Унгария обмисля въвеждане на данък "лукс"

Унгария обмисля въвеждане на данък "лукс"

© ReutersИзвестният с нетрадиционните си икономически и антикризисни идеи унгарски премиер иска да въведе висока ставка на данък добавена стойност (ДДС) върху луксозните стоки. Този му ход идва след като ЕС вече се отхвърли веднъж от подобна инициатива на Будапеща, посочва агенция "Дау Джоунс".


В Унгария има ДДС от 27%, който действа върху повечето стоки и услуги. Това е и най-високата ставка на този данък в страна от ЕС.


Но в интервю в петък за националното радио Виктор Орбан заяви, че един "данък лукс" в рамките на 30-35% би бил един "малък, но символичен, елемент в данъчната система", а данъчният режим би имал по-силен изравнителен ефект. Искаме да увеличим приходите предимно чрез облагане на потреблението, а не на заплатите и доходите, добави той.
Премиерът посочи като пример в интервюто си луксозните автомобили и бижутата, но не каза дали яхтите биха попаднали под действието на евентуалния нов данък.


Орбан сподели, че и инструктирал министъра на икономиката Михай Варга да включи в проектобюджета за следващата година 35% ДДС върху луксозните стоки. Първият унгарски опит за въвеждане на "данък лукс" бе през 2011г., когато пак идеята беше за 35% ставка.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK