Huawei може да контролира британската система за филтриране на съдържанието

Huawei може да контролира британската система за филтриране на съдържанието

© Associated PressСистемата за филтриране на порнографско съдържание в мрежата, която британското правителство препоръча на местните интернет доставчици, е свързана с противоречивата китайска компания Huawei, разкриха от Би Би Си.


В понеделник премиерът Дейвид Камерън представи плана си за намаляване на онлайн достъпа до порнографията – мярка, целяща да защити децата от вредното й въздействие. Тогава министър-председателят заяви, че системата Homesafe на местната телекомуникационна компания TalkTalk демонстрира "страхотно първенство" в предлаганата филтрираща услуга. Оказва се обаче, че тя е свързана именно с китайския гигант Huawei.


Homesafe е доброволна система, която позволява на ползващите я да изберат категории, които да блокират. Сред тях могат да бъдат социалните медии, сайтове за залагания или за порнография. Програмата работи с помощта на бази данни от сайтове, контролирани от Huawei.
Политици и в САЩ, и в Обединеното кралство неведнъж предупреждават за наличието на близки връзки между китайския производител на телекомуникационни компоненти и правителството в Пекин.


От TalkTalk са коментирали, че нямат проблеми в отношенията си с Huawei и че въпросната програма е много популярна.


Идеята на Камерън е всички интернет доставчици на Острова да инсталират подобни системи за филтриране, за да може всеки клиент да избере дали да ги ползва, или не. Според плана правителството ще осъществява мониторинг дали пресяването се извършва правилно. Някои експерти обаче настояват, че контролът върху черните списъци не би трябвало да е в ръцете на частните компании (доставчиците), а на независим орган.


Huawei е сред ключовите доставчици на телекомуникационна инфраструктура във Великобритания от повече от десетилетие. Позицията на компанията обаче наскоро стана обект на специален доклад на парламентарната комисия по разузнаването и сигурността. В него се критикува липсата на контрол от страна на властите върху бързата експанзия на китайската корпорация в страната.


"Обвиненията за връзки между Huawei и китайската държава са обезпокоителни, тъй като предизвикват подозрения дали намеренията на Huawei са чисто търговски, или са повече политически", пише в доклада. При все това, не са намерени доказателства за някакви нарушения.


Експертите обаче са разтревожени от това, че служителите в базиран на Острова тестов център, чиято задача е да проверява продуктите на компанията, всъщност се наемат от Huawei. "По този начин те контролират себе си", заключва разузнавателната комисия.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4485 Любопитно

  Още преди около 10 години едни умни глави на бизнеса го казаха, "ако искате бъдеще учете Китайски като първи чужд език и СЛЕД това Английски".... колко далновидно.
  Може много да им се смеят на жълтите но те ще управляват икономическият свят след 20/30 години. хАмериканците се репчат, но Китай държи 80% от Американският външен дълг. Не случайно че почти 90% от стоките продавани зад океана са Made in China

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 2. 2 Профил на Roger
  Roger
  Рейтинг: 436 Любопитно

  И какво и е противоречивото на тази компания? Apple като следи всички и всичко да са казали нещо лошо за нея от западните правителства?

 3. 3 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#2] от "Roger":

  Това, че Големия Брат не спи. Нещо повече, Англия беше единствената страна която не протестира преди време срещу АКТА- или поне не така като континентална Европа.

  Според мен това е отбелязано от въпросните кръгове и отчетено.

  Англия има особенна плутокрация, която много я страх за хората и все гледа да се грижи за тях- да не вземат случайно да четат нещо по-умно от Дейли Мейл и Сън.

 4. 4 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  [quote#2:"Roger"]И какво и е противоречивото на тази компания? Apple като следи всички и всичко да са казали нещо лошо за нея от западните правителства? [/quote]
  че какъв сериозне хардуер произвеждат Ейпъл, сървъри ли комуникационно оборудване ли какво ли, само шарени джажди и то всъщност пак се правят в Китай

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 5. 5 Профил на abe_123
  abe_123
  Рейтинг: 388 Весело

  Аз нещо не схванах, тези експерти и британското правителство няма да е зле да прегледат опциите за филтриране на съдържание на IE. Слагаш ги на най-високо ниво и поставяш парола, за да не могат да се променят и си спокоен. Щом толкова са загрижени за децата да пуснат видео ръководство за родители.

 6. 6 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#1] от "padrino":

  Стига с тая глупава теория...дори Китай да стане 10 пъти по-силен отколкото е Америка сега, пак английският ще бъде световния език, защото е ЛЕСЕН, за разлика от китайския. Затова китайците учат английски, а не целия свят китайски..въпреки, че Китай отдавна е сила, с която всички се съобразяват.

 7. 7 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4485 Весело

  До коментар [#6] от "Софиянец":

  Щом казваш сигурно го знаеш първа ръка. А мен ме остави, аз нямам понятие от бизнес и никога не съм излизал от село, дори до Софията някой трябва да ме заведе за ръка защото не мога да я намеря иначе, добре че е пощальона и попа та да ме напътстват иначе съм го закъсал Хубаво е да има повече "умни" глави като теб да ми дават път в живота и да ме поучават.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 8. 8 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4485 Неутрално

  До коментар [#6] от "Софиянец":

  А сега малко по-сериозно:
  Ти кога си бил за последен път в Китай за да знаеш? Имаш ли понятие че в Лондон например, всички големи финансови брокерски компании организират интензивни курсове за целият си личен състав за да изучават Мандарин. Дори големите магазини като Хародс и Селфридж обучават персонала с интензивни курсове на Китайски за да могат да обслужват клиентите си от далечният изток.
  Лицензираните преводачи на острова с Китайски печелят средно с 40% повече отколкото преводачите на който и да било друг език.
  Това не е само бръщолевене, това са факти които могат да се потвърдят. Така че преди да ми даваш акъл първо се поинтересувай от това какви са нещата в двйствителност.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 9. 9 Профил на abe_123
  abe_123
  Рейтинг: 388 Любопитно

  До коментар [#6] от "Софиянец":

  А случайно да знаеш колко и кои са езиците, които се смятат за световни? За да не те затруднявам с чичко гугъл ще ти кажа, изброй страните постоянни членки на съвета за безопасност на ООН и ще разбереш. Така че да говориш, че китайския не е световен език е малко смешно.

 10. 10 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4485 Весело

  До коментар [#9] от "abe_123":

  Ама моля Ви сега не го затруднявайте толкова много

  Колкото до Китай дори не трябва да започваме с тях и ООН нищо че те са един от ПЕТТЕ постоянни члена на United Nations Security Council. Но това е информация която сигурно е далеч от интелекта на един толкова "умен и ерудиран" форумен каубой

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 11. 11 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 691 Неутрално

  [quote#1:"padrino"]Още преди около 10 години едни умни глави на бизнеса го казаха, "ако искате бъдеще учете Китайски като първи чужд език и СЛЕД това Английски".... колко далновидно. [/quote]

  Една камара българи 45 години сричаха руския и него научиха като хората, при положение, че е близък до българският език, па сега китайски... пфу.

 12. 12 Профил на abe_123
  abe_123
  Рейтинг: 388 Весело

  До коментар [#11] от "Finland":

  Да ти кажа, не си прав за китайския. Поинтересувай се кое е единственото училище в България, в което се изучава китайски още от началните класове. И китайският посланик помага здраво.

 13. 13 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#10] от "padrino":

  Виждам, че и вие сте един ЕнтЕлЕгЕнт, който ме напада лично, въпреки че аз такова нещо не съм направил. Ама то, като няма аргументи, така се получава. Ще го каза ясно, за такива като теб - английският е световния бизнес и комуникационен език не само, защото САЩ бяха/са водеща световна сила след ВСВ, но и защото това е един от най-лесни езици за учене. Нещо, което категорично не се отнася до китайския. Също така нека уточним, че дори за самия Китай не можем да говорим за един език, при положение, че има стотици диалекти и често хора от южен/източен/северен и западен Китай трудно се разбират помежду си. И за разлика от теб, аз тази информация не я получавам от четене в интернет, а при общуването ми с китайци. 3-ма китайци имах магистъра ми, а сега имам 5-ма китайци колеги на работата ми...Така, че имал съм достатъчно време да си говоря с тях, да обсъждам и т.н. Китайският език НИКОГА няма да стане норма, както стана английският език. Това е положението.

 14. 14 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4485 Неутрално

  До коментар [#13] от "Софиянец":

  Господи ела да си прибереш вересиите...

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 15. 15 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#14] от "padrino":

  Сега и смърт ли ми желаеш...Ти наистина си по-долен отколкото изглеждаше на първо време

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK