"Икономист": Кабинетът се занимава с Пеевски вместо с реформи

"Икономист": Кабинетът се занимава с Пеевски вместо с реформи

© ReutersВ началото на есенния политически сезон в България анализаторите от "Икономист интелиджънс юнит" (анализаторското звено на групата, издаваща сп."Икономист") разпространиха оценките си за рисковете за страната в 9 различни сектора - от макроикономика до политика. Предлагаме ви извадки от заключенията им:


ПОЛИТИЧЕСКА СТАБИЛНОСТ

Управляващата коалиция ще остане слаба и нестабилна, притисната между всекидневния натиск от уличните протести и нуждата да удовлетворява ултранационалистите от "Атака", без чиято капризна подкрепа в парламента не може да прокарва закони. Едва ли кабинетът ще изкара пълния си мандат и скоро - може би заедно с изборите за евродепутати през май 2014г. - ще се наложи предсрочен вот. Бизнесмените да са подготвени за вероятност от продължителен период на несигурност, докато коалицията се опитва да изпълзи през трудна ситуация. Ако има предсрочни избори, несигурността ще продължи, докато се сформира нова коалиция. По повод мониторинга от Европейската комисия фирмите да не разчитат, че България ще се възползва напълно от членството си в ЕС и отделените й за това еврофондове. Покриването на критериите след приемането в ЕС може да отнеме следващите няколко години.


ЕФЕКТИВНОСТ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО
Обществените услуги се нуждаят от реформи, не им достигат средства и поради това трудно привличат и задържат най-добрите и квалифицирани служители. Като цяло администрацията е услужлива, но почти не говори чужди езици. Прекалени регулации и липса на гъвкавост в прилагането на правилата спъват получаването на лицензи или кандидатстването в конкурси. Новият кабинет пропиля времето за реформа в началото на мандата си в управление на кризата около Делян Пеевски. Като цяло дефицитите в обществените услуги ще останат и в бъдеще значителен риск за правенето на бизнес, а на чужди компании може дасе наложи да наемат местни посредници, за да се справят с бюрокрацията.


КОРУПЦИЯ


Новата коалиция вече опетни репутацията си със спорни назначения и непрозрачност. Има известен риск кампании срещу корупцията да увеличат държавната намеса в бизнеса, а зависимостта на кабинета от "Атака" може да тласне властите към действия срещу чуждестранни компании. Дръжте си документацията в идеално състояние, в случай че ви разследват, и се пригответе за допълнително бавене на стоките ви на митницата.


ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА


Усилието да се правени бизнес в България при спазване на всички закони може да се окаже продължителен и скъп процес. Освен това в съдебни процедури местните компании може да се окажат фаворизирани, макар да са равни пред закона. Дори да спре съпротивата на скритите интереси на партиите срещу реформиране на правосъдието, ще трябва време да се намерят добре образовани и платени магистрати и да се заличи корупцията в съдилищата. Чуждите компании заобикалят всичко това като уреждат договори и спорове по чуждо законодателство.


МАКРОИКОНОМИКА


Кризата в еврозоната все още може да причини рецесия през 2013г. в България, но основният сценарий е през тази година все пак да продължи - макар и анемичен - икономическият растеж, а през 2014г. той да достигне умерени темпове. Рязко влошаване на търсенето на внос в Германия или Турция - два от основните търговски партньори на България - остава риск в прогнозата ни за 2013-2014г., особено на фона на растящите нужди от външно финансиране в контекста на слабия банков сектор в Европа. Ако външната търговия и чуждестранните инвестиции отслабнат повече от очакваното и се поднови недостъпността на крадитното финансиране, то България може да се върне към рецесия през 2013г. Съветваме бизнеса да включи подобен сценарий, когато прави плановете си за 2013-2014г.


Прогнозата ни е за растеж на икономиката от 0.6% от БВП за 2013г. и ускоряване до 2.2% през 2014г.. Но при едва 0.3% растеж за първото полугодие на тази година предприемачите трябва да са наясно, че плановете им ще бъдат подложени на изпитание, ако растежът за цялата 2013г. се окаже 0%.


По-сериозен е рискът от "връщане в окопите" на гръцките банки, опериращи в България и контролиращи около 22% от активите на българската банкова система. Те няма да искат да накърнят репутацията си на българския пазар, но натиск на гръцкия пазар може да ги принуди още да ограничат кредитната си активност в чужбина, включително в България. Те дори може да бъдат принудени да се оттеглят от този пазар и да продадат българските си активи, както се случи с Emporiki Bank Bulgaria през юни 2012г. Това може да подкопае икономическото възстановяване на България, да затрудни целия банков сектор и да принуди правителството да потърси външна помощ за стабилизирането на банките.


ДАНЪЦИ


За да избегне съдбата на предишното правителство, премиерът Пламен Орешарски увеличава държавните разходи, включително за социални плащания. Ревизираният през август 2013г. бюджет планира увеличаване на дефицита от 1.3% на 2% от БВП. "Икономист интелиджънс юнит" прогнозира, че и този праг няма да бъде спазен и фискалният дефицит ще бъде около 2.5% от БВП. Очакваме догодина бюджетният дефицит да намалее с увеличаване на икономическата активност, но ако през 2014г. икономиката не тръгне нагора, дефицитът ще се повиши още повече и правителството може да обмисли вдигане на ставката по ДДС - важен източник на приходи в една икономика, страдаща от масово неплащане на данъци. Възможно е и да зачестят промените в данъчните закони според това как вървят данъчните приходи през годината. С появата на новия кабинет се увеличи вероятността от големи данъчни промени и бизнесът трябва да е готов при влошаване на икономическата обстановка да последва вдигане на ставки и разширяване на данъчната основа, включително при Данък общ доход, корпоративния данък и ДДС.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (130)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Handy
  Handy
  Рейтинг: 810 Неутрално
 2. 2 Профил на Михаил
  Михаил
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Уау, интересно четиво

  Scientia non habet inimicum praeter ignorantem.
 3. 3 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 868 Весело

  "Иконимист" ще да са соросоиди, щом пишат таквизи неща. Сега трябва "Правда" да отвърне на удара и да публикува статия под наслов "Нашите пионки в България я водят за носа към про... ъ-ъ-ъ-ъъъ светлото бъдеще". Ама ха!

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 4. 4 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Културния начин да ни кажат, че кабинетът се занимава с едно голямо нищо.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 6. 6 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Кухия орех като си прави самооценка пред парламента, поне да беше прочел какво пише "Икономист" (нали ужким е икономист).
  А не да ми говори смехории от сорта, че успех на правителството му е "намаляване на страха". Как пък не можаха сътрудниците ти да измислят нещо по-умно! Ама като назначенията ти са шуробаджанашки и ти си кукла на конци, какво ли друго може да се очаква.

 7. 7 Профил на nikoia
  nikoia
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Е дилемата е избори или примирение с това правителство. Ако има избори ни очàкват още месеци загубени за икономиката и незнайно какво следващо правителство. Да не говорим , че новото правителство най вероятно ще бъде слабо като сегашното.
  Ако се примирим със сегашното, то няма доверие да работи, камо ли да прави реформи.
  Изобщо в голямо блато се набутахме.

  nikoia
 8. 8 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Аз повече вярвам, че скоро ще видя марсианци отколкото това правителство да направи реформи и да вземе управленски решения , но не просто някакви реформи и управленски решения, а такива които ще донесат стабилен и устойчив ръст на икономиката.

 9. 9 Профил на smile
  smile
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Тея са платени от Боко. Орешарски, не ги слушай нали хората са с теб.

 10. 10 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Абе в общи линии, никое правителство, освен може би Беров, не се е бламирало така за 100 дни. Дори старите другари бяха 1 идея по-фини.

  Да се сравни със стоте дни на Димитров, Софиянски, Костов, и дори Бойко.

 11. 11 Профил на Michel
  Michel
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Една бърза ОСТАКВА, г-н Орешарски, за да не се случи съвсем скоро една нова Виденова зима... пардон, Орешарковска зима!

  ОСТАВКА! За да спасите България!!!

 12. 12 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#0:"Икономист"]Усилието да се правени бизнес в България при спазване на всички закони може да се окаже продължителен и спък процес. Освен това в съдебни процедури местните компании може да се окажат фаворизирани, макар да са равни пред закона. Дори да спре съпротивата на скритите интереси на партиите срещу реформиране на правосъдието, ще трябва време да се намерят добре образовани и платени магистрати и да се заличи корупцията в съдилищата. Чуждите компании заобикалят всичко това като уреждат договори и спорове по чуждо законодателство.[/quote]

  +++++++++++

  Абсолютно съм съгласен с анализа. Ей за тва требе да се протестира....Уви, не им е задедено в програмата на протестиращите...Ама защо ли....? АЗ отговора го знам....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 13. 13 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Гневно

  [quote#8:"Harvey Specter/ маркирай 15 номер от бюлетината/"]Аз повече вярвам, че скоро ще видя марсианци отколкото това правителство да направи реформи и да вземе управленски решения , но не просто някакви реформи и управленски решения, а такива които ще донесат стабилен и устойчив ръст на икономиката[/quote]

  Аз пък, поради бездействието на Герб по времето на неговото управление, се надявам че по скоро Орешарски ще прави реформи....Не ви е срам! Сетили се за реформите....

 14. 14 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Те, комуноидите, от всичките им отрочета, само толкова си могат. И ще продължават така до окончателната гибел на страната?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3428 Неутрално

  Правителството зависи от капризите на Атака.Точно! Какви реформи?

 16. 16 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Гневно

  [quote#14:"Къти"] комуноидите, от всичките им отрочета, само толкова си могат[/quote]

  Толкова, колкото вие можете...Само че вие не си признавате че сте куманоиди!?

 17. 17 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1090 Любопитно

  До коментар [#10] от "ungeheuer":

  Правителството от Калинки на Боко Тиквата се съдра да прави "реформи". Реформа след реформа, реформа след реформа.
  За 3.5 г. не е излизала нито 1 статия в "Икономист" за нищонеправенето на Боко Тиквеното правителство. А сега, за 3 месеца работа, започнаха да се изстрелват "фундаментални" статии с оценки

 18. 18 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#5:"stenli1"]Някой е плащал за цял пакет от статии. Съвсем наскоро излезе една такава [/quote]

  Сорос трябва да е. Сега по сериозно. Ако беше австрийски вестник, бих бил сигурен, защото доказано са корумпета, по времето на Бойко не спираха да пишат уж обективни и критични статии, а си бяха платени пасквили, но сега чудно мълчат. Не отричам, че на Економист може и да е платено, но се съмнявам, защото досега гледат да са сравнително премерени, както и сега правят, защото положението е по зле отколкото е в статията.

 19. 19 Профил на Urkobozambo
  Urkobozambo
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "Икономист": Кабинетът се занимава с Пеевски вместо с реформи.


  - Дургарите , са във властта,
  само заради.... платени постове и бонуси...
  - За какво им са реформи,
  които може да ограничат правенето на пари ?

  urkobozambo
 20. 20 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Гневно

  [quote#7:"nikoia"]в голямо блато се набутахме[/quote]

  Как няма да се набутаме, като търпяхме 3 ялови правителства! Сега и четвърто...

 21. 21 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1441 Весело

  Те в "Икономист" са соросоиди, костоваци, гробари и лумпени!
  Заклеймете ги, другари!

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 22. 22 Профил на Michel
  Michel
  Рейтинг: 688 Неутрално

  (една бърза ОСТАВКА исках да напиша, извинете за правописните грешки)

  (%отива да си направи още едно кафе%)

 23. 23 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Гневно

  "Като цяло администрацията е услужлива, но почти не говори чужди езици" - Циба! Има хиляди млади специалисти завършили в чужбина....

 24. 24 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  Мръсен империалистически парцал - "Икономист". Това са капиталистически соросоиди, които искат да унищожат нашето прекрасно управление!

  The best way to predict the future is to invent it.
 25. 25 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#17:"stenli1"]А сега, за 3 месеца работа, започнаха да се изстрелват "фундаментални" статии с оценки [/quote]

  Споко, най вероятно Станишката ще задейства старите контакти с австрийските комунисти и скоро ще излезе статия за успехите на правителството. Щом и Цветан Василев уредиха да даде интервю за австрийски вестник, сега няма да си оставят магарето в калта.

 26. 26 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#19:"Urkobozambo"] За какво им са реформи,
  които може да ограничат правенето на пари ? [/quote]

  Ако има реформи, те ще са по скоро към улесняване на краденето.

 27. 27 Профил на Michel
  Michel
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#24:"virakocha"]Мръсен империалистически парцал - "Икономист". Това са капиталистически соросоиди, които искат да унищожат нашето прекрасно управление! [/quote]

  Недейте цъка "минусчета", това е сатира!

  ОСТАВКА!!! разбира се!

  --Това е единственият изход от кризата. Ама Орепа не го разбира, грижи се само за себе си и мафиотите, които го крепят на власт...

 28. 28 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  Реформи? Правителството се крепи на гласа на един неуравновесен индивид, не му е до реформи, а до бързо папкане, че не се знае до кога ще го има.

  Инвеститорите не си падат по нестабилни зони. Единствените сигурни инвеститори - пак! - ще са българските емигранти.

 29. 29 Профил на Michel
  Michel
  Рейтинг: 688 Неутрално

  ("Ореха не го разбира", разбира се)

  пак правописни грешки правя, уф, аман...

  но да повторя -- ОСТАВКА!!!!!!!!!!!!!!!

 30. 30 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  За какви реформи става дума? Та то нищо не остана от държавата. 23 години след "промените", а все още се говори за реформи.
  Свърши се тази. България вече е "реформирана" и ограбена. Колкото и да се говори, колкото и да се кряска по улиците, нищо добро не може да се очаква. Имаше крясъци по улиците преди 20 години, които поставиха на власт българският Елцин - Костов. Раздаде той България на познати и руснаци и сега страната няма бъдеще.
  Малко статистика: 1990г дохода на човек в България е 7474 долара в Полша 5871. 2010г България 12933, Полша 18981. Тези дето могат да смята ще видят че поляците имат 50% по-висок доход и се очаква да живеят 50% по добре.
  Истината е че в България няма откъде да дойде доход. Който и да е на власт все същото ще си е. А глупаците нека да кряскат ОСТАВКА, след изборите същите или други глупаци пак ще кряскат ОСТАВКА.

 31. 31 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 722 Весело

  Коментарите излъчват една черна неблагодарност към денонощното ваканц.... пардон, работа на правителството! Човекът-премиер ви го каза - венеца на 100-те му дни е, че вече не ви е страх. Това малко ливиебе?

 32. 32 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  Другарката Манолова нали нямала критики към правителството? Ето "Икономист" и написаха. Около 100.

  The best way to predict the future is to invent it.
 33. 33 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  [quote#31:"aleko"]Човекът-премиер ви го каза - венеца на 100-те му дни е, че вече не ви е страх. Това малко ливиебе?[/quote]

  "Не ме е страх от министъра на културата, а от културата на министъра" Това май за всички министри важи.

  The best way to predict the future is to invent it.
 34. 34 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Комуноиди, марксоиди, лениноиди и путиноиди, няма конспирация. От 2007г. досега нито една реформа, от 2009г. до сега нито един конектор с европейската газопреносна мрежа в Румъния и Гърция, 6 години само далавери, далавери и тъпчене на едно място. Капката преля, и понеже им писна да говорят дипломатично (чугуноидите разбират само от шамар), "Икономист" го казва в прав текст. То не бяха комисари, посланници, музиканти и кой ли не да им казват "Стига, отивайте си", те си знаят своята песен: "ще крадем, ще крадем, докато се посерем"!

 35. 35 Профил на mrtosh
  mrtosh
  Рейтинг: 583 Неутрално

  ххихихи , Министерки съвет не си е платил абонамента за Икономист.

 36. 36 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Оставка - това е единственото решение в момента...

 37. 37 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  "Икономист интелиджънс юнит" прогнозира, че и този праг няма да бъде спазен и фискалният дефицит ще бъде около 2.5% от БВП. Очакваме догодина бюджетният дефицит да намалее с увеличаване на икономическата активност, но ако през 2014г. икономиката не тръгне нагора, дефицитът ще се повиши още повече и правителството може да обмисли вдигане на ставката по ДДС - важен източник на приходи в една икономика, страдаща от масово неплащане на данъци. Възможно е и да зачестят промените в данъчните закони според това как вървят данъчните приходи през годината. С появата на новия кабинет се увеличи вероятността от големи данъчни промени и бизнесът трябва да е готов при влошаване на икономическата обстановка да последва вдигане на ставки и разширяване на данъчната основа, включително при Данък общ доход, корпоративния данък и ДДС.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 38. 38 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Доверието, при всички други равни условия, се гради на горните фактори, а те на доверието. А какво доверие може да имаш на правителство, в което няма доверие, опитва да назначи такива като Пеевски, известно е с "качествата" си от времето на Тройната и като не е избрано по демократичен път - всички знаем прекрасно как "демократично" влияе ДПС ( предвид етническия вот ) на избора на правителства, как се купуват гласове на цигани и как функционира съда на високо ниво.

  ПОЛИТИЧЕСКА СТАБИЛНОСТ
  Е ясно

  ЕФЕКТИВНОСТ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО
  Не могат да контролират администрацията - не знаят как да направят например граждански контрол или да внедрят изключително бързо електронното правителство - това може да стане по избрани "пера" много бързо.

  Никой не говори за конкурс на проекти.

  КОРУПЦИЯ
  И тук прозрачността зависи от гражданския контрол и електронното правителство

  ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА
  Тъй като това за качествените съдии и за действащи нови закони са практически неизпълними и тук става дума за конкретни неща около гражданския контрол и електронното правителство

 39. 39 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 753 Неутрално

  В сравнение с предишния кабинет този е на светлинни години преди него. И като работа, и като действие и като планове. Въпреки стремежа на протестантите да го съборят той работи.

 40. 40 Профил на v_l
  v_l
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Страаааашен икономически климат създаваме ... на опашка се редят да инвестират при нас.
  Алоу! Идиотите там горе ... толкова сте зле, че даже не проумявате, че ако няма кой да дава $$$ няма да има и за вас какво да крадете.
  Накрая ще си останете само вие цигани и пенсионери в тая държава и ще си крадете един друг трохите.

 41. 41 Профил на Стойне Василев
  Стойне Василев
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Какво друго да кажа освен, че ОСТАВКА на това правителство е единственото нещо, което може да ни спаси от втора Виденова зима. Това, че авторитетно списание като Economist прави негативен (меко казано) анализ на ситуацията в България е тревожно, само по себе си.

  SmartMoney.bg - Упрвавлявай умно парите си
 42. 42 Профил на web_2.0_vs._dc
  web_2.0_vs._dc
  Рейтинг: 581 Неутрално

  По-скоро Пеевски се гаври и си играе с кабинета.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 43. 43 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Икономист е в дълбока грешка. Протестърите се занимават само с Пеевски. Драмата с Пеевски беше за 3-4 дни и решена - Пеевски не е шеф на ДАНС.
  Бил неподходяща кандидатура. Може би. Въпреки, че поне е юрист. А Цецо Физкултурника от ДС начело на МВР сигурно беше по-подходящ? Или Митрата - премиер? Объркана работа.

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 44. 44 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Гневно

  [quote#26:"Harvey Specter/ маркирай 15 номер от бюлетината/"]Ако има реформи, те ще са по скоро към улесняване на краденето.[/quote]

  Ами вие що не правехте реформите, бе дебелоок мозък?!

 45. 45 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#39] от "Асенов-който иска война!":

  Че предния не беше цвете, не беше. Но да се сравнява с кабинети на БСП и ДПС, където приказките се опитват да бъдат представени като действия, е смешно. Ловя се на бас, че настоящите, ако бъдат оставени ще блокират почти всички инфраструктурни големи проекти - както беше и преди.

  Гледа се под черта, не приказките над чертата.

 46. 46 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  Ами "Икономист" си го казва директно на нашите комунисти и на влачещите се след тях - нефело правителство с вредни за България действия във всички области, вкл. и в икономиката. Това, което "Икономист" не казва е, че следващата стъпка на Орешарски ще бъде - национализации и конфискации. Та такива ми ти работи за делянофилите и българофобите.

 47. 47 Профил на shogun
  shogun
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#43] от "demonoid":
  [quote#43:"demonoid"]Объркана работа.[/quote]
  Масово симпатизантите на БСП не разбират протестите. Кадиев си ви го каза: Хората очакваха алтернатива на назначенията на Герб, а не повторение.

 48. 48 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  съвсем правилен анализ ,особено в частта си за съдебната система ,която е изцяло ярко червена ,единствения начин да се оправи е ,да се лустрират всички назначения и придобили дирпломи от преди 10.11.1989 г ,което практически е рестартиране на цялата съдебна система ,нещо невъзможно

 49. 49 Профил на kimik
  kimik
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#43] от "demonoid":
  Пеевски поне бил 'юрист' - ХА-ХА-ХА-ХА-ХА. Че той унвиверситет знае ли какво е? Ако не се яде - надали...

 50. 50 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Много слаба и неиздържана статия на по-принцип елитно списание. С изключение на политическата част, която не желая да коментирам, финансовите анализи са изключително наивни и повърхтностни и на моменти са по-скоро изсмукани от пръстите, от колкото да отразяват реалността. Първо Германия е стабилизирана и няма никакви данни за това, че въобще има някаква възможност да намали сътрудничеството си с България, а Турция е икономически и стратегически партньор на нашата страна от десетилетия така, че нито България, нито Турция биха имали изгода от намаляване на стокообмена, особено ако се има в предвид, че Турската икономика изостана малко през тази година. Относно банковия сектор - след първото тримесечие на тази година се наблюдава рязко покачване на предлаганите банкови продукти, а от средата на годината при гръцките банки се вижда и опит за форсиране на пазара. Последните данни от Гърция са за постепенно стабилизиране и в предвид, че най-вероятно ще им бъде отпусната още една доза помощ по направление ЕС, то незнам какво очакват от Економист. За тотална глуспост смятам и "възможността за вдигане на ДДС", защото първо няма да бъде допусната от бизнеса и второ, защото в момента всички политически партии са обединени около идеята, че следва да се помогне на българската икономика и в частност МСП, което по-скоро ни говори за евентуални дебати за намаляване на ставката в различни сектори, от колкото увеличаването й. Като цяло много слаба статия....

 51. 51 Профил на tmbm
  tmbm
  Рейтинг: 237 Неутрално

  EIU анализът е сериозен - извадката значително намалява неговата информативност.

  “Information and knowledge: two currencies that have never gone out of style.” Neil Gaiman
 52. 52 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 868 Весело

  До коментар [#39] от "Асенов-който иска война!":

  Протестантите??? Въх! А католиците какво искат от това българско правителство? Радостното от цялата тази история е, че се вижда нивото на комуноидната ви пасмина. Къде Марианската падина сте някъде.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 53. 53 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 868 Весело

  До коментар [#50] от "hinhril":

  Ако световната икономика се движеше от възпитаници на ВИИ "Карл Маркс", вие щяхте да сте важно "зъбно колело" в нея. Но, слава Богу, не е така. Напишете гневно писмо до "Икономист" и ги поправете. Предполагам, че ще публикуват размислите ви в колонката "Хумор отвсЕкъде".

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 54. 54 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 753 Любопитно

  [quote#52:"moriarti"]Протестантите??? Въх! А католиците какво искат от това българско правителство? [/quote]
  Нали знаеш какво е станало с протестантите през Вартоломеевата нощ...

 55. 55 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 868 Весело

  До коментар [#54] от "Асенов-който иска война!":

  Вие за Анри IV ли се мислите? Интересна девиация. Повечето създания във вашето положение предпочитат Наполеон, Александър Велики, Цезар...

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 56. 56 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#53] от "moriarti":

  Виж кво,
  Първо, не съм учил в УНСС;
  Второ, мразя комунистите и тяхни производни, защото семейството ми е "враг на народа";
  Трето, що не ходиш пред блока да остроумничиш?

 57. 57 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#55:"moriarti"]Вие за Анри IV ли се мислите? [/quote]
  Не, за Анри се мисли вашия лидер, който е готов за да стане крал да си смени и вярата. А ние... остави ни нас. Виж Бурбоните и не ни мисли...

 58. 58 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#7] от "nikoia":

  [quote#7:"nikoia"]
  Е дилемата е избори или примирение с това правителство.[/quote]

  Хами, колкото повече примирение със сегашното правителство - което и да е то в момента, толкова по-дълбоко става блатото. То и за това сме на туй дередже - щото ни е лесно да се примиряваме. Поне една дилема да нямам ...

 59. 59 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 638 Любопитно

  Правителството са занимава с мафиотските си дела вместо са подаде ОСТАВКА!!!

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 60. 60 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#4:"ПАВЛА - సటోరి"]Културния начин да ни кажат, че кабинетът се занимава с едно голямо нищо.[/quote]
  Как не се занимава с нищо бе! Раздава пари на мафията. Той и затова е назначен кабинета.
  ОСТАВКА!

 61. 61 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#4:"ПАВЛА - సటోరి"]Културния начин да ни кажат, че кабинетът се занимава с едно голямо нищо. [/quote]

  Хич не е нищо - крадат на поразия. Тазгодишният милиард свърши за догдина си точат зъбките за нови 3 млрд.

  Моралът не е порок!
 62. 62 Профил на Daniela Denkova
  Daniela Denkova
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#6] от "marker":

  То това с "намаляването на страха" беше щото нема с какво друго да се похвали. Мислили, мислили и те това измислили.
  Ужасна работа!
  Да си ходят, че да ни отърват от присъствието си и от простотийте, които ръсят непрекъснато!
  Оставка!

 63. 63 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#3] от "moriarti":

  НЯма соросиди има такива които не са взели пари от него и ся се ядосват...

  www.soundcloud.com/x2805
 64. 64 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  И от "Икономист" се разминаха със орден "Стара планина".
  Ама и те са ЦороЦоиди, щом аха-аха, да извикат "Оставка".

  Да разлая троловете!!
 65. 65 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 868 Весело

  До коментар [#57] от "Асенов-който иска война!":

  Кой е "нашия лидер", според вас, Анри? И кому да ви оставя?

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 66. 66 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  До коментар [#63] от "x2805":

  +

  Наливаш от пусто в празно!

  Тъпото си е тъпо! Като няма друго какво да каже, може даже да измяучи: "Да, ама в САЩ бият негрите!"
  Сорос, И.Костов, СДС (Отскоро ГЕРБ) са дежурните виновници.

  Да разлая троловете!!
 67. 67 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#65:"moriarti"]Кой е "нашия лидер", според вас, Анри? И кому да ви оставя? [/quote]
  Е, как кой. От вчера той се появи свенливо на светло. Вие го аплодирахте и му се радвахте. Дойде време да си платите и вие за хвърлените от него пари за "спонтанния" протест.

 68. 68 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 1024 Весело

  До коментар [#5] от "stenli1":

  Ама доста късно си го осъзнал, другарю!

  Да разлая троловете!!
 69. 69 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 868 Весело

  До коментар [#56] от "hinhril":

  Какъв стил, каква прелест... и то от толкоз ЕнтеУегентен индивид. Контраст.

  1. Къде и какво сте учил и сте натрупал таквизи познания, че чак и акъл на "Икономист" давате? Дърводелство, фризьорство, актьорско майсторство...?
  2. Бравос! Омразата ще ви направи силен и сдържан персонаж..., ама по-натам.
  3. Пред "блока" ми няма толкоз забавни луди. Има една две пияни бабички, които танцуват казачок и ритат котките, ама не са ви на нивото. Тук ще си стоя.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 70. 70 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 868 Весело

  До коментар [#67] от "Асенов-който иска война!":

  По-конкретно, моля. Не сме дорасли за изискания ви стил на изразяване. Ние сме прости хорица и не ги вдяваме таквизи... засукани намеци. Ако ще казвате нещо, карайте напред, ако ли не - у Лувъро да отморите си идете.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 71. 71 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4871 Гневно

  Мислят само какво още да откраднат !
  Комунист и коза наяждане нямат !

  klimentm
 72. 72 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 868 Весело

  До коментар [#71] от "klimentm":

  Лъжа! Козата се подува по някое време и умира. Имайте съвест - обиждате с това сравнение милите кози. Те никого не са убили, не крадат, не мразят, не са национални предатели и не им дреме за АЕЦ "Белене".

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 73. 73 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Много, много информативно и разясняващо някои твърде потулени аспекти.
  Хубаво е, че можем да прочетем и този външен поглед

 74. 74 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#17] от "stenli1":

  1) много си чел ти Икономист, естествено, че имаше критични статии за Бойко и за България. 2) това че сега са повече може да те накара да се замислиш, дали коалицията БСП (?) - ДПС (??) - Атака (???) е добра за България!?

 75. 75 Профил на Горгона Медуза
  Горгона Медуза
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Само със свински истории се занимава тоя кабинет.

 76. 76 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#69] от "moriarti":

  Много орЕгиналност показвате за измислен герой на минала епоха. Живей за забавата си, ангажирай с празнотата си и изливай пошлостта си, щом таково е душевното ти въжделение. Не забравяй все пак, че писанията ти в тоя ред и смисъл, няма да подбудят възторг у други "забавно луди фризьори, дърводелци и майстори на актьорското изкуВство", а само в подбрана височайща класа радваща се на несъизмеримия ти талант. Благодаря, че ме удостои с вниманието си. Сега си развий гайката и....останалото от сентенцията оставям на твоята безкрайна вътрешна красота и въображение...

 77. 77 Профил на nikoia
  nikoia
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#58] от "idianata":
  А готов/а ли сте да платите цената. Най се дразня
  от такива приказки и после "'олеле, ама не знаехме, че ще стане така""

  nikoia
 78. 78 Профил на happymimi
  happymimi
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Факт! Целите тези глупости отнемат адски много време. Хората се занимават с платени протести, организирани от ГЕРБ и Кунава, лъжат ги, вместо всички реално да започнем да работим и да се хванем здраво.

 79. 79 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Дебилно е, да чакаме от това управление, Реформи !
  Меко казано, наблюдаваме карикатурен опит за Реставрация, към връщане на до болка познат ни вид съгласие и всичко това, като успешен "край на прехода"...
  Всъщност, става дума за Демагогия в амбалажа на стара идея за общото ни развитие, от която и до днес, следваше, трайно да сме скъсали ...
  Става тъй, че колкото и в "ляво" да се сещаме, по-достоверен политически опонент от БСП, днес е невъзможно да си измислим дори...


 80. 80 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  До коментар [#68] от "lone_wolf":

  Когато-тогава, другарко!

 81. 81 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4412 Неутрално

  И аз имам усещането ,че не се прави нищо съществено с цел нови реформи и подобряване на цялостната ситуация у нас!Управляващите ги интересува само едно и то е как да си запазят властта-натам са насочени всичките им усилия!

 82. 82 Профил на echooo
  echooo
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Работело било правителството... било ни отървало от страха... Но пък ни хвърли в нов страх, че ще продължи да работи.... ОСТАВКА!!!!

 83. 83 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  Правителството на Ореховски е едно голямо нищо!
  Оставка!

  Машини прости, народ неук.
 84. 84 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  Реалността, казана директно, точно и без заобикалки.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 85. 85 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4782 Неутрално

  [quote#7:"nikoia"]Изобщо в голямо блато се набутахме.[/quote]
  Изобщо в голямо блато ни набутаха всичките "успешни" правителства от 12 години насам!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 86. 86 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4782 Весело

  [quote#78:"happymimi"]Хората се занимават с платени протести, организирани от ГЕРБ и Кунава, лъжат ги, вместо всички реално да започнем да работим и да се хванем здраво.[/quote]
  Ами вие работете "здраво" и давайте всичко на "гея, бея и злодея", пък те ще ви оправят!

  п.п. Аз не желая да се хващам на въдицата на тези ужуправляващи!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 87. 87 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 770 Неутрално

  [quote#79:"dimko"]Дебилно е, да чакаме от това управление, Реформи [/quote]

  Нито протестиращите,нито контрапротестиращите са обелили и дума за някакви реформи.И едните и другите се интересуват само от властта.Вероятно смятат че властта е единственият източник на блага.

 88. 88 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4782 Весело

  [quote#39:"Асенов-който иска война!"]Въпреки стремежа на протестантите да го съборят той работи.[/quote]
  Леко да се не преуморят управляващите! Като гледам, от как са се пръкнали като управляващи, все с икономическите проблеми на страната се занимават и все със заеми ги решават!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 89. 89 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  "Икономист" е пропуснал да погледне в историята на проблема с комунистическото разоряване на Родината ни. Тогава нещата биха придобили по-голям смисъл за читателите по целия свят.
  И понеже днес е 5-ти септември, нека да припомня че това също е една мрачна дата за българите и за сегашното им положение.
  Именно днес, на 5-ти септември, без никаква необходимост от такава мярка, Сталин скъсва през 1944-та дипломатическите отношения с България, която оказва съпротива на половин милионната Червена армия, застанала на Дунав в готовност да преследва германските войски в Югославия. Вместо да премине безметежно през българската територия, огромната армия на Сталин налага окупация, която продължава три години и променя хода на българската история завинаги.
  Именно 5-ти септември предопределя 9-ти, празнуван повече от 4 десетилетия като национален празник в условията на еднопартийната диктатура, благодарна на окупаторите за поднесената й безконтролна власт. Срамно е, но това е тотално неизвестно на българите и днес защото е сред най-грижливо охраняваните истини по веригата на причинно-следствената връзка: верига, с която сме завързани в непрестанния възход към европейското дъно.
  Обявяването на война на България от страна на СССР е не само неизвестно, но и направо се смята за „лъжа” от идеологически промитите български мозъци.

 90. 90 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4782 Неутрално

  [quote#87:"vjacho"]Нито протестиращите,нито контрапротестиращите са обелили и дума за някакви реформи.И едните и другите се интересуват само от властта.[/quote]
  Напротив. Протестиращите желаят сегашните да слязат от властта, защото не вярват на техните способности и честност.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 91. 91 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#47:"shogun"]Масово симпатизантите на БСП не разбират протестите.[/quote]

  В грешка си. не симпатизирам на БСП. Но и не разбирам протестите. пак повтарям - имаше си демократични избори. който гласува - гласува. Който ходи за гъби - сега духа вувузелите.

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 92. 92 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1464 Весело

  До коментар [#4] от "ПАВЛА - సటోరి": Глобално погледнато, за държавата и за нейните граждани, кабинетът е направил "едно голямо нищо", права си, но за някои определени хора сигурно вече е направил доста повече от "нищо"...

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 93. 93 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Гневно

  [quote#79:"dimko"]Дебилно е, да чакаме от това управление, Реформи ![/quote]

  След като от предишното ги чакахме, но не ги направиха, сега чакаме Годо. До там ни докараха...

 94. 94 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#18] от "Harvey Specter/ маркирай 15 номер от бюлетината/":
  Не е нужно да е платено на Економист
  На когото му се е случвало да общува с тути кванти международни анализатори - знае как става това
  Четат се местни вестници- гледа се статистика - ако е достъпна на чужд език -но най-паче - звъни се на двама-трима местни познати за мнения Ако попаднат на читави- ура
  Няма лошо Просто не очаквайте нечувани Истини в тези анализи -нито нова инфо Това са родни оценки във вноса опаковка Ролята на тези дайджести е друга

 95. 95 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1797 Неутрално

  За администрацията и чуждите езици не са прави.
  Всички пишат в характеристиките, че владят руски.
  Като в Казахстан.
  Малък, но важен пропуск на иначе пунктуалните анализатори от Икономистл

 96. 96 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 770 Неутрално

  [quote#90:"Храбър"]Напротив. Протестиращите желаят сегашните да слязат от властта, защото не вярват на техните способности и честност.[/quote]

  Това го знам.Аз на изборите се доверих на Кунева.Сега се затруднявам да открия разликата между 4% изборен резултат и 3.5 %.И в единият и в другият случай трябва да водиш диалог с победителите за да постигнеш поне част от целите си.Разликата май е в депутаският имунитет и депутатските екстри.Друга разлика аз не виждам и се питам чий го дири при протестиращите?

 97. 97 Профил на pbd
  pbd
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ясно , кратко и точно казано , но правителството, по думите на Местан е свенливо и не може да вдигне поглед и да прочете коментара. Аман от срамежливи крадци.

 98. 98 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 770 Неутрално

  [quote#95:"k_"]Всички пишат в характеристиките, че владят руски. [/quote]

  Тука,на морето ,вече също освен съветски език, друг почти не се използва.не

 99. 99 Профил на maximatrade
  maximatrade
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тъжно
  Лошото е че проблема не е само в правителството, а и във всички останали които населяваме тази прекрасна страна. Нищо няма да се промени докато не се натрупа небходимата маса от хора, които искат да живеят в България с правила и осъзнато или принудително да ги спазват, тогава могат да се случат реформи.

 100. 100 Профил на pbd
  pbd
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#99] от "maximatrade":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK