Хелмут Кол искал да върне половината турци в Германия

Хелмут Кол посреща Маргарет Тачър в Бон на 11 ноември 1983г.

© Associated Press

Хелмут Кол посреща Маргарет Тачър в Бон на 11 ноември 1983г.Германският канцлер Хелмут Кол е обсъждал с британския премиер Маргарет Тачър таен план да намали наполовина броя на турците, живеещи в Германия. Това е станало през 1982г., но излиза на бял свят 30 години по-късно покрай разсекретяването на документи от британските национални архиви.


Според списание "Шпигел" на среща на 28 октомври 1982г. в Бон новоизбраният канцлер казал на Тачър, че има подобно предложение за 4 години да бъдат върнати в Турция 50% от турските гастарбайтери. Това е записано в протокол с бележки от срещата, заведен в архивите като PREM 19/1036, според който се предвиждали и парични стимули, за да си тръгнат турците доброволно.


"Канцлерът Кол каза, че ще бъде необходимо в следващите четири години да бъде намален броят на турците с 50 процента, но че все още не може да обяви това публично", се казва в записките. "Невъзможно е Германия да асимилира сегашният брой турци."
Изданието с лявоцентристка политическа ориентация дълги години имаше хладни отношения с канцлера християндемократ, избран на 1 октомври 1982г.  Кол, който управлява до 1998г., често казваше, че Германия не е страна, в която масово да се имигрира. Но този процес не спря и днес сред близо 82 милиона души население има 7 милиона чужденци.


Три милиона души от турски произход живеят днес в Германия и някои от тях получиха германско гражданство след промените, въведени след поражението на Кол от социалдемократите.


Западна Германия кани след 1961г. много турци да й помогнат в недостига на работна ръка, причинено от т.нар. икономическо чудо, привлякло и италианци, гърци, португалци и граждани на бивша Югославия и Тунис.


"Шпигел" цитира британски документ с гриф "Секретно. Да не се разпространява", според който на срещата с Тачър канцлерът казал, че "Германия няма никакъв проблем с португалците, италианците и дори хората от Югоизточна Азия, защото тези общности се интегрират добре. Но турците са от съвсем различен тип култура... (Западна) Германия е интегрирала 11 милиона германци от източноевропейските държави. Но те са европейци и не представляваха никакъв проблем."


На разговорите са присъствали само четирима души: Кол със съветника си Хорст Телчик и Тачър с личния си секретар Ей Джей Коулс, който е и авторът на документа.


Хелмут Кол на 26 май 2001г. пред католическата църква "Сан Антонио" в Истанбул на сватбата на сина си Петер с туркинята Елиф Сьозен. Тогава турските медии наричат събитието "сватбата на годината".

© Associated Press

Хелмут Кол на 26 май 2001г. пред католическата църква "Сан Антонио" в Истанбул на сватбата на сина си Петер с туркинята Елиф Сьозен. Тогава турските медии наричат събитието "сватбата на годината".


"Шпигел" коментира, че разсекретеният тази седмица документ разкрива не само планове за репатриране на стотици хиляди турци, но и е демонстрация как в последвалите години отношенията към тях в страната са се подобрили.


Кол описал на Тачър практиките на принудителни бракове и незаконното наемане на работа като пример за "сблъсъка на две различни култури". Всеки втори ще трябва да си тръгне, а останалите ще трябва да бъдат обучавани по специален начин. "Който иска да бъде интегриран, трябва да научи немски", казва дотогавашният лидер на германската опозиция, според когото турците са "неспособни на интеграция и понякога не искат да се интегрират".


Списанието обяснява, че ако в началото на 80-те години беше се разбрало за плановете на Кол, обществената реакция вероятно не би била много остра. "Тогава имаше обществен консенсус, че турците са гости, дошли да работят, и трябва да се върнат у дома", казва Улрих Херберт, историк от Фрайбург. По думите му така са мислели не само в десницата, но и мнозина от социалдемократите.


Елиф Сьозен, снахата на канцлера Кол.

© Associated Press

Елиф Сьозен, снахата на канцлера Кол.

Хелмут Шмид, предшественикът на Кол на канцлерския пост, казваше през 1982г.: "Нито един турчин повече няма да пресече границата", а ръководителят на кабинета му Ханс-Юрген Вишневски описваше как мюсюлманите "колят овце във ваните".


През 1972г. - само 12 години след споразумението с Анкара, коалиционното правителство решава да спре наемането на гастарбайтери в Турция, но броят на турците в страната продължава да расте заради присъединяването на жените и децата към вече установилите се в Германия. Този процес се засилва след военния преврат в Анкара от 1980г. и към 1982г. в Германия вече живеят 1.5 милиона турци.


В същото време германската икономика изпитва проблеми и най-вече след втория петролен шок от началото на 80-те години започва бързо да се свива. През въпросната 1982г. без работа са 1.8 милиона души - шест пъти повече от 1973г. - и мнозина германци започват да гледат на гастарбайтерите като конкуренти и бреме за социалната система.


Проучване от 1982г. показва, че 58% от германците искат да бъде намален броят на чужденците.


Политиците обаче не знаят как да се справят с този проблем. Закон от 1983г. одобрява известно подпомагане на чужденците, които сами си тръгнат - еднократно плащане на 10 500 марки и възстановяване на пенсионните осигуровки. Това приемат едва около 100 000 души, докато в същото време други десетки хиляди продължават да влизат в Германия.

Ключови думи към статията:

Коментари (171)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 671 Неутрално

  минало бешело... сега Германия е Германистан

 2. 2 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  "Хелмут Кол искал да върне половината турци в Германия"
  Правилно, но по-добре щеше да е ако просто не бяхте им давали граждансто, а работни визи за кратък период-бачкаш 2 години и айде в Турция!И аааа си нарушил реда в Германия-моментална отмяна на визата и бегом в Турция!
  Сега вече положението е изтървано.

  В Русия съм! В Русия съм!
 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Мултикултурата все повече се разпуква в ЕС и континента вече се очертава като бъдещ Халифат !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  Сега Англия има някакъв такъв подобен проблем,но сме в демокрация,а понятията в ЕС вече имат други измерения(на разстояния повече от една туба бернзинЛошо е когато си помолен за помощ и не си помогнал.

 5. 5 Профил на savsemnov
  savsemnov
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Хубав подарък за нашите разузнавачи и държавни стратези и политици днес!
  Секретно, секретно, и какво излиза, че по въпроса сме гледали с немците в една посока в ония времена. Разликата е, че немските управници в Западна Германия не са се решили, а нашето управление тогава - да.
  Ако направените изводи, че турците не са способни да се интегрират с преобладаващата общност бяха наши, щяха да ни съдерат в западната пропаганда... Впрочем, може и нашите изводи да са били подобни. Е, някои може да се поуспокои днес, че очевидно Германия няма да радува за приемане на Турция в ЕС, Австрия и др. - също. Изводите за нашите днешни стратези и политици по въпроса също би трябвало да са ясни.

 6. 6 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Хелмут Кол е искал форма на етническо прочистване - "възродителен процес" в Германия

 7. 7 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#2] от "Веселин Дечев":

  Изтървано е до следващият Хитлер!

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 8. 8 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#5] от "savsemnov":

  Нашите изводи са подобни, само че трябва за начало да свалим комунистите и ДПС.
  И национализмът да вземе да поумнее, както се опитват да поумнеят "десните" избиратели. Защото всички националисти са зациклили на тема викане и крясъци, носене на розетки от Плиска или войни в интернет

 9. 9 Профил на bono_vox
  bono_vox
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Подобен проблем имат всички северозападни страни, включително Франция. Отвсякъде пристигат чужденци, заселват се и често се капсуловат във свои общности. Изхода е в 2 посоки:
  1. Конфронтация в резултат от невъзможността от "асимилиране" на тези общности;
  2. Примирение, което се и забелязва, но което води до мултикултурните различия, висока престъпност, безработица, изостряне на отношението и т.н. ярък пример за които беше лудия норвежец от острова.

  Това е процес, който трябва да е приоритетен за всички европейски държави поколение напред. Важи и за нас с нашите "симпатични" малцинства, които имат много по-висок темп на възпроизводство от българите.

 10. 10 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#5] от "αлферац":

  [quote#8:"αлферац"]ациклили на тема[/quote]
  исках да кажа зациклили на фаза

 11. 11 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Всъщност има един въпрос към Дневник- защо никога не са писали за напористото желание и събиране на подписи между евреи за създаване на Ваймарска еврейска държава в ГЕРМАНИЯ.

 12. 12 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2274 Весело

  При земетресение в Турция загиват 50 000 души.
  Целият свят проявява съпричастност и праща помощи.
  Америка праща 50 000 долара.
  Русия праща 50 000 войнишки одеяла.
  Германия праща 50 000 турци.

 13. 13 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#9] от "bono_vox":

  Да ама най-симпатичното ни малцинство е около 60% християнско !

 14. 14 Профил на lone_S
  lone_S
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#5] от "savsemnov":


  [quote#5:"savsemnov"]Секретно, секретно, и какво излиза, че по въпроса сме гледали с немците в една посока в ония времена[/quote]

  [quote#5:"savsemnov"] Разликата е, че немските управници в Западна Германия не са се решили, а нашето управление тогава - да.[/quote]

  [quote#5:"savsemnov"]Ако направените изводи, че турците не са способни да се интегрират с преобладаващата общност бяха наши, щяха да ни съдерат в западната пропаганда...[/quote]

  Не чувстваш ли голямата разлика между твоя акъл и това на немците?! Бълг. турци са родени в България и са български граждани! Нямаше проблем с интеграцията.
  Турция изпрати като гастарбайтери най-изостаналата и неграмотна част от населението си. Така се отърва от едно тежко бреме.

  http://www.youtube.com/watch?v=Q5dieYm04So
 15. 15 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#11] от "Дива селянка":

  Дай литература да се запознаем
  Дневник още не са написали за намерените тела на миньорите в Ораново, ти ги чакай да напишат за напористото желание за създаване на Ваймарска еврейска държава в ГЕРМАНИЯ.

 16. 16 Профил на totalblackout
  totalblackout
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Турците не били интегрирани....няма как да се интегрират, след като Германия и до днес няма ясна стратегия как да ги интегрира. И не са само турците, айде да не ми разтягат локумите как другите чужденци били европейци. Много малко от бившите гастарбайтери са интегрирани и то основно заради възпитанието у дома, а не заради "блестящата" им интеграционна политика.
  А простотии от рода как турците им точат социалната система, може да говори само някой лаик. В Германия право на социални помощи имат само хора, които поне 3 години са работили без прекъсване с легален трудов договор и са плащали брутални осигуровки. При безработица ти плащат няколко месеца и след това ако не си намериш работа по квалификацията, те забутват на първото попадното работно място.
  А сега сериозно, ако всички се абстрахират от масовия захаросан ПиАр колко "работливи" са германците. На всеки, който е бил там и е работил с германци, ще стане ясно, че без гастарбайтерите и преди и сега, няма как изобщо да съществува държавата им, особено днес, с този демографски срив (при нас, в голяма университетска болница, 40% от родилките имат миграционен произход, местните германци предпочитат да обикалят Индонезия и 3 свят, спейки в хотели, където персонала говори немски език...).
  Изобщо западно-европейските общества са толкова консервативни и лениви (вероятно резултат от охолния живот по време на студената война), че просто имат нужда от гастарбайтери.
  И реда в Германия се нарушава също толкова от бели германци, колкото и от лоши турци. Просто турците са оставени да се експандират без никаква интеграционна политика, докото германците си мислят, че шефстват и държат нещата под контрол.

 17. 17 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  [quote#9:"bono_vox"]ярък пример за които беше лудия норвежец от острова. [/quote]
  Никак не беше луд.
  Просто осъзна, че трябват радикални действия.

  В Русия съм! В Русия съм!
 18. 18 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2988 Неутрално

  Сега е късно и за Швабистан и за Европа ! Вече само с реки от кръв ще се реши проблема и ще се спаси Европа.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 19. 19 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 584 Неутрално

  От дълго време съм казал, че Германия не я чака нищо добро. Турците са измет в Европа, те не стават европейци, а се капсуловат в общности и пренасят ориенталския си допотопен начин на живот. Не съм съгласен и с това, че Германия трябва да прави проявява усилия за да ги интегрира - или искаш да се интегрираш или не, държавата не виждам как ще ти помогне. Достатъчно е да видите кварталите в които живеят турците в Германия - там други етноси освен тях няма. Като цигански гета са! Ще минат още много години докато тези примати станат европейци. Достатъчно красноречиви са и доказателствата по нашите пътища от гастербайтерите - вместо да спят в хотел (в Бг цената за двойна стая е около 40 евро, които не би трябвало да са проблем за тях) или да обядват в нормални ресторанти те спят по канафките, ядът по поляните край магистралата и на зелените площи в бензиностанциите и най-важното след тях оставят всичкия си боклук!!!

 20. 20 Профил на kepler
  kepler
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Джоко Росич каза че хората са важни, а не държавите, но при някой ситуации и обстоятелства май е обратното.

 21. 21 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#11:"Дива селянка"]събиране на подписи между евреи за създаване на Ваймарска еврейска държава в ГЕРМАНИЯ. [/quote]
  Защото са писали за създаването на еврейска държава в Крим от др. Сталин чрез събиране на подписи? То ако ставаше с подписи.

 22. 22 Профил на totalblackout
  totalblackout
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#14] от "lone_S":

  Така е, не са особено квалифицирани, ама бялото бреме в Германия, слушащо шлагери и нагъващо кисело зеле, да не мислиш, че е по-добро?

  В крайна сметка никой гастарбайтер не се е родил квалифициран. Въпрос е на политика да се интегрират и да се научат да спазват законите. Германците обаче пренебрегват факта, мислейки, че като им поддържат инфраструктурата, в един момент ще си хванат бохчите и ще се върнат в Турция (пардон Анадола)....еми, извинявай, ама трябва да си по-неграмотен от гастарбайтерите, за да вярваш в това.

 23. 23 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#17:"Веселин Дечев"]Никак не беше луд.
  Просто осъзна, че трябват радикални действия.
  [/quote]
  Тогава Веселин, направете нещо радикално - самоубийте се ритуално с тевтонска решителност.

 24. 24 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#16] от "totalblackout":

  По думите ви разбирам, че живеете в Германия? Ако е така бихте ли ми отговорили на въпроса - вие живеете ли сред германци? По какво се различавате от тях? Какво трябва да направи държавата за да те научи да се къпеш всеки ден, или да спреш да си колиш овцата в банята?!?!? Интеграцията е въпрос на личен усет или привикваш към манталитета на приемателите или си оставаш странник.

 25. 25 Профил на totalblackout
  totalblackout
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#17] от "Веселин Дечев":

  Или си израснал в дълбокия прованс или единствения ти досег с развития свят отвъд Калотина е бил само пред телевизора, гледайки американски екшън с Брус Уилис...

 26. 26 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2005 Весело

  До коментар [#25] от "totalblackout":

  миличък, капитан далечно плаване съм и съм обиколил толкова страни, колкото ти не може дори да изброиш

  В Русия съм! В Русия съм!
 27. 27 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Вместо тия няколко милиона турци през 1961 това можеха да са българи, ако Сталин не ни беше окупирал.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 28. 28 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 616 Весело

  като им спрете помощите масово да започнете да ги уволнявате от работа.Плана ще за работи

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 29. 29 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  [quote#22:"totalblackout"]Въпрос е на политика да се интегрират и да се научат да спазват законите.[/quote]
  Не е вярно.Въпрос на добро желание е.То трябва д ати идва отвътре.

  В Русия съм! В Русия съм!
 30. 30 Профил на totalblackout
  totalblackout
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#24] от "Моди трий нищо да не остане!":

  Роден съм в Германия. Имам много приятели германци и са страхотни хора, но интеграционна политика тук няма. Давам ти пример- родителите ми работиха година в Канада (Съскечуан, което си е накрая на света, както и да го погледнеш) и аз и сестра ми посещавахме училище там, където имаше специален човек, който се грижеше за това всички деца с чужд произход да говорят добре английски. След часовете ни задължаваха да посещаваме уроци по английски и френски!! и по история на северна Америка.....след това трябваше да слушаме и уроци по канадски манталитет и да пишем есета по въпроса...на английски. Всичко това, обаче беше така направено, че никога не сме се усещали различни от останалите деца, никога не сме се оплаквали или чувствали като имигранти...Това е малка стъпка, но важен елемент към интеграцията.
  В Германия, 50% от арабско/турските жители не говорят добър немски, понеже у дома си говорят само на техните езици, не ходят на училище, държат се агресивно и има цели училища, където местните хора не искат да си пращат децата, защото просто не се говори немски. След 5-6 години тези хора ще излязат на пазара на труда....и какво?
  Интеграцията не е въпрос на личен усет, когато си на 8 години, интеграцията е въпрос на това обществото, към което се стремиш да те накара да се чувстваш част от него, ако трябва със закон! Всичко друго е бутафория и не работи!

 31. 31 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#27:"simval"]това можеха да са българи, ако Сталин не ни беше окупирал. [/quote]
  Можеше, ама на, нали преди Сталин да ни окупира бяхме приятели с Хитлер. Нещо не ни поканиха, напротив, Филов удряше теманета да дойдат германски войски с тевтонски герои тук.

 32. 32 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2005 Весело

  [quote#27:"simval"]Вместо тия няколко милиона турци през 1961 това можеха да са българи, ако Сталин не ни беше окупирал.[/quote]
  Не е толкова лесно.
  Турците имат леко сервилен манталитет и са перфектни слуги.
  Докато българите все сме началници кой от кой по-голям

  В Русия съм! В Русия съм!
 33. 33 Профил на totalblackout
  totalblackout
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#29] от "Веселин Дечев":

  Да, точно ако съм анадолско дете, чийто баща е загърнал майка ми с чаршаф и я бие по 20 пъти на ден, и чувам немски само по улицата, усетът ми за интеграция в Германия ще дойде отвътре......ти май нещо?

 34. 34 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#30] от "totalblackout":

  Вие като сте толкова интегриран, що не пишете в някой канадски форум от изворите на Съскечуан, ами се занимавате с неинтегрирани българи?

 35. 35 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#32:"Веселин Дечев"]Турците имат леко сервилен манталитет и са перфектни слуги. [/quote]
  Как беше, че съм забравил - турците ли бяха господарите, а българите - раята или обратното за 5 века?

 36. 36 Профил на totalblackout
  totalblackout
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#26] от "Веселин Дечев":

  Обикалянето на страни не винаги помага! Трябва и малко мисъл.

 37. 37 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  До коментар [#33] от "totalblackout":

  Точно, че няма как да стане.

  В Русия съм! В Русия съм!
 38. 38 Профил на totalblackout
  totalblackout
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#34] от "Каишков - Гласът на Америка":

  А вие къде точно прочетохте, че съм казал, че съм интегриран. Нито съм казал, че съм канадец, нито германец, аз съм българин и имам право на мнение в БГ форум! Още повече, че Вие не сте човекът, който ще определя какво и как да пиша!

 39. 39 Профил на blackboard
  blackboard
  Рейтинг: 229 Весело

  До коментар [#19] от "Моди трий нищо да не остане!"
  ++++
  Какво лошо има да си хапват доматки със сирене на чист въздух върху капака на мерцедес S500.
  И ние българите сме така.
  Но какво очакваш от държави с предимно селско население.
  Лошо е да не си почистиш.
  Никой не обича да спазва наложените от една работеща демократична система правила.

 40. 40 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#27:"simval"]Вместо тия няколко милиона турци през 1961 това можеха да са българи, ако Сталин не ни беше окупирал.[/quote]
  Ако Сталин не ни беше окупирал, щяхме да имаме икономика на добро средно европейско ниво и българите нямаше да емигрират.

 41. 41 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 584 Неутрално

  [quote#30:"totalblackout"]Интеграцията не е въпрос на личен усет, когато си на 8 години,[/quote]

  Тука е разковничето, по описанието което си дал, значи родителите на тези деца нямат усет за интеграция, как държавата да ги накара? Предполагам че вашите родители не са ви спирали да ходите на училището в Канада, по-скоро са ви насърчавали нали? Но в турците не са така, те не насърчават децата си да учат немски, а напротив развиват си крив национализъм.

 42. 42 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Хелмут Кол искал да намали турците наполовина, вместо това се сдобил с турска снаха и полутурски внуци....иронията на съдбата....

 43. 43 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  [quote#35:"Каишков - Гласът на Америка"]Как беше, че съм забравил - турците ли бяха господарите, а българите - раята или обратното за 5 века? [/quote]
  Това е друга история.Всеки от тях си знае мястото.Ти да си чул дъщерята на някой турчин да му прави изречения?нали ще и заши един зад врата моментално и целия род ще скочи срещу нея.Турците са като юмрук, не са като нас.
  Които са чели "12 мита за Българската история" на Божидар Димитров знаят за какво са ни управлявали и как-слезли са малка шайка османци край Галиполи.Местните феодали са решили да не си нарушават ракахтлъка и са се предали на турците, а впоследствир са се пресъединили към тях и са воювали срещу съседния си феодал-брат българин.Той като види многобройна армия и той отваря портите и дава войници на врага. Само последен пример-какво става с България баш пред лицето на завоевателя?Разделя се на 3-видинско царство, Търновско и Добруджанско деспотство.
  Не са ни виновни турците за робството.

  В Русия съм! В Русия съм!
 44. 44 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#38:"totalblackout"]А вие къде точно прочетохте, че съм казал, че съм интегриран.[/quote]
  Нали някакъв ви интегрирал при изворите на Съскечуан, както е било с Кожения чорап ако сте чел Фенимор Купър. Ако сте космополит - ок.

 45. 45 Профил на totalblackout
  totalblackout
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#41] от "Моди трий нищо да не остане!":

  Държавата може да ги накара като ги задължи да посещават училище и да научат езика. Иначе може да ги лиши от социални добавки и евентуална помощ при безработица. Германия има традиционно-добри социални закони и при добро желание могат да се интегрират поне 50% от имигрантите успешно.
  Как иначе ще върви напред с тази задлъжнялост и този демографски срив, нали някой трябва да работи.

 46. 46 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#35] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Ако гледаме тебе рая има и сега. Само имате леко разколебаване- на турски или на руски господар да служи.

 47. 47 Профил на totalblackout
  totalblackout
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#44] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Аха, благодаря, че ми обясни за Фенимър Купър. Сега се чувствам интегриран и космополит. Колко ти дължа за съветите и споделения жизнен опит?

 48. 48 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Много сбъркаха немците с тези гаджали! Сега няма отърване...

  'Let light surround you' Dream Theater
 49. 49 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#45] от "totalblackout":

  Ще го кажа без да съм напълно запознат, но според мен и в Германия образованието до някой клас е задължително, а освен това и безплатно. Според мен достатъчно е направило, и пак казвам, че проблема на турците е в тяхното нежелание, а не в тяхната невъзможност.

 50. 50 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2005 Любопитно

  [quote#40:"marsena"]Ако Сталин не ни беше окупирал, щяхме да имаме икономика на добро средно европейско ниво и българите нямаше да емигрират[/quote]
  Мислех дали да ти го напиша и реших да го направя:
  Прави ли ти впечатление, че в дългосрочен план съотноошението между просперитета на различните държави се запазва?Примерно Чехия е по-добре от България, а Франция е по-добре от Чехия.
  Това е така и по време на турскотоп робство, и след 1та световна, и след втората, и по време на комунизма и сега по време на демокрацията.
  Германия и Япония след втората световна не беше останало камък върху камък от тях, но станаха сред първите сили в света и като икономика и като наука и в много други отношения.Да имало е план МАршал, но е имало и за Испания и Италия.Защо те не станат номер едно?
  Ще ти кажа.
  Обикаляйки света съм установил един безмилостен, безжалостен закон:
  Просперитета на една нация ( не само икономическия, но и научния, социалния) зависят силно от коректността на хората!
  Виж САЩ-всеки съди всеки за най-малката работа!
  Англия-джентълменската дума да говорим ли за нея?
  Германия-германската точност?Швейцарската точност?
  Япония?-хората се самоубиват дори при обвинение в някаква некоректност!
  Последния случай с Теленор-норвежците купиха Глобул директно с ясни лица собственици-никакви офшорки, далаверки, скрито покрито няма!
  Виж Дори Саудитска арабия-толкова нефт имат и едвам се крепят!А ако нямат и нефта ще станат Сомалия 2!
  Сега ясно ли е?
  Затова не е в интерес на една държава да идват хора с по-долен манталитет.Нищо лично.

  В Русия съм! В Русия съм!
 51. 51 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1200 Разстроено

  До коментар [#5] от "savsemnov":

  Подобна душевна нищета е потресаваща. Няма нищо общо между това да си приказваш, че ще принудиш гурбетчии да се приберат в къщи, и това да завързваш хората през януари за стълбовете и да ги поливаш с вода, за да си сменят името. Още повече, когато второто не е твоя идея, и никога не би ти минала през ума, а на видиотените катили в Москва. Има разлика между светулка и светкавица, макар и написано да изглеждат еднакви.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 52. 52 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2005 Весело

  [quote#45:"totalblackout"]Държавата може да ги накара като ги задължи да посещават училище и да научат езика. [/quote]
  Насила не става.
  В "Митко Палаузов" имаше една гениална мисъл:
  Полицията може да накара работниците да НЕ работят, но насила не може да ги накара да работят

  В Русия съм! В Русия съм!
 53. 53 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  [quote#46:"marsena"]руски господар да служи. [/quote]
  аз съм за руски-поне имат нефт и красиви девочки, при това дащни

  В Русия съм! В Русия съм!
 54. 54 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#50:"Веселин Дечев"]Затова не е в интерес на една държава да идват хора с по-долен манталитет.[/quote]
  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  И за останалите Ви коментари!

  'Let light surround you' Dream Theater
 55. 55 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Оти ручаха жабетата да прочистват арийската нация, като така просто разчистиха терена за анадолската паплач...

  'Let light surround you' Dream Theater
 56. 56 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2005 Любопитно

  [quote#51:"motochristo"]това да завързваш хората през януари за стълбовете и да ги поливаш с вода, за да си сменят името[/quote]
  А защо в Саудитска Арабия не може да си кръстиш детето Джон, а трябва да е с арабско име?И защо исляма повелява приелите го да си сменят имената с тюрко-арабски?
  Много демократично нали?

  В Русия съм! В Русия съм!
 57. 57 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#50] от "Веселин Дечев":

  България преди ВСВ и окупацията на Сталин е била на едно прилично европейско ниво по развитие и първа на Балканите. По твоята логика, която аз споделям, логично би било тя да запази положението си и след това, ако не беше съветизацията и това преобръщане на обществото с хастара навън.

 58. 58 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#50:"Веселин Дечев"]Затова не е в интерес на една държава да идват хора с по-долен манталитет.[/quote]
  Да, а това в България става два пъти!
  И едните остават за около 500 години, а другите за 45...

 59. 59 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#50] от "Веселин Дечев":


  [quote#50:"Веселин Дечев"]Затова не е в интерес на една държава да идват хора с по-долен манталитет.[/quote]

  Не винаги аркадаш!
  Ето от твоя пример с Германия...Ако през 60-те не бяха отишли там 2-3-та ръка турци и кюрди,то Германия нямаше толкова набързо да се надигне!

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 60. 60 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#53:"Веселин Дечев"]аз съм за руски-поне имат нефт и красиви девочки, при това дащни[/quote]
  Да , ама руските господари няма да ти дадат нефта си.
  Колкото до девочките- те са достъпни, дори повече , отколкото е прилично, та не се налага да ставаш нечий слуга, за да ги имаш.

 61. 61 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#55:"ariel28"]Оти ручаха жабетата да прочистват арийската нация, като така просто разчистиха терена за анадолската паплач...[/quote]
  Ами така е, като нямат последователност в политиката.

 62. 62 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#59:"Galata"]Германия...Ако през 60-те не бяха отишли там 2-3-та ръка турци и кюрди,то Германия нямаше толкова набързо да се надигне![/quote]
  Да.
  И тук идва философският въпрос " какво губиш като печелиш...?"

 63. 63 Профил на lone_S
  lone_S
  Рейтинг: 616 Весело

  До коментар [#43] от "Веселин Дечев":


  [quote#43:"Веселин Дечев"]Които са чели "12 мита за Българската история" на Божидар Димитров знаят за какво са ни управлявали и как-слезли са малка шайка османци край Галиполи.Местните феодали са решили да не си нарушават ракахтлъка и са се предали на турците, [/quote]
  Ясен си ми! Що не сложи едно професор пред името му?! Или се срамуваш?

  http://www.youtube.com/watch?v=Q5dieYm04So
 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на lindentown
  lindentown
  Рейтинг: 506 Неутрално

  #51: "Още повече, когато второто не е твоя идея, и никога не би ти минала през ума, а на видиотените катили в Москва.."

  Това с преименуването беше точно българска идея, след 1989 се публикуваха достатъчно архиви около тези събития, от които е ясно, че самия ход е бил посрещнат с неразбиране и неодобрение от целия соцлагер, и най-вече от бившия СССР. Може би защото там имаше доста мюсулмани и доста мюсулмански републики, нищо че официално властваше атеизма. Аз лично можах да се уверя в това колко хладно бе посрещнато това решение при една екскурзия като студент през 1985 в тогавашния СССР, включваща Ташкент и Самарканд, където ни бяха предопредили, че местните не са особено дружелюбни към българи заради преименуването по-рано.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  [quote#51:"motochristo"]да завързваш хората през януари за стълбовете и да ги поливаш с вода, за да си сменят името[/quote]
  Преди години говорих с един гръцки капитан и той ми сподели следното:
  В Гърция всички турци са с гръцки имена.И сами си кръщават децата така.Защо?
  ЗАщото, каза ми той, ако е с турско и тръгне да си търси работа веднага започват:ама то мястоото вече е заето, ама няма места, ама квалификацията ви не отговаря и т.н.
  И затова самите гръцки турци си кръщават децата с гръцки имена.

  В Русия съм! В Русия съм!
 68. 68 Профил на lone_S
  lone_S
  Рейтинг: 616 Весело

  До коментар [#19] от "Моди трий нищо да не остане!":


  [quote#19:"Моди трий нищо да не остане!"]Турците са измет в Европа[/quote]
  По държавата ще ги познаеш! Кой е измет най-хубаво го изрисува оня художник чех на картата на ЕС! Една територия беше обозначена като отходно място на тая "измет"

  http://www.youtube.com/watch?v=Q5dieYm04So
 69. 69 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  [quote#57:"marsena"]България преди ВСВ и окупацията на Сталин е била на едно прилично европейско ниво по развитие и първа на Балканите.[/quote]
  Първа ,но колко е била разлиакта с втория? не е била чак толкова голяма.Генерално с другите балкански народи сме си били горе-долу от един сой.

  В Русия съм! В Русия съм!
 70. 70 Профил на lone_S
  lone_S
  Рейтинг: 616 Весело

  До коментар [#27] от "simval":


  [quote#27:"simval"]Вместо тия няколко милиона турци през 1961 това можеха да са българи, ако Сталин не ни беше окупирал. [/quote]
  Завиждаш на тия дето мият кенефи ли?

  http://www.youtube.com/watch?v=Q5dieYm04So
 71. 71 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#30:"totalblackout"]Роден съм в Германия. Имам много приятели германци и са страхотни хора, но интеграционна политика тук няма. Давам ти пример- родителите ми работиха година в Канада (Съскечуан, което си е накрая на света, както и да го погледнеш) и аз и сестра ми посещавахме училище там, където имаше специален човек, който се грижеше за това всички деца с чужд произход да говорят добре английски. След часовете ни задължаваха да посещаваме уроци по английски и френски!! и по история на северна Америка.....след това трябваше да слушаме и уроци по канадски манталитет и да пишем есета по въпроса...на английски. Всичко това, обаче беше така направено, че никога не сме се усещали различни от останалите деца, никога не сме се оплаквали или чувствали като имигранти...Това е малка стъпка, но важен елемент към интеграцията.
  В Германия, 50% от арабско/турските жители не говорят добър немски, понеже у дома си говорят само на техните езици, не ходят на училище, държат се агресивно и има цели училища, където местните хора не искат да си пращат децата, защото просто не се говори немски. След 5-6 години тези хора ще излязат на пазара на труда....и какво?
  Интеграцията не е въпрос на личен усет, когато си на 8 години, интеграцията е въпрос на това обществото, към което се стремиш да те накара да се чувстваш част от него, ако трябва със закон! Всичко друго е бутафория и не работи! [/quote]

  Негъра си остава негър, белият си остава бял това са генетични особености, те не могат да се променят със закон.

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 72. 72 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2342 Неутрално


  Хелмут Кол е скаран със синовете си.
  Иначе турската снаха е симпатична.

 73. 73 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#42:"pentuer"]

  Хелмут Кол искал да намали турците наполовина, вместо това се сдобил с турска снаха и полутурски внуци....иронията на съдбата.... [/quote]

  Ако нямаше турци нямаше да има такъв проблем!

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 74. 74 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#68] от "lone_S":

  До колкото си спомням рисунката анадолците даже и там ги нямаше нали? Все пак "клозета" е творение на анадолската мисъл нали? А за това как е означена една територия... все пак канала и сочи на изток

 75. 75 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  [quote#59:"Galata"]Не винаги аркадаш!
  Ето от твоя пример с Германия...Ако през 60-те не бяха отишли там 2-3-та ръка турци и кюрди,то Германия нямаше толкова набързо да се надигне! [/quote]
  Аз послено бях в Бремерхавен преди около месец. Не бях излизал на разходка там от 8-9 години и сега репих да си нарпавя една нощна разходка.Позаблудих се и се раззходих с 7-8 километра повече.Минах през някаквио работнически квартали.Почти не видях немци.Само турци и турски заведения, включително фен клуб на Галата сарай
  Голяма мизерия, но ми направи впечатление, че спазват реда и не видях забрадени или нещо такова. А по- преди това като ходих да си вземам биричка от един павилион ме обслужи турчин на средна възраст, много любезен и отлично поддържащ обекта си, нищо лошо не мога да кажа относно трудолюбието и спазването ан закона от страна на турците.Но това с капсулирането не е на добре.

  В Русия съм! В Русия съм!
 76. 76 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#47:"totalblackout"]Колко ти дължа за съветите и споделения жизнен опит? [/quote]
  Иронията, която не можеш да използваш е неуместна. Ти си с претенциите за нещо, което всъщност е нищо. Затова си и никакъв - ни българин, ни мохикан...Поне да се беше кръстил Чингачгук.

 77. 77 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#61:"marsena"]Ами така е, като нямат последователност в политиката.[/quote]
  Не е това, а чувството на вина, която им вмениха след Втората световна война и която вреди на немците и до днес, защото ги прави по-толерантно, отколкото е здравословно. Това чувство им го вмениха разни англичани и руснаци, които в историята си са извършили такива грехове и дивотии, че Хитлер ряпа да яде. Но нали трябваше да се унищожи Германия.

  'Let light surround you' Dream Theater
 78. 78 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 838 Весело

  [quote#40:"marsena"]Ако Сталин не ни беше окупирал, щяхме да имаме икономика на добро средно европейско ниво и българите нямаше да емигрират. [/quote]

  Ако Сталин не ни беше окупирал, значи Хитлер е спечелил ВСВ, и нямаше да има ни евреи ни израел

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 79. 79 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Айде, турчолята веднага накацаха статията да бранят анадолските ценности Остана само "Хасанчо" да се появи

  'Let light surround you' Dream Theater
 80. 80 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  [quote#66:"lone_S"]Ами какво чакаш?! Хващай автомата, запаши бомбите и ги почвай турците и циганите!!! Дае ба и#рода ти да е ба! [/quote]
  Само циганиите.Турците учат, работят и си плащат данъците и сметките.Проблемите с тях са решими.

  В Русия съм! В Русия съм!
 81. 81 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#67:"Веселин Дечев"]ЗАщото, каза ми той, ако е с турско и тръгне да си търси работа веднага започват:ама то мястоото вече е заето, ама няма места, ама квалификацията ви не отговаря и т.н.
  И затова самите гръцки турци си кръщават децата с гръцки имена.[/quote]
  Да ама тука ние сме ужасно толерантни... което ще ни изяде главата. Гаджал от толерантност не разбира, използва я да ти се качи на главата!

  'Let light surround you' Dream Theater
 82. 82 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#46:"marsena"]Ако гледаме тебе рая има и сега. Само имате леко разколебаване- на турски или на руски господар да служи. [/quote]

  или на еврейски!

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 83. 83 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 609 Неутрално

  До коментар [#9] от "bono_vox":

  Франция и другите западноевропейски държави са ЗАЛОЖНИЦИ! Това трябва най-сетне да се разбере. Заложници на едни няколко процента от мюсюлманските емигранти, които имат екстремистки възгледи. Те не са повече от 5%, но това е достатъчно да постави на колене държави като Англия, Франция или Германия. Причината е, че при мюсюлманите религията винаги е на първо място и ако се започне активна борба срещу екстремистите, останбалите 95% иначе нормални мюсюлмани ще ги подкрепят. Затова и франсетата или немците не могат и гък да им кажат, защото вече е твърде късно, а запалят ли бурето с барут краят ще е много неприятен и то за тях.

 84. 84 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2342 Неутрално

  От няколко години обаче има обратен тренд: повече турци напускали Германия, отколкото идвали... дължало се на икономическия възход в самата Турция и герм.турци бързали да на изпуснат влака, който в интерес на истината е набрал голяма скорост.

  Даже млади турци трета генерация (те и родителите им родени в Германия) се заселвали в Турция... най-известната е артистката, играеща ролята на Роксолана, която е леко руса заради майка си (германка)....

  Нещата се променят с всеки изминат ден... забравете миналото и гледайте в бъдещето... картитите постоянно се раздават наново и е добре да си в играта като правилният човек на правилното място в правилното време...

 85. 85 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1391 Разстроено

  [quote#77:"ariel28"]Не е това, а чувството на вина, която им вмениха[/quote]
  А после вмениха вина на всички европейци за колониализма и им насадиха на главите мултикултуризма и задължението да търпят разни навлеци от Африка и Азия.
  Изпитан подход, но се чудя защо европейците им се вързаха.

 86. 86 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#84:"Ф.Нинов"]От няколко години обаче има обратен тренд: повече турци напускали Германия, отколкото идвали... [/quote]
  А дано!!

  'Let light surround you' Dream Theater
 87. 87 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  [quote#83:"Софиянец"] Заложници на едни няколко процента от мюсюлманските емигранти, които имат екстремистки възгледи.[/quote]
  Да, но не заложници на турците, а на арабски и африкански емигранти!

  В Русия съм! В Русия съм!
 88. 88 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#85] от "marsena":

  Има леко отрезвяване, но процесите не чакат европейците да се натуткат, трябват спешни адекватни мерки.

  'Let light surround you' Dream Theater
 89. 89 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  [quote#83:"Софиянец"]Причината е, че при мюсюлманите религията винаги е на първо място и ако се започне активна борба срещу екстремистите, останбалите 95% иначе нормални мюсюлмани ще ги подкрепят.[/quote]
  Абсолютно си прав между впрочем!

  В Русия съм! В Русия съм!
 90. 90 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2342 Неутрално

  До коментар [#75] от "Веселин Дечев":

  Значи в Германия има повече забрадени отколкото в самата Турция... дължало се на факта, че голяма част от турците са си останали в 60-те, живвещи в затворен кръг от познати....

 91. 91 Профил на savsemnov
  savsemnov
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#14] от "lone_S":

  Да, нашите турци са родени тук и вместо да са едно цяло с нас българите, Доган, Местан и пр. искат майчин турски в училище...
  Тоест, ДПС умишлено дезинтегрира родените при това у нас съграждани турци. Отгоре на това Лютви вика на висок глас, че иска дезинтегрираните вече младежи, закърмени и научени на турски език и култура у нас, да служат в службите за сигурност!? Че това си е чиста проба внедряване на вражески елементи в нашите структури за сигурност и отбрана... Докъде ще стигнем така?!
  Зачитам или не приемам косвено и някои от другите коментари, няма нужда от игрички на демокрация в това отношение. Или имаш нагласата и желанието да се интегрираш, ако ти харесва, или не. Аз като данъкоплатец, желая държавните политики и обществените средства и ресурси да се правят и влагат в здравеопазване, образование, отбрана и пр., което да повишава културното ниво, благосъстоянието и сигурността на всички тук. Част от ресурсите можем и трябва да харчим за възпитание в български дух и интегриране на малцинствата у нас, а не за разединяването ни, т.е. не за майчин турски в училище. Да го учат, но в неделни училища, ако не им пречи да се интегрират. Жалко, че нашите съграждани с турско съзнание по един или друг начин, дълги години вече са заблуждавани и мамени, разлъчвани от нас - дезинтегрирани по етническси и псевдодемократични подбуди от шепа местни псевдо интелигенти политици, финансирани и поддържани отвън. НА ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ СЛОЖИ КРАЙ! И това би могло да стане, само ако сред нас се намерят разумни, но не наивни политици, които да спечелят доверието на всички, без разлика на етнос и религия, които да осигурят възможности и благоденствие за всички в духа на добрите български традиции и клутура от стари времена!!! Интергарция по български, а не турски партии и турски майчин в училище...!!!

 92. 92 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 838 Неутрално

  lone_S А защо турците потурчваха българите? Всички български турци са потурчени българи, и абсолютно задължително да бъдат ребългаризирани! Просто откраднатото трябва да се върне!

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 93. 93 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#88:"ariel28"]Има леко отрезвяване, но процесите не чакат европейците да се натуткат[/quote]
  Статията е показателна. Проблемите са били видими още от 80-те години, решение липсва, а проблемът се разраства и размножава.

 94. 94 Профил на lone_S
  lone_S
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#91] от "savsemnov":

  Туй, че такива като тебе не правят разлика от интеграция и асимилация!
  Що не забраните примерно еврейските училища?! Майчиният език е изконно право! Защо лаете за бесарабските българи, за българите в западните покрайнини?!

  http://www.youtube.com/watch?v=Q5dieYm04So
 95. 95 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  До коментар [#65] от "lindentown":

  Е то е повече от ясно, че обикновените хора в мюсюлманските републики няма да се кефят, но това съвсем не е така с официалните позиции на съвтското правителство и на службите им. Напротив дори. Една от версиите, които обсъждахме в университета, докато проучвахме как всъщност се е случил т.н. възродителен процес (представете си перверзията при избора на име, ЦвЦв пасти да яде с неговите нагли, килъри и пр.), е че е тестова площадка на съветските служби дали ще проработи, за да го имат като вариант за техните републики, особено Кавказ. Както се видя и след разпадането на съюза, проблемите, които са изследвали през 70-те и 80-те за този регион, са си съвсем реални. И е важно да се знае, че в България проблемът е бил не толкова, че имаме голямо етническо малцинство, били те турци или които и да е, а факторът, че са мюсюлмани.
  Разликата с Германия е огромна, още повече т.н. интегриране на турците никога не е било проблем за България в истинския смисъл на думата. Турците си живеят на големи групи в определени региони, по-скоро примесени с българи, отколкото обратното. Идиотщината е, че с възродителния процес тъпоумните комунисти са се опитали да разрешат проблем отвъд границите на държавата, а не в нея. За разлика от Кол, който говори за съвсем други работи.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 96. 96 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#91:"savsemnov"]Тоест, ДПС умишлено дезинтегрира родените при това у нас съграждани турци.[/quote]
  Ефектът от това личи и от коментарите на български турци в този форум. Ужасно комплексирани и озлобени към българите и България, опитват се да ни продават някаква господарска надменност и да ни поучават. Ама пусто все ги тегли към обругаваната от тях България, все се завират по български форуми, а най-вече ги тегли към лошия Запад, в който се подвизават като презираните от тях българи
  Как да не ги ожалиш за това шизофренно състояние?

  Аз обаче не бих обвинила само и просто ДПС. Българските турци ВИНАГИ са се чувствали повече "турци", отлколкото "български". И винаги са таяли змия в пазвата си. Затова семената на изолационизма и омразата, посявани от ДПС, падат на благодатна почва. Народът е казал: "На турчина достлукът му е на коляното".

  'Let light surround you' Dream Theater
 97. 97 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#94] от "lone_S":

  Всички турци са асимилирани други народи! Според турските закони кюрдите са турци!

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 98. 98 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  [quote#94:"lone_S"]Туй, че такива като тебе не правят разлика от интеграция и асимилация!
  Що не забраните примерно еврейските училища?! Майчиният език е изконно право! Защо лаете за бесарабските българи, за българите в западните покрайнини?! [/quote]
  1.Защото става дума за хора от различни цивилизационни равнища
  2.Бесарабските българи спазват ли закона в Молдова?Евреите?
  Интегрирани ли са?
  Сам си отговори.

  В Русия съм! В Русия съм!
 99. 99 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2342 Неутрално

  До коментар [#86] от "ariel28":

  Ето и статистиката за 2012 г.

  От тези страни са дошли най-много заселници в Гермния:
  http://de.statista.com/statistik/daten/studie/157446/umfrage/hauptherkunftslaender-der-zuwanderer-nach-deutschland-2009/

  А към тези страни са напуснали Германия:
  http://de.statista.com/statistik/daten/studie/157450/umfrage/hauptziellaender-der-auswanderer-aus-deutschland-2009/

  България е на водеща позиция при нетната миграция към Германия. При турците тази е отрицателна.

 100. 100 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  [quote#94:"lone_S"]Майчиният език е изконно право! [/quote]
  Разбира се!
  Но има и задължение да се знае официалният език на държавата!
  Аз съм ЗА-държиш изпит по български, доказваш, че владееш езика и после учи ако щеш англкийски, ако щеш китайски, турски, каквото ти душа иска.
  Не може да искаш да водиш предизборна кампания на турски с аргументи, че 60 годишните баби не знаели български добре.А защо не са научили за 60 години?Защо не са си изпълнили гражданския дълг, че и сега искат привилегия заради това неизпълнение?!

  В Русия съм! В Русия съм!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK