарлз, Андрю и Едуард в Бъкингамския дворец. Единствената й дъщеря, принцеса Ан, е родена в имението Кларънс, което също е собственост на кралското семейство.


Традицията се променя през 80-те години, когато принцовете Уилям и Хари са родени в частното крило на болницата "Сейнт Мери" в централен Лондон. В същото крило ще се роди и най-новото кралско бебе, детето на принц Уилям и Кейт.


Домашно образование


Дълго време кралските особи са получавали образованието си вкъщи. Кралица Елизабет се учи вкъщи, като й преподават баща й, частни учители и гувернантки, и никога не е имала контакт с обикновените деца и младежи в някое училище, колеж или университет.


Чарлз е първият кралски наследник, ходил на училище, и Уилям и Кейт, и двамата получили образованието си в частни училища, несъмнено ще искат тяхното дете да направи същото.


Бащи в родилната зала


Уилям заяви, че "напълно възнамерява" да бъде до Кейт, докато тя ражда, в съответствие на очакванията на много съвременни родители. Той върви по стъпките на баща си, Чарлз, който обяснява в писмо до своята кръстница колко щастлив е от факта, че е присъствал в родилната зала.


"Благодарен съм, че бях до Даяна през цялото време, защото на края на деня настина се чувствах сякаш съм споделил процеса на раждане", пише Чарлз малко след раждането на Уилям.


Нещата стоят по различен начин, когато се ражда самият Чарлз. Когато кралицата (тогава принцеса Елизабет) започва да ражда, съпругът й принц Филип, играе скуощ в двореца – от безпокойство, не безразличие, отбелязва Джонатън Димблеби, човекът, отговорен за биографията на Чарлз.


Официални натрапници


В началото на ХХ век – а вероятно и преди това – обичаят диктува, че държавни служители трябва да присъстват на раждането на кралските бебета. Когато през 1926 г. се ражда кралица Елизабет, например, освен лекарите там е министърът на вътрешните работи.


Настоящият министър на вътрешните работи на Великобритания, Тереза Мей, обясни, че вековната традиция изисква държавните лица да присъстват "като доказателство, че това наистина е раждане на кралска особа и бебето не е внесено тайно." За щастие на Кейт, преди години Джордж VI отменя практиката.


Смята се, че този обичай е свързан с тъй наречения "тиганен заговор" от 1688 г., когато тръгват слухове, че детето на Джеймс II всъщност е донесено в родилната зала в тиган за затопляне на легла. Тогава между 40 и 60 души навестили залата, за да станат свидетели на раждането.


Колко имена?


Освен пола на бебето, много хора се опитват да познаят и името му. Повечето кралски особи имат три или четири лични имена - обикновено те са комбинация, която почита предишните монаси или роднини. Пълното име на кралицата е Елизабет Александра Мери (на майка й, прабаба й и баба й), докато цялото име на Уилям е Уилям Артър Филип Луи.


Ако вярваме на букмейкърите, първото име на кралското бебе най-вероятно ще е Александра, Шарлът, Елизабет или Джордж. Във всеки случай, общността ще научи името на бъдещия монах чак след известно време. Когато се ражда Уилям, публичното оповестяване на името му отнема цяла седмица.


Ами последното име?


Не е задължително кралските особи да имат фамилия. Кралското бебе ще трябва да бъде наричано Негово или Нейно величество принц или принцеса (име) на Кеймбридж. Ако се налага, настоящите членове на кралското семейство могат да използват Маунтбатън-Уиндзор, фамилия приета през 1960г. За всички деца на кралицата. (Името съчетава Уиндзор, фамилията, приета от крал Джордж V през 1917г. на мястото на Сакскобурггота, и фамилното име на принц Филип, Маунтбатън).


Принц Уилям, наследник на Чарлз и принц на Уелс е известен като лейтенант Уелс, когато е на военна служба.


Кръщенето


Кралските бебета обикновено са официално кръщавани няколко дни или седмици след като се родят. Има няколко места, на които е възможно да бъде кръстено новото бебе.


Кралицата е кръстена в частния параклис в Бъкингамския дворец, а Уилям и баща му Чарлз са - в музикалната зала на двореца.


Обикновен дървен триножник и Twitter


Традиционният начин, по който двореца обявява раждането на нов член на кралското семейство, е изключително старомоден: пратеник пътува с кола от болницата до Бъкингамския дворец, носейки лист хартия, на който са написани пола, теглото и часа на раждане на бебето. След това съобщението се слага на дървен триножник в предната част на двореца, за да го видят всички.


В миналото новината е била съобщавана от говорител по радиото, но днес този обичай е заменен от интернет и социалните мрежи. В момента, в който бюлетинът е сложен на триножника, официални лица ще публикуват новината в Twitter, така че да могат да я видят милиони хора по целия свят.


Бавачка или не?


Уилям и Кейт не са правили публични изявления по темата дали ще наемат бавачка, която да им помага да гледат новото кралско бебе. Мнозина очакват двойката да има по-личен подход към отглеждането на детето, сравнение с предишните поколения кралски особи, като някои спекулират, че заради близките отношения на младото кралско семейство с родителите на Кейт, Майкъл и Карол Мидълтън ще имат голяма роля при помагането с бебето.


Детегледачките винаги са били от основно значение за отглеждането и възпитанието на кралските бебета. Чарлз е известен с близостта си със своите бавачки и Уилям и Хари също се радват на топли отношения с бившата си гувернантка Тиги Леж-Бърк – която е толкова известна, че често се появява в новините.


Посрещане с гръм


Някои неща не се променят. Новината ще бъде последвана от 62 поздравителни топовни изстрела от Лондонския Тауър (стандартните 21 плюс 20, защото Тауър е и кралска резиденция, плюс още 21 от името на Лондонското сити) и 41 изстрела от "Грийн парк", близо до Бъкнигамския дворец, ще приветстват бебето със салют, точно както и при раждането на предишни кралски особи. Ако бебето се роди през седмицата, поздравът ще се случи в рамките на шест часа след раждане, а ако се роди през уикенда, ще трябва да изчака до понеделник, обясниха от Министерството на отбраната.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Живи и здрави, но цялата тази шумотевица е лееко досадна.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 2. 2 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2397 Любопитно

  Интересна традиция, поднесена с добър вкус, г-н Карабоев!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 3. 3 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  До утре сутринта ще се бодърства с интерес

 4. 4 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 909 Неутрално

  [quote#1:"ПАВЛА - సటోరి"]Живи и здрави, но цялата тази шумотевица е лееко досадна.[/quote]

  Ся нал всички научихме ингилизки и лесно се пълнят страниците с превдоновини.

 5. 5 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Традициите са хубаво нещо.. Пазат нацията и държавността..

 6. 6 Профил на пиленце
  пиленце
  Рейтинг: 1072 Весело

  Ако Кейт роди след 5 дни, мога да си представя какви новини ще има на всеки кръгъл час ... Пак добре, че спраха да ни информират за Мандела. Чакаха го с нетърпение... ... но, Слава Богу, той се оказа твърд орех ...и ги изигра

  виртуалният бизнесмен ми е пратил ЛС със следния текст: От virakocha днес, 21:59 еби си путката майна, дръвник
 7. 7 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1768 Весело

  Ох, да се ражда вече това бебе, че ...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 8. 8 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4549 Неутрално

  Имат си традиции и си ги спазват хората!Дано всичко бъде наред и на този свят да се появи най-новия член на британската кралска фамилия!

 9. 9 Профил на Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#2:"etty1"]Интересна традиция, поднесена с добър вкус, г-н Карабоев! [/quote]
  Съгласен Би могло да бъде кратно по зле

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 10. 10 Профил на Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#6:"пиленце"]Пак добре, че спраха да ни информират за Мандела. Чакаха го с нетърпение... ... но, Слава Богу, той се оказа твърд орех ...и ги изигра [/quote]
  С Мандела наистина беше..."вълнуващо": 95 г'старец не се чувства донде, и извднъж през час новини за него. По липса на други по интересни, или вместо по актуални (ама неудобни)

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 11. 11
  ****

  Мненията на потребителя Кентавър бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 12. 12 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 909 Неутрално

  А с наш Хасанчо какво стана, нема ли некви кляки по него?

 13. 13 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 674 Неутрално

  парад за простолюдието, но няма как иначе да ги държат покорни толкова векове наред. тва англичаните мн дразнят от доста време насам, но залитането им по жълтото във всеки аспект на живота просто е върха на простотията им.

  иначе бебето дано живо и здраво се появи без проблеми за мама, че с това прекалено внимание сигурно е трудно да се съсредоточиш и родиш спокойно.

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 14. 14 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 674 Весело

  До коментар [#7] от "Нефертити":

  досада ли ти е, или го мислиш завалийчето

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 15. 15 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  Традициите поддържат духа на нацията. Монархията е една жива легенда. От една страна е връзка с миналото, от друга - шоу и туристическа атракция. Пък и представлява поредица от новини от един блояскав свят, много далеч от ежедневните проблеми на хората, което винаги въздейства оптимистично и разтоварващо - помислете, защо хората гледат сапунки - и те често се разиграват в богати семейства с други от нашите грижи. А тук сапунката е на живо.

  Нека бебето е здраво и да радва семейството си и един ден да стане достоен човек и обичан монарх.

  E PLVRIBVS VNVM
 16. 16 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1768 Весело

  До коментар [#14] от "Øϰϰå Çҩßё":

  Ще взема да го мисля вече ...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 17. 17 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1120 Весело

  [quote#0:"Дневник"]обикновено те са комбинация, която почита предишните монаси или роднини
  ....
  Във всеки случай, общността ще научи името на бъдещия монах чак [/quote]
  Дневник, бихте ли обяснили от кога кралските особи са се ЗАМОНАШИЛИ?

 18. 18 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Една Монархия е Велика защото се спазват традициите, миналите велики събития създали Славата на Империите.

  Велика Британия е една от тях, единствената Велика Империя след Древната Римска Империя, която създава , подържа и оправдава името си и да бъде съдържателна и истинска опора на поданиците си, както и неустоима преграда за враговете си.

 19. 19 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Ако не са фашисти, ще са комунисти, ако не са комунисти ще са монархисти или некои други тарикати осъзнали, че овцете си искат пастира - некой да ги води и да му слугуват за това!

  Няма надежда за човеците!

 20. 20 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 909 Неутрално

  [quote#18:"convince"]Велика Британия е една от тях[/quote]

  Залагам си мустака, че не си ступвал на острова!?
  Прав ли съм?

 21. 21 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#20] от "Раковски":

  УЛИЦО, не е вжно кой къде стъпва, а как го прави!

  Потурите не са българските предпанталони, защото произхождат от малоазийският характеров набор на мъжкото облекло, но са възпртиети по земите, които обитаваме и до днес. Но въпросът е в това дали носенето им се е отразили положително в най-общ характер на мисловните ни процеси.

 22. 22 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 909 Неутрално
 23. 23 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#19] от ул. "Раковски":

  ХОДЕЙКИ и до сега по голяма нужда в дупки изкопани в земята, ни е много трудно да схванем, че има и други начини за извършване на тази телесна необходимост, ако не сме обаче предубедени, че можем да го вършим навсякъде и по всяко време, когато почустваме такава необходимост.

  Във Велика Британия традициите и необходимосте са взимносвързани и се припокриват. И затова се грижат държавното им устройство, както и държавните им глави, наречени крале или респективно кралици.

  И само да напомним, че и там хората са със същите телесни нужди и физиологично устроени тела, също като нашите.

 24. 24 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  [quote#17:"pterodaktil"]Дневник, бихте ли обяснили от кога кралските особи са се ЗАМОНАШИЛИ? [/quote]

  Откакто играят 'скуоЩ'!

 25. 25 Профил на С С К
  С С К
  Рейтинг: 676 Неутрално  Чудесен коментар - #16

  По-добре да си здрав и богат,отколкото беден и болен.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK