Доклад на държавния департамент на САЩ: Българската мафия пере пари в казина и нощни клубове

Доклад на държавния департамент на САЩ: Българската мафия пере пари в казина и нощни клубове

© Надежда Чипева, КапиталБългария е изключително уязвима що се отнася до прането на пари заради развиващия се финансов сектор в страната, голямата сива икономика, разпращанията предимно в брой и липсата на ефективно прилагане на законите. Това пише в последния, юнски доклад на Бюрото за борба с наркотиците към Държавния департамент на САЩ.


Мръсните пари идват предимно от престъпници в България и чужбина, които се занимават с трафик на хора и наркотици, контрабанда, данъчни измами, измами с кредитни карти и все по-често онлайн измами. Освен това България е ключова транзитна точка за трафика на хора и наркотици към Западна Европа. Контрабандата продължава да генерира мръсни капитали в българската финансова система, най-вече от контрабандни цигари, алкохол и гориво. Особено притеснителен е нелегалният внос на цигари, а корупцията в публичния сектор също остава голям проблем.


Престъпниците в България често създават малки фирми, за да прикрият мръсните пари, все по-често това са офшорки, отбелязва докладът. Въпреки това заради сериозните последици от икономическата криза компаниите регистрират все по-ниска печалба и така прането на пари става все по-трудно. През 2012 г. казината, нощните клубове, автокъщите и в по-малка степен търговците на едро най-често са се свързвали с пране на пари в България, се отбелязва в доклада. Туризмът и гейминг индустрията също се считат за ключови за пране на пари от организирани престъпни групировки. Авторите на доклада отбелязват, че онлайн игрите се регулират от Държавната комисия по хазарта към Министерството на финансите. В България има също и шест зони за свободна търговия, също контролирани от финансовото ведомство. Стоките, произведени в тези зони, се изнасят без мита. Смята се, че се използват за избягване на плащания на митнически такси, особено на горива и цигари, които се продават в България.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK