След неуспешен тест са спрени всички изпитания на новите руски подводници

След неуспешен тест са спрени всички изпитания на новите руски подводници


Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу е решил да бъдат прекратени държавните изпитания на ядрените подводници от проекта "Борей", както и пет допълнителни изстрелвания на междуконтиненталните балистични ракети "Булава".


Причината е неуспешното изстрелване на ракета от този тип, съобщава РИА "Новости".


"В акваторията на Бяло море при провеждането на държавни изпитания на атомния подводен крайцер със стратегическо предназначение "Александър Невски" беше произведено пускане на междуконтинентална балистична ракета "Булава" по полигона Кура в Камчатка. Ракетата нормално е излязла от пусковия контейнер, но на втората минута от полета е последвала повреда в бордовата й система", разказва в събота представител на пресцентъра на министерството.
По думите му Шойгу е решил веднага да спрат изпитанията на "Александър Невски" и "Владимир Мономах" и проверките на "Булава", а комисия, оглавена от главнокомандващият руския ВМФ адмирал Виктор Чирков, разследва причините за неуспешното изстрелване на ракетата.


Двете подводници са от Проект 955 "Борей", който според плановете на командването трябва да изгради новата основа на морските стратегически ядрени сили на Русия след 2018г. Тогава от бойния състав на флота трябва да бъдат извадени подводниците от Проект 941 "Акула" (по класификацията на НАТО "Тайфун") и Проект 667 БДР и БДРМ "Калмар" и "Мурена" (по класификацията на НАТО "Делта-3" и "Делта-4").


"Александър Невски" трябваше да попълни състава на флота в средата на ноември тази година след преминаването на държавните тестове, а "Владимир Мономах" - не по-късно от декември 2013г.


"Булава" и междуконтинентална ракета с обсег от 8000 км., предназначена за въоръжаване на стратегическите подводни ракетоносци от проекта "Борей". Тя може да носи до 10 ядрени бойни блока, които са способни да менят траекторията и посоката на полета си. 


От началото на изпитанията на тази ракета обаче са направени 17 изстрелвания, от които 7 официално са признати за аварийни. Въпреки това през юли 2011г. предишният министър на отбраната Анатолий Сердюков каза, че "Булава" е готова за серийно производство и с нея вече може да се зареждат силозите на "Юрий Долгоруки".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK