Охладителната система на един от реакторите в АЕЦ "Фукушима" е аварирала

Работници на ТЕПКО по обезопасяването на централата

© Ройтерс

Работници на ТЕПКО по обезопасяването на централатаОхладителната система на един от неповредените реактори в авариралата японска АЕЦ "Фукушима-1" се самоизключи за кратко при проверка на системите за сигурност днес. Междувременно над сградата на друга, повредена част от централата вече от седмица се издига пара, съобщи компанията оператор на комплекса ТЕПКО, цитирана от БТА.


Под два часа трая временното спиране на шести реактор, намиращ се встрани от четирите разрушени при земетресение и цунами в региона през март 2011 г., уточни фирмата.


Оттогава неприятностите в централата са всекидневие, посочва АФП. Близо 3000 техници и работници подготвят обекта за демонтаж, но срещат множество трудности поради аварии на места, недостъпни заради радиацията.
Освен изтичането на радиоактивна вода от крайбрежната централа в Тихия океан полусъборената сграда на трети реактор вече около седмица по неизвестни причини изпуска пара на неравни интервали.


ТЕПКО твърди, че според измерванията реакторът не е прегрят. Той обаче е сред трите блока от общо шест във "Фукушима-1", където ядреното гориво се разтопи след стихийните бедствия през 2011 г. После там избухна водород и сградата безспорно е най-пострадала сред постройките в комплекса.


В близост до реактора, зареждан навремето със смес от уранови и плутониеви окиси, все още има висока радиоактивност, което прави невъзможна човешката намеса, отбелязва АФП.


Новата поредица от инциденти напомня според агенцията, че ситуацията в централата все още е нестабилна, макар да се смята, че шестте реактора са под контрол още от декември 2011 г.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мадлен
  Мадлен
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Дано скоро да отстранят повредата и това да не се отрази неблагоприятно на атмосферата.

 2. 2 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2386 Неутрално

  и пак няма облъчване нали ,щот няма там вече нищо живо да се облъчи за цяр ,представям си ако беше тук ,как играчите щяха да се бият да продават зеленчуци и плодове произведени в облъчената зона на двойна цена ,като биопродукти ,

 3. 3 Профил на o1e
  o1e
  Рейтинг: 450 Весело

  полусъборената сграда на Трети реактор вече около седмица по неизвестни причини изпуска пара на неравни интервали


  Годзила си вари чай

 4. 4 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 838 Любопитно

  Отделно :

  Some of the highest levels of ionizing radiation yet detected since the disaster first occurred were recently recorded at the Fukushima Daiichi nuclear power facility in Japan, according to shocking new reports. The Tokyo Electric Power Company (TEPCO), which runs the crippled nuclear plant, says levels of radioactive cesium in a water well were 9,000 percent higher on July 8, 2013, than they were three days earlier, and nobody knows why this is the case.

  The Asahi Shimbun reports that TEPCO observed the spike after testing water in a well on the seaward side of Fukushima's No. 2 reactor. According to readings taken, radioactive cesium levels registered at an astounding 27,000 becquerels per liter (Bq/l), which is the highest ever since March 11, 2011, when the tsunami and earthquake first struck the plant. At this point, the cause of the spike is still unknown.

  http://worldtruth.tv/fukushima-radioactive-cesium-levels-jump-9000-percent-in-just-three-days-nobody-knows-why/

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 5. 5 Профил на zapadnqka
  zapadnqka
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Тоталитарна страна с допотопна техника. Ако си бяха наели щатски подизпълнители тази полуцентрала все още щеше да работи безотказно!

  And Freedom for all
 6. 6 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Плутоний – мъртвеца убиец. I

  В началото, в основата, в дъното на зародиша на ядрената индустрия, преди всичко за военни, но в това число и за „мирни цели” лежи/ стои/ се намира възкресяването на един мъртъв, несъществуващ във Вселената химичен елемент. Името на този елемент е Плутоний. По хода на своите търсения и изследвания на зародиша на злото – ядрена енергетика – попаднах на оригинално обяснение за произхода на името на този химичен елемент. Реших да го споделя с вас, като начало на серия от материали, в които ще разгледаме ролята на този химичен елемент (94Pu, защото е номер 94 в таблицата на Менделеев) в реализирането на най-голямото зло, извършвано някога от хора срещу цялото човечество. А това е така, защото инженерното съоръжение „ядрен реактор” е създадено с една единствена цел – производството/възкресяването на този мъртвец, който да убива себеподобните на възкресителите си. Плутония е възкресен, за да се използва в атомни/ядрени бомби, но това от десетилетия се представя от ядрената мафия, пред цялото човечество - за „мирницели”. Постепенното опознаване на това чудовище – Плутоний – ще ви даде по-ясна представа за смисъла и целите на тази „мирна” индустрия – ядрената.
  За да не стават спекулации ще отбележа, че обяснението, което предлагам на вниманието ви е взето от авторитетният интернет сайт Answers.com, който, според рейтинговата компания Alexa.com се намира на престижното 156-то място по посещаемост в целия свят и на 65-то само в САЩ.

  Оригиналът:

  What is the origin of the word plutonium?
  Answer:
  It is named after the planet Pluto, which is, itself, named after the roman god of the underworld, Pluto. Pluto is the roman name for the Greek god Hades, which is the underworld itself.
  Yes, it is named after the planet Pluto, however that is not the 'definition' of the word Plutonium itself. In 1994, the definition of the word Plutonium was given as "the element of the Lord of Hell'. It seems that this 1994 definition has all but disappeared from public view. It makes one wonder why.

  Превод:

  Какъв е произхода на думата Плутоний?
  Отговор:
  Той е кръстен на планетата Плутон, която, от своя страна, е кръстена на римския бог на подземния свят (и смъртта – бел. Г. К.), Плутон. Плутон е римското име на гръцкия бог Хадес, който също е подземен.
  Да, той е кръстен на планетата Плутон, обаче това не е „определението” на думата Плутоний, само по себе си. През 1994 г., определението на думата Плутоний е било дадено, като „елементът на Властелина на Ада”. Изглежда че през същата 1994 г. определението изчезва от публичното пространство. Това изглежда много странно.

  На пръв поглед може и да изглежда странно изчезването на това оригинално и много вярно определение, но знаейки силата и възможностите на пипалата на ядрения октопод нещата си идват съвсем на мястото. Само че, както и друг път съм казвал, а същото твърди и народа: „Пръдня в торба не стои.” Истината е нескриваема.
  Реших да започна тази поредица, заради фундаменталното значение на Плутония за развитието на тази чудовищна индустрия, а също така и за да разсея някои градски легенди около него.

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 7. 7 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3628 Неутрално

  До коментар [#6] от "Къти":

  +++....
  Римляните наричали Хадес Плутон (от гръцки епитет, означаващ "богатия". В някои легенди се говори, че Хадес притежава маска и шлем, с които е невидим, а щом смъртен ги сложи, става невидим за смъртта. На неговото наметало имало лица на човешки души, на които била изписана мъка. Говори се, че имал ключове, с които отключвал и заключвал смъртта.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 8. 8 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#6] от "Къти":

  Еее прекалено конспиративно и емоционално го раздаваш! Вярно е, 1е Плутония е много ценен и предимно са се строили реактори в началото за да се изкарва Плутоний за атомни и после водородни бомби, но понеже се произвежда много топлина между временно от ядрените реакции и трябва да се охлажда реактора така или иначе, ето ти готов ядрен ТЕЦ хехе и се оказва много ефективно. Та да Плутония е силно радиоактивен и опасен, но пък ядрената енергия е много ефективна.

 9. 9 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#7] от "EREBUS":

  +++++... Благодаря! Това не го знаех. По принцип трудно се намират информации за този Бог.

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 10. 10 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До коментар [#5] от "zapadnqka":

  Очевидно си трол.
  Затова и се правиш на по-католик от папата. Дори същински американец, при това патриот, не би изразил мнения като твоите.

 11. 11 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#8] от "yoankata":

  Ядрената енергия ще стане още по-ефективна, когато приемеш в собствения си двор продуктите на деление на Урана, за да се произвежда смъртоносния Плутоний. Да не забравиш да поискаш разрешение от съседите ти, за съхранението на ядрения отпадък! В света има вече натрупани доста над 300 000 тона подобен ядрен отпадък и продължава да се трупа със скорост 1 кг в минута! Ти може да приемеш само българския, който се е натрупал от 1974-та до сега?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 12. 12 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3628 Неутрално

  До коментар [#9] от "Къти":

  Моля

  http://www.youtube.com/watch?v=ZxNlbDlxCFw

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 13. 13 Профил на zapadnqka
  zapadnqka
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#10:"anona"]Очевидно си трол.
  Затова и се правиш на по-католик от папата. Дори същински американец, при това патриот, не би изразил мнения като твоите. [/quote]


  Очевидно не си чел нищо за дизайна на централата, корупцията и прикриването на конструктивните и грешки от правителството след земетресението. Образовай се!

  Американската администрация разкритикува японското правителство за реакцията му на информационно затъмнение след аварията и облъчването на населението.

  Америка има най-малка вина за гаврата във Фукушима!

  And Freedom for all
 14. 14 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 813 Неутрално

  "... изтичането на радиоактивна вода от крайбрежната централа в Тихият океан..."

  До коментар [#2] от "tur671":

  "...и пак няма облъчване нали ,щот няма там вече нищо живо да се облъчи за цяр ,представям си ако беше тук ,как играчите щяха да се бият да продават зеленчуци и плодове произведени в облъчената зона на двойна цена ,като биопродукти."

  Мноо обичам риба и рибни продукти. Сега гледам дали случайно не е ловена в Тихия Океан, ама знай ли се в името на продажбите от къде точно е уловена.


  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 15. 15 Профил на zapadnqka
  zapadnqka
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#10:"anona"]Очевидно си трол. [/quote]


  В САЩ съдят за по десетки години за такива грешки в проектирането, затова споменах че американски подизпълнители нямаше да наврат резервните генератори на първа линия край морето. А трола си ти. Бе Се Пе!

  And Freedom for all
 16. 16 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Има много да патят с тази централа японците.
  За жалост.
  А ние се бутаме в шамарите - нито пари имаме, за да имаме модерна централа, нито обществото е готово да я приеме.

 17. 17 Профил на Venelin Todorov
  Venelin Todorov
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#5] от "zapadnqka": Сигурно не си запозната но допотопната страна е стартирала от 0 след WW2 и до началото на '80-те е задминала САЩ...

 18. 18 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#7:"EREBUS"]Говори се, че имал ключове, с които отключвал и заключвал смъртта.[/quote]
  Казвали са му и "щедрия" или "гостоприемния" защото канел всички в царството си и никого не връщал и не позволявал на 'гостите" си да си тръгнат... Само Сизиф веднъж се измъкнал. Имали са чувство за ирония древните.

 19. 19 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#13] от "zapadnqka":

  Ти що си "западняка" да не си от Арчар, Видинско?

 20. 20 Профил на zapadnqka
  zapadnqka
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#17:"venelin_todorov"]Сигурно не си запозната но допотопната страна е стартирала от 0 след WW2 и до началото на '80-те е задминала САЩ...
  [/quote]


  По корупция и тоталитаризъм. И по облъчеване на населението което не беше своевременно уведомено а навряно насила в радиацията.

  And Freedom for all
 21. 21 Профил на abe_123
  abe_123
  Рейтинг: 395 Любопитно

  До коментар [#6] от "Къти":

  В интерес на истината темата е далеч от мен, но ти като занимавал се и занимаващ се ми прави впечатление, че не пишеш нищо за реакторите на бързи неутрони. Защо така? Доколкото знам те работят на съвсем друг принцип и използват масовия уран, като в резултата на работата им не се получава плутоний. По-добре за това напиши, какви са разработките и тенденциите в тази област.

 22. 22 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#11] от "Къти":
  [quote#11:"Къти"]Ядрената енергия ще стане още по-ефективна, когато приемеш в собствения си двор [/quote]

  Е айде няма нужда! То аз да имах двор първо... или всекидневна...
  Но пак казвам прекалено емоционален подход. Ядреното лъчение намалява страшно бързо с разстоянието даже и във въздушна среда, камо ли като го закопаеш под земята. ТО в централите използваното гориво се съхранява в басейни с вода и пак е безопасно. Аз съм някакъв опит, наскоро ходих в ¬ернобил и ми направи впечатление как излъчване 100микросиверта от една шапка на пожарникар (от тия първите на мястото на инцидента) на метър и нещо не се усещаше(измерваше) нищо над нормата от 0.3! Важното е да няма радиоактивен прах, които да го духа вятъра и да се вдиша примерно...

 23. 23 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#21] от "abe_123":

  Правилно си забелязал, че не пиша за реактори на бързи неутрони, нито за ториеви, нито за каквито и да било други, които нямат нито минало, нито настояще, нито бъдеще. Ако беше вярно обратното то те биха били вече преобладаващи на световния ядрен пазар, на там от десетилетия господстват само реактори на топлинни/бавни неутрони. Просто ценя времето на хората, които четат написаното от мен и не желая да им го пилея Поздрави!

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 24. 24 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#22] от "yoankata":

  Разбира се, че няма нужда ти да съхраняваш ядрения боклук, който според теб се разпадал бързо, а според учените за не по-малко от 100 000 (сто хиляди години). Това което си видял с каската е в резултат на факта, че към момента на аварията върху нея са попаднали краткожувущи изотопи, които за повече от четвърт век са се разпаднали, а дългоживеещите все още и живуркат под саркофага. Като си бил в Чернобил, защо не помоли да те пуснат и под саркофага, да помериш и там малко? И после да се върнеш и докладваш, колко ефективна е ядрената енергия.

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 25. 25 Профил на abe_123
  abe_123
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Не знам защо мислиш, че нямат бъдеще, но следващото поколение АЕЦ с голяма доза вероятност ще бъдат точно на бързи неутрони.

 26. 26 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#24:"Къти"]Разбира се, че няма нужда ти да съхраняваш ядрения боклук, който според теб се разпадал бързо,[/quote]
  Не съм казала, че се разпада бързо, а че на съвсем кратко разстояние пада лъчението експоненциално... Защо ме шращаш в саркофага и защо ми говориш в мъжки род??? В Саркофага не ме пуснаха хахаха а само на няколко стотин метра от него. Затова пък влязохме в недостроения реактор и аз се спънах и се повъргалях там хахаха А като ще се пращаме тук таме, ти защо не идеш в някоя мина за въглища да 'подишаш вчист въздух' или пък направо в комина на ТЕЦ-а да те вкарат да ми кажеш там как са условията??? Мисля, няма да ти хареса!

 27. 27 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 727 Неутрално

  ммм, супер, още една дозичка благотворна демократична радиацийка.

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 28. 28 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  [quote#5:"zapadnqka"]тази полуцентрала все още щеше да работи безотказно![/quote]

  Тази полуцентрала е с американски реактори.
  Вие с другото американско хюмне Иванчо от Л.А. да не би да се състезавате кой по-голям американец е станал и кой е скрил по-добре цървулите на баща си и дядо си.

 29. 29 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 839 Неутрално

  [quote#8:"yoankata"]но пък ядрената енергия е много ефективна.[/quote]
  Ами и тази новина за изтичането го доказва, ядрената енергия е много ефективна, ефективна е толкова над нашето разбиране за нея и възможностите ни да я контролираме, че след повече от две години след аварията продължава да се забавлява с нас на игра на криеница и "тука има тука нема" и ни изненадва на най-нелогични места, където според нашата наука не може да я има и в количества, които според нашата наука са невъзможни.

 30. 30 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Това ,че тук спряха да пишат за аварията във АЕЦ"Фукушима" не означаваше и не означава че нещата са приключили.Все още японците не са се справили и май са далече от справяне с последиците от аварията, но шумът стихна. Защо ли? Защото животът продължава независимо от страшните последици при авария, положителните резултати от използването на атомната енергия са налице. Затова и редица атомни централи в Япония, спрени след аварията, бяха пуснати отново,а други,чийто строителство бе спряно, отново се строят. Само за форумната седерастия времето е спряло и се връща назад- към времената без атомна енергия.

 31. 31 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#29:"heliana"]изненадва на най-нелогични места, където според нашата наука не може да я има и в количества, които според нашата наука са невъзможни.[/quote]

  Според филмите за Фукушима, които съм гледала те просто не са разчели опасността от цунами, а са наблегнали на земетръсенията. Тоест нашата наука много добре си показва като възможни последиците, само че японците не се оказаха толкова изрядни колкото ги мислехме. Същото важи и за чернобил, там пък такива излагации и простотии, че нямат изброяване.

  И не е въпроса в това дали ядрената енергия е вредна или не, всяка енергетика е опасна. В ТЕЦ-овете като умре човек обаче никой не пише, защото е някакво по-прозаично като смърт от задушаване или изгаряне, докато ядрените неща са едни такива мистериозни... искам да кажа че по-добре е да мерим общите вреди на една спрямо друга енергия, а не да зачеркваме защото има някакви кусури. То всичко си има!

 32. 32 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 839 Неутрално

  [quote#31:"yoankata"]Според филмите за Фукушима, които съм гледала те просто не са разчели опасността от цунами, а са наблегнали на земетръсенията. Тоест нашата наука много добре си показва като възможни последиците, само че японците не се оказаха толкова изрядни колкото ги мислехме. Същото важи и за чернобил, там пък такива излагации и простотии, че нямат изброяване. [/quote]
  Да, но големият проблем е, че винаги знаем защо това се случва пост фактум. Но иначе се бием в гърдите, че всичко можем точно да изчислим, и знаем много добре какво правим.
  Защо хората смятат ядрената енергетика за по-опасна от другите въобще не смятам да дискутирам тук, ако някой ти задава този въпрос ти е ясно, че има толкова дълъг път да извърви, докато схване, че не е реалистично да се опитваш да го ограмотяваш в един постинг.

 33. 33 Профил на Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#1:"Мадлен"]Дано скоро да отстранят повредата и това да не се отрази неблагоприятно на атмосферата. [/quote]
  Дано...

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 34. 34 Профил на moti
  moti
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Най-добре да затварят и да изчезват. Няма да я бъде тази централа. Да не си играят с огъня, че страшно може да стане за цяла Япония, че и не само.

 35. 35 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  Досъщ като охладителната система на нашия парламент. И тя е аварирала.

  Предразсъдъците са за ограничените.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK