Париж очаква по-сговорчива Меркел след изборите

Преди приятелски мач между Франция и Германия на Стад дьо Франс, февруари 2013 г.

© Reuters

Преди приятелски мач между Франция и Германия на Стад дьо Франс, февруари 2013 г.С тихо удовлетворение френското социалистическо правителство наблюдава как през последните месеци Ангела Меркел смекчава възгледите си за Европа, подготвяйки се за изборите в Германия. Нещо повече -  Франция вярва, че резултатите от вота могат да тласнат консервативния канцлер още по-далеч от твърдата фискална политика на строги икономии, която тя отстояваше през по-голямата част от европейската дългова криза, пише в свой анализ Марк Джон от Reuters.


Два месеца преди изборите, насрочени за 22 септември, правителството на Франсоа Оланд оценява шансовете на Меркел за трети мандат на "85, дори 90%", споделя старши съветник пред агенцията. По-шокиращото обаче е, че Париж се чувства удобно с тази прогноза.


Едва преди година канцлерът размишляваше върху възможността затъналата в дългове Гърция да бъде изхвърлена от еврозоната, а току-що избраният Оланд обмисляше дали да поведе бунта на южните държави срещу това, което мнозина определят със страх като "германска хегемония над Европа". И двамата обаче отстъпиха от конфронтацията.
Оланд осъзна, че е лошо за френските държавни облигации страната да бъде поставена на един ред с Гърция и Италия. Меркел от своя страна се разтревожи, че растящата й непопулярност извън Германия е политическа отговорност, и беше притеснена от огромните потенциални загуби за Берлин, ако гръцкото излизане доведе до разпад на еврозоната.


Така че 50 години след подписания през 1963 г. Договор за приятелство Берлин и Париж сякаш са постигнали ново споразумение от типа "реалполитик".


Франция получи отсрочка, за да приведе публичните си финанси в нужните граници, но се отказа от говоренето за обединяване на европейския дълг и за други проекти, които са анатема за Германия. Опасни теми като завършването на банковия съюз също ще трябва да почакат до следващата година.


По време на честването на 50-годишнината от подписването на Договора за приятелство във френското посолство в Берлин, януари 2013 г.

© Reuters

По време на честването на 50-годишнината от подписването на Договора за приятелство във френското посолство в Берлин, януари 2013 г.


Някои във френската Социалистическа партия продължават да се оплакват от "егоцентричната упоритост" на Меркел и да описват германските политики като основно препятствие пред съживяването на европейската икономика. Оланд обаче, който по време на кандидатпрезидентската си кампания през 2012 г. получи отказ за посещение в Берлин, не е подкрепил официално нито настоящия канцлер, нито кандидата на опозиционната Социалдемократическа партия Пеер Щайнбрюк.


Когато този месец Меркел домакинства на срещата за младежката заетост в Европа, Оланд беше доволен, че е до нея въпреки тревогите в партията му, че цялото мероприятие е шоу, предназначено за германските избиратели, пише Марк Джон.


Сегашният канцлер води във всички социологически проучвания с около 40% подкрепа, което обаче не е достатъчно, за да могат нейните християндемократи да управляват сами. Настоящият й коалиционен партньор – свободните демократи (FDP), може да изпаднат под 5-процентния праг за влизане в парламента. Ако това се случи и Меркел не спечели самостоятелно мнозинство, следващият избор за партньор вероятно биха били социалдемократите, които към момента събират около 25% от гласовете. Друг вариант е сделка със Зелените, но те изглеждат по-несъвместими с нейния Християндемократичен съюз и особено с действащия само в Бавария Християнсоциален съюз.


Самите социалдемократи, опарени след широката си коалиция с Меркел в периода 2005 - 2009 г., след която изгубиха много гласоподаватели, биха сключили подобна сделка втори път само ако получат категорични уверения, че ще разполагат с ясен глас върху политиката и сериозно представителство в кабинета.


"Широка коалиция би помогнала на Германия да промени виждането си за другите страни. А в чужбина Ангела Меркел няма да е смятана за единствения победител", смята френският съветник.


Може би в опит да разшири симпатиите към себе си отвъд консервативния си твърд електорат, действащият канцлер заговори за политики като минималната заплата – нещо, на което социалистите на Оланд отдавна твърдят, че Берлин трябва да обърне внимание.


Париж очаква по-сговорчива Меркел след изборите

© Reuters


"Беше малко като изненада, паднала от небето, когато по средата на кампанията вместо да втвърди още позициите си, Ангела Меркел омекна", отбелязва Томас Клау от Европейския съвет по международни отношения (ECFR).


Дори при широка коалиция обаче не се очаква Меркел да се откаже от най-важните си позиции като отхвърлянето на европейските облигации и нежеланието да прехвърли голяма част от контрола над германския банков сектор на Европа. Франция обаче се надява, че евентуалните и лявоцентристки съюзници ще успеят да изстискат някои значителни отстъпки по европейски въпроси.


Париж никога не е криел, че не харесва португалския консерватор Жозе Мануел Барозу, който оглавява Европейската комисия. Когато мандатът му приключи догодина, Франция ще се опита да се договори с Германия за обща подкрепа за ляв кандидат, като във френски очи настоящият председател на Европарламента – германецът Мартин Шулц – би бил идеален вариант.


Оланд ще се опита да убеди Берлин за подкрепа за ускоряване и разширяване на вече договорения през юни 2012 г. пакт за растеж на Европейския съюз, който според Париж не се прилага достатъчно бързо.


Франция също така ще се нуждае от германско крило, ако пак не успее да спази обещанията си за намаляване на дефицита, дадени на Брюксел.


Според някои анализатори обаче, ако френско-германската двойка не успее наистина да се справи с основните европейски проблеми, сред които на първо място е безработицата, нищо няма да може да спре масовото обръщане на гласоподавателите към евроскептичните партии на европейските избори догодина.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK