Празничен Пхенян - лъскава витрина в мрака

Празничен Пхенян - лъскава витрина в мрака

© ReutersСчита се, че след десетилетия на лошо управление, изолация и санкции с цел осуетяване на ядрените амбиции на Северна Корея икономиката на страната е практически абсолютно безжизнена. В излъсканата столица Пхенян обаче няма никакви признаци за икономически проблеми, разказва "Ройтерс".


Миналата седмица потайната Северна Корея позволи на голяма група чуждестранни журналисти да отразят пищните тържества за 60-годишнината на примирието, сложило край на Корейската война (1950-1953 г.), която Пхенян твърди, че е спечелил.


Празничен Пхенян - лъскава витрина в мрака

© Reuters


Изглежда, Северна Корея е решила да не е щади средства в отбелязването на конфликта, върху който е основана държавата.
В четвъртък на официална церемония, ръководена от Ким Чен Ун, бе открито мемориално гробище на падналите във войната, което изглежда безупречно – с надгробни плочи, показващи снимки на загиналите и на спечелените от тях медали.


Празничен Пхенян - лъскава витрина в мрака

© Reuters


В новия военен музей, който в събота отвори врати за посетители, има монитори от най-висок клас и експонати, точно пресъздаващи местата на битки. Голяма статуя на  основателя на Северна Корея Ким Ир Сен, дядото на настоящия лидер, се е надвесила над посетителите на музея, посветен на войната, за чието започване южнокорейците обвиняват именно него. 


Служители на правителството придружават чуждестранните журналисти по време на целия им престой и гостите могат да добият някаква представа за живота в Пхенян, разчитайки само на бързи погледи през прозореца на специалния автобус. Въпреки това няма и следа от вцепеняващата бедност, глад и репресии, които според севернокорейските изменници са присъщи за живота в провинцията.


Празничен Пхенян - лъскава витрина в мрака

© Reuters


В своята книга със световни факти Централното разузнавателно управление на САЩ твърди, че годишният доход на глава на населението в Северна Корея през 2011 г. е 1800 долара, като страната е 197-а в света по покупателна способност. Според изчисленията недостиг на храна през 90-те години е довел до смъртта на милион души. Повече от четвърт от децата страдат от хронично недохранване, твърди публикувано през март проучване, подкрепено от ООН.


Нищо такова обаче не може да бъде видяно в Пхенян.


Празничен Пхенян - лъскава витрина в мрака

© Reuters


Жителите на страната, по дефиниция лоялни на режима, защото правителството определя кой може да живее там, разчитат за придвижването си на ръждясал кабинков лифт. В най-натоварените часове пред него се струпват огромни опашки от хора.


Налага се хората да вървят доста по до голяма степен празните, добре почистени улици. През последните дни жените носят със себе си разноцветни чадъри, който да ги предпазват от лятното слънце.


Празничен Пхенян - лъскава витрина в мрака

© Reuters


Повечето коли са стари европейски или японски марки, но има и някои по-нови, включително Toyota Land Cruiser, Mercedes-Benz и Audi.


Може би е изненадващо, но много малки магазинчета са разпръснати из целия град, най-вече такива за книги и дрехи. Има и ресторанти и магазини, продаващи единствено местно производство безалкохолни напитки с вкус на ябълка, грозде или праскова.


Много хора седят и си почиват на сянка по площадите или тротоарите. Някои говорят по мобилните си телефони.


Празничен Пхенян - лъскава витрина в мрака

© Reuters


Жилищните сгради може да изглеждат малко занемарени, точно както в много други азиатски градове, но голяма част от обитателите им отглеждат саксии с цветя на балконите си.


Щом слънцето залезе обаче, икономическите проблеми на Северна Корея започват да се набиват на очи.


В голяма част от Пхенян няма никакво улично осветление, а и самото електроснабдяване, изглежда, е доста откъслечно. Мъждукащи в мрака светлини приличат на светулки, но се оказват фарове на велосипеди.


Празничен Пхенян - лъскава витрина в мрака

© Reuters


Ясно е, че в столицата на една от най-строго контролираните страни в света няма и намек от смут или чувство на неудовлетвореност от режима на 30-годишния Ким.


"Той е на власт вече в продължение на повече от година и половина; ние обаче не виждаме никакви признаци на несъгласие или опозиция или вътрешно неудобство заради неговата лидерска позиция", разказва един дипломат за младия лидер.


Макар Ким да е по-открит, особено през последната седмица, когато той е уверен и спокоен по време на юбилейните тържества, изглежда, той няма да промени политиката, установена от баща му и дядо му.


"Има промяна в стила, но не и в съдържанието", обяснява дипломатът, който не иска да бъде назоваван.


Бел.ред.: Снимки 5, 6 и 8 са от 2007г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK