Швейцария гласува на референдум отмяната на задължителната военна служба

Швейцария гласува на референдум отмяната на задължителната военна служба

© ReutersШвейцария не е воювала с външен враг от 200 години, но армията й може да се наложи да води битка за собственото си съществуване. Мнозина швейцарци оспорват необходимостта от армия през последните десетилетия, предвид липсата на директни заплахи и дългогодишната неутрална позиция на страната. Със 150 000 военни и 6% от държавния бюджет въоръжените сили на Швейцария са с размера на тези на Австрия, Белгия, Норвегия, Финландия и Швеция, взети заедно, отбелязва агенция Reuters. Критиците неотдавна намериха подкрепа от необичайна страна – редица мултинационални компании не са доволни, че се налага местният персонал за изчезне за около 9 месеца през периода между 20 и 30-годишна възраст. "Не всеки има време да си играе на война", пише на един от плакатите на кампанията, инициирана от пацифистката Група за Швейцария без армия (GSOA). Организацията е събрала 100 000 подписа, необходими за провеждането на референдум днес, който ще предложи отмяната на казармата и заменянето й с доброволческа армия.


Казармата дълго време се счита за ключова част от опита, който изгражда характерите на швейцарците. Служилите военна служба не просто се научавали на дисциплина и лидерски умения, но и завързвали контакти, които траели цял живот в бизнес света в Швейцария. В началото на юли изпълнителни директори и мениджъри "Човешки ресурси" от чуждестранни компании са били поканени да гледат военно учение в Цюрих, за да наблюдават как наборниците се учат да мислят стратегически, да приоритизират и да работят под напрежение. "Швейцарската армия предлага най-доброто обучение за практическо лидерство в Швейцария", казва командващият на въоръжените сили генерал Андре Блатман. Йозеф Акерман, бивш изпълнителен директор на Deutsche Bank и скоро оттеглил се председател на Zurich Insurance Group, е поддръжник на тази система и веднъж в интервю каза, че военната служба е по-добра подготовка за кризи и състезания от което и да било бизнес училище. Акерман, настоящият шеф на Zurich Insurance Group Марин Зен и Ролф Дьориг, който е председател на компанията за подбор на персонал Adecco, са били в казарма.


Според швейцарските закони всички способни мъже трябва да участват в задължителната военна служба между 18 и 34 години. Обикновените наборници трябва да преминат през 260 дни обучение, преди да навършат 34 години. Периодът е разделен на основно обучение, което трае между 18 и 21 седмици, след което следват годишни опреснителни обучения по 19 дни. Висшите офицери трябва да служат общо 600 дни и може да завършат този курс на обучение, докато навършат 50 години.
Военните казват, че казармата е лепилото, което обединява швейцарските граждани, които нямат единен език или култура. Около две трети от населението на страната говори немски, 23% - френски, и 8% - италиански. И засега изглежда, че обществото е съгласно с мнението на армията. Според проучване, публикувано на 11 септември, 63% от швейцарските се обявяват против отмяната на казармата и едва 31 на сто – в подкрепа. Групата за Швейцария без армия, която е основана през 1982 г., е организирала референдум по този въпрос два пъти в миналото. През 1989 г. инициативата за цялостна отмяна на казармата събра 36% подкрепа, а идеята за замяна на армията с корпуси на мира беше отхвърлена със 77%. Тогава инициаторите си обясниха резултатът с момента на провеждане на гласуването – по-малко от три месеца след атаките от 11 септември 2001 г.


Швейцария гласува на референдум отмяната на задължителната военна служба

© Reuters


Референдумите са ключова част от швейцарската пряка демокрация и се провеждат няколко пъти годишно на национално, регионално и местно ниво. За да бъде прието конкретното предложение, то трябва да спечели подкрепа от мнозинството гласоподаватели и мнозинството кантони. При положителен вот правителството трябва да започне законодателна инициатива. Говорителят на GSOA Николай Правджич казва, че идеята, че армията да обучава бизнес лидери и служите е анахронизъм в XXI век. "Десетилетия наред имахме строга вертикална йерархия, където се дават заповеди и хората изпълняват. Сега икономиката е променена. Важното е да работим заедно, но и самостоятелно без някой винаги да ти дава заповеди", обяснява той.


Доводът за нетуъркинг също, изглежда, е изгубил силата си, отбелязва Reuters. Швейцарските компании гледаха на казармата като на начин бъдещите мениджъри да завържат контакти. Но бизнес секторът в страната вече е пълен с чужденци – едва шест от изпълнителните директорите на 20-те най-големи компании в Швейцария са швейцарци. Освен това все повече стават жените управители, които не трябва да служат в казармата. Днес младите хора имат много други опции за обучение като стажове в чужбина например. "Лидерски опит по време на военната служба не е първият критерий при избор", казва Лукас Шнеленберг, управител за Швейцария на международната компания за подбор на персонал Stanton Chase.


Армията планира свои собствени реформи независимо от резултата на референдума. През идните няколко месеца предстои да се обсъди в парламента предложение, съгласно което броят на военните трябва да намалее до около 100 000 души. Министърът на отбраната Юли Маурер заяви, че макар и директна атака да не е вероятна, Швейцария може да бъде въвлечена в конфликт заради местонахождението си в сърцето на Европа и заради важните транспортни връзки. Неотдавна той заяви, че една евентуална кибератака например може да дестабилизира транспортната мрежа.


Армията иска да продължи да разчита на най-добрите IT специалисти, инженери и техници в страната и тъй като природата на конфликтите се променя, това може да се постигне чрез казармата. "Армията не се състои от хора в окопи с щикове между зъбите си, които чакат да защитят родината", казва министърът на отбраната.

Ключови думи към статията:

Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ===.....
  ===.....
  Рейтинг: 485 Весело

  даже можем да им изпратим "инструктори" ,

  за да си нарежат ракетите.............цивилизационно,

  демократично и безусловно

 2. 2 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  Ще запазят задължителната военна служба - швейцарците са умни хора !

 3. 3 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1254 Гневно

  Дали ги пенсионират на по 52-54 г. като нашите шапкари?! И им дават по 20 заплати+ги уреждат на държавна работа при тази безработица...

 4. 4 Профил на zapadnqka
  zapadnqka
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Войната е мир и мира е война.

  And Freedom for all
 5. 5 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 780 Неутрално
 6. 6 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  До коментар [#2] от "do":

  И аз така си мисля. Там либерастите и глобалистите още не са си пуснали толкова пипалата.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 7. 7 Профил на ===.....
  ===.....
  Рейтинг: 485 Весело

  [quote#6:"Bulgarische Motoren Werke"]Там либерастите и глобалистите още не са си пуснали толкова пипалата.[/quote]

  няма "дърво" , което не може да бъде отсечено !

  всяко "дърво" , което се полива,окопава и наторява

  дава "плодове"

 8. 8 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2356 Неутрално

  "Говорителят на GSOA Николай Правджич казва, че идеята, че армията да обучава бизнес лидери и служите е анахронизъм в 21 век"

  Като гледам името, на южнославянско ми прилича! Което ще рече, мекере поддържащо нечии чужди интереси. Доколкото знам Швейцария не е участвала във военни конфликти от много време. Дори Хитлер е бил достатъчно "благоразумен" да не ги закача! Е, дойде време да се търси начин да се разбие единствената демокрация в чист вид, спомоществувателите са на лице! Вероятно стратегията е добре обмислена, тактическите ходове вече са приведени в действие!

 9. 9 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  До коментар [#7] от "slave OR slave holder":

  Т.е.?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 10. 10 Профил на лизард
  лизард
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Изпуснали сте нещо в текста:
  "През 1989 г. инициативата за цялостна отмяна на казармата събра 36% подкрепа, а идеята за замяна на армията с корпуси на мира беше отхвърлена със 77%. Тогава инициаторите си обясниха резултатът с момента на провеждане на гласуването – по-малко от три месеца след атаките от 11 септември 2001 г."
  Най-вероятно, че вторият референдум се е провел в края на 2001-а

 11. 11 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 551 Неутрално

  И аз мисля че ще запазят задължителната военна служба - с интерес чакам резултатите! Харесва ми и пряката им демокрация - всички важни за страната въпроси да се решават чрез референдуми.

 12. 12 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Не знам за Швейцария,но България има 44 хиляди души в областта на отбраната.Това ни прави на второ място по брой военнослужещи на човек от населението в ЕС след Гърция.И това при положение,че нито една съседна държава няма каквито и да е териториални претенции към България.Същевремнно Германия с население от 82 милиона има 180 хилядна армия и има намерение още да я съкрати.Ако се спазваше германската пропорция в България трябва да има не повече от 15 хиляди военнослужещи-т.е три пъти по-малко от сега.

 13. 13 Профил на ===.....
  ===.....
  Рейтинг: 485 Весело

  [quote#9:"Bulgarische Motoren Werke"]Т.е.?[/quote]
  т.е. НЕ е луд този-който Яде баница

  лудият е ...

 14. 14 Профил на Schliwobeatz
  Schliwobeatz
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#9] от "Bulgarische Motoren Werke":

  Да, и аз не разбрах. Още по- малко разбрах какво е "slave holder".

 15. 15 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Явно и швейцарците ще ги застигне глобализацията. Там поне те ще са си виновни а не продажни политици.

  Too much цензура Баце.
 16. 16 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 388 Неутрално

  немските швейцарци са с особено извисено чувство за превъзходство над останалите народи (особено над южно и източноевропейските), за което "заслуга" очевидно има и "уникалната лидерска подготовка" в казармата.

  zenrus.ru
 17. 17 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#12] от "kermit":

  Пропускаш, че на Германия и е наложено да има неголяма за мащабите на страната армия. Също като на Япония.
  Иначе в нашия регион по-голям процент имат Гърция, Турция и Сърбия. България е на нивото на Дания.
  Отделно е самото съдържание на военната служба. Приказките за малка, но модерна армия в България се оказаха само приказки от 1001 нощ.

 18. 18 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  До коментар [#16] от "SPQR":

  Не съм бил в Швейцария, може да е така както пишеш. Но, това чувство за превъзходство не се ли основава на работоспособност, организация, на постигнати резултати?!

 19. 19 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  Военната слуба в швейцарския и вариант е изключително важна точно сега,защото е най-ефикасното средство за изграждане на защита срещу социално инженерство.За да не се допусне корпоративно зомбиране и успех на корпоративните сектантски практики.През двете седмици обучение човек се откъсва от контролираната от корпорацията среда,контактите му не са ограничени в кръга на корпорацията,обръща внимание на неща,които би пропуснал,контактите създадени там правят човек по независим от корпорацията и психологиèски и де факто.Плюс оръжието в къщи.Затова швейцарските банкери се представиха много по добре от тези на Уолстрийт и лондонското Сити.
  Швейцарцитенай-добре знаят ,че което работи добре не се пипа.Няма да мине номера.Няма да се учудя и да въведат нещо подобно и за жените.За предпазването им от корпоративно зомбиране.
  А за транснационалните корпорации,по стара швейцарска традиция,добре са дошли парите им,но не и мурафетите им.Влизали са и нацистки,и комунистически,и еврейски, и арабски и всякакви пари,но без съответните дивотии.

 20. 20 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "...редица мултинационални компании не са доволни, че се налага местния персонал за изчезне за около 9 месеца в периода между 20 и 30-годишна възраст."

  Да очакваме ли, че техните служители ще осигурят отбраната на страната ако се наложи?

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 21. 21 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Който не храни своя армия - знаете какво храни...
  Тези са умни!

  Любов и светлина!
 22. 22 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2678 Неутрално

  тези ще намалят армията 200 години след като вече не им е нужна !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 23. 23 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#17] от "virgin":
  Сърбия има по-малка армия от нас.Гърците видяхме докъде я докараха с излишните си разходи.А Турция е огромна държава и граничи със Сирия,Иран,Ирак,Гърция,Грузия,Армения-все държави с които има сериозни проблеми.Да не забравяме и кюрдите,както и противоречията с Кипър и Израел.Така че те имат основание за голяма армия.Но няма никаква логика бедна държава като нашата да отделя над 1 милиард и 200 милиона за отбрана.Достатъчни са ни няколко подразделения на ПВО,изтребители да ни пазят небето и честно казано не знам за какво са ни другите.Ползата за обществото им е нулева.

 24. 24 Профил на валчан
  валчан
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Това е пряката демокрация-за всичко суверена да си каже думата.

 25. 25 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Почти сигурно е, че ще отхвърлят предложението за отмяна на казармата. Една поправка към статията: в Швейцария генерали има само по военно време.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 26. 26 Профил на Schliwobeatz
  Schliwobeatz
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Много интересна статия! Научих много неща за аргументите да запазят задължителната военна служба. Швейцарците са големи хора.

 27. 27 Профил на Schliwobeatz
  Schliwobeatz
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#22] от "comandante":

  Тя и пуйката си мислела, че хората са и приятели докато я хранели обилно 364 дена...

 28. 28 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#10] от "лизард":

  Прав си....Имало е и втори опит да им скастрят армията, ама не мина......Сега е трети опит. Инициативата е на чуждите корпорации заради отсъствието от работа на служителите.....Абе с две думи и Швейцария искат да започнат да я продънват като нас.....Първо армията...после нещо друго...и накрая колония я на Америка, я на ЕС.....Не могат да се примирят с независимостта и, и тва си е.....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 29. 29 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  [quote#19:"slonsco"]оръжието в къщи[/quote]

  Това е пруската доктрина за въоръжения народ. Наложена от Бисмарк, обединителя на Германия под егидата на пруския крал, който става германски император. Офицерите получавали чин, в зависимост от земята, която притежават. Тоест - най големите собственици са генерали и т.н....

 30. 30 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#23] от "kermit":

  Сърбия има 38 000 военнослужещи. България се е запътила към 24 000.
  И отбраната на една страна е сложна система. Казваш малко ПВО и няколко изтребителя. Но съвременната война не се води само по въздух. Какво правим ако една група от 20 човека превземат единствената ни изтребителна база примерно - България остава без отбрана.

 31. 31 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2678 Неутрално

  До коментар [#27] от "Schliwobeatz":
  Швейцария е нещо като Венеция през средните векове !
  Днес в Швейцария можеш да видиш на едно място да ядат и да пият арабски принцове, еврейски издънки на банкерски фамилии , американски професори либерасти с японски индустриалци и руски олигарси !
  От какво да ги е страх след като могат да подкупят всеки на този свят от комундетата в Китай и Корея до до еничарите на Световната Банка и МВФ - всички са им в джоба!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 32. 32 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  [quote#23:"kermit"]бедна държава като нашата да отделя над 1 милиард и 200 милиона за отбрана[/quote]

  Това е бюджета на милицията ни, наречена полиция. Армията ни има по малко финансиране...

 33. 33 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  [quote#30:"virgin"]България се е запътила към 24 000. [/quote]

  До колкото знам, в момента армията ни е 33 000. .....Тази изтребителна база, за която хипотетично пишеш, не се ли охранява?! Нямаме ли разузнаване, което да си върши работата и да предвиди едно терористично нападение?! В крайна сметка нещата опират до качествено вършене на работата и изпълняване на поставените задачи!.........

 34. 34 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2678 Неутрално

  [quote#23:"kermit"]бедна държава като нашата да отделя над 1 милиард и 200 милиона за отбрана.[/quote]
  То колко даваш и какво постигаш са различни неща !
  И за София се дават повече пари за боклука от повечето европейски столици пък си живеем в кочина !

  Даваме по 100 милиона за подслушване пък няма задържани и осъдени даже и за джебчийство !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 35. 35 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Правилна крачка към един мирен свят.

 36. 36 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#33] от "dobrich":

  Наистина говорим за хипотези.
  И ти потвърждаваш че в този хипотетичен случай трябва да има охрана, разузнаване . . . ще се окаже че още много компоненти за една защита са необходими. Затова и казвам че отбраната е сложна система.

 37. 37 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#30:"virgin"]Сърбия има 38 000 военнослужещи. България се е запътила към 24 000.
  И отбраната на една страна е сложна система. Казваш малко ПВО и няколко изтребителя. Но съвременната война не се води само по въздух. Какво правим ако една група от 20 човека превземат единствената ни изтребителна база примерно - България остава без отбрана.[/quote]

  България има 44 хиляди военнослужещи-това са официални цифри дадени от бившия министър на отбраната Ангелов.Както казах на България са нужни само ПВО,изтребителна авиация и един-два батальона за специални операции.Всичко друго е излишен разход.Всичко друго свързано със сигурността ни е в приоритетите на МВР.Дори и терористи да завземат военна база,което в България е утопия ,има си отряд за борба с тероризма към МВР,който е предвиден за такива случаи.Просто армията е излишен разход на средства,когато няма пари за болници,училища,пенсии.

 38. 38 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Българската армия отдавна трябваше да се разпусне, всеки лев даден там е откраднат от народа.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 39. 39 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Ами, живея в Швейцария - да, имат усещане за превъзходство. Имат основание за това - много е подредено, в смисъл преди години съм си мислел, че от Германия повече няма накъде. Истината за богатството на страната се крие и, за съжаление, в огромните количества оръжия, които произвеждат или по-скоро технологията за оръжията на войната. Но не си мислете, че работят повече...защото е много далеч от истината. Организирани са и има много средства, натрупани от оръжия.

 40. 40 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  До коментар [#17] от "virgin":

  Редовната военна служба циментира отношенията в дадено общество и статуквото.Казармата в българския вариант циментираше дивотиите на комунистичеческия режим,като изграждаше основно умения за подчинение,подмазване,мачкане и корупция.Както и умението да се демонстрира каквото иска началството,без значение какво е.Имаше приказка-което е мокро е чисто,което е боядисано е ново,което е шарено е хубаво.
  И понеже се искаше промяна,беше пречка и логично се премахната,което е правилно.
  Швейцарците си харесват статуквото,не искат да го променят и затова логично ще я запазят.

 41. 41 Профил на smokingpipe
  smokingpipe
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Отмяна на задължителната военна служба , въвеждане на Валутен борд , и швейцарците ще се заимат с България в Алпите .

 42. 42 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Я, освен от политика и футбол българинът разбирак и от армия!
  То се и вижда, забележителни успехи и в трите области, освен това доста разбира от икономика и демография, успехите там са не по-малки. Все така, с общ, площаден разум трябва да се задълбочава и развива успеха!

 43. 43 Профил на gth45316879
  gth45316879
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Честно, вече сериозно се замислям дали да не поживея в Швейцария. Общественият им модел и духът на нацията са точно това което искам видя в България и страна на която искам да бъда гражданин.
  Реална демокрация, граждански контрол и либерализъм.

 44. 44 Профил на gth45316879
  gth45316879
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Навремето успешно финтирах казармата докато не я оменят, защото не исках да губя половин година от живота си за нещо безсмислено.
  Ако армията беше кат в Швейцария обаче, бих отишъл доброволно.
  Според мен тия пичове ще сгрешат фундаментално ако си разпуснат наборната армия. Тях никой ги закача защото знаят, че всеки от тези граждани пацифисти може да се превърне в истински войн вегнага щом това стане необходиме.
  Искаш ли мир - бъди готов за война!

 45. 45 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#37] от "kermit":

  Това е от 2010 г.:
  "Числеността на армията ни ще бъде намалена с 6000 души и ще се свие до 26 000 военни през 2011-2012 г.
  Идеята вече е обсъдена във Министерството на отбраната и вероятно ще бъде предложена за одобрение на депутатите, съобщава Dnes.bg.
  Сега армията ни наброява 30 000 души. Военните трябва да се малко над 32 000, но около 2000 места са свободни, така че реално ще бъдат съкратени около 4000 души.
  Най-много хора ще отпаднат от пехотата – около 2000 души. Обмисля се вариантът тя да се свие от 4 на 2 бригади, но все още няма окончателно решение кои поделения ще си отидат. С около 1300 души ще се свият и ВВС, а авиобазата във Враждебна ще премине на подчинение към Крумово.
  Около 700 униформени ще отпаднат от Военноморските сили. Базата във Варна вероятно ще бъде закрита."
  http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/namaliavat-bylgarskata-armiia-s-oshte-6-hil-dushi-do-2012-godina,104800/

 46. 46 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#16:"SPQR"]немските швейцарци са с особено извисено чувство за превъзходство над останалите народи (особено над южно и източноевропейските), [/quote]

  Не само немските швейцарци, а всички. И имат сериозни основания за това. Иначе перфектно уредената им държава напоследък се напълни с просяци и крадци, главно румънски и български джипсита - те са навсякъде по улиците на големите градове, та даже "обучават" горките швейцарци и туристи да залагат на играта "тука има-тука нема" с кибритчета. Рязко е скочил в последните години и процента на кражби по домовете от всякакви молдовци, украинци и съседни гастролиращи франсета. Швейцария сега е като организъм без имунитет - идея нямат как да се справят с тази напаст.

 47. 47 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1254 Гневно

  [quote#37:"kermit"]армията е излишен разход на средства, когато няма пари за болници,училища,пенсии[/quote]

  Така е, но при нас се прави обратното. По стара цоциалистическа традиция, първо се дава на мюлюцюнерти, овеннити, пожарникарти, държавната бюрокрация, на циганора и каквото остане - на здравеопазването и образованието....

 48. 48 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#17:"virgin"]Отделно е самото съдържание на военната служба. Приказките за малка, но модерна армия в България се оказаха само приказки от 1001 нощ. [/quote]

  Ти какво си очаквал, естествено, че лъжеха, аз да бях на мястото на политиците и аз щях да лъжа, защото армията трябваше да бъде намалена, но не и модернизирана, защото пари няма, а за модерна армия трябват много пари дори и малка,

 49. 49 Профил на smokingpipe
  smokingpipe
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#43] от "gth45316879": " Честно, вече сериозно се замислям дали да не поживея в Швейцария. Общественият им модел и духът на нацията са точно това което искам видя в България и страна на която искам да бъда гражданин. "


  Не беше много отдавна , когато швейцарците изнесоха няколко влакови композиции от конски вагони .
  С желаещи .

 50. 50 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#40] от "slonsco":

  Прав си, между швейцарската наборна армия и нашата , която съществуваше приликата е като стола и електрическият стол. Нито целите бяха еднакакви , нито беше същата реализацията на целите. В интерес на истината ние сме имали и армия, която се е доближавала до европейските, но това е преди 1944 когато офицерите са завършвали европейски академии, но после тези хора са унищожени и е започнала съветизацията.

  Аз българската армия е избегнах и никога нямаше да пусна сина си в тази армия, която имахме, но бих отишъл с кеф в армия като швейцарската или българската, но по царско време от преди 1944.

 51. 51 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Световния келешлък е налазил и Швейцария. Ама надали ще му се отвори парашута!

 52. 52 Профил на anonymous1
  anonymous1
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Пак добре е, че е между 20 и 34 години, а не по съветски модел на 18 г., когато хората са още деца и не са готови.

 53. 53 Профил на dimitarcho
  dimitarcho
  Рейтинг: 421 Неутрално

  До коментар [#37] от "kermit":
  Виж какво става на българо-турската граница!!!Всеки ден около 100 бежанци минават безпробленно!По времето на соца имаше Гранични войски,които охраняваха тази граница и пиле не можеше да прехвръкне!А сега там е разграден двор.

  P.S-Не защитавам соц.армията с нейните дивотии и офицери,ама все пак да не отхвърляме някои положителни неща!

 54. 54 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  [quote#44:"gth45316879"]Навремето успешно финтирах казармата докато не я оменят, защото не исках да губя половин година от живота си за нещо безсмислено. [/quote]
  Аз не можех и загубих две години,по мое време нямаше начин.Интересното е че"аватара" ми е харчил пари до отмяната на наборната служба,защото три пъти ме викаха във военното окръжие,където двама старши офицери да ми връчат "постоянна повиквателна заповед",т.е в кое училище да се явя при мобилизация.При положение,че специалността ми "радист" беше излишна,а техниката ,на която бях обучаван снета от въоръжение.
  Противно ,Швейцария има 5 000,пет хиляди кадрови военослугещи и 250 000 резерв,с адекватна и постоянно подържана подготовка,по нищо неотстъпваще на тази на кадровите войници,дори по добра,заЩот едва ли имат складажии ,писари,ПР и чиновници от резерва,каквито са немалка част от кадровите военослужещи в повечето армии.

 55. 55 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  [quote#53:"dimitarcho"]Виж какво става на българо-турската граница!!!Всеки ден около 100 бежанци минават безпробленно!По времето на соца имаше Гранични войски,които охраняваха тази граница и пиле не можеше да прехвръкне!А сега там е разграден двор. [/quote]
  Сега се пази много по добре и "Гранична полиция" е и технически и като личен е в пъти по ефикасна и адекватна от тогавашните "Гранични в войски".И сегашните термозионни системи са много по ефикасни от архаичния "Кльон".И се пазеше не някой да не влезе,а да не излезе.Проблема е,че който влезе на българска територия се задържа от нашите власти и се започва процедура за бежанец,и няма споразумение за реадмисия с Турция.И за това турците не им пречат да им се махнат от главата.

 56. 56 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  Гърция има и ще има армия защото над нея виси непрекъсната заплаха от Турция.Нарушенията на въздушното пространство са всекидневни и турския парламент е гласувал от 1996 ''casus belli''.
  България също трябва да има армия.Предвид демографската катастрофа на България,трябва да се върне задължителната служба.Мъже,но и жени минимум 9 месеца и задължително веднага след училище.
  Относно Швейцария мисля,че няма да си унищожи армията.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 57. 57 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#23] от "kermit":

  Доста тъпо твърдение. Първо 600 млн. евро са нищо. Няма и 2% от бвп. Второ когато видиш опасността ще е доста късно. Та реформа в армията е необходима. За да стане наистина армия. Което включва и увеличаване на разходите.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 58. 58 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#33] от "dobrich":

  Далеч по-мощни от нас държави не могат да предвидят терористични атаки, та ние ли?
  За колко време се подготвя сержантски и офицерски корпус? Че дори за пехотинци трябват поне 2 години. И то ако имаш добре подготвен физически изходен материал.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 60. 60 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  [quote#58:"Цецо"]
  Далеч по-мощни от нас държави не могат да предвидят терористични атаки[/quote]

  Това си е техен проблем.....

 61. 61 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#53] от "dimitarcho":

  Сега има гранична полиция. Технически и професионално по-добре подготвена от наборните войници. Малката разлика е, че тогава никой нямаше желание да идва тук. Другата е, че тогава това беше фронтова линия. И нашите стреляха на месо. Нещо което няма как да се прави сега. Най-малкото защото скоро ще получим сериозни икономически шамари от всякъде.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 62. 62 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1581 Весело

  До коментар [#60] от "dobrich":

  Та викаш добре е да стане и наш?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 63. 63 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  [quote#62:"Цецо"]добре е да стане и наш? [/quote]

  Що си измисляш?... Нека съответните органи си вършат работата, за да нямаме проблеми...

 64. 64 Профил на dimitarcho
  dimitarcho
  Рейтинг: 421 Неутрално

  До коментар [#55] от "slonsco":
  Няма съмнение за термозионните системи.Ама да ми кажеш,че сега се охранява по-добре от преди е направо смешно.То ако беше така нямаше всеки ден да прииждат бежанци над 100 дневно.

 65. 65 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  До коментар [#64] от "dimitarcho":

  Гранична полиция ги засича още на турска територия и като влязат на наша ги задържа веднага.Дори имаше запис как група такива спокойно се разминава с турски граничен патрул.Проблема е международноправен.И то не само между България и Турция,а между Турция и Европейския съюз.
  Швейцария няма охраняеми граници,граничи само с държави от Шенген.

 66. 66 Профил на sotir
  sotir
  Рейтинг: 489 Неутрално

  [quote#2:"do"]Ще запазят задължителната военна служба - швейцарците са умни хора ! [/quote]
  Според мен-ще запазят военната служба. И с право.

 67. 67 Профил на drakkar1196
  drakkar1196
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#16] от "SPQR":
  Не съм съгласен. Те нямат комплекс нито за превъзходство, нито за малоценност. Просто не еб.ват никого и имат право. В собствената си държава живеят, правят каквото смятат за добре и от никого акъл не искат.
  А относно референдума за отмяна на военната служба, армията е институция и икономика. Много трудно Левите ще успеят да получат положителен вот. Швейцарците си обичат армията.

  “If you don't read the newspaper you are uninformed; if you do read the newspaper you are misinformed.” - Mark Twain
 68. 68 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#57:"Цецо"]Доста тъпо твърдение. Първо 600 млн. евро са нищо. Няма и 2% от бвп. Второ когато видиш опасността ще е доста късно. Та реформа в армията е необходима. За да стане наистина армия. Което включва и увеличаване на разходите.[/quote]

  При 18 милиарда лева бюджет на държавата,1 милиард и 200 милиона леав за армията изобщо не са малко пари.По-добре част от тези пари да се инвестират в Гранична полиция-хеликоптери,катери и друга техника.Защото армията реално е инструмент,който се държи за всеки случай-ако някоя друга армия ни нападне,или ние искаме да завладеем друга територия.Нито някой ще ни напада,нито пък ние ще тръгнем да завладяваме.Така че просто 44 хиляди служещи във Въоръжените сили са излишен лукс за такава бедна държава като нашата.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 72. 72 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 497 Любопитно

  Някой от вас скъпи и не толкова скъпи съфорумци, знае ли дали се провеждат гейпаради У Швейцарско? И на тях дали присъствуват, като гейчета(каквито са си всъщност) хамериканските посланици? Та затова хората си имат и армия и качествена полиция и хубаво швейцарско сирене, а не като нас палмова мазнина и сгъстители и най вече престъпници.

 73. 73 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#69] от "EREBUS":


  [quote#69:"EREBUS"]ях банат 3 дни след последните ти нападки на лична основа !
  Ти защо не беше санкциониран ? [/quote]
  Ама недей им се вързва юнако! Веднъж един вулгарно ме псуваше, а аз го иронизирах, но нали съм черна овца за Икономедията на фон Сингапурски, мен ме баннаха за сарказъм, а него не. Та сега им казвам по едно гамото мана, но без клавиатурата.

 74. 74 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2358 Весело

  До коментар [#73] от "Гражданин":

  Прав си !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK