Грузия продължава да лекува раните си пет години след войната с Русия

Страната преживява период на трудно съжителство между прозападния президент Михаил Саакашвили и премиера милиардер Бидзина Иванишвили, чиято опозиционна коалиция спечели парламентарните избори през октомври 2012 г.

© Reuters

Страната преживява период на трудно съжителство между прозападния президент Михаил Саакашвили и премиера милиардер Бидзина Иванишвили, чиято опозиционна коалиция спечели парламентарните избори през октомври 2012 г.Руско-грузинската война от 2008 г. продължи само пет дни, но пет години по-късно Грузия, която претърпя разгромно поражение в започнатия от Тбилиси конфликт за връщане под негов контрол на сепаратистката област Южна Осетия, продължава да лекува раните си, пише АФП, цитирана от БТА.


В селцето Гугутианкари следите от войната са все така видими. Еднометрови ограждения с бодлива тел вече пресичат зеленчуковите градини и разделят зоната на две части: едната контролирана от подкрепяната от Москва Южна Осетия, другата - администрирана от Грузия.


Това пряко засяга Амиран Гугутишвили, един от малцината грузинци, останали в региона след войната от 2008 г. Овощната му градина, която е била на практика единственият му източник на доходи, сега е от другата страна на телените заграждения.
"Все едно живея в затвор", разказва 67-годишният мъж, гледайки обгорените развалини от някогашната къща на братовчед си.


Вече само руските граничари, които са разположени в Южна Осетия след светкавичната война, идват с кучетата си в бившата му овощна градина, въздиша Гугутишвили.


Де факто независимата след въоръжен конфликт в началото на 90-те години Южна Осетия преди войната е била мозайка от осетински и грузински села, чиито жители в много случаи са работели заедно, а междуетническите бракове са били често явление.


След грузинското настъпление, започнало в нощта на 7 срещу 8 август 2008 г., Русия задейства широкомащабна военна операция и нахлу в част от Грузия. След тази петдневна война Москва призна независимостта на Южна Осетия и Абхазия - друга грузинска сепаратистка територия, и разположи там военни бази.


Много грузински села бяха изоставени, а къщите - разрушени или изгорени.
"Всички, които имаха къде да отидат, си заминаха. Аз нямах къде да ида и трябваше да остана тук", обяснява 28-годишният Гоша Маркешвили, чието село Хурвалети също вече е разделено от ограждения с бодлива тел.


Други жители като Лила Беридзе се настаниха в издигнати от грузинските власти колонии в близост до границата. Тази бивша учителка вече живее в бетонена къщичка в колония от около 2000 бежанци в Церовани.


"Разбира се, много по-добре е да можеш да живееш в родния си град", казва жената, която се е решила да изостави къщата си, след като родният й град Ахалгори е бил превзет от руските и осетинските сили.


Пет години по-късно грузинският министър на реинтеграцията Паата Закарейшвили също прави горчива равносметка на войната. Според него опитът на грузинския президент Михаил Саакашвили да реши със сила териториалния конфликт през 2008 г. в крайна сметка "доведе до неочакван резултат: истинска война, повече бежанци и повече човешко страдание".


"Никоя от страните по конфликта не получи каквото желаеше", заяви той. Днес политическият пейзаж в Грузия се е променил.


Страната преживява период на трудно съжителство между прозападния президент Михаил Саакашвили и премиера милиардер Бидзина Иванишвили, чиято опозиционна коалиция спечели парламентарните избори през октомври 2012 г.


Иванишвили, смятан за близък до Русия защото е натрупал богатството си там, защитава нормализиране на отношенията с Москва, които са прекъснати от конфликта през 2008 г.


Правителството му не изключва разследване за воденето на войната. Заради нея Грузия е понесла загуби за около 1 милиард долара (близо 753 милиона евро) по последни официални оценки.


Въпреки че Бидзина Иванишвили призовава за сближаване с Русия, той същевременно уверява, че ще продължи прозападната ориентация на Грузия от предишното правителство.
Така че евентуално признаване на независимостта на Южна Осетия от Тбилиси засега остава немислимо. "Грузия не може да премине някои червени линии", смята Георге Хуцишвили, директор на Международния център за решаване на конфликти в Тбилиси.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Дет се вика - гат лапахте кифтетата не ревахте, а ся ривете.

 2. 2 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1466 Неутрално
 3. 3 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2538 Неутрално

  Така става като се е****ш с русите......после боли и лекуваш рани !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 4. 4 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Иванишвили, смятан за близък до Русия защото е натрупал богатството си там, защитава нормализиране на отношенията с Москва, които са прекъснати от конфликта през 2008 г.

  ==========

  Интересно ми е какви стоки изнася Грузия за "съюзника" си САЩ и какво за Русия. Политиците трябва първо да гледат географската карта, а после да посягат към оръжието. Географски Грузия няма никакъв шанс да се интегрира политически със западните структури. Отделно че като манталитет грузинците, въпреки че са православни християни, са кавказци и азиатци, а не европейци.

 5. 5 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  [quote#4:"Митридат"]Грузия няма никакъв шанс да се интегрира политически [/quote]

  Икономически също.

 6. 6 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Имаше един закон във физиката,че на всяко действие има равно по сила и обратно по посока противодействие.Така е и със Русия,завзеха Южна Осетия,но пък си имат и Северна Осетия.А,че глупостта на Саакашвили доведе до войната няма две мнения по въпроса.

 7. 7 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  [quote#3:"EREBUS"]Така става като се е****ш с русите......после боли и лекуваш рани ! [/quote]
  А после страдат че никой не ги обича в Европа.Даже Сърбия има едно на ум.

 8. 8 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Цитат: Грузия, която претърпя разгромно поражение в започнатия от Тбилиси конфликт
  ----------

  Доживях, доживях!!!
  Черпя ВИРТУАЛНО и на КОРЕМ целия екип на редакцията, щото ЗА ПЪРВИ ПЪТ в тукашна дописка прочетох нещо вярно.

  Разтурям колоквиума!
 9. 9 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Весело

  Да се бяха сетили поне едно цехче за вратовръзки да си направят!!! До сега щеше да ги е извадило от кризата...

 10. 10 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Дали сега някой от позитанската групичка, които реват само под всяка статия за палестинската "окупация", ша благоволи да се изкаже?
  Няма начин, дружбата и международното положение са голяма работа, както ни учеха от светлото минало.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 11. 11 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 720 Неутрално

  [quote#8:"Ганий"]Цитат: Грузия, която претърпя разгромно поражение в започнатия от Тбилиси конфликт
  ---------- [/quote]

  Иначе демократичната пропаганда успя така да размъти мозъците на своите демократични граждани, след като ПРЕКАЛЕНО ДЪЛГО ВРЕМЕ твърдеше точно обратното - че Русия нападнала Грузия, искайки да завземе всичката й територия и да оплени цялото й население...
  Пропагандният демократичен вой беше така всеобхватен, с такива децибели, че и към днешна дата (бас държа!!!) около 99.99% от населението на т.нар. демократични и развити страни е твърдо убедено, че Русия е нападнала Грузия!
  ---
  заб. то и за `Пуситата` стана така... Май се оказа, че най-големите боркини за демокрация (вкл. сексуална!) основно са искали (цитирам) `да се бесят гейовете и евреите`, което демократичните граждани от демократичните страни недочуха от свирепата пропагандна канонада, провъзгласяваща `Пуситата` за най-големите демократки на текущия милениум!

  Разтурям колоквиума!
 12. 12 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Като съм я зачекнал грузинската тема, да добавя още нещо. Грузинският внос и износ за Запада най-лесно може да се осъществява по море. Единият вариант е до нашето Черноморие и оттам със сухопътен транспорт, другият е през Босфора. Само че на Босфора са турците, които прибират прилични такси всеки кораб, влязъл или излязъл от Черно море, което автоматично оскъпява търговията.
  Отделно че Грузия като цяло може да предложи на външните пазари единствено качествени вина. Само че за да успеят да продават в САЩ и Европа, грузинците първо трябва да навлязат на пазарите и да убедят клиентите, че вината им са добри. Проблемът е, че грузинските вина са толкова тежки, че се пият с много мезета, месни и доста мазни. На Запад обаче се пият по традиция по-леки вина и няма обичай да се мези по кавказки. Така че реално за грузинските вина едва ли ще се намери пазар на Запад. За Запада Грузия остана единствено като регион, през който да минават газови и железни пътища от Средна Азия и Китай към Турция. Руснаците обаче изкупиха на зелено повечето от туркменския газ (Дамяне, ако бъркам, поправи ме), Набуко спихна и реално Грузия запази значението си само като транспортен коридор по стария Път на коприната. За сметка на това непретенциозните руски пазари са на прага на страната.

 13. 13 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 735 Неутрално

  "След грузинското настъпление, започнало в нощта на 7 срещу 8 август 2008 г., Русия задейства широкомащабна военна операция и нахлу в част от Грузия."-цитат
  След това тия, дето насъскваха дъвчещия вратовръзки, се оплакваха от несъразмерния отговор.
  Ама Дневник верно е обърнал резб.., пардон, погледа.

 14. 14 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1280 Весело

  [quote#13:"cobanmaala"]Ама Дневник верно е обърнал резб.., пардон, погледа.[/quote]

  АФП са я обърнали.

 15. 15 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  До коментар [#4] от "Митридат":

  Идея си нямаш нито къде се намира Грузия, нито какво и е значението. Русия я нападна и разпарчетоса, за да попречи на каспийският нефт и газ, да достигнат Европа. Осетинците са жертви на руските интереси. Сега са хора без страна, без документи, без право да пътуват... Статията е писана от някой, който далеч не познава същността на руско-грузинският конфликт. Грузия имаше уникални възможности, които бяха унищожени от руската алчност и мания за господство!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 16. 16 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  [quote#15:"Георги"]Идея си нямаш нито къде се намира Грузия, нито какво и е значението. [/quote]

  Щом Георги казва...

  П.П. Подай си СиВи-то за работа във Франс Прес да им обясниш как стоят наистина нещата.

 17. 17 Профил на валчан
  валчан
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Даби мирно седяло, не би х.. на мечока яло.

 18. 18 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Руски гроничари пазят и Армения и Абхазия, и много още други, в голяма степен това пази мира. Иначе ще се сбият веднага.

 19. 19 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  [quote#11:"Ганий"]ПРЕКАЛЕНО ДЪЛГО ВРЕМЕ твърдеше точно обратното - че Русия нападнала Грузия....[/quote]

  Стига си лъготил. Грузия започна първа конфликт с осетинците, на територията на автономната област Южна Осетия, която е част от Грузия, а не с Русия.

 20. 20 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#11] от "Ганий":
  [quote#11:"Ганий"]около 99.99% от населението на т.нар. демократични и развити страни е твърдо убедено, че Русия е нападнала Грузия! [/quote]
  Общо взето така беше.
  Не вярваха три месеца, че ядящият вратовръзки е нападнал първи руснаците.
  Той е доказан луд.
  По това спор не може да има.
  Та трите месеца бяха за анализ КОЙ е нападнал пръв.
  Смях.
  С часове мога да пиша против кретените в Кремъл, но истината ми е по скъпа.
  Впрочем тогава пресмятах часовете, които са нужни на една танкова бригада да стигне до Грузия.
  Хутя дори не се върна от олимпийските игри в Китай.
  Нямаше нужда.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 21. 21 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#19] от "gianni":
  [quote#19:"gianni"]Грузия започна първа конфликт с осетинците, на територията на автономната област Южна Осетия, която е част от Грузия, а не с Русия. [/quote]
  Убиха част от руските войници, а те бяха част от контигент за опазване на мира в района и не бяха тежко въоръжени.
  Това им струва на грузинците разпада на държавата. Загубиха в крайна сметка много повече.
  Глупостта на наакашвили е безгранична.
  Да нападнеш руска военна част си е лудост, особено при положение, че имаш обща граница с Русия.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 22. 22 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 720 Неутрално

  [quote#20:"Росен (Проклет да си завинаги Сидеров)"]По това спор не може да има. [/quote]

  Има спор, има спор...
  Ако прегледаш мненията - 99.99% от тукашните десни форумни капацитети продължават да твърдят, че Русия е нападнала Грузия
  Това е хубавото на демократичната пропаганда - промие ли мозъка на някой - вечно е!

  Разтурям колоквиума!
 23. 23 Профил на Северозападнал
  Северозападнал
  Рейтинг: 774 Неутрално

  В момента в който Саакашвили обяви, че Грузия ще се стреми да влезе в НАТО, руснаците го обявиха за враг. Южна Осетия е част от Грузия, а не част от Руската Федерация. Нейната "независимост" не е призната дори от Белорусия.
  Войната беше чисто руска постановка и провокация!

 24. 24 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  [quote#12:"Митридат"]Само че за да успеят да продават в САЩ и Европа, грузинците първо [/quote]

  Преди да ни занимаш с фантазиите си, вземи първо виж с кой търгува Грузия и тогава плякай простотии. Между, другото България е един от основните търговски партньори на Грузия.

 25. 25 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#24] от "gianni":

  Мда, България е огромен пазар за десетки милиарди...

 26. 26 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#22] от "Ганий":

  Знам, да.
  Няма пълно щастие.
  Вероятно още мислят, че Русия е нападнала, да .

  Тогава, като беше събитие войната мен тук ме отъпкаха свои.
  Че твърдя не истини. А аз гледах И руска телевизия тогава.
  Знаех истината. То си беше лесно да се види.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 27. 27 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1228 Неутрално


  До коментар [#20] от "Росен (Проклет да си завинаги Сидеров)":
  Росене, изчети тази тема. Тя беше започната много преди войната в Грузия. Руските "миротворци" бяха въоръжени с ракети!
  После намери статия в Новая Газета, която излезе няколко дни след започването на войната и на дълго и на широко с факти, обясняват как Русия се е готвила за тази война и как е вкарала в капан Грузия. Саакашвили не само че не е доказано луд, но е изключително далновиден политик. За няколко години от едно проядено от корупция гето, превърна Грузия в стратегически партньор на ЕС, НАТО и Израел. Ликвидира корупцията и престъпността! Дълго е за обяснение. Та виж тази тема и виж от кога започва и как се развива:

  http://forum.boinaslava.net/showthread.php?5572-%C8%ED%F6%E8%E4%E5%ED%F2-%EC%E5%E6%E4%F3-%D0%F3%F1%E8%FF-%E8-%C3%F0%F3%E7%E8%FF

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 28. 28 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#23] от "Северозападнал":

  Не че нещо, ама повярвай, че на никой на света не му дреме какво мисли диктатора в Белоруската ССР.
  Последният диктатор в Европа.
  Държава изцяло в Европа като територия.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 29. 29 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#27] от "Георги":

  Знам тази теория, но фактът остава. Наакашвили нападна и уби руски войници. Не бяха тежко въоръжени, иначе не би могъл да ги убие.
  Може и руски план да е. Те са царе на манипулациите, но пак казвам, такива са фактите.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 30. 30 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#27] от "Георги":

  Знаеш, че съм последният тук, който може да бъде обвинен в русофилия.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 31. 31 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  До коментар [#29] от "Росен (Проклет да си завинаги Сидеров)":

  Пак казвам... прочети внимателно как се развиваха нещата преди на Саакашвили да му писне и да нареди настъпление. 10-тина дни преди започването на войната голяма част от осетинското население е евакуирано в Северна Осетия. Осетинците нападат и обстрелват и то с реактивни ракети "пограничните" села. Няколко от тях бяха изклани! Войната не започва на 8 август и не Саакашвили я започна!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 32. 32 Профил на socioscan
  socioscan
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#25] от "Митридат":

  В момента пия грузинска минерална вода и е доста добра
  В сравнение с френски и италиански марки ...

  #ДАВАЙДОСВИДАНИЯ http://www.youtube.com/watch?v=M9RcdLCJkw4
 33. 33 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  До коментар [#30] от "Росен (Проклет да си завинаги Сидеров)":

  Ето ти още една статия, писана на вторият ден от конфликта:
  http://www.novayagazeta.ru/politics/39055.html

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 34. 34 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1280 Весело

  До коментар [#24] от "gianni":

  Ето ти и данните от Министерството на икономиката за стокообмена (легалния) между България и Грузия за 2012 г. Грузинския износ за изключително важния български пазар достига "зашеметяващите" 222,7 млн долара.

  http://www.mi.government.bg/bg/themes/gruziya-344-333.html?p=eyJwYWdlIjoyfQ==?p=eyJwYWdlIjoyfQ==

 35. 35 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1280 Весело

  До коментар [#32] от "socioscan":

  Да, те имат добра, само че не виждам например във Франция как би изместила тяхната "Евиан". "Боржоми" ли пиеш?

 36. 36 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  До коментар [#34] от "Митридат":

  World Factbook - Georgia:

  Exports - partners:

  Azerbaijan 13.8%, US 8.5%, Germany 8.3%, Bulgaria 7.4%, Kazakhstan 7%, Turkey 6.4%, Ukraine 6.3%, Lebanon 5.7%, Canada 4.2% (2012)

  Imports - partners:
  Turkey 13.9%, China 8.2%, Ukraine 8.2%, Russia 7.4%, Azerbaijan 7.1%, US 6%, Germany 5.6%, Bulgaria 4% (2012)

 37. 37 Профил на socioscan
  socioscan
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#35] от "Митридат":

  Въпрос на маркетинг, но грузинската определено е по-добра ...

  #ДАВАЙДОСВИДАНИЯ http://www.youtube.com/watch?v=M9RcdLCJkw4
 38. 38 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#36] от "gianni":

  За коя година са данните?

 39. 39 Профил на socioscan
  socioscan
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#35] от "Митридат":

  И за виното не си прав/а ))
  Имат и леки и полусухи вина ...
  Нашите може би са дори по-танинови от техните.

  #ДАВАЙДОСВИДАНИЯ http://www.youtube.com/watch?v=M9RcdLCJkw4
 40. 40 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#37] от "socioscan":

  Принципно целият Задкавказки регион има добри стоки, все още незамърсени от синтетика и химия, в областта на хранително-вкусовата промишленост, но не са добре познати на Запад.

 41. 41 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#39] от "socioscan":

  Аз вино пия рядко, особено червено. Дразни ми стомаха.

 42. 42 Профил на socioscan
  socioscan
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#40] от "Митридат":

  Ами да ги изнасят, какво им пречи?
  На кораби от Батуми до Констанца и после по новите румънски магистрали към цяла Европа ))

  #ДАВАЙДОСВИДАНИЯ http://www.youtube.com/watch?v=M9RcdLCJkw4
 43. 43 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#42] от "socioscan":

  Не са достатъчно познати на западните пазари за съжаление.

 44. 44 Профил на socioscan
  socioscan
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#41] от "Митридат":

  Ами не се изказвай по въпроса тогава))
  Грузинските вина имат добро присъствие, поне в Германия, и държат цени двойно по-високи от българските ...

  #ДАВАЙДОСВИДАНИЯ http://www.youtube.com/watch?v=M9RcdLCJkw4
 45. 45 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1280 Весело

  До коментар [#44] от "socioscan":

  Разговорът ми е интересен, но се налага да спра да пиша за около 2-3 часа. Не го приемай като бягство или нелюбезност.

 46. 46 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  До коментар [#38] от "Митридат":

  То пише бре, драги -2012. Руснаците са били важен партньор, но някога. Забраниха вноса на минерална вода и вина от Грузия няколко години преди конфликта. Сега забраната е махната, но търговията не се възстановява бавно.

 47. 47 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1657 Неутрално

  Руснаците смазаха са цената на много жертви сепаратистите в чечения - нищо, че се водеше на книга "автономна република". Южна Осетия имаше същия статут в Грузия, но Путин реши, че Грузия няма право да постъпи по същия начин. Изобщо класически пример на закон на джунглата, която по-големи държави налагат на по-малки.

  Имаме късмет, че БКП не успя да ни вкара в СССР. Иначе сега и ние можеше да сме в същото положение като Грузия. Русия целенасочено подклажда етнически конфликти на територията на бившите республики за да си осигурява възможност за намеса. Друг пример е Приднестровието, което в СССР дори и автономия нямаше. Но днес, в резултат на руската намеса има де факто независимост.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 48. 48 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  До коментар [#47] от "Nikolay UK":

  Че то дори и Литва, Латвия и Естония са пропищели от руски агенти, които всячески се стремят да превземат страните. Ние пък сме едни от най потърпевшите. Защо мислите че Нефтохим го купиха руснаците?!!! Каспийският петрол беше най-изгодно да се прекарва от Грузия до Бургас, тук да се рафинира и да заминава за Европа... е да ама не...

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 49. 49 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#33] от "Георги":

  Ясно, ама не е трябвало да напада. С нападението губи Наакашвили повече.
  В Кремъл виреят само кретени от 1917-та година.
  Почти сто години са.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 50. 50 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#48] от "Георги":

  За Нефтохима не останаха други пациенти.
  Само руснаците бяха накрая. А не можеше просто да стои.
  Не че не ме е яд де, ама това е положението.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 51. 51 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  До коментар [#49] от "Росен (Проклет да си завинаги Сидеров)":

  Саакашвили нямаше избор. Условие Грузия /или която и да било друга страна/ да влезе в ЕС и НАТО, трябва да има контрол над цялата си територия. Точно по тази причина, руснаците се възползваха и вкараха грузинците в капан. Все-пак, ако те бяха успели на време да стигнат и затворят тунела Роки, войната щеше да приключи за часове. Руснаците нямаха друг вариант за вкарване на тежко въоръжение. Десантните им войски, щеше да бъдат избити за няколко дни и с това войната щеше да свърши. Отделно заигравката на Ердоган с Русия, допълнително усложни нещата. Американските кораби бяха забавени от Ердоган с няколко дни и това позволи на руснаците да разбият град Гори. Ако американските кораби бяха пуснати да минат веднага през Босфора, Русия нямаше да може да си развява коня. А относно качеството на руските "войници" има безброй клипове в нета. Такива изпаднали и мизерни мародери, едва ли има други по света... А най-интересното беше че грузинците имаха невероятни единични военни успехи... което срещу смятана за "свръхсила" страна си е направо заслужаващо адмирации. Почти убиха главнокомандващият руската инвазия в Грузия. Раниха и убиха няколко от помощниците му. Взривиха руската военна база в Цхинвали, до като беше бъкана с висши руски военни. Свалиха и до днес, неустановен точно брой, руски самолети. От друга страна, Русия показа че дори срещу миниатюрна държавица, като Грузия, армията и военната и "мощ" са потресаващо неефективни. Целият свят разбра, че Русия не е с ново лице, а е наследник на нечовешката империя СССР, чиято политика продължава да следва.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 52. 52 Профил на JediMonster
  JediMonster
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#27] от "Георги":

  Вие наистина сте или малоумен или добре подплатен!!! Руснаците нямаше да нападнат Грузия дори когато стреляха по техните части! Саакашвили лично е дал заповед грузинските сили да използват системата "град" и то срещу населени райони! Вие знаете ли какво прави това нещо "град", виждали ли сте последствията от използването му?! Да използваш "град" срещу населено място е равносилно на тактически ядрен заряд! Ето затова руснаците реагираха защото знаеха, че ще имат и морално предимство не само военно!

  Силата ще ти даде свобода!
 53. 53 Профил на JediMonster
  JediMonster
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#51] от "Георги":

  Все-пак, ако те бяха успели на време да стигнат и затворят тунела Роки, войната щеше да приключи за часове.

  Ако бяха затворили тунела тогава цяла Грузия щеше да бъде превзета и разрушена! Загубата на Ту-22М3ПР(разузнавателен самолет) е наистина сериозна но като цяло руснаците губят 4-5 самолета от тях 2 реално свалени другите повредени! Това не се дължи на грузниската армия а на украинските наемници изпратени от "Оранжавият" крадец!

  Силата ще ти даде свобода!
 54. 54 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  [quote#53:"JediMonster"]цяла Грузия щеше да бъде превзета и разрушена![/quote]

  Да бе, таман да разбият окончателно великата грузинска армия и да задигнат всички велосипеди и бидета, дойде американския разрушител МакФол с хуманитарна помощ и седянка свърши.

 55. 55 Профил на ala_bala
  ala_bala
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#27:"Георги"]Тя беше започната много преди войната в Грузия.[/quote]
  Ами като всяка една. Първо започва пропагандата и търсенето на повод. Поводът им го даде Саакашвили сам.
  По важен е извода от конфликта, а и не само от този (Косовския също). Никоя малка страна не е застрахована. Нужен е само формален повод. Все ще се намери някой "защитник" на нещо и хоп - някое ново Косово или нова Осетия.

 56. 56 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  До коментар [#52] от "JediMonster":
  Много добре знам на какво е способен БМ-21 Град. Ако ракетите са с конвенционални а не с термични заряди си е повече фоерверки, от колкото реална разрушителна мощ. Във казармата служех в звод за разузнаване и управление на артилерията и мога да ти кажа, че гаубиците са доста по разрушителни. Събитията в Грузия ги следя много преди да почне въпросната война. Реформите, които направи Сакашвили със грузинската милиция и съдебна система са мечта, за всяка една пост комунистическа страна!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 57. 57 Профил на Орлин Данев
  Орлин Данев
  Рейтинг: 615 Весело

  До коментар [#20] от "Росен (Проклет да си завинаги Сидеров)":
  [quote#20:"Росен (Проклет да си завинаги Сидеров)"]Общо взето така беше.
  Не вярваха три месеца, че ядящият вратовръзки е нападнал първи руснаците.
  Той е доказан луд.
  По това спор не може да има. [/quote]
  И това се случи...да ти пиша"+"
  [quote#20:"Росен (Проклет да си завинаги Сидеров)"]Впрочем тогава пресмятах часовете, които са нужни на една танкова бригада да стигне до Грузия. [/quote]
  Уточни каква танкова бригадаРуска,или американска?...

 58. 58 Профил на Орлин Данев
  Орлин Данев
  Рейтинг: 615 Весело

  До коментар [#21] от "Росен (Проклет да си завинаги Сидеров)":
  [quote#21:"Росен (Проклет да си завинаги Сидеров)"]Убиха част от руските войници, а те бяха част от контигент за опазване на мира в района и не бяха тежко въоръжени.
  Това им струва на грузинците разпада на държавата. Загубиха в крайна сметка много повече.
  Глупостта на наакашвили е безгранична.
  Да нападнеш руска военна част си е лудост, особено при положение, че имаш обща граница с Русия.[/quote]
  Получаваш втори"+"от мен само за една минута!Браво Росене...

 59. 59 Профил на Орлин Данев
  Орлин Данев
  Рейтинг: 615 Весело

  До коментар [#23] от "Северозападнал":
  [quote#23:"Северозападнал"]В момента в който Саакашвили обяви, че Грузия ще се стреми да влезе в НАТО, руснаците го обявиха за враг. [/quote]
  Е,не...ще ги гледат и ще им се радватКоя страна иска да граничи с вражеска държава?

 60. 60 Профил на socioscan
  socioscan
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#56:"Георги"]Събитията в Грузия ги следя много преди да почне въпросната война.[/quote]

  Дори бившият сингапурски президент в интервю по сиенен се подиграваше на американците, че разузнаването име е допуснало руснаците да минат през този тунел
  Всяка война е престъпление, а тази между толкова близки народи е двойно по-престъпна и срамна за двете страни, и за грузинците и за руснаците ...
  В подобна война няма добри и лоши, тази война не трябваше да се случва изобщо !!!

  #ДАВАЙДОСВИДАНИЯ http://www.youtube.com/watch?v=M9RcdLCJkw4
 61. 61 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#60:"socioscan"]Всяка война е престъпление, а тази между толкова близки народи е двойно по-престъпна и срамна за двете страни, и за грузинците и за руснаците ...
  В подобна война няма добри и лоши, тази война не трябваше да се случва изобщо !!! [/quote]
  Е, да, прав си, но когато се намеси великата хамериканска дипломация какво друго освен войни между братя може да очакваш? Виж ни и ние как сме се хванали гуша за гуша, па макар и форумно-виртуална. А със Сирия, Египет и Турция да давам ли пример, или да си замълча? "Divide et impera" ©

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 62. 62 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#57] от "багаин":

  Баси въпроса.
  Руска естествено, но не знаех разположението на войските им там, а беше планинско мястото.
  Ама пак бързо дойдоха и стана мамси джейс.

  Ся.Виж. Аз истината не мога да крия. Няма и да опитвам.
  Може да съм русофоб, но като нямат вина руснаците не ги набеждавам за такава, макар че провокацията, както писа един колега преди си е руска, но факт е че ядящият вратовръзки пръв нападна.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 63. 63 Профил на socioscan
  socioscan
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#61] от "niko_tin":

  да бе, все американската дипломация им е виновна на руснаците ...
  Като са бомбили Варна през първата световна, пак ли американците са виновни ?
  Или, като окупираха България, през втората ???

  #ДАВАЙДОСВИДАНИЯ http://www.youtube.com/watch?v=M9RcdLCJkw4
 64. 64 Профил на socioscan
  socioscan
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#61] от "niko_tin":

  А като са прескачали великите съветски войници задната ограда на двора на прабаба ми, за да й крадат кокошките заедно с яйцата, пак американката дипломация е била виновна, нали ))?

  #ДАВАЙДОСВИДАНИЯ http://www.youtube.com/watch?v=M9RcdLCJkw4
 65. 65 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2872 Весело

  До коментар [#3] от "EREBUS":

  Израел няколко пъти бомбардира верните слуги на Русия в Сирия, до момента са им накривили шапката. Ама срещу слабите Русия обича да демонстрира мощ хехе.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK