Изчезналият дневник на Борселино и мръсната тайна на държавата

Паоло Борселино (в средата), брат му Салваторе и част от улицата в Палермо, веднага след атентата, в който загина прочутият магистрат.

© Reuters

Паоло Борселино (в средата), брат му Салваторе и част от улицата в Палермо, веднага след атентата, в който загина прочутият магистрат.Повече от 20 години след като мощна бомба уби популярния борец с мафията Паоло Борселино, изчезналото му лично тефтерче продължава да стои в основата на една от най-забулените и най-упорити загадки в Италия.


Борселино винаги носел червен полицейски бележник, дори го държал до леглото си. Той използвал описаното в него при разследването на друга мощна бомба от май 1992г., с която само 57 дни преди да загине самият той е убит приятелят му магистрат Джовани Фалконе. Двамата са най-големите герои на съвременната борба с мафията в Италия и снимка, на която те са заедно, често може да бъде видяна на улични плакати.


Мистериозното червено тефтерче обаче днес е в центъра на съдебен процес по повод обвиненията, че държавата и мафията са сключили таен пакт. Братът на Борселино твърди, че тази мръсна сделка е опетнила Втората италианска република още при зачеването й.
Бомбата срещу Борселино е толкова мощна, че "Виа Д'Амелио" прилича на военна зона.

© Reuters

Бомбата срещу Борселино е толкова мощна, че "Виа Д'Амелио" прилича на военна зона.


Борселино не позволявал дори на семейството си да надзърне в бележника от страх, че това би ги застрашило в едни от най-кървавите времена в историята на сицилианската престъпност.


Брат му и прокуратурата в Палермо смятат, че Борселино е бил убит, защото е разкрил тайни преговори между държавата и бруталния бос на мафията Салваторе "Звярът" Риина, капо на клана Корлеоне. Според тях тези преговори са имали за цел да прекратят нападенията на мафията срещу държавни служители, а в замяна държавата ще осигури по-комфортни условия на затворените престъпници и по-леки присъди за разследваните.


От 1993г. насам част от предполагаемите искания на мафията са изпълнени, включително закриването на мрачните затвори Пианоза и Асинара, разположени на острови. В тях излежаваха присъдите си мнозина мафиоти, но официално така и не е открита връзка между подозренията и мотивите за ликвидирането на двата затвора.


Унищожената кола на Борселино в деня на атентата. В района е имало агенти на тайните служби, твърдят свидетели на предстощия процес, и някой от тях е отнесъл куфарчето с мистериозния бележник.

© Reuters

Унищожената кола на Борселино в деня на атентата. В района е имало агенти на тайните служби, твърдят свидетели на предстощия процес, и някой от тях е отнесъл куфарчето с мистериозния бележник.


Сега в Палермо започва процес срещу 10 обвиняеми, включително бившият вътрешен министър Никола Манчино, трима бивши високопоставени началници на карабиниерите и четирима мафиоти, включително Риина. Босът излежава от 1993г. няколко доживотни присъди и сега ще бъде съден по още няколко обвинения.


Манчино категорично твърди, че използваните свидетелски показания за лъжливи, а бившият генерал на жандармерията Марио Мори и още един от полицейските началници отричат да са започвали някакви преговори.


На процеса трябва да свидетелстват почти 200 души, включително настоящият държавен глава на страната Джорджо Наполитано.


Според обвинението заседанията ще продължат няколко години.


Салваторе Борселино

© Reuters

Салваторе Борселино


След ликвидирането на Борселино цялата Коза Ностра увеличи натиска с безпрецедентни нападения в континентална Италия. През 1993г. бяха взривени бомби в културни обекти и църкви, включително в световно известната флорентинска галерия "Уфици". Десет души загинаха в Рим, Милано и Флоренция.


И после изведнъж нападенията спряха.


Прокурорите и Салваторе - 71-годишният брат на Борселино, казват, че причината е, че представители на държавата са се съгласили на сделка с мафията. Списък, за който се твърди, че съдържа исканията на Риина, е част от доказателствата  процеса в Палермо. Инициативата за преговорите обаче дошла от държавата.


Салваторе Борселино прекара последните 20 години в кампания за изкарване на бял свят на истината за гибелта на брат му. По думите му преговорите с мафията са били "темел" на т.нар. втора република от 1992г. насам.


"Без истината е невъзможно да разберем последните две десетилетия от историята на нашата страна. Без истината не може да се изчисти първородният грях на тази република, основана на кръвта от кланета", казва той в интервю за "Ройтерс".


Виторио Терези, заместник ръководител на екипа магистрати от Палермо, водещи т.нар. процес "Мафия-Държава", също изтъква колко важен е този случай за съвременна Италия.


Салваторе Борселино и прокурори от Палермо са убедени, че атентатът срещу Паоло Борселино е целял да му попречи да проговори.

© Reuters

Салваторе Борселино и прокурори от Палермо са убедени, че атентатът срещу Паоло Борселино е целял да му попречи да проговори.


"Това бяха най-ярките, най-тежките и огромни събития за една демократична държава и е в интерес на народа да открие истината за случилото се", казва Терези пред "Ройтерс" в кабинета, използван навремето от Борселино в Съдебната палата в Палермо.


"Когато преговорите са достигнали критична точка, Коза Ностра реагирала с динамит, с кланета, така че това не са били никакви преговори, а изнудване. Ефектът е бил точно обратният на това, което първоначално е целяла държавата."


Друг сицилиански магистрат, пожелал анонимност, казва, че процесът е жизнено важен за бъдещето на Италия, защото би могъл да прекъсне традицията на сътрудничество между мафията и политиците, датираща от ХІХ век. "След всичко, случило се в Италия, време е човек да реши на чия страна е. Прекалено дълго хората в Италия имат двойнствено отношение и си мислят, че може и така, и онака."


Терези и другите прокурори от Палермо са получавали няколко смъртни заплахи, което е наложило да се увеличи охраната им. Това е и сигнал, че 20 години по-късно онези събития продължават да са опасно актуални. "Колкото повече са заплахите, толкова повече се убеждаваме, че сме засегнали важен нерв, че сме на прав път", обяснява Терези.


Днес на мястото, където загина Борселино, е засадено маслиново дръвче, по което хората оставят послания.

© Reuters

Днес на мястото, където загина Борселино, е засадено маслиново дръвче, по което хората оставят послания.


Салваторе Борселино и прокурорите са убедени, че Паоло е записал откритото в бележника си и е бил убит малко преди да разкрие контактите между властите и оплисканите в кръв гангстери.


Съпругата на Паоло и децата му казват, че той е носел бележника в кафяво кожено куфарче, когато на 19 юли отива да види болната си майка в апартамента й на улица "Виа Д'Амелио" в Палермо. Докато натиска звънеца на вратата, избухва кола бомба, която убива него и ескорта му от четирима полицаи и една полицайка. След взрива улицата изглежда така, сякаш по нея е бушувала война.


"Майка ми е чула звънеца и тогава взривът е убил сина й", казва Салваторе. Мафията е подслушвала телефона й, така че е знаела, че Паоло идва да я види.


Повече от 10 години след това се появи снимка от онзи ден, на която служител на карабиниерите се отдалечава от колата на Борселино с куфарчето. По-късно то е открито в автомобил, но дневникът не бил вътре.


Салваторе смята, че в бомбения атентат са замесени агенти на италианските тайни служби, които след това са започнали да използват тефтерчето, за да изнудват високопоставени политици и служители.


Част от посланията в памет на загиналите (на снимката) в бомбената експлозия преди повече от 20 години.

© Reuters

Част от посланията в памет на загиналите (на снимката) в бомбената експлозия преди повече от 20 години.


Риина също казал по-рано тази година на тъмничарите, че тайните служби, често обвинявани в миналото в съучастие в терористични действия на италианската левица и десница, са виновни за случилото и техни хора са присъствали на "Виа Д'Амелио".


През 2007г. Салваторе основа "Движение Червен дневник" - базирана в интернет организация, която днес наброява 8000 души. Всяка година те протестират на годишнината от атентата на мястото, белязано с маслиново дърво.


Ликвидирането на Фалконе и Борселино и нападенията в континентална Италия стават в момент, когато политическият елит на страната е разтърсен от корупционния скандал, помел Християн-демократическата партия. Тя доминираше първата република в годините след Втората световна война. След разпадането й на сцената излезе медийният магнат Силвио Берлускони и започна продължителното му господство в модерната политика на страната.


Фалконе бе убит с бомба, заложена под магистралата към летището - толкова мощна, че унищожи цяла отсечка от пътя. В атентата загинаха съпругата му и трима полицаи от охраната. Атентатът шокира Италия, точно когато парламентът избираше нов президент.


Гневът на хората провали шансовете на Джулио Андреоти, християн-демократът, който беше 7 пъти премиер и често бе обвиняван във връзки с мафията.


Изчезналият дневник на Борселино и мръсната тайна на държавата

© Reuters


Прокурорите от Палермо казват, че кампанията на мафията за изнудване е започнала още преди покушението срещу Фалконе - с убийството на Салво Лима, най-важният човек на Андреоти в Сицилия и бивш кмет на Палермо.


Твърди се, че Лима е бил премахнат, защото двамата с Андреоти не успели да помогнат на мафията в обжалването на присъдите затвор, раздадени в прочутия мегапроцес от 1987г., на който бяха вкарани в затвора 360 мафиоти. Фалконе бе архитектът на този процес. "Това бе предупреждение срещу политиците, които не спазват обещанията си", казва днес Терези.


Подозрението за преговори с мафията оставаше доста мъгляво допреди четири години, когато Масимо Джанчимино, син на Вито - дългогодишен общински съветник от Палермо и осъден мафиот, бе арестуван за това, че пере парите от скритото богатство на покойния си баща.


Паоло Борселино

© Reuters

Паоло Борселино

Джанчимино разказал на следователите, че е бил куриер между баща му, мафията и висши полицейски началници в преговорите, при които мафията предложила да спре нападенията в замяна на известни отстъпки от държавата. Още няколко информатори, включително човекът, взривил бомбата, убила Фалконе, свидетелстват, че е имало преговори.


През 2012г. съд във Флоренция, пред който бяха изправени 15 бандити във връзка с бомбата в "Уфици", заяви, че категорично са водени такива тайни преговори, започнали по инициатива на държавни служители.

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zapadnqka
  zapadnqka
  Рейтинг: 541 Неутрално

  У нас всички играят с мафията и никой не и прави проблеми - от Костов до Борисов.

  And Freedom for all
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 3. 3 Профил на Ab.Inferis
  Ab.Inferis
  Рейтинг: 721 Неутрално

  фактите са, че тези прокурори , макар и да платиха с живота си, направиха така, че в Италия мафията да е толкова омаломощена, че от нея да е останало почти единствено легендарното име само. Някога в Южна Италия мафията (в различните и лица в отделните области) беше държава в държавата. Сега ако се прояви с каквото и да е, гражданите излизат на протест срещу същата тази мафия, която допреди 30 години смятаха за по-близка от италианската държава.
  За жалост в България няма такива прокурори, които да се осмелят и да подгонят нашенската мафия... засега.

  ...And Justice for All
 4. 4 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 674 Весело

  Един ден мафията губи всичко !

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 5. 5 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1127 Разстроено

  Ега ти държавата!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 6. 6 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 553 Неутрално

  В дъното на всяка тъмна страна на дадено управление, стои нечие тефтерче.
  ..... и добре , че ги има (тефтерите), че да се знае и помни.....

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 8. 8 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  държавата и мафията са сключили таен пакт
  ...........
  Какво му е тайното, достатъчно е да се погледнат оборотите на сивата икономика, прехвърлят теу на БВП на САЩ.
  Апропо, Лъки Лучиано е бил опандизен, внезапно се появява в Италия през 1943 г в мундур на америкаснки офицер.
  Рузвелт много старателно е прикривал връзките си с него, познавали са се лично, Лъки му е спонсорирал кампанията за кмет на Ню Йорк, и е биел синдикалистите на пристанището, за да накара армията от докери да гласуват за франклин Делано.
  Мръсни малки тайнички...

  nemo malus felix, minime corruptor.
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 10 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 911 Неутрално

  в България няма нужда от преговори, заплахи и изнудване - мафията и висшите държавните служители работят в пълно единодействие. даже първите сами предлагат на мафията да изпълняват нейните заръки.

  Истината ни прави свободни.
 11. 11 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 874 Неутрално

  На който му е интересно, това е добра книга по темата-

  Alexander Stille- "Excellent Cadavers: The Mafia and the Death of the First Italian Republic".

 12. 12 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  Можем само да мечтаем за такива прокурори, готови да платят с живота си в името на едно по-добро бъдеще на страната си.

  Поклон пред паметта на Фалконе и Борселино.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 13. 13 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Нашата родна ЧервеноРуска Мафия (ЧРМ) е една глава над италианската. Такова изтичане на информация е невъзможно в
  системата на ЧРМ. Единственото крупно (и потресаващо)изтичане на информация от системата на КГБ също беше предизвикано от вътрешен човек - Митрохин, но това беше позскоро изключение от правилото. ЧРМ е симбиоза между наследниците на АБпФК(а също слугите и клиентелата заедно с КДС/КГБшпионите) и руските тайни служби (правоприемниците на КГБ и ГРУ)
  Така, че класата тук е друга, грубата сила се използва САМО в краен случай. Понеже 90...95 % от медиите са техни, а също не по-малко от 80 % от службите и от съдебната ситема, ЧРМ най-широко използват дезинформацията, лъжата и полуистината, манипулацията на фактите. Враговете се бият поединично, като първо се сатанизират в медиите, а едновременно ги подхваща прокуратурата (в случая -Цацаратурата), като едновременно с помощта на партиите-сателити се изгражда своеобразен Отечествен фпонт според изпитаната рецепта на Георгий Михайлович .... а ако това не помага, се включва изпитаното средство 9 внедряване в редиците на враговете и забиване на клинове между тях...
  Убедете се сами: кампанията срещу протестиращите и кампанията срещу "Боко и Цоко" (т.е. срещу единствената силна опозиция)

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 14. 14 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  До коментар [#12] от "Jessika":

  [quote#12:"Jessika"]Можем само да мечтаем за такива прокурори, готови да платят с живота си в името на едно по-добро бъдеще на страната си[/quote]

  ++++++
  Нашите прокурори са готови, готови на всичко за да им се плати от определени кръгове...

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 15. 15 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 897 Весело

  Поредните ред сълзи, ред сополи, а Берлускони пак е на власт...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 897 Весело

  До коментар [#1] от "zapadnqka":

  Щото в Италия като се опитаха преди 20 години, та голям праз....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 18. 18 Профил на bigbolkit
  bigbolkit
  Рейтинг: 392 Неутрално

  При нас държавата си е на "чисто", просто "флашки" и бюлетини взривяват обществото....
  И това е достатъчно за да се изпълнят заръките от "червения тефтер", който за разлика от италиянския не е изчезнал, а просто никога няма да се "появи", иначе Сидеров, Цацаров и т.н (другите са публично известни) ще "лъснат" в цялото им амплоа.

 19. 19 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  Фалконе и Борселино, изключителни мъже, герои! Дано не са загинали напразно!
  Дали ще разберем един ден какви неведоми пътища водят едни хора по жалкия път на престъплението, а други - по героичния път на двамата италиански магистрати! Какво е необходимо, за да успее да запази честта и достойнството си човек!

 20. 20 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Италиански уроци за българи.

 21. 21 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  ''.......la bellezza del fresco profumo di libertà che si oppone al puzzo del compromesso morale, della indifferenza, della contiguità e quindi della complicità.''

  Paolo Borsellino

  ''....... Красотата на свежия аромат на свобода, която се противопоставя на вонята на моралния компромис, на безразличието, на непосредствената близост, и следователно - на съучастничество.''

  Паоло Борселино

  http://www.19luglio1992.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2989:23-maggio-19-luglio-1992-57-giorni-audio&catid=41:documenti

 22. 22 Профил на Емил Банчев
  Емил Банчев
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#3] от "Ab.Inferis":

  Малко си далече от истината.
  Мафията продължава да е толкова силна, колкото е била преди.
  Разликата е тази, че мафиотите с пистолети бяха заменени от мафиоти с вратовръзки. Последният отявлен садист ( Тото "Звярът" Рийна) се намира в затвора.
  Ако не вярваш за силата на мафията в Италя - прочети повече за неаполитанското предградие "Скампия".

 23. 23 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  До коментар [#7] от "За мен? Само 20%.":

  Maфията у нас се настанява трайно през 1944 година есента и се слива с държавнито управление всецяло и безусловно, копирайки методите и установяването и в една друга държавна структура далече на североизток през 1917 година.

  Такова държавно структуро образуване, нито по свързаност, нито по дълбочина на проникване,нито по нива на експлоатация и печалба, с централизирани структури и връзки не съществуват, никъде, няма и не е имало в нито една държава от нормално развиващите се.

  МАФИЯТА тук си имаше и има Държава, а не както в Италия в държавата да има образувания наречени мафия, както в САЩ или Япония, които да се борят за лобиране и проникване в структурите на управление.

 24. 24 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  "Терези и другите прокурори от Палермо са получавали няколко смъртни заплахи, което е наложило да се увеличи охраната им."
  Тук ние плащаме да се охраняват самите мафиоти.

 25. 25 Профил на pontiac
  pontiac
  Рейтинг: 388 Любопитно

  Респект пред тези хора и италианските анти-мафия експерти - много бих искала техни експерти да бъдат наети/поканени на дългосрочно посещение у нас с цел борба и с нашата мафия - мисля, че е напълно възможно!

 26. 26 Профил на lone_S
  lone_S
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Прокурорите и Салваторе - 71-годишният брат на Борселино, казват, че причината е, че представители на държавата са се съгласили на сделка с мафията.  "Демокрацията" няма граници, всичко е възможно. Както и САЩ преговарят с талибаните ... Пфу!!!!!

  http://www.youtube.com/watch?v=Q5dieYm04So
 27. 27 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4232 Неутрално

  [quote#8:"СДС"]Апропо, Лъки Лучиано е бил опандизен, внезапно се появява в Италия през 1943 г в мундур на америкаснки офицер.
  Рузвелт много старателно е прикривал връзките си с него, познавали са се лично, Лъки му е спонсорирал кампанията за кмет на Ню Йорк, и е биел синдикалистите на пристанището, за да накара армията от докери да гласуват за франклин Делано.
  Мръсни малки тайнички..[/quote]
  Лъки Лучано има много съществен принос за бързия напредък на американските войски след дебаркирането им в Южна Италия по време на Втората световна война. Именно връзките на мафиотския бос с подземния свят в Италия са им помогнали....
  В дадения случай обвързаностите в подземния свят са използвани добри цели.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 28. 28 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4232 Неутрално

  [quote#25:"pontiac"]много бих искала техни експерти да бъдат наети/поканени на дългосрочно посещение у нас с цел борба и с нашата мафия - мисля, че е напълно възможно![/quote]
  До колкото българската мафия има руски произход и характер, то и експертите които са ни необходими би трябвало да дойдат от Русия.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 29. 29 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2151 Неутрално

  До коментар [#1] от "zapadnqka":

  [quote#1:"zapadnqka"]У нас всички играят с мафията и никой не и прави проблеми - от Костов до Борисов[/quote]

  Много хитро, споменал си двама. Пропуснал си истинската мафия - ДПС, БКП (после и АТАКА).
  Според теб при Костов ли тръгна мафията? Много се лъжеш. България бе наистина бандитска и ограбвана държава преди Костов, с 0% шанс за ЕС.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 30. 30 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 627 Разстроено

  В Италия дълги години доблестни мъже се борят с мафията,а тя още е жива.Тук още не сме започнали...
  Боже,пази България!!!

  rock n' roll is king!
 31. 31 Профил на zapadnqka
  zapadnqka
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#29] от "deutschwagen":

  За тези които четат съм написал 'всички'.

  And Freedom for all
 32. 32 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2151 Неутрално

  До коментар [#31] от "zapadnqka":

  Имената, които си избрал казват повече.
  А има много по-интересни, едностранно негативни. Особено от "виновния", който все пак направи държавата функционираща.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 33. 33 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1077 Любопитно

  Тези прокурори в Италия ги има благодарение на това ,че хората започват все повече да ги уважат и изискват отговори.И ето днес им се отплащат с ежегодно възпоменание.В Бг. сме големи юнаци ..но май все не ни стиска да стигнем до край ...когато положението е въпреки всичко.Още ни вцепенява страх..от ДС Мутрите и те на ДС /ченгета и те на ДС.... но вече има наченки на еманципация.Дано дано ..се роди и българското достойно за света поведени.Протестите днес са красивата лястовица.И дано...

 34. 34 Профил на Ab.Inferis
  Ab.Inferis
  Рейтинг: 721 Весело

  До коментар [#22] от "micothemagic":


  [quote#22:"micothemagic"]Малко си далече от истината. [/quote]

  всички много или малко сме далеч от абсолютната истина. Важното е , че аз съм МАЛКО далеч от истината, както казахте И спорът е безпредметен - факт е , че на мафията в Италия бяха нанесени тежки удари , така че няма как да е същата сила както някога. Което трябваше и да се докаже.

  ...And Justice for All
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK