Преди 80 години в СССР е открит зловещият Беломорканал

Преди 80 години в СССР е открит зловещият Беломорканал

© wikimedia commonsПреди 80 години правителството на СССР официално приема за експлоатация канала, свързващ Бяло море (част от Северния ледовит океан) с Онежкото езеро (второто по големина в Европа) и Балтийскто море. Съоръжението, замислено два века по-рано, е построено за по-малко от две години с цената на живота на хиляди затворници на болшевишкия режим.


Беломорско-Балтийският канал (по-известен като Беломорканал) е изграден с труда на десетки хиляди затворници на болшевишкия режим, като се създава и специално подразделение на мрежата лагери ГУЛАГ, наречено "БелБалтЛаг" (Беломоро-Балтийски лагер). Само по официални данни по дългото 227 км трасе с десетки различни инженерни съоръжения загиват близо 15 000 души. Това е не само един от мащабните проекти на Първата петилетка, но и първото в СССР изцяло "лагерно строителство".


Всичко се изкопава и изработва на място, без доставки от страната и с подръчни материали - дървета, камъни, пръст и торф. Свидетели от онова време казват, че когато преминал по канала, веднага кръстен на негово име, диктаторът Йосиф Сталин казал, че съоръжението е безсмислено. Според него то било прекалено тясно, а дълбочината от едва 3.6 метра. го правела и ненужно.
Едва ли някога ще се разбере колко хора са били ангажирани, включително насилствено, в този проект. Архивни данни сочат, че не са били ангажирани повече от 125 000 души, но историци твърдят, че в действителност броят им е достигал 280 000. Същото важи и за загиналите - между 15 и 100 хиляди. Смята се, че много са умрели не толкова заради строителството, а от недохранване и глад - нормалната дневна порция (ако си изпълниш нормата) е била 500 грама хляб и супа от водорасли.


След завършването са освободени почти 13 000 затворници, а на още 60 000 са намалени присъдите. Страданието и усилието е толкова голямо, че Беломорканал влиза в съвременния руски фолклор.


Идеята за мащабно използване на безплатния затворнически труд идва от ръководителя на проекта Нафталий Аронович Френкел, а наблюдаващи са Генрих Ягода и Матвей Берман. В идеологически план хрумването е представено като пример за превъзпитаване на престъпниците чрез труд. За целта е измислено и специално име - "заключенный каналоармеец", съкращавано в документите като "з/к" и останало в руския език с жаргона "зека".


Трасето следва път, използван векове наред от поклонници, отиващи до православните светини на Соловецките острови. Беломорският път е включен и в първата подробна карта на Русия от 1627г. с точни описания за разстоянията между реките и езерата.


Първата идея за канал на това място предлага Петър І по време на Великата Северна война срещу Швеция. Тогава тук е прокаран "Царският път" (Государева дорога) - просека с ширина 6 м, по която с влачене в Онежкото езеро са прехвърлени руски кораби за бойните действия в Балтийско море. Предложения и дори конкретни проекти за канал изникват десетилетия след това от различни частни предприемачи, но властта в Санкт Петербург преценява, че всичко е твърде сложно и скъпо, за да се захваща с него.


На Световното изложение в Париж проект за канал на това място носи златен медал на проф. Тимонов, но нито той, нито възродения интерес покрай Първата световна война 14 години по-късно не водят до нищо.


Ръководителите на строителството на Беломорканал: Нафталий Френкел (вдясно), Матвей Берман (в центъра) - ръководител на ГУЛАГ (1932-1939) и Афанасиев (началник на южния участък на БелБалтЛаг.

© wikimedia commons

Ръководителите на строителството на Беломорканал: Нафталий Френкел (вдясно), Матвей Берман (в центъра) - ръководител на ГУЛАГ (1932-1939) и Афанасиев (началник на южния участък на БелБалтЛаг.


Така се стига до 1930г., когато Съветът на народните комисари (правителството) взима на 3 юни принципно решение за строителство, година по-късно са готови първите скици, а през август 1931г. започва маркиране на терена. През септември Сталин нарежда канала да се построи за 20 месеца.


Срокът изглежда невъзможен, като се има предвид, че Суецкият канал (160 км) е прокопан с машини за 10 години, а Панамският (80 км) - за 28 години.


Беломолканал не е само трасе за шлепове и малки кораби, а комплекс от 19 шлюза, около 100 съоръжения и над 2500 км жп линии, за които след откриването му продължават да се грижат близо 70 000 затворници.


По време на Втората световна война шлюзовете и техническите съоръжения са напълно унищожени. След възстановяването им и увеличаване на дълбочината му до 5 метра каналът се използва и до днес, а пикът в трафика по него е достигнат през 1985г. - 7.3 милиона тона превозени товари. След разпадането на СССР превозите рухват и чак през ХХІ век има съживяване, но и то е минимално - през 2007г. по Беломорканал са преминали около 400 хиляди тона товари, което е близо три пъти по-малко от първата година на експлоатация (1933).

Ключови думи към статията:

Коментари (282)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 381 Весело
 2. 2 Профил на Михаил
  Михаил
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Кратък урок от историята.

  Scientia non habet inimicum praeter ignorantem.
 3. 3 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Да си помним и "демократичният" строеж на панамският канал - там не са били затворници а "свободни" хора на амеиканска заплата.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Chievo
  Chievo
  Рейтинг: 494 Неутрално

  "ковачите" да се чете "копачите"

 6. 6 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Идеята за трудовите армии е измислена от Маркс, а впоследствие пропагандирана и от Троцки. По случайност и двамата евреи.

 7. 7 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#3:"ръмжо"]Да си помним и "демократичният" строеж на панамският канал - там не са били затворници а "свободни" хора на амеиканска заплата.
  [/quote]

  Как да познаем посредственото комуне - на всяка критика отговаря "Ама там бият негрите !"

 8. 8 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  Империя на злото. Заслужава си името.

 9. 9 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Какъв боклук трябва да си, че още да си социалист/комунист?!

 10. 10 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1341 Разстроено

  Звучи страшно...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 11. 11 Профил на Ivan Kunchev
  Ivan Kunchev
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Това се случва когато държавата се води от доказано болен диктатор

 12. 12 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  Ред е на Гравитометрополитена до Северна Корея...

  CONTADOR GRATUITO!
 13. 13 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 437 Неутрално

  "Идеята за мащабно използване на безплатния затворнически труд идва от ръководителя на проекта Нафталий Аронович Френкел"

  Без коментар!!!

 14. 14 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Генрих...

  А Хитлер е Гитлер, нали?

  Ма, то така става, като се пише статия по зададена тема, по която нищичко не знаем и не сме чели. Слава на Уикипедията!

 15. 15 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Беломорканал е построен за по-малко от две години с цената на живота на хиляди затворници на болшевишкия режим,докато Суецкият канал (160 км) е прокопан с машини за 10 години, а Панамският (80 км) - за 28 години.
  -------------------------------
  No comment!

 16. 16 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  И около София комундерите навремето са започвали подобен проект докато някой не им е разяснил, че заради старите римски канали могат да затопят столицата...

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 17. 17 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Няма да е зле да има такива проекти и в днешно време. Някак си не ми допада идеята некви затворнически отрепки да си седят на топло с 3 яденета на ден, платени от народа.

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 18. 18 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1344 Весело

  Тоз Френкел си е баш комунист = мошеник + рецидивист.
  "Naftali Frenkel was born in 1883, in Constantinople (Ottoman Empire), the son of Turkish Jews. His father, who spelt his name Fraenkel, was an official. Later the family moved to Odessa,
  was a businessman and member of the Soviet secret police. "
  Все едно чета биография на някой от модерните ДС олигарси.
  Генетично, това е най-голямата утайка на човечеството.
  Ако щеш и на Марс да го пуснеш, веднага ще организира канал за дрога, Гулаг и ще ти се метне на врата да те води към светлото си бъдеще.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 19. 19 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Страшни неща са ставали по него време......Дано не се повтарят повече.......

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 20. 20 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Комуноидното безумие е безгранично. Всичко и на всяка цена! Няма по-зловещ пример за еманацията на комлексите и едновремено за обезценка на най-ценното - животът на човек.

 21. 21 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 622 Неутрално

  При положение че темата е откровено пропагандна тряя да се спомене за силните "демократични" изцепки по света. Добрите французи и пиндосляци имат какво да се отчетат в подобен размер - и доста по голям дори - панамския канал. Знам че боли истината но у нас има доста богаташи червени и сини които трябва да прокопаят каналите засипани през последните 23 години! Някой от форума гледам че искат да им помагат в копаенето а

 22. 22 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2960 Неутрално

  [quote#6:"reakzioner"]Идеята за трудовите армии е измислена от Маркс, а впоследствие пропагандирана и от Троцки. По случайност и двамата евреи[/quote]
  НАПРОТИВ
  СПОРЕД WIKIPEDIA
  га. По време на строителството са загубили живота си общо 27 500 работници.

  И то не става въпрос за експлоатация на затворници а на местните роби в колониална бананова република!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 23. 23 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 494 Неутрално

  До коментар [#13] от "reakzioner":

  Много някак си плахо и нежно са го написали. А е било добре да се каже, че именно Френкел е бащата на концлагерите, в техния завършен вид.

  Концлагери е имали и преди СССР и Германия, но именно Френкел ги превръща в онова зверство, с което са известни днес.

  "...Нафталий Аронович Френкел, а наблюдаващи са Генрих Ягода и Матвей Берман"

  И после човек да не вярва в мистиката! Евреи измислят и осъвършенстват, със средновековна жестокост онова, което после е погубило много евреи...

 24. 24 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2960 Неутрално

  До коментар [#15] от "purple_rain":

  за панамския канал иде реч

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 25. 25 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Едни от най-популярните цигари в СССР бяха Беломорканал. Сигурно за да напомнят на милионите пушачи какво може да им се случи, ако не слушкат.

 26. 26 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#18] от "СДС":

  Одеса е бил центърът на руското еврейство. Занимавали са се с износ на пшеница.Оттам идват и Троцки и Парвус.

 27. 27 Профил на lone_S
  lone_S
  Рейтинг: 594 Неутрално

  "Идеята за мащабно използване на безплатния затворнически труд идва от ръководителя на проекта Нафталий Аронович Френкел, а наблюдаващи са Генрих Ягода и Матвей Берман. В идеологически план хрумването е представено като пример за превъзпитаване на престъпниците чрез труд."


  --------------------------------------
  За имената няма какво да се каже, но идеята за превъзпитанието на престъпниците и използването на безплатния затворнически труд удивително напомня на "Arbeit macht frei"

  http://www.youtube.com/watch?v=Q5dieYm04So
 28. 28 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2905 Неутрално

  По техен пример нашите комунисти започват строежа на канала Панчерево-Павлово.Г.Марков има много хубаво есе в„Задочните репортажи“Видяла жабата....

 29. 29 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#24] от "comandante":

  Ама недей така това геройска смърт - някак демократична един вид

 30. 30 Профил на alter_ego
  alter_ego
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Мисля, че умишлено се пишат такива статии с една единствена цел. Разединение на българите. Някой да ме опровергае! До колкото виждам коментарите, целта се постига!

 31. 31 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3041 Неутрално

  [quote#6:"reakzioner"]Идеята за трудовите армии е измислена от Маркс, а впоследствие пропагандирана и от Троцки. [/quote]
  От Троцки не е само пропагандирана, а и прилагана на практика в началото на Гражданската война.

 32. 32 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1341 Гневно

  Хайде пак да ми говорят за гнилото капиталистическо общество!

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 33. 33 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Тази статия ми даде отговор на един въпрос, за който се чудя много отдавна: Дали комуноидите са раждат толкова тъпи, или карат някакви специални курсове.
  Тези другари са съчетали и двете!

  Комунизмът е най-голямото БЕЗУМИЕ за човешката раса.

 34. 34 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2905 Неутрално

  До коментар [#16] от "venci4":

  Панчерево-Павлово

 35. 35 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#28] от "hodounski":

  Живи и здрави да са комунистите у нас че направиха най страхотната иригационна система на Балканите. За съжаление вече е минало невъзвратимо!

 36. 36 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#23] от "Вишински":

  Нещо подобно на американската помощ за агфанистанските талибани.

 37. 37 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Интересно колко канали прокопаха 200-тата хиляди английски тъкачи оставени да умрат от глад в рамките на 3-4 години след въвеждането на автоматизираните станове и какви чудеса на строителството и архитектурата струваха живота на 1/3 от населението на Ирландия, между 1.5 и 1.8 млн. човека?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 38. 38 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#30] от "alter_ego":

  Ама разбира се че и това е цел и то постижима, трябва да има еди какви си ...фили и еди какви си ...фоби.

 39. 39 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 861 Неутрално

  "Идеята за мащабно използване на безплатния затворнически труд идва от ръководителя на проекта Нафталий Аронович Френкел, а наблюдаващи са Генрих Ягода и Матвей Берман."

  После върви опровергавай твърдението, че болшевишката революция не била еврейско дело.

 40. 40 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 795 Неутрално

  Важно е, че е изпълнена повелята на Партията - "Да кипи безсмислен труд !" .

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 41. 41 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#21] от "ръмжо":

  Тоя ми напомня един герой на Булгаков от Кучешко сърце. Може и да правнук на прототипа му.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 42. 42 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1790 Гневно

  [quote#9:"lordcris"]Какъв боклук трябва да си, че още да си социалист/комунист?![/quote]

  Много голям, за съжаление.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 43. 43 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  Ся ако си говорим, ГИТЛЕР ако бе спечелил войната, Русия щеше да произвежда "Мерцедес", а виновните щяха да бъдат наказани подобающо.

  Особено що се касае до Нафталий...

 44. 44 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#37] от "др. Иванов":

  Както "доброволното" им закарване в Африка, Австралия и Нова Зеландия. Много са големи гредите в демократичното око, но прашинката в окото на пиндосляка тука им пречи да я видят .

 45. 45 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Ето малко имфо и за Берман

  Berman was the son of a Jewish brickyard owner. He joined the Russian army and entered the military school in Irkutsk. He then became a cadet of the 25th Reserve infantry regiment. Berman joined the Bolsheviks in June 1917. In 1918 he joined the Red Army and was stationed in Tomsk and in June was working in a propaganda unit. In August 1918 he joined the Cheka and was named chief of state security in the city of Glazov.

 46. 46 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#3] от "ръмжо":

  гнусар, няма държава в света, която да е избила мъчително толкова много граждани във всички републики, колонии и протекторати, които са имали нещастието да попаднат под ботуша и на руския император и на червената армия.

  но точно ти, гнидеста мижитурка, би паснал прекрасно на поста: политкомисар на балканската група в лагера за изграждане на новия космодрум на Нова земя...

  РЕФОРМИ !
 47. 47 Профил на aha
  aha
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Това е първото Белене... Сега комисарите ще построят и АЕЦ там, за да е ясно кой е на власт. Някакви слухове за ЕС и НАТО се носят като народна песен. Едни бледи младежи се събират пред наместниците да бленуват за демокрация, но здравите сили все още властват над здравия разум....

 48. 48 Профил на zenit
  zenit
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Между 15 000 и 100 000 загинали е нищо. От едноименните цигари без филтър, кръстени на "Беломорканал", са измрели милиони.

 49. 49 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#30:"alter_ego"]Мисля, че умишлено се пишат такива статии с една единствена цел. Разединение на българите.[/quote]
  не, целта е руската пета колона да си покаже истинското грозно лице, изпълнено с ненавист към българите.

  zenrus.ru
 50. 50 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#44] от "ръмжо":

  свинарю,
  и САЩ има мулат за президент, Германия са изплатили репарации и са поднесли официални извинения нееднократно за погубените евреи.

  а Русия дори се оправда със злия СССР за убитите полски офицери в Катин.

  историята помни зверствата ви, червени боклуци.
  скоро ще ви изметем и от България.
  къде ще работите тогава, драги регистрирани в бюрото по труда?!?

  РЕФОРМИ !
 51. 51 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 494 Неутрално

  До коментар [#31] от "xm...":

  В тази връзка - бях чел някъде, че със Сталин СССР вади луд късмет. Че строения от него "социализъм" е бил именно "социализъм с човешко лице", че от всички възможни кандидатури именно Сталин е най-мекият, човечен и трезвомислещ. Парадокс!

  И действително, страшно е даже да си помисли човек какво би станало, ако на негово място, до 1953 година, е бил примерно Троцки. Защото, Сталин вкарва в трудови армии не повече от 25% от жителите на страната, при Троцки това число е щяло да бъде сигурно 100%. Сталин никога не помисля да прави жените общи, да премахва семействата, а децата да се отнемат от родителите и да се отглеждат от държавата. А Троцки е имал планове да прави точно това.

  Активно го поддържат Каменев, Зиновиев и донякъде Бухарин. Всеки един от тях, ако е бил на мястото на Сталин, да е залял с кръв не само СССР, ами половината свят.

 52. 52 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3041 Неутрално

  [quote#23:"Вишински"]Много някак си плахо и нежно са го написали. [/quote]
  Емчи ... статийката си е чисто пропагандна за българско вътрешнополитическо ползване.
  Защо да задълбават чак в детайлите?

  И за Френкел, и за Горки, Зошченко и куп още видни писатели, художници и артисти, които правят по случай откриването на Беломорканал весела разходка с кораб по него? И накрая им издават един дебел, разкошен хвалебствен сборник?
  Даже Горки има лична среща с нещастниците, даже им реве от съчувствие, от която последва ... едно голямо нищо!
  Ама тези поуки някак са ги спестили ...

 53. 53 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#3] от "ръмжо":

  По времето на "американската" заплата е било все пак прилично, ама ужасът е бил при далаверите на Фердинанд Лесепс...... имало е приказка, "ще развъртят Панама".....
  За умрелите от малария и други болести да не говорим.....само 1881-90 (при Лесепс) са загинали 22000 души, не з/к а наемни работници....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 54. 54 Профил на alter_ego
  alter_ego
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#38] от "ръмжо":

  Ама виж какво става, изписва се някаква статия за руснаците, че видиш ли имало 15 хиляди загинали при строежа. Разбира се, те вече са черни, половината форум плюе, другата половина се опитва да защитава.
  ОК, аз казвам, че французите са зверове, щото освен 23-24 хиляди загинали при прокопаването на Панамския канал, има около 100 хиляди изгубили всичките си пари, и създават такава криза във Франция, че едвам се оправят. Да не говорим за Панама.
  Само, че никой тук няма да посмее да каже, че французите са виновни за нещо...

 55. 55 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Западът винаги е живял само и единствено от грабежи и изтребления. Когато не е бил достатъчно силен за да го прави е водил жалко и бедно съществуване и е последният който може да дава акъл и да съди.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 56. 56 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#46] от "Rage Against":

  Как е? Трепериш ли при мисълта че може да ти се поиска сметка за делата и думите а?
  Свивате се като мишки когато трябва да се казва истината открито пред който и да било мракобесен режим режим, или заемате страната на силния както сега Какъв ли партиен секретар си бил преди 2 десетилетие а ?

 57. 57 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 687 Неутрално

  До коментар [#30] от "alter_ego":

  Не за се разделят българите, а за да знаят.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 58. 58 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#37] от "др. Иванов":

  Иванов, не забравяй, че там канала е служил за месомелачка и за потушаване на неконтролируеми бунтове.

  Докато за тъкачите дори и с помощи въпросът не би могъл да бъде решен, защото е от друго естество.

  КОМУНИСТИТЕ са престъпници, Иванов и ти си един от тях!

 59. 59 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 437 Неутрално

  [quote#45:"reakzioner"]Ето малко имфо и за Берман [/quote]

  На този дето ми е цъкнал минус очевидно не му се харесва, че Берман и той евреин бил. Няма лошо, но това са факти, да се сърди на тях

 60. 60 Профил на alter_ego
  alter_ego
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#57] от "simval":

  Добре, съгласен съм нека знаят. Ама едва ли знаеш историята на Панамския канал нали?

 61. 61 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#51] от "Вишински":

  Ти не хвърляй бомбастични цифри ей така, да си в тон с пропагандата.... В системата на ГУЛАГ е имало м/у 200 000 и 1 400 000 души (1942) и то половината рецидивисти...
  Това определено не е 25% от населението на Русия по това време....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 62. 62 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#54] от "alter_ego":

  А, аз не одобрявам смъртта на който и да е работник умрял от труд та било той и боклук и мракобесник, но еднополюсен материал не подкрепям. Просто да се приписва на комунистите каквото и да било като тяхна запазена марка при положение че другата страна на монетата има с какво да се "похвали" е меко казано грозно!

 63. 63 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#58] от "convince":

  Докато за тъкачите дори и с помощи въпросът не би могъл да бъде решен, защото е от друго естество.
  Колко оневиняващо нали, всички ти повярвахме че е различно хахахаха? смешни сте бе, смешни.

 64. 64 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2960 Неутрално

  [quote#29:"ръмжо"]Ама недей така това геройска смърт - някак демократична един вид[/quote]
  какво са 27 000 панамци умреликатокучета за САЩ?
  Канала в Панама е с дълбочина 12,5 м минават и кораби с по-дълбоко газене не е като белорканал...

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 65. 65 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3041 Неутрално

  До коментар [#51] от "Вишински":
  Ягуариевич, това е Виктор Суворов
  Майтап, ама си е вярно.
  Чел съм и доста други, вече не така публицистични, за ония времена, с цитиране на документи, както и собствените им писания на Вождовете. Майко мила, другарят Сталин излиза в сравнение с тях напарво душица човек!

  А ако се върнем на Лагерите - те си започват от Ленин. Още на другия месец след Преврата. Първа "пратка" на Соловки.
  Документирано.

 66. 66 Профил на apolitichna
  apolitichna
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#6] от "reakzioner":

  Такъв е и Нафталий Аронович Френкел, а предполагам и Ягода и Борман. Все отбор юнаци.

 67. 67 Профил на kolokot
  kolokot
  Рейтинг: 594 Неутрално

  "Нафталий Аронович Френкел, а наблюдаващи са Генрих Ягода и Матвей Берман..." - Тези не мязат на руснаци. Я! Да не би да са евреи? Но на запад не можеш да забелязваш такива подробности освен ако са руснаци, можеш, ежреи, никога. Да не би те да са в ядрото на господстващата класа, пардон, елит? Кого преставляват зпаданите политици? елита или народите си? Глупаците вярват че народите си, тези които имат малко акъл ще кажат, елита.

 68. 68 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 494 Неутрално

  До коментар [#61] от "boby1945":

  Не е било нужно да си обезателно затворник в ГУЛАГ, за да бъдеш част от сталиновите трудови армии.

  А и ти не скачай от една пропаганда на друга, нали разбираш, че посочените от теб цифри са неверни. Това, че едни използват лъжи и пропаганда съвсем не може да е извинение човек да се хвърля към контра-пропагандата.

  Важното е да се пише честно.

 69. 69 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3167 Неутрално

  До коментар [#30] от "alter_ego":


  [quote#30:"alter_ego"]Мисля, че умишлено се пишат такива статии с една единствена цел. Разединение на българите. Някой да ме опровергае![/quote]Веднага те опровергавам!От къде на къде статия за нещо,станало в СССР,ще дели българите?!Не сме руснаци,че да се делим по този въпрос.Е,тези,дето макар и да са родени в България,се чувстват руснаци и съветци може и да са раздвоени,ама ние не сме им виновни.

 70. 70 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  До коментар [#3] от "ръмжо":
  И холандските диги ли са така?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 71. 71 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#55] от "др. Иванов":

  Тъпотата на обобщенията ти ,въпреки, че е всеизвестна, няма да промени хода на историята, която Съветите решиха, че ще съумеят.

  Това са хора с ограничени умствени способност, разчитали винаги на насилие, винаги и по всяко време и възможен начин вече 100 години близо.

  Фактите за безподобният ви крах са безспорен икономически и исторически факт.


 72. 72 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3167 Неутрално

  До коментар [#39] от "kirsner":


  [quote#39:"kirsner"]После върви опровергавай твърдението, че болшевишката революция не била еврейско дело. [/quote]Най-парадоксалното е,че повечето комунисти са отявлени антисемити.Антисемити,които възхваляват Ленин и Сергея(все евреи)

 73. 73 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 648 Неутрално

  15 хиляди загинали са "нищо". Това са загиналите само за 1 ден при атаката на Плевен, дето според някои наши "либерално-демократични" историци, почти нищо сериозно не се е случило.

 74. 74 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#64] от "comandante":

  КОПАЕНЕТО на Панамският канал е ставало с доброволно записване, а не насила .червен токмак, нали разбираш ли или не си е въпрос на възможности.

 75. 75 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  [quote#9:"lordcris"]Какъв боклук трябва да си, че още да си социалист/комунист?![/quote]Трябва да си по-елитен от всеки друг боклук БКП поне си подбираше кадрите ... елита на нацията ! Не бъркайте БКП с БСП ... общото не е много ... освен носталгията на много честни свестни хора.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 76. 76 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3167 Неутрално

  До коментар [#51] от "Вишински":


  [quote#51:"Вишински"]Сталин вкарва в трудови армии не повече от 25% от жителите на страната, при Троцки това число е щяло да бъде сигурно 100%. [/quote]Ахааа.Сега разбирам!Да славим Сталин,че само една четвърт от хората е пращал в лагер и е избил само 5% от населението!Робски манталитет.Друго не мога да кажа.

 77. 77 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#70] от "Николай Колев":

  Нямам никаква иде дали столетното изграждане на дигите дали са ползвали насилствен труд или затворници. Ще ни осветлиш ли?

 78. 78 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3167 Неутрално

  До коментар [#55] от "др. Иванов":


  [quote#55:"др. Иванов"]Западът винаги е живял само и единствено от грабежи и изтребления. [/quote]Ама тази статия е за СССР,бе другарю!А СССР далеч не е "Запад" .

 79. 79 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  До коментар [#75] от "EVOLYUCIONER":

  Кой елит?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 80. 80 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2973 Неутрално

  До коментар [#46] от "Rage Against":

  Граждани не - но се сещам за заличаването на всички местни раси в континентите Северна и Южна Америка. Дано повече няма такива диктатори никъде.

  Стига сте се карали кой е бил по-зъл и безчовечен - злините на едните, не оправдават злините на другите, защото са по-малки в сравнение с техните.

  Така че, Беломорканал си е ужасна действителност, Панамският канал също, дано не се случват вече подобни издевателства.

 81. 81 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3041 Неутрално

  До коментар [#61] от "boby1945":
  Бобчо, не се фъргай на амбразурата, че се излагаш!

  ВСВ заварва ГУЛаг с ... 6,5 милиона.
  Отделно са "спецпоселенците".
  Това за 200 000 до 1 400 000 е вярно, ама за смъртността.
  Годишно. Тръгват от голямата и полека-лека спадат до "малката". Все пак Сталин го е играл "Хозяин", почнал е след прочистването да къта "материала". Че все носи някаква полза, дори като роб ...
  Че те 200 000 са само "заслуга" на Гаранин, бе!

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  [quote#58:"convince"]КОМУНИСТИТЕ са престъпници[/quote]Кой е престъпник го решава съда,
  а чекиджиите по форумите!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 84. 84 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 494 Неутрално

  До коментар [#76] от "yanne":

  Не да го славим, а да благодарим, че не е било по-лошо. А е можело.

 85. 85 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#74] от "convince":

  Колко трогателно, като ония миньори в рудник Ораново нали? Те доброволно са били там и заплати са получавали, е ся че собственика е спестил от безопасност не е важно нали?! Вие седеругите верно си вярвате като говорите глупости нали?

 86. 86 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Не само Беломорканал е строен с робски труд. Системата на лагерите е била повсемесна и са изпълнявали "обекти" в най-трудно достъпните е негостоприемни места в СССР, най-вече в далечния Север. Това съчетано с глада и побоищата си е било направо смъртна присъда.

  Немците ВСВ са адаптирали системата и са я доразвили. Дано този ужас никога повече не се повтаря.

 87. 87 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#43] от "convince":

  Русия щеше да произвежда "Мерцедес" само, ако беха внесли и германци заедно със заводите, щото от руснак става само "рабочий".

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 88. 88 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 694 Неутрално

  [quote#6:"reakzioner"]Идеята за трудовите армии е измислена от Маркс, а впоследствие пропагандирана и от Троцки. По случайност и двамата евреи.[/quote]

  Цитирам текста под едната от снимките: `Нафталий Френкел (вдясно), Матвей Берман (в центъра) - ръководител на ГУЛАГ (1932-1939)`

  Тва Френкел и Берман са си ТИПИЧНО руски фамилии.

  Разтурям колоквиума!
 89. 89 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  [quote#79:"Николай Колев"]Кой елит? [/quote]От Марс ли падате ... По времето на социализма целият научен и технически елит (без някакво петно в биографията ) беше в БКП = 996 000 партийни члена. Без да си член на БКП нямаше шанс за професионално израстване. БКП издирваше и канеше перспективните за членове ма БКП, понякога прекалено настойчиво. Все едно дали ви харесва = така беше

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 90. 90 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#55] от "др. Иванов":

  ЖАЛКОТО съществуване на СССРУСИЯ продължило много години та чк до унизителните дела на саморазрушение, също са едно от "достойнствата" на задачата за умствени кастрати, как се игнорира историческо развитие на нация, която иска да бъде като другите, но никога способностите и не са отговаряли за това.

  Поради маниакална ненаситност да притежава територии на юг, а не да развива умствените си заложби, колкото и трудно да им се е виждало това на водачите и.

 91. 91 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  За щастие СССР не е Запад, а след като статията е за СССР и канала се коментират те, а не колко "добър" е запада и зъл СССР. Между другото не съм чул някой да се тюхка за стотиците хиляди хвърлили топа под ръководството на безумни проекти на предимно немски инжинери довлечени в Русия от злодеят Петър Първи, нито да се кахъри за други милиони изгинали из цяла Европа русваци за да спасяватдирниците на европейски царе и режими в продължение на няколко века.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 92. 92 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#61] от "boby1945":

  Пак лъжеш. Ето официална статистика:
  Според архивите на СССР, отворени през 90-те, през ГУЛАГ от 1929 до 1953 година са преминали 2 369 220 души. Други около 765 180 са принудително заселени в суровите северни области и пустините на СССР
  И то без криминалните, и то само официално регистрираните.
  Един съвет - Прочети разказите на Варлам Шаламов. Покъртителни са.

 93. 93 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  Ленин: “Дори и 90 % от руския народ да загине, достатъчно ще бъде само 10 % да доживеят Световната революция”.

  Е,това са комунистите.А на Беломорканал загиналите са много повече от 15000.В някои документи се говори дори за 100 000,починали от глад,студ и травми.Но на болшевиките работата им не е да броят мъртвите.За тях не е голяма загуба 50-60 хиляди повече.

 94. 94 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#86] от "olimpipanov":

  Как точно да речем лагер с 10 000 лагерници и пазен от 100 гавази всички всеки ден еднакво дълго са били бити? Те тия 100 трябва да са умрели от това че денонощно са нанасяли побой или разстреляни че не са изпълнили петилетката. Бе виде като си говорите вярвате ли си изобщо? Ежедневен побой на всички от малко хора????? Я кажете ся за машината за групов побой че ми стана интересно?

 95. 95 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#18] от "СДС":

  Едно време на червените кхмери им хрумна и в София да правят канал, че даже и плавателен...

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD_%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 96. 96 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3041 Весело

  До коментар [#69] от "yanne":
  Яне, не се прай на ощипан!
  Разбира се, че статийката си е пропагандна за вътрешно ползване.

  На кой в България би му хрумнало за тази "годишнина", при това даже не кръгла, ако не беше нужно за пропагандата?
  Нали сега "се делим" на "антикомунисти" и ... "червени боклуци"? И Дневник е рупор на широките антикомунистически маси? Предвождани от Иван Кръстев, Деян Кюранов, Саша Безуханова ... все люде, които ни с комунизма, ни с комуниз нЕкакъв, имат нещо общо!

 97. 97 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#85] от "ръмжо":

  ДОПОТОПЕН МАНИПУЛАНТ, рудникът е комуноидно подържан, ако бе друго, трагедиите нямаше да ги има.

 98. 98 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2694 Неутрално

  [quote#49:"SPQR"]целта е руската пета колона да си покаже истинското грозно лице, изпълнено с ненавист към българите. [/quote]
  ...и към евреите.
  А Ягода и той май ще излезе такъв:
  http://www.peoples.ru/state/statesmen/genrikh_yagoda/
  Генрих Григорьевич Ягода (Енох Гершонович Иегуда).

 99. 99 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 622 Неутрално

  За голямо съжаление на редакционната колегия на Дневник: съжаляваме но няма да подминем вашите инсинуации и ще ги оборваме колкото и да ви е неприятно това. Банването няма да ви помогне, опитите ви да подмените историята или да я насочите в удобна за вас посока ще си останат ялови

 100. 100 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#94] от "ръмжо":

  Още един червен кастрат, с костно вещество, заело изцяло кутията над раменете му.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK