Услуга за шифроване на имейли, вероятно използвана от Сноудън, беше внезапно закрита

Услуга за шифроване на имейли, вероятно използвана от Сноудън, беше внезапно закрита

© ReutersУслуга за шифроване на имейл кореспонденцията, вероятно използвана от бившия сътрудник на ЦРУ и американската Агенция за национална сигурност (NSA) Едуард Сноудън, беше внезапно закрита вчера, съобщи агенция Reuters. Зад безпрецедентния случай се предполага, че стои опит на американските власти да се доберат до достъп до информация на клиентите на услугата.


"Бях принуден да взема това трудно решение: или да стана съучастник в престъпления срещу американския народ, или да се оттегля от 10-годишния си тежък труд, като закрия Lavabit", пише основателят и собственик на Lavabit LLC Ладар Левисън в писмо до потребителите, публикувано на уебсайта на компанията. Той обяснява, че е решил да "прекрати действието" на услугата, но че му е забранено да обсъжда случилото се през последните шест седмици, довело до тази стъпка. Това съвпада с периода откакто Едуард Сноудън излезе в публичното пространство като източника на публикуваните в няколко световни медии разкрития за програмите на американското разузнаване за следене на комуникациите. Преди четири седмици представителка на Human Rights Watch каза на пресконференция в Москва, че блокираният тогава в транзитната зона на летище "Шереметиево" американец се е свързал с нея от имейл адрес на Lavabit.


"От това, което ми се случи, научих много важен урок: ...бих препоръчал на всички да не доверяват лична информация на никоя компания, имаща физически връзки със Съединените щати", пише още Левисън. Той пояснява, че е започнал подготовка на нужните документи, с които да обжалва в апелативния съд мерките, предприети срещу него.
Писмото на Ладар Левисън, което излиза на началната страница на сайта на Lavabit

© lavabit.com

Писмото на Ладар Левисън, което излиза на началната страница на сайта на Lavabit


От американското Министерство на правосъдието все още не са коментирали неговото писмо.


Закриването на услугата Lavabit предполага наличието на заповед, която според адвокати може да съпътвства множество искания за различен тип информация. Правителството може да търси дешифрираните версии на имейл кореспонденцията на Сноудън, друга информация за него, технически средства, чрез които да декриптира негови бъдещи имейли или такива на други потребители, или базови данни за всичките стотици хиляди клиенти на компанията.


Според Кърт Опсал, адвокат в Electronic Freedom Foundation – гражданска правозащитна организация от Сан Франциско, която не е замесена в случая – подобно решение на американска компания да се закрие, вместо да сътрудничи на правителството в искането му за информация, е много рякъд, ако не и безпрецедентен случай. Използването на ефективно шифроване от обикновените имейл потребители в САЩ е рядко, тъй като повечето големи доставчици са принудени да помагат на разузнавателните служби, като им предават информация за своите клиенти, отбелязва Reuters.


Часове след закриването на Lavabit от Silent Circle – друга компания за криптиращи услуги – заявиха, че също спират своята услуга за шифроване на имейли. "Ние виждаме какво се случва и решихме, че е най-добре за нас да закрием Silent Mail сега", написа в съобщение към клиентите си съоснователят на Silent Circle Джон Калас. "Не сме получавали никакви призовки, съдебни заповеди, секретни писма или каквото и да е друго от правителството и именно затова действаме сега." Компанията ще продължи да предлага услугите си за криптирани sms-и и сигурни телефонни обаждания.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK