Германски съд: Мюсюлманските момичета трябва да ходят в часовете по плуване с останалите ученици

T.нар. буркини

© Associated Press

T.нар. буркиниМюсюлмансите момичета трябва да участват в часовете по плуване заедно с момчетата, това отсъди германски съд в ключово решение, което засяга деликатните отношения между религия и държава, съобщи Reuters. Агенцията коментира, че конституционното задължение на държавата да образова децата, изглежда, ще вземе превес над обичаите и практиките, свързани с религиозните вярвания на отделния човек.


Според съда мюсюлманските момичета не бива да бъдат освобождавани от плуване, ако им е позволено да носят т.нар. буркини – цял бански костюм, който не покрива единствено лицето, ръцете и ходилата и носен от много мюсюлманки.


Ищцата е мюсюлманско момиче от марокански произход, което ходи на училище в провинция Хесен. Преди няколко години родителите опитали да я спрат да ходи на часовете по плуване заедно с момчетата. Делото започнало, когато тя била на 11 години. "Ищцата не успя достатъчно добре да изясни как участието в часовете по плуване, носейки буркини, нарушава мюсюлманските права за облеклото", пише в решението, с което Федералният административен съд в Лайпциг отхвърля иска й. Той е бил вече отхвърлен на две инстанции в Хесен.
Въпреки това адвокатът й твърди, че клиентката му се чувствала неудобно да вижда момчетата, които носели само шорти. "Коранът не само забранява човек да бъде гледан в оскъдно облекло, но и самата тя не бива да вижда момчета и момичета в бански костюми", казва Клаус Майснер преди изслушването.


Reuters отбелязва, че въпросът за участието на мюсюлмански момичета в часовете по физическа култура и плуване е предизвикал редица съдебни спорове в няколко европейски държави през последните години. Мюсюлманската общност в Германия казва, че няма нищо против т.нар. буркини.


"От нашата гледна точка бански костюм, който покрива цялото тяло, а подходящ и приемлив в исляма. Въпреки това свободата на вярата и съвестта трябва да бъдат уважавани", казва Айман Мазиек, председател на Централния съвет на мюсюлманите в Германия.


През май тази година Върховният съд в Швейцария отхвърли иска на мюсюлманско семейство срещу решението на училището дъщеря им да участва в часовете по плуване и да не носи буркини. Във Франция, където е забранено носенето на бурки и на всякакви големи религиозни символи, някои обществени училища са забранили буркините.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK