Македонски граничен полицай съсипал концерт на "Ъпсурт" във Виница

Македонски граничен полицай съсипал концерт на "Ъпсурт" във Виница


Избори 2022

Неприятен сблъсък с македонската гранична полиция е имал един от най-известните български музиканти - Ицо Хазарта от "Ъпсурт". На 11 август, малко преди планирания концерт на групата в The Club във Виница, колата на Хазарта е била спряна на граничния пункт КПП Делчево - Станке Лисичково за проверка и не е била пусната да влезе в съседната държава. Причината според самия певец, който доста емоционално разказа случката пред "Капитал", е "един най-вероятно корумпиран и със сигурност некомпетентен полицай".


"В първата кола бяха Венци, Буч и Мария Драгнева. Ние с балет "Нова" бяхме във втората. Те са нямали никакви притеснения при преминаването", разказа певецът. Той е нямал зелена карта за Македония, затова е отишъл да си извади на самия пункт. През това време, след като е говорил с останалите в колата, полицаят го е посрещнал с въпроси.


"Започна да ме разпитва колко пари ще изкараме от концерта. Това са неща като от 1993-1994 г. Аз му казах, че е най-добре да мине добре концерта и че няма да му дам пари. Той поиска договора с дискотеката във Виница. Досега сме имали пет концерта в Македония, никога сме нямали такъв
проблем. Казах му, че имаме договор, но не си го носим."
Артистът е предложил договорът да бъде пратен по електронен път, но се оказало, че там няма електронна поща. Имало факс, чийто номер полицаят не знаел, затова го взел от някъде и продиктувал 6 цифри.


"После каза факсът не е тука, трябва да почакаме, докато пристигне. Казах "еми, ще почакаме", обяснява рапърът. През това време организаторите на концерта са се свързали с българския консул, който според Ицо Хазарта е обяснил, че няма изискване да се носи подобен документ на границата.


"След малко ни вика, че не е пристигнало нищо. Аз му казах "ми, давай паспортите, да се връщаме", нямаше смисъл да се гаври с нас. Той каза: "Само подпишете тука тия документи", ние отказахме да подпишем, защото ни е трудно да разберем какво пише там. Удариха ни черен печат."


Бърза проверка на "Капитал" показа, че концертът на "Ъпсурт" е обстойно рекламиран на страницата на клуба във Виница, а вероятно и с други банери в интернет. От МВР на Македония обаче реагираха, като заявиха в отговор на запитване, че колата не е показала покана за влизане, заради което е била върната. Също така на документите е бил поставен печат, който обаче не забранявал повторното влизане в страната. Какъв е този печат и защо е бил поставен въобще, не стана ясно.


Самият рапър твърди, че не става дума за някакво конкретно лошо отношение към него самия, а просто за корупция. "Това, което е там на тази граница, беше преди 20 години тука. Цял живот държавата ми я съсипват такива като него, дето ме питат колко изкарваме и бързаме ли много. Няма да му дам нищо."


Хазарта заяви, че ще пусне жалба през Външно министерство. От МВнР коментираха, че засега нямат подадена жалба и ще говорят, след като се запознаят по-подробно със случая.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK