Папата: Църквата не може да се занимава само с хомосексуални, противозачатъчни и аборти

Папата: Църквата не може да се занимава само с хомосексуални, противозачатъчни и аборти

© ReutersПапа Франциск заяви в обширно интервю, че католическата църква не може да си позволи учението й да бъде доминирано от темите за забраната на хомосексуалните бракове, правото на аборт и използването на противозачатъчни.


Църквата трябва да бъде по-гостоприемна, едно място на пастири, проявяващи разбиране, а не на студени и догматични бюрократи.


В разговора за Civilta Cattolica - месечното издание на йезуитите, папата не намеква за перспектива в скоро врече да има някаква промяна в моралното учение на църквата по тези въпроси. Но в "драматично откровеното интервю", както го определя "Ройтерс", той изглежда се опитва да промени тона на църквата от осъдителен към милостив.
Първият неевропеец на Светия престол от 1300 години насам казва, че 1.2 милиарда членове на католическата църква "са се заключили в малки неща, в дребнави правила".


Църквата трябва да се възприема като "полева болница след битка" и да се опита да излекува големите рани на обществото, а не "да е вманиачена в предаването на разпокъсани и многобройни доктрини, прилагани с настойчивост."


Интервюто всъщност е сглобено от три продължителни разговора през август и бе разпространено в четвъртък едновременно в преводи на йезуитските издания по цял свят.


Папата: Църквата не може да се занимава само с хомосексуални, противозачатъчни и аборти

© Reuters


"Не можем да се занимаваме само с въпроси, свързани с абортите, хомосексуалните бракове и методите за употреба на контрацептиви. Това е невъзможно. Не съм говорил много за тези неща и ми направиха забележка", казва първият папа от Латинска Америка.


"Но когато говорим за тях, трябва да го правим в контекст. Учението на Църквата по тази материя е ясно и аз съм син на Църквата, но не е нужно непрекъснато да се говори само за тези неща."


Специално по темата за хомосексуалността папата казва: "В живота Бог съпровожда хората и ние трябва също да ги съпровождаме като започнем от това да се поставим в тяхното положение. Необходимо е да ги съпровождаме с милост."


По повод мястото на жените в църквата той каза, че "на техните много сериозни въпроси трябва да се отговори".


"Трябва да развием допълнително ролята на жените в Църквата. Трябва да работим още по-усилно за развиване на една задълбочена теология на жената. Единствено с такива стъпки ще бъде възможно по-добре да отговорим на тяхната служба в църквата", добави папата.

Ключови думи към статията:

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Впечатляващо. Това може да се сравни само с ефекта от Ватикана-2 през 1962-3 г.
  Може да бъде крачка за справяне в някаква степен с разпространението на половопредавани болести, за контрол на раждаемостта и т.н. В католическите страни, естествено.

 2. 2 Профил на Спиро
  Спиро
  Рейтинг: 395 Весело

  Да ама "жълтата медия" само хомосексуализма и перверзиите я интересуват

  Спиро
 3. 3 Профил на pbd
  pbd
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Истината е ,че трябва да имаме воля и да се самоконтролираме , а не да осъществяваме само контрол върху другите.Грехът е в нас и ние сме във него. Доколко ? Сами избираме и определяме.

 4. 4 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 616 Неутрално

  И това за ролята на жената. Забележете, че папата говори за "още по-усилно за развиване на една задълбочена теология на жената" в отговор на заслугите на жените към църквата. Ясно е, че няма да ръкополагат жени, но изглежда вече мислят по коренно различен начин от времето на ЙПІІ да речем.

 5. 5 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1493 Весело

  Този става незаменим за следващ патриарх на БПЧ...

 6. 6 Профил на Thoth
  Thoth
  Рейтинг: 616 Любопитно

  Разбира се, че не може само с това да се занимава - има толкова млади момченца за опипване...

  “Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful.” - Seneca
 7. 7 Профил на alighieri
  alighieri
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Вместо да се занимавате с малки момченца ...

 8. 8 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Добрият път тръгва от разбирането

 9. 9 Профил на Проба Грешка Катарзис
  Проба Грешка Катарзис
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Църквата не може да се занимава само с хомосексуални" - Църквата не може да се занимава само с проблемите, на своите служители.

 10. 10 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Весело

  Абе тя и ватикана беше яко поразена от хомосексуализма и педофилията....А пък за алчността и да не говорим....справка - скандалите около ватиканската банка и мистериозните умрешки на няколко високопоставени банкстери и хора от близкото обкръжение на папенчовците....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 11. 11 Профил на Цинцинат Ц.
  Цинцинат Ц.
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Точно с есе на тази тема един млад българин спечели награда на една доста престижна платформа за изява на мнението на млади интелигентни хора по въпроси с международна значимост:
  http://www.project-firefly.com/node/18069

  "The hash-tagging and the smashing success of Pope Francis’ recent visit to Brazil solidified my impression that the new pope knows how to exploit modernity. This essay will look at the reasons for the new pontiff’s success and examine the potential dangers of a charismatic pope."

 12. 12 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2604 Неутрално

  ами в съвремието ,явно това са основните проблеми ,иначе казано църквата там където е силна царят всички тези недъзи на обществото ,вкл и наркоманията и тя никак не се старае да влияе на тези процеси

 13. 13 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 716 Неутрално

  добре е човек да е нащрек с йезуити, какъвто е папата... а с папи-йезуити - трижди нащрек

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 14. 14 Профил на niamalosho8
  niamalosho8
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Забрана!
  Това е достатъчно.Религиите са пълни със забрани,ограничения и контрол.А служителите им пристъпват Божиите закони без страх.
  В 21 век църквата все още третира жената,като второразрядно същество.И това е най-големият цинизъм.Майката,носителя на най-висшата Божия любов да се води по-долу от мъжа,който е родила.Виждат,че губят популярност и започвот да смекчават тона.

 15. 15 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Харесва ми тази позиция на новия Папа. Най-вече заради това, че трябва да се обръща внимание на хората, като чеда Божии, а не на наслояванията в обществото или Църквата и догмите.

  За себе си не приемам нито хомо-, нито бисексуалността. Но не мисля, че хората с такива сексуалности трябва отвсякъде да бъдат ругани и отхвърляни. Това ги прави агресивни. Позицията на Папата се надявам да смекчи агресивността на тези хора по отношение на различието и да насочи другите хора да ги възприемат като просто Човешки и Божи същества. И също мисля, че е умно отношение. Защото има групи от хора с различност, които прекаляват и спекулират с тази различност. Неща се върнем към общото (не еднаквото) и там да търсим решенията си. Без да се обвиняваме за различията си. И без да позволяваме тези различия да се развяват като рекламен лозунг.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 16. 16 Профил на peron
  peron
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Време беше църквата да върне позицията си на морален учител в обществото и да помага на изпадналите в беда (не само материално, но и духовно, защото те са много повече). Папа Франциск ми е първият симпатичен папа, а вече ме печели и моите по-дълбоки симпатии. Време е Ватикана да промени мирогледа си на духовен полицай, който единствено обяснява какво е забранено, защото така беше достигнал да се превърне в духовен монумент, който е известен с това, че мож да бъде щракнат от туристически апарати на площада св. Петър. Надявам се, че младите ще бъдат привлечени към християнската религия, защото изначално християнството (не говоря за църква, даже не толкова религия, колкото христовата вяра) е вяра в доброто, в солидарността, в справедливостта, неща, които днес имаме чувствтото, че все по-рядко се виждат и все-по рядко се случват в нашето материалистично общество. Защото материята е нежива без дух.

 17. 17 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Корекция:
  [quote#15:"Музар"]Неща се върнем към общото [/quote]

  НеКа се върнем...

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 18. 18 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 616 Любопитно

  Този папа е изключително позитивна личност,думите му винаги са точни и на място,дано прокара добрите си намерения...

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#19] от "sabbath":

  Ти сериозно ли ? Ами теб кой те е родил бе сине майчин.....Баща ти ли.....НАЙ-ВАЖНИЯ човек е жената. Без нея нямаше да има живот на тази Планета.....
  След баба ти, най-важната е майка ти !!!! Запомни го от мен....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 21. 21 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 506 Любопитно

  Нема такъв анахронизъм като църквата просто. Недоумявам как някой може да я приема на сериозно. Честно.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 22. 22 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  До коментар [#20] от "ARRI":И без мъжа нямаше да има живот-няма кой да опложда.Ако нмаше мъже,също така нямаше да има живот.И понеже статията е за папа,а не за водопроводчик,келнер ,теляк или таксиметров шофьор,то трябва да разгледаме и религиозната гледнаточка,а тя е,че за всеки новороден(а) заслуга имат трима-майката,която дава плът и кръв,бащата,който дава кости и жили и Господ,който дава душа.

 23. 23 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Плюсирах те само заради последните думи в коменатара ти:
  [quote#22:"sabbath"]Господ,който дава душа.[/quote]

  Останалото - твърде схематично, опростенческо. Няма основания нито в науката, нито в религиозните догмо. Сам/а се вкарваш в противоречие.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 24. 24 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#22] от "sabbath":

  Ама ние не можем да РАЖДАМЕ бе.....Тук е заровено кучето....Да, и ние сме важни при оплождането....без нас няма бебоци....Ама кой ще ги ражда тези бебета, ако не е жената...? Кой...? Тя е по-важна от нас....Другото е тинтири минтири........

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 25. 25 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  Църквата се е занимава с пИдали? Сега научавам...
  http://prikachi.com/images/695/5896695g.jpg

 26. 26 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#24] от "ARRI":

  Което ми напомни за едно малоумно домашно, дадено в някакъв учебник за предучилищна, на сина ми. "Подредете по важност:
  а/ майка
  б/ баща
  в/ брат
  г/ сестра.
  Колкото и да бях възмутена от домашното и от плиткоумието на учителката да настоява да се попълни, попитах от любопитство според него кой е най-важен. Той без колебание отговори "Братът." А той брат няма

  Та спорът ви със Сабат ми се струва много детински, не се обиждайте

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 27. 27 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#21] от "doneva_a":

  Анахронизъм, ама с много богатсва... и не се отказват от тях... Искат и още и още...,пари , власт...

 28. 28 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#26] от "doneva_a":

  Еми всеки иска това, което си няма.....Право е детето......

  Права си за спора......детинско е....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 29. 29 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  [quote#21:"doneva_a"]
  Нема такъв анахронизъм като църквата[/quote]
  [quote#26:"doneva_a"]Колкото и да бях възмутена от домашното и от плиткоумието на учителката...[/quote]
  Явно само милицията е авторитет пред Вас. Хвала!

 30. 30 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 506 Весело

  До коментар [#29] от "yavooor":

  Отговорът ви показва, че не можете да допуснете, че човек може да не прима безусловно авторитети и да има независимо мислене.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 31. 31 Профил на niamalosho8
  niamalosho8
  Рейтинг: 395 Неутрално  До коментар [#22] от "sabbath":

  Според църквата жената може да зачене и непорочно

 32. 32 Профил на niamalosho8
  niamalosho8
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#22] от "sabbath":

  А ако започнем да говорим кой какво е дал.
  Господ е дал и мъжа и жената и телата и душата,така че всичко е от него.

 33. 33 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1135 Разстроено

  До коментар [#31] от "niamalosho8":Леле,значи майките ни (според цъквата )са порочни !

 34. 34 Профил на niamalosho8
  niamalosho8
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#26] от "doneva_a":
  Много сладки са децата.

  Моят син ме попита:Защо се казва "сапунена опера",защото артистите държат сапунчета в ръцете си докато пеят ли?

 35. 35 Профил на niamalosho8
  niamalosho8
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#33] от "sabbath":

  Определено да,защото "непорочна" значи недокосната от мъж,девствена.Майките ни определено са били докосвани от бащите ни.

 36. 36 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 561 Весело

  До коментар [#35] от "niamalosho8":

  Мария е непорочна защото не е била докосната от стария Йосиф... Господ, и той е с бяла брада... Остават римските легионери... В очите на бедните и гладни момиченца те са били богове...

 37. 37 Профил на niamalosho8
  niamalosho8
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#36] от "gorid":

  добри идеи,но в случая говорехме за религиозния разказ

 38. 38 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1135 Весело

  До коментар [#35] от "niamalosho8":Никак не смятам,че майките ни са "порочни".Напротив,те са святи-изпълнили са заповедта "Плодете се и се размножавайте,пълнете земята !".Добре са сторили,че са дали на бащите ни да ги докосват и най-вече да правят с тях някои други дейности,въобще последното е най-умното нещо,което са направили.Иначе нямаше кой да пише във форума...

 39. 39 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  Добре, че и на папата му писна от хомосексуалните.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 40. 40 Профил на kollin
  kollin
  Рейтинг: 506 Весело

  Ахахахааааа: Йезуит реформатор на великите глупости от безумната книга! Ахахаааа, циркът продължава.

  How to tell Heretics from Catholics?Papal legate Arnaud Amalric:Caedite eos. Novit enim Dominus qui sunt eius.(Kill them all, the Lord will recognise His own.)
 41. 41 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2518 Весело

  По повод мястото на жените в църквата той каза, че "на техните много сериозни въпроси трябва да се отговори".
  _____
  Въпроса е кога ще има папа жена , гей или траверс?
  Толерастията не признава граници.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 42. 42 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#41] от "comandante":

  И това ще стане... Църквата винаги се е съобразявала с реалностите...,за да запази влиянието и богатствата си... Днес дори се запитах: Защо са против генното инжинерство???... Ами нали Господ е дал началото. Направил от кал човека, а от реброто му генномодифициран продукт... Те, дори светото писание не разбират... След като Господ е създал човека по свой образ и подобие,значи е кодирал и умението да твори като него...

 43. 43 Профил на Благовест Цветанов
  Благовест Цветанов
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Ами...папата е пич!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  “Най-добрия начин да отмъстиш на врага си е да не приличаш на него.“ - М. Аврелий
 44. 44 Профил на Благовест Цветанов
  Благовест Цветанов
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Sic transit gloria mundi

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  “Най-добрия начин да отмъстиш на врага си е да не приличаш на него.“ - М. Аврелий
 45. 45 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Църквата не може да се занимава само с хомосексуални, противозачатъчни и аборти
  ==============


  Това е маловажно. Освен това, цръквата НЕ Е компетентна по тези въпроси.

  If you are going through hell... Keep going!
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 47. 47 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3049 Весело

  До коментар [#26] от "doneva_a":
  Това ми напомня приказката /битуваща в разни варианти в различни страни/ за жената, на която предложили да спаси един от членовете на семейството си - баща си /брат си/, мъжа си или сина си от смъртно наказание. Тя избрала баща си /брат си/ с обяснението: "Аз пак ще се омъжа и нов син ще си родя, но баща /брат/ не мога си роди".
  Гръцкият вариант е по груб: "Жени по четирнадесет на седмицата правя, но ако умре майка ми - друга майка не правя."

 48. 48 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3049 Весело

  До коментар [#26] от "doneva_a":Ами момчето копнее да има брат - постарайте се да не го оставите без такъв!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK