Бившите бунтовници от Балканите отиват в Сирия в подкрепа на ислямистите

Разрушена улица в Алепо

© Reuters

Разрушена улица в АлепоНякои са се сражавали по време на кървавите конфликти през 90-те години на Балканите, други са израснали под влиянието на един радикален ислям, който печели влияние сред мюсюлманската общност в този беден район на Европа. Но всички те имат само една цел: да се присъединят към сирийските бунтовници.


Семействата на опитните бойци или младежи доброволци откриват, че те са тръгнали да воюват, едва след като телата им се завръщат в ковчези, пише агенция АФП, цитирана от БТА.


В Албания Мигена Маликай от Пруш, близо до Тирана, нямала новини от своя съпруг от ноември, когато той й казал, че заминава за Турция да търси работа. Тя получила през юни съобщение, изпратено от непознат номер, което я информирало, че Халил е бил убит в Сирия. "Оставете ме на мира, нямам какво да ви кажа", заяви тя за АФП с треперещ глас, като избута двете си деца навътре в къщата си.
Друг албанец – 35-годишният Ермал Ксело от Вльора, предупредил майка си, че също ще отиде да търси работа в Турция. Два месеца по-късно трупът му бил репатриран от Сирия.
"Моят син нямаше никаква връзка с екстремистите", каза майка му, с която АФП се свърза по телефона. След това тя затвори слушалката.


В съседно Косово доклад на службите за сигурност описва маршрута на "ислямските екстремисти", които отиват в Сирия, за да "помогнат на своите братя". "Те взимат самолета от Прищина за Истанбул, после отиват с кола до границата със Сирия на малки групи от по двама-трима души", се посочва в този документ, с който АФП успя да се запознае.


Илир Кула, албански експерт в областта на сигурността, твърди, че "най-малко 300 албанци от Албания, Косово и Македония са отишли в Сирия, за да се сражават там в името на "свещената война".


"Не става дума за наемници, а за доброволци, убедени, че се борят за една добра кауза, вярващи в религиозните манипулации, че войната в Сирия е наистина свещена война", обясни Кула за АФП.


В Санджак, район в Югозападна Сърбия, където живее значителна мюсюлманска общност, десетки некролози, разлепени през май по улиците на град Нови Пазар, известяваха за смъртта в Сирия на 27-годишния Елдар Кудакович. Кудакович по всяка вероятност е загинал при нападение на бунтовниците срещу затвора в Дамаск.


"Ние всички сме муджахидини", гласи съобщение в интернет сайт на радикални мюсюлмани в Санджак, според което жертвите са "мъченици".


Без да се вълнува от тези случаи на смърт, един четирийсетгодишен безработен строителен работник от Подуево в Северно Косово завършва последните си приготовления за нелегално пътуване в Сирия.


"Русия, Иран и "Хизбула" не се колебаят да защитават режима на сирийския президент Башар ал Асад, който убива собствените си граждани. Тогава защо ние да се колебаем да помогнем на сирийците?", пита този баща на три деца. Призивът за обедна молитва заглушава думите му, когато той прошепва, че е взел своето решение.


"След като замина, ще се върна едва на края на войната", казва той, като пожелава да остане анонимен. Той обяснява, че ще повери на двамата си братя грижата за жена си и малките си деца.


Един бивш снайперист от косовските албански бунтовници, който е воювал срещу сръбските сили по време на конфликта през 1998-99 г. в Косово, се готви също да потегли към Сирия.


Този мъж, който изтъква, че вече е прекарал две седмици в Алепо, за да "прецени ситуацията", ще се присъедини към бунтовниците, "придружен от десетина бивши другари по оръжие, ако преговорите се провалят".


Висар Дурики, експерт в областта на религията, обяснява, че мрежа, управлявана от салафистка секта, известна със строгото си интерпретиране на исляма, е разгърнала "истинска мрежа" в Косово, за да набира бойци.


От своя страна ислямската общност в Косово, която проповядва умерен ислям сред мнозинството от косовските мюсюлмани, уверява, че няма никакво участие в тази работа.


"Аз подкрепям да се помогне на сирийския народ, за да се избави от това клане, но по начина, по който това бе направено в Либия, а не индивидуално", отбелязва Ресул Реджепи, представител на ислямската общност в Косово.


Според анализаторите икономическата криза и безработицата, която в повечето страни от района надхвърля 20 процента, са допринесли за радикализиране на младите мюсюлмани.
Присъствието на салафисти е най-силно в Босна, тъй като много чужденци, които се бяха присъединили към босненските сили по време на конфликта 1992-1995 г., се установиха там след войната.


Есад Хеджимович, босненски експерт в областта на сигурността, посочи за АФП, че доброволците подчертават, че са "мотивирани от борбата за това, което те описват като тяхна "ислямска родина" - от Босна до Палестина и дори в Ирак".


"Това е основната причина, същата, която накара някои чуждестранни бойци да дойдат да се бият в Босна и която кара босненците да отиват в Сирия", отбелязва той.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 823 Неутрално

  няма нищо сирийската армия ще ги научи на важен урок

 2. 2 Профил на ala_bala
  ala_bala
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Почна се. Някои няма да се върнат. Големия проблем е, че ще има и такива дето ще се върнат. Тогава войната ще се прехвърли в Европа. Остава ни да стискаме палци за Асад. Колкото повече изтреби, толкова по-малко ще се върнат.

 3. 3 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 551 Неутрално

  "Не става дума за наемници, а за доброволци,"

  Да бе, да...

  'Let light surround you' Dream Theater
 4. 4 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Извод- БИВШ ислямист няма!
  Да му мислят европейците, които се напълниха с такива...

 5. 5 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Голямо търсене на пушечно месо.

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 6. 6 Профил на zapadnqka
  zapadnqka
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Пропагандна статия на итар тасс подписана от др. Путин.

  And Freedom for all
 7. 7 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 855 Неутрално

  Да с4итаме ли, 4е това става с мъл4аливото съгласие на Турция? Все пак те преси4ат турската граница и някой не си вър6и работата.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 8. 8 Профил на валчан
  валчан
  Рейтинг: 452 Гневно

  Да ги питам сега тия дето подкрепиха албанците срещу сърбите ЗАЩО?

 9. 9 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 651 Неутрално

  [quote#7:"Bullet"]Да с4итаме ли, 4е това става с мъл4аливото съгласие на Турция? Все пак те преси4ат турската граница и някой не си вър6и работата.[/quote]

  Еми логично, Турция е важен съюзник на САЩ.

  Същите чалми от АОК, дето ЦРУ финансираше и обучаваше през 90те, сега отиват в Сирия. Как каква изненада!


  "Всички сме муджахидини" - муджахидини, пак ислямисти обучавани и финанцирани от ЦРУ.

  Каква е тази американска любов към ислямистите??

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 10. 10 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Защо сме на този хал? Може само да благодарим на "геният" Брежински


  [quote#0:"Brzezinski"]Q: And neither do you regret having supported the Islamic fundamentalism, having given arms and advice to future terrorists?

  B: What is most important to the history of the world? The Taliban or the collapse of the Soviet empire? Some stirred-up Moslems or the liberation of Central Europe and the end of the cold war?

  Q: Some stirred-up Moslems? But it has been said and repeated Islamic fundamentalism represents a world menace today.

  B: Nonsense! It is said that the West had a global policy in regard to Islam. That is stupid. There isn't a global Islam. Look at Islam in a rational manner and without demagoguery or emotion. It is the leading religion of the world with 1.5 billion followers. But what is there in common among Saudi Arabian fundamentalism, moderate Morocco, Pakistan militarism, Egyptian pro-Western or Central Asian secularism? Nothing more than what unites the Christian countries.[/quote]

  http://www.globalresearch.ca/articles/BRZ110A.html

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 11. 11 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#9:"Леми Килмистър"]Същите чалми от АОК, дето ЦРУ финансираше и обучаваше през 90те, сега отиват в Сирия. Как каква изненада! [/quote]

  Мръсотия, голяма мръсотия.

 12. 12 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 651 Неутрално

  На кратко, Брежински казва, че САЩ са помогнали да СССР да скочи с главата на пред в Афганистан. После съзнателно са въоръжавали, финансирали и обучавали талибаните.....които сега са им най-големият враг.

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 13. 13 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 651 Неутрално

  ...а и според него, всичко е редовно, не изпитва вина или съжаление. Все пак интерюто с него е от 98ма, няколко години преди 11/9, но и сега да го питат, сигурно пак същото ще отговори

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 14. 14 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 551 Разстроено

  “Който нож вади, от нож умира” – съдбата на наивните вярващи.
  Ако не в тази битка – в някоя от следващите. Копаеш ли гроб другиму, сам падаш в него. Дано по-скоро това стигне и тези, които „с чужди ръце вадят кестените от огъня” – кукловодите!

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 15. 15 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Разстроено

  И сетне , Милошевич, бил виновен!!! Виновни са тези , дето създадоха Косово и Босна и Херциговина. Дето искат да създадат ислямският полумесец през Родопите , Македония , Косово и Босна и Херциговина!!! Те създадоха , такъв злокачествен ислямски тумор в слабините на Е.С. , че и най-радикалната хирургическа операция , няма да я спаси от него...Въпрос на време е , разпаленият от мразещите мира пожар в Близкия изток и на Балканите , да се прехвърли и у нас... а сега ни остава само едно,да стискаме палци , за Сиси в Египет и най-вече , за Асад в Сирия...

 16. 16 Профил на ._
  ._
  Рейтинг: 497 Любопитно

  Наш Янко Смит да не се е записали и той в редиците на муджахидините ? Нещо в последно време се губи.

 17. 17 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 651 Весело

  [quote#16:"._"]Наш Янко Смит да не се е записали и той в редиците на муджахидините ?[/quote]

  Янко е записан на лагер в Равда, за добре свършена работа

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 18. 18 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2797 Гневно

  Сган !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 19. 19 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  доброволците подчертават, че са "мотивирани от борбата за това, което те описват като тяхна "ислямска родина" - от Босна до Палестина и дори в Ирак".

  "Това е основната причина, другата е парите.....

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 20. 20 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4344 Любопитно

  [quote#2:"ala_bala"]Почна се. Някои няма да се върнат. Големия проблем е, че ще има и такива дето ще се върнат. Тогава войната ще се прехвърли в Европа.[/quote]

  Как си го представяш това? Албанските и босненски ислямисти ще обявят война на ЕС? Или първо ще обявят война на свойте родни правителства (тези в Албания и Босна, които са светски)?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 21. 21 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4344 Любопитно

  До коментар [#12] от "Леми Килмистър":

  Между другото, ако в Сирия на страната на Ал Кайда и ислямистите започнат да се бият афаганистанци и пакистанци ще стане наистина неприятно.... според мен пакистанските и афаганистански талибани са много по-радикални и опасни от алабанските и босненските ислямисти.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 22. 22 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4344 Любопитно

  До коментар [#16] от "._":

  Оставете го човека на мира.... сега е на почивка. Август сме - най-отпускарския месец.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 23. 23 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 651 Весело

  [quote#22:"Иво"]Оставете го човека на мира.... сега е на почивка. [/quote]

  На почивка, ама цъка минусчета

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 24. 24 Профил на ivan_granichar
  ivan_granichar
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Граждани на Балкански държави пътуват като "военни туристи" от дълго време в Сирия. Това е отбелязано в доклад на Европол. Наши и чужди правителства усилено пропагандират, че всяка опозиция на Асад е "добра". Включително наши журналисти сътвориха очерци в които се описва колко лесно се минава границата и колко справедлива е борбата на ислямистите. При това положение да не се учудваме, че със съдействие на българското правителство български граждани воюват вече в Сирия. ... Някои ще се върнат ... Много добре обучени ... И тогава нито ДАНС, нито милицията, нито ВЪНШНО МИНИСТЕРСТВО ще спаси невинните ни граждани ...

 25. 25 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2609 Разстроено

  "Не става дума за наемници, а за доброволци, убедени, че се борят за една добра кауза, вярващи в религиозните манипулации, че войната в Сирия е наистина свещена война"
  =================

  вярващи в религиозните манипулации, че войната в Сирия е наистина свещена война

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 26. 26 Профил на bachmann
  bachmann
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#15] от "kimba3":

  те си го казват - "от Босна до Палестина" - България е между тях.

 27. 27 Профил на bachmann
  bachmann
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#20] от "Иво":

  Може и без война - ако приемат ислямска Турция в ЕС, областта на изток от Унгария и на юг от Румъния пада под турско влияние - 80 милиона са това.

 28. 28 Профил на Pravednik
  Pravednik
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Браво на армията на Асад която унищожава гнездата на терористите. Така се постъпва с ислямската опозиция съставена от боклуци. Сирия не е сама, нашите братя от Русия, Китай и Иран са готови винаги да помогнат на сирийската армия с оръжия, пари и амуниции. Бог да благослови Башар Асад.

  Няма живот без болка.
 29. 29 Профил на wafikhabib
  wafikhabib
  Рейтинг: 403 Неутрално

  До коментар [#21] от "Иво":

  няма зна4ение кой от каде е като ги запукат с големи ракети после ги сабират с фадроми улиците са пълни с глави ръце крака и 4ервуляци на бунтовниците

 30. 30 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Любопитно

  До #21- Иво- Що пишеш неподготвен??? В Сирия отдавна се сражават платени с американски , саудитски и катарски пари , крайни ислямисти от Ал Кайда!!! Преди седмица - две утрепаха уж местен съюзнически 'бунтовнически лидер , а днес се хвалят , че обстрелвали кортеж на Асад!!!Преди дни са убили над 450кюрдски заложници / предимно жени и деца/ под благосклонния поглед на Турция , на метри от нейната граница!!! Така , че не ги плаши сирийците!!! Те много добре знаят , с що за изроди си имат работа и воюват не на живот а на смърт с тях , за да запазят живота на близките си...

 31. 31 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1469 Любопитно

  Баси, ислямът наистина е психическо заболяване. Да се вдигнеш ти от Европа до друг континент, в чужда държава, да си оставиш семейството и да идеш да се биеш в защита на исляма... ми не е нормално.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK