Заради недостиг на долари във Венецуела се появиха полети "от Каракас до Каракас"

Заради недостиг на долари във Венецуела се появиха полети "от Каракас до Каракас"

© Carlos Garcia Rawlins, ReutersАко живеете във Венецуела и искате да пътувате в чужбина, наредете се на опашка.


Полетите са резервирани за месеци напред. И не заради някакъв нов интерес към екзотични дестинации, а защото венецуелци печелят от надхитряването със строгия контрол над достъпа до валута в страната, разказва "Ройтерс".


Агенцията допълва, че авиокомпаниите са се наредили в списъка с проблеми като недостиг на определени продукти, режим на тока и бързо растящи цени в една оплетена икономическа социалистическа ситема в богатата на петрол и член на ОПЕК южноамериканска държава.
Заради недостиг на долари във Венецуела се появиха полети "от Каракас до Каракас"

© Carlos Garcia Rawlins, Reuters


"Сякаш сме в капан. И всичко това заради тъпите долари", недоволства Дорис Гаал. Тя работи в туристическа агенция и тъкмо е посъветвала клиент да хване кораб до карибски остров, защото няма свободни самолетни билети.


След десетилетие на валутен контрол, наложен от покойния лидер на "Боливарската революция" Уго Чавес разликата между официалния обменен курс и този на черния пазар е на рекордно високо ниво. Ако в банките един долар може да се купи срещу 6.3 боливара, на черно зелените пари струват 7 пъти повече.


Властите са наложили строги ограничения за това кой и колко от "евтините" долари може да купува. Но венецуелците се възползват от вратичката, позволяваща при показване на валиден самолетен билет да купиш до 3000 долара по официалния курс.


Някои от тях дори изобщо не пътуват, поради което самолетите излитат от Каракас полупразни.


"Заради тази магия с обменния курс е възможно е да пътуваш в чужбина безплатно", казва местният икономист Анхел Гарсия Банкс. Кредитните карти се използват зад граница за сдобиване с валута, а не със сувенири и покупки. След това доларите се вкарват във Венецуела и се продават на черния пазар срещу огромна печалба, покриваща разходите за самолетния билет и престоя.


"Успях да си купя нови дрехи и да дам малко пари на всички от семейството", разказва доволна венецуелка, която току що се е върнала от пътуване в Европа. "Беше много лесно. В хотелската стая идваше младеж с 10 апарата за теглене от карта и така си взимах по 1000 долара всеки ден", допълва и пенсионер, пътувал до карибски остров.


Заради недостиг на долари във Венецуела се появиха полети "от Каракас до Каракас"

© Carlos Garcia Rawlins, Reuters


Някои венецуелци дори не планират да напускат страната, а просто изпращат кредитните си карти на приятели в чужбина, които теглят кеш и им го пращат във Венецуела.


"Това е причината много самолети да излитат полупразни", казва Рикардо Кусано, ръководител на местно туристическо сдружение. По думите му правителството трябва да започне да сравнява списъците на пътниците с хората, купуващи с билет валута от банките, за да пресече тази практика.


Поради тази необичайна ситуация някои авиокомпании си позволяват да дублират места на борда много над обичайните размери.


Темата поражда много разговори и майтапи. Водещият сатиричен интернет сайт Chiguire Bipolar публикува разказ за новата самолетна дестинация Каракас-Каракас. В него се разказва как измислен полет има за цел само да се напусне венецуелското въздушно пространство, за да започне теглене на долари и пазаруване от безмитния магазин, след което машината се връща в столицата.


Заради недостиг на долари във Венецуела се появиха полети "от Каракас до Каракас"

© Carlos Garcia Rawlins, Reuters


Не на всички им е забавно.


Проблемът с достъпа до долари е сериозен, а властите не могат да удържат инфлацията и бягството на капитали. Бизнесът много трудно се снабдява със суровини и стоки - включително основни - от чужбина, а инфлацията миналата година достигна 45%, най-високата в двете Америки. Властите обвиняват безскрупулни търгаши, опитващи се да ги свалят чрез саботаж, а бизнесът ги критикува за прекомерна намеса и лошо управление на икономиката в продължение на 14 години.


Бъркотията става още по-голяма заради ниските цени на полетите до Каракас, благодарение на което в страната се стичат хора от цяла Латинска Америка, идващи да припечелят от черния валутен пазар. Някои авиокомпании дори са поискали разрешение да добавят нови полети до Каракас.


Но туристическият агент Дорис Гаал не е доволна, защото не може да обслужва клиентите си. 


"Ще се видим на кораба", опитва да се шегува тя.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK