Брадли Манинг е осъден, но не и по най-тежкото обвинение (обновена)

Брадли Манинг е осъден, но не и по най-тежкото обвинение (обновена)

© Gary Cameron, Reuters



Военен съдия в САЩ призна за виновен Брадли Манинг по повечето от 21 обвинения, повдигнати му за разпространяване на огромен обем поверителна и секретна информация.


Полк. Денис Линд обаче смята, че войникът, дал американска дипломатическа кореспонденция на сайта WikiLeaks, е невинен по най-тежкото обвинение - че го е направил, за да подпомогне врага.


За подобно престъпление, свързано с най-тежкия пробив в масив класифицирана информация на САЩ, се полага доживотна присъда.




25-годишният Манинг е осъден по 7 от осемте обвинения за шпионаж, 5 - за кражба, 2 - за компютърна измама и няколко за военни престъпления, включително 5 за нарушаване на регулациите и едно за публикуване на разунавателни данни по интернет. Той призна, че е предал документите на Wikileaks, но обясни, че го е направил, за да предизвика дебат за американската външна политика.


Срокът, за който Манинг ще бъде наказан, може да достигне до 136 години. Колко конкретно ще определи съдията, ще бъде обявено в сряда.


Адвокатът му Дейвид Кумбс коментира, че според него "ние спечелихме битката, сега трябва да спечелим и войната", имайки предвид оневиняването по най-тежкото престъпление и за незаконно притежаване на информация, свързана с националната сигурност. "Днес е добър ден, но в никакъв случай не сме измъкнали Брадли от огъня", добави Кумбс.


Голяма част от процеса, приключил с 10-минутно изчитане на присъдата, бе отделена на дебати за това какви са били мотивите на Манинг да предаде документите. Обвинението, че е искал да помага на врага, се основаваше на прецедент от времeната на Гражданската война в САЩ. Тогава редник Хенри Вандерватер бил обвинен през 1863 г., че е предал документ от командването на вестник от Вирджиния. Присъдата му е била 3 месеца тежък физически труд. Манинг едва ли ще се отърве само с толкова, коментира Би Би Си.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK