След фалита Детройт получава федерална финансова инжекция от 300 млн. долара

Детройт

© Reuters

ДетройтФедералните власти в САЩ ще предоставят помощ в размер от 300 млн. долара за обявилия през юли фалит Детройт, предаде БТА, позовавайки се на световните агенции.


От тях 150 млн. долара ще бъдат по програма за разрушаването или възстановяването на изоставени къщи. В бившата столица на автомобилостроенето на САЩ около 80 хил. жилища са изоставени и се рушат.


Подобряването на обществения транспорт ще погълне инвестиция от 140 млн. долара федерални пари, а инсталирането на камери за наблюдение - 24 млн. долара.
Други 30 млн. долара ще бъдат използвани за подобряване на сигурността и по-бързото реагиране при спешни ситуации. Ще бъдат наети още полицаи, ще бъде модернизирано оборудването на пожарникарите, приемащи обаждания при спешни ситуации.


През последните години ръстът на престъпността в Детройт достигна невиждани за последните 40 години нива. Средното време, за което полицията успява да се отзове на сигнал в града, е средно 58 минути. За сравнение в останалата част на страната средното време е 11 минути.


Въпреки сумата финансовият план е скромен за нуждите на града, тъй като към средата на дългът на Детройт възлизаше на 18.5 млрд. долара, което е близо до БВП на Кипър, посочва Франс прес.


За 60 години Детройт загуби половината от населението си, което беше 1.8 милиона души през 1950 г., а сега е 700 хил. души. Над една четвърт от тях живеят под прага на бедността. Една от основните причини да се стигне до банкрут е финансовата криза и особено кризата в сектора на недвижимите имоти, припомня агенцията.

Ключови думи към статията:

Коментари (89)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на русофоб = глезеник на дневник
  русофоб = глезеник на дневник
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Преразпределене на средства с нови играчи.
  Приказка, стара колкото и света!

 2. 2 Профил на Весел дрон
  Весел дрон
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Дългове, бедност,престъпност, изоставени и рушащи се сгради и за капак главоломно намаляване на населението. Прилича ми на ситуацията у нас за съжаление!

 3. 3 Профил на шемет
  шемет
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#2:"Totenkpof"]Прилича ми на ситуацията у нас за съжаление! [/quote]
  Липса на икономика.
  Това е приликата.

 4. 4 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 388 Гневно

  и после като ги изядат и тези 300 милиона какво правим?
  нови 300 милиона?
  този некадърник в Белия дом ще направи гражданска война!
  в Америка няма място за социализъм!

  zenrus.ru
 5. 5 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  Добро за онзи който знае какво е добро

 6. 6 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Целта е да бъдат разрушени необитаемите жилища,което не е по силите на общината в Детроит,както и да се ограничи престъпността.Засега няма план за развитие на бизнеса,така че миграцията на населението ще расте .
  Действително картината е подобна на повечето от нашите градове - няма поминък,няма индустрия,няма и визия как да се излезе от това положение.Но при нас няма и властимащи органи,които мислят за това.

  Tony
 7. 7 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Дълговете на града са повече от 14 милиарда евро, а федералните власти в САЩ ще му предоставят помощ в размер от 300 млн.? ШЕГАДЖИЙСКИ ПОДАРЪК. Случаят "Детройт" е чисто американска история. Това не е първият фалит на американски град, но пък е един от най-големите в историята на САЩ. От 1937 до 2012 година неплатежоспособност са обявили 650 градски общини. В Германия за същото време не е имало нито един банкрутирал град. "За германските градове сценарий като този в Детройт е изключен", смята Ралф Брюгелман от Института на германската икономика в Кьолн. "В Германия структурите за финансиране са много по-различни от тези в САЩ. В Щатите всеки се оправя сам. Там всяка община сама определя размера и вида на данъците. И ако нещата тръгнат на зле, на някой град може и да му се наложи да обяви неплатежоспособност", разяснява експертът. И в Германия общините могат да определят някои данъци сами, само че най-важните данъчни постъпления се определят от федерацията и се разпределят след това между провинциите и общините в зависимост от броя на техните жители. "Това означава, че германските градове автоматично получават държавни приходи и няма защо да берат грижа", посочва Брюгелман. За да разполагат със свежи пари, американските общини пък могат самостоятелно, без налагани от държавата условия, да теглят кредити от банките. Но затова пък и рисковете си остават за тяхна сметка. Точно тази е и причината за фалита на Детройт. От 1937 година насам в американския кодекс за обявяване на неплатежоспособност фигурира една уредба, според която фалирала община може да предоговаря условията за изплащане на задлъжненията си и да просрочва плащанията. В Германия подобен параграф няма. "Такъв не е и нужен, защото тук действа принципът на федералистичната солидарност - ако дадена община закъса, провинцията и федерацията се притичват на помощ. Това обаче има и отрицателно отражение, защото щом общината знае, че има кой да ѝ помогне, тя лесно може и да занемари собствената грижа за това да не изпада в критично положение", смята експертът Бертолд Вигер.
  И на европейско равнище управляващите гледат да не допускат фалити. "Няма да позволим Гърция да фалира", е казвал неведнъж германският финансов министър Волфганг Шойбле. От избухването на кризата насам в ЕС се полагат всячески усилия, за да не се допусне банкрут на нито една държава от еврозоната: в действие се пускат пакети от спасителни мерки, отпускат се финансови помощи, дискутират се механизми за стабилизиране. "В Европа политиците се опасяват, че ако в Гърция се стигне до фалит, то ще я последват и страни като Италия и Испания, и в крайна сметка еврото ще рухне", казва Ралф Брюгелман. Що се отнася до американците обаче, там на хората не им пука, че фалитът на Детройт би повлякъл към дъното цялата държава.

 8. 8 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  До коментар [#1] от "berula":

  Точно това си помислих, че сега някой ще се възползва от това, което хората са загубили. Ще се оформят терени, кой знае какво още и така ще има кинти в джобчето на някой.
  Иначе жалко за останалите да живеят в града, но вероятно не са имали друг избор. Тъжна картинка лъха от снимките на Детройт.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 9. 9 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Весело

  Комунизъм и то в центъра на Америка!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 10. 10 Профил на karak
  karak
  Рейтинг: 388 Неутрално

  300 милиона са капка в морето от пари, което трябва да залее Детройт, ако изобщо искат да оправят нещо в този почти умрял град. Един стадион струва повече. Американците имат израз за подобни случаи - throwing good money after bad. Ще изкарат повече пари като сложат една ограда и показват този град на туристи по 10 долара билетчето.

 11. 11 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Чекаме "димукратинити" да ни разкажуват колко е гот в Америка...

 12. 12 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#10] от "karak":

  Ми то общо взето си е така, богата част на затворени супер луксозни квартали и леж извън ...
  Типичен пример за Републикански trickle down economy в действие, само дето няма trickle ама да не влизаме в подробности ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 13. 13 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#11] от "bluescreen":

  Да в Калифорниа и Западния бряг е гот, на изток щото са много е ето така и Детроит е наи-известния но далеч не единствения пример ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 14. 14 Профил на karak
  karak
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#12] от "ivanchoLA":


  [quote#12:"ivanchoLA"]Типичен пример за Републикански trickle down economy[/quote]

  то е по-скоро trick down economy..

  а луксозните квартали не са затворени, не и във физическия смисъл. Напротив, отворени са и една улица дели гетото от дворовете със столетни дъбове и огромни палати от 20-те. Но по тази улица бавно се движи полицейски патрул и на черния бездомник от единия тротоар изобщо не му хрумва да пресече невидимата граница.

 15. 15 Профил на Весел дрон
  Весел дрон
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#3] от "6emet":

  Да, изброените неща са резултат от липсващата икономика.

 16. 16 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#13] от "ivanchoLA":
  Сигурно знаеш,че и LA е измежду тия,на прага на банкрута,с огромни дългове......

 17. 17 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#14] от "karak":

  ... Дам вече има невидими огради, а навлезе а половината полиция ще се донесе, няколко пъти съм ходил и разликата е стряскаща ...
  Дори в кастовата система в Европа няма такова чудо, ако не другото, поне външния вид на районите се поддържа ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 18. 18 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#16] от "manu_chao":

  Вече не и то е защото далаверите на обществените чиновници бяха безкрайни, ако да плащаме огромни данъци и да имаме много мощна икономика, същото за щата погледни статистиките след като изхвърлихме републиканците нещата тръгнаха много силно ...
  В Детройт просто няма бизнес и вече и хора там ситуацията е в свободно падане, което едва ли някои може да спре ... Причината, невъзможно е за бизнес заради нормативната уредба дето 3те големи са си устроили за да им е евтина работната ръка ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 19. 19 Профил на karak
  karak
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#17] от "ivanchoLA":

  Така е - в метрополията на Детройт едни от най-бедните и едни от най-богатите общини в Щатите съществуват двор до двор, буквално. Самият град е заприличал на гетото от District 9, без телените мрежи. 20. 20 Профил на kaliman123
  kaliman123
  Рейтинг: 388 Неутрално

  комунистите са виновни

 21. 21 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Снимката не създава вярна представа, къщата е много хубава и изглежда обитаема. Но наистина призрачен град - със загубата на добре платената работа си заминават хората и след тях остават руини и мародерство.

 22. 22 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#19] от "karak":остави го иван4о много е зле с мисленето , детроит загина , тъи като 80 процента бе цветнокож , това о4аква всяка една държава до 50 години , първи са франция и англия в европа , америка е по късно тъи като в процент там са по малко

 23. 23 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#7] от "Гневник":много големи разяснения , а то се вижда с просто око разликата между германеца и цветникожия , да оба4е германия изгуби втората световна и фалита на света идва бавно , но сигурно

 24. 24 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#7] от "Гневник":ми много правилно , ако гърция и позволят да фалира идва ефекта на доминото следват испания , португалия , италия и краи , новия световен ред на лихварите се проваля , на вас тези биометри4ни данни не ви ли идват в много , сигурност , пълни глупости , това е контрол

 25. 25 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  САЩ са под заплаха от фалит на 17 октомври
  Правителството има на разположение едва 30 млрд. долара, предупреди финансовият министър

  Финансовият министър на САЩ Джейкъб Лю предупреди, че възможностите за разплащане от бюджета ще привършат на 17 октомври, което означава, че страната е заплашена от банкрут, съобщиха световните медии. В писмо до председателя на Камарата на представителите, долната камара на Конгреса, Джейкъб Лю обяснява, че средствата в бюджета ще привършат до 17 октомври. Финансовият министър предупреждава, че ако законодателите не вдигнат тавана на бюджетния дефицит, който понастоящем е 16.7 трлн. долара, страната отново ще бъде изправена пред опасността от банкрут. Лю е първият официален представител на американското правителство, който определи конкретна дата за достигането на дълговия лимит. По-ранните предположения на американските власти бяха, че събитието ще се случи в периода от 18 октомври до 5 ноември.

  В писмото си той отбелязва, че финансовото министерство е принудено да предприема извънредни мерки, за да не бъде надхвърлен таванът на дефицита - замразени са плащанията от пенсионните фондове. Федералното правителство ще изчерпа възможностите си за покриване на плащанията някъде между 18 октомври и 5 ноември. В този период финансовото министерство ще бъде принудено да предприеме "извънредни мерки", с цел да не бъде надхвърлен таванът на дефицита, гласуван през май т. г., включително и замразяване на плащанията към пенсионните фондове. Към 17 октомври правителството на САЩ ще разполага с едва 30 млрд. долара, а ежедневните разходи съставляват средно 60 млрд. долара. Писмото на Джейкъб Лю предизвика реакцията на световните пазари. Непосредствено след публикуването му фючърсните контракти върху златото с доставка през декември поскъпнаха с 1.4% до 1334 долара за тройунция. Впоследствие обаче стойността пак падна.

  През март Камарата на представителите одобри закон, който предотврати заплахата от фалит на правителството до 30 септември. Бюджетна криза, свързана с необходимостта от повишаване тавана на дълга, възникна и през лятото на 2011 г. Ситуацията тогава бе овладяна след дълги спорове между администрацията на президента Барак Обама и Конгреса, а една от водещите международни агенции дори понижи кредитния рейтинг на САЩ. Споразумението спаси САЩ от парализа на правителството - нещо, което не се беше случвало от 1996 г. Съгласно сделката бяха извършени дълбоки бюджетни съкращения за близо 38 млрд. долара.
  ПРОГНОЗА
  Ако Америка изпадне в безизходица заради достигането на тавана на своя дълг, това ще бъде по-лошо за финансовите пазари, отколкото ако правителството бъде разпуснато, но това едва ли ще навреди на кредитния рейтинг на САЩ, сочи становище на рейтинговата агенция "Мудис". Тя очаква САЩ да продължат да изплащат лихвите по своите облигации дори и да не се стигне до решение за промяна на тавана на дълга.

  http://www.segabg.com/article.php?id=667331

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 26. 26 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#25] от "VеnRus 2008 #писнамиотвас":

  Споко Венче.....Сената ще гласува закон да отпадне тавана на дълга завинаги и така фед ще включат печатницата и нема да спират....Цял живот ще си печата и ще продават $$$$$ на правителството.....Скоро САЩ не я очаква фалит.....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 27. 27 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 544 Неутрално

  както се налива газолаин в колите така трябва да се наливат и долари в икономиката на една дьржава

 28. 28 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 544 Неутрално

  петролните компании използват петролните ресурси на планетата за свои цели
  така и парите трябва да се печатат и да се използват за човешките нужди

 29. 29 Профил на baramara
  baramara
  Рейтинг: 551 Неутрално

  След дъжд качулка, казал народа.

 30. 30 Профил на baramara
  baramara
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#20:"kaliman123"]комунистите са виновни[/quote]
  Костов, Костов е виновния!

 31. 31 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  УМСТВЕНИТЕ ограничения ,създават пречка да се разбере простата истина, че хората следват възможностите за бизнес, а не бизнеса да си стои в Детроит и да чака хората.

  Такова положение, никога не е било възможно.
  Днес то е абсурдно!

  Не градове, а цели региони на определени места могат да бъдат закрити, а на други да възникнат като поселения и бизнес и тази възможност трябва да бъде ясна на последният останал КОМУНОИД на планетата... Както и в България!

 32. 32 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Фалирала държава ''спасява'' фалирал град..

 33. 33 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#32] от "Дива селянка":
  Няма как да фалира Америка. Колкото и паре да си печатат, доларът все е най-важен в света. Така да си наредиш работите - кат янките

 34. 34 Профил на Schliwobeatz
  Schliwobeatz
  Рейтинг: 442 Разстроено

  Горките хорица в Детройт! Направо жал ми става в какви условия живеят! ;(

 35. 35 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#33] от "Култура ми Бойко":

  Не че имам нещо против,ама чета това

  http://www.theguardian.com/business/2013/sep/10/us-default-debt-obligations-october-thinktank

 36. 36 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#33] от "Култура ми Бойко":

  а и това

  http://www.activistpost.com/2013/08/get-ready-for-death-of-petrodollar.html
  мдааам...

 37. 37 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#31] от "convince":

  Кво куманоид щатите за прелитане сега ревът защо няма бизнес за тях, а отваряме офиси в Европа и по света. Еми ако те изнудват и се оказва че в Миами струва 6 пъти по скъпо да операрираш отколкото в ЛА или долината за какво говорим, защо щото там е аз на тебе ти на мене, а не влезнеш в час а са ти разката ли фамилията федералните дават огромни фондове за насърчаване, но просто не става ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 38. 38 Профил на capitalc
  capitalc
  Рейтинг: 388 Неутрално

  и докога ще е на мода в междуличностновите разговори цитата на онази английска пиянка Чърчил,че поради липса на по-добро ще се радваме на капиталистическото добро!
  същата тази финансова клика заблуждавайки и стимулирайки първичните инстинкти на голяма част от човечеството съсипа точно такъв строй...бе в началото на 90-те години!
  смешен плач!

 39. 39 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  300 милиона са като капка вода върху горещ камък!

  Дъкгът на Детроит е няколко милиарда долара!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 40. 40 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4277 Любопитно

  От доста време насам се говори,че Детройт е пред фалит и това стана факт!Интересното е,че все пак става дума не за някакъв случаен град в САЩ,а за символът на автомобилостроенето както в САЩ ,така и в света!

 41. 41 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Всъщност един от основните проблеми там е бил / е профсъюзите

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 42. 42 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  [quote#3:"6emet"]Прилича ми на ситуацията у нас за съжаление! - цитат на коментар #2 от “Totenkpof”
  Липса на икономика.
  Това е приликата.[/quote]
  ++++++++++++++++++++

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 43. 43 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#35] от "Дива селянка":

  Моят коментар по този въпрос е ясен - прогнозата ми за курс евро долар към края на 2014 г е1:1.2. Даже огромната маса пари, която Обама вкара на пазара не разклати америанския долар. Което с право потвърди моята теза, че от криза не се излиза със "затягане" на коланите и последваща стагнация и неизбежна мизерия за населението. Дянков не е съгласен, но не бяха съгласни с него и тези, които не можеха да си плащат сметките за тока.

 44. 44 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 729 Весело

  [quote#22:"dgidgo"] детроит загина , тъи като 80 процента бе цветнокож [/quote]
  А ако беше черно-бялокож по-различно ли щеше да бъде!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 45. 45 Профил на Schliwobeatz
  Schliwobeatz
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#22] от "dgidgo":

  Черните ли съсипаха автомобилната индустрия? Това, което уби Детройт и ще убие Франция са профсъюзите.

 46. 46 Профил на Schliwobeatz
  Schliwobeatz
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#44] от "Geoimg*":

  Нямаше да бъде по- различно. В Детройт има много черни, защото белите се изнесоха. Черните нямаха тази възможност, защото са по- бедни. Сега обаче и черните образовани хора се изнасят вече. Белите емигранти от други страни и по- беднте бели също са още в Детройт.

 47. 47 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#43] от "Култура ми Бойко":

  Добре,добре-ти си бог в сметките,но аз искам да ти постна нещо;
  Какво ни готви бъдещето? Отговорът е "нищо добро". Нещата ще стават все по-лоши. В обозримо бъдеще американската икономика ще регистрира нов продължителен спад, който неизбежно ще премине в крах на US-финансовата система, която е гръбнакът на съвременния капитализъм.
  САЩ от няколко десетилетия живеят на кредит благодарение на измисления от тях потребителски, т.е. кредитен капитализъм.
  Неведнъж сме се спирали на този макропоказател, който обяснява всичко. САЩ произвеждат по-малко от 20 процента от световния брутен продукт, но потребяват 40 на сто от него. Заради това общият дълг на САЩ е между 60 и 200 трилиона долара (никой не знае колко са и по каква методология ги изчисляват.
  Но даже в минималния вариант дългът надминава годишния световен брутен продукт 5 пъти. Това означава, че парите за икономическия ръст на целия свят, поне за 5 години напред са изядени и няма откъде да се вземат. Така САЩ въвличат в пропастта и другите страни.
  Финансовата криза и намаляването на възможностите за кредитиране на американския пазар водят към спад на световното потребление и съкращаване на потреблението в САЩ, което е основният двигател на американската икономика. Всичко това пък предизвиква съкращаване на производството и намаляване на световното енергопотребление, в това число на нефта. Това води до срив на световните цени на нефт и газ, ако, разбира се, страните-износители не се обединят и не започнат рязко намаляване на търговията с нефт, за да удържат неговите цени на приемливо за тях равнище. Но при сегашната структура на производство, добив и потребление на нефт, това едва ли ще се служи.
  От друга страна, цената на златото ще расте все по-бързо, тъй като само златото ще остане мярка за стойността на всички останали стоки и единственият еквивалент, който може да осигури съхранението на капиталите в период на кризи и банкрути.
  Падането на потреблението в САЩ в резултат на финансовата криза неизбежно води към съществено намаляване на производството в Европа, Китай, Япония, Индия и другите азиатски страни, които през последните три десетилетия се превърнаха в световна фабрика за производство на потребителски стоки и IT-технологии. Това води към рязко съкращаване на световния пазар, ръст на протекционизма и засилване на търговските противоречия между САЩ, ЕС, Китай, Япония, Индия, Русия, ислямските страни, Латинска Америка и вероятно ще доведе до разпадане на Световната търговска организация.
  Кризата, разразила се в САЩ и обхванала целия свят, се нуждае от адекватни глобални мерки. Но преди това тя се нуждае от разбиране - какви са истинските причини и колко ще продължава. Именно това не са в състояние да направят върхушките на западните страни, въпреки че още преди 80 години на така наречените либерални проекти бяха противопоставени вълните на Кондратиев. Развитието на събитията през последните три години потвърждава в голяма степен теорията на руския икономист Николай Кондратиев. Ще посочим отново някои нейни основни черти.
  Кондратиев преди повече от 80 години предложи идеята за съществуването на големи икономически цикли с продължителност 48-55 години, през които става смяна на "запаса от основни материални блага". В резултат световните производителни сили преминават на ново по-високо равнище на своето развитие. По-късно това качване нагоре беше наречено "смяна на технологичните системи". Бяха очертани пет такива системи, през които световната икономика е преминала през последните 200 години.
  Описаният от Кондратиев механизъм за функционирането на тези цикли, получили в икономическата наука названието "цикли на Кондратиев-к-цикли", включва две вълни - към ръст и към спад. В основата на циклите лежи механизмът на акумулиране, натрупване, концентриране, разпръскване и обезценяване на капитала, като ключов фактор на развитието на капиталистическата икономика. Това пък не се харесваше на либералните икономисти по света, тъй като според тях световната икономика не се развива циклично, а линейно.
  Теорията на Кондратиев не се харесваше и в СССР. Със своя доклад той излезе през 1926 г. в началото на спадащата вълна. През 1930 г. икономистът беше затворен за антисъветска дейност и през 1938 г. разстрелян. Правоверните марксисти, предричащи неизбежния крах на капитализма, също не възприемаха теорията за неговото циклично развитие. Тогава в голяма степен бяха прави, тъй като през 20-те и 30-те години СССР със своята централизирана икономика по време на третия к-цикъл успя максимално да се възползва от Великата Депресия и да осъществи пълно модернизиране и индустриализиране на своята икономика, което му позволи да победи във Втората световна война. Но днес Русия е капиталистическа държава и циклите на Кондратиев се отнасят не само за САЩ, но и за нея.
  Как да се отнесе теорията на Кондратиев към сегашната криза. Изводът не е сложен - световната икономика трябва да измине процес на "претоварване" и да се избави от натрупания капитал по пътя на неговото масово обезценяване в неизбежна, дълга и дълбока депресия. Обезценяването на паричния капитал ще стане с краховете на финансовите пазари и на третия фалит на долара, както стана през 30-те и 70-те години.
  Това означава, че световната икономика я очаква поредица от тежки и дълги кризи, които едва ли ще завършат по-рано от 2020 г. Сегашната световна финансова криза е само първият звънец, съобщаващ ни, че главното действие предстои - то ще започне през 2012-2015 г., когато световната икономика ще стигне най-ниската точка на спадащата вълна на петия к-цикъл.
  Ще припомним, че след втория фалит на долара през 1971 г. и нефтената криза през 1973-1975 г., когато световната икономика влезе в дълбока депресия, получила названието стагфлация - от стагнация плюс инфлация, фалираха хиляди предприятия, растеше безработицата, разоряваха се десетки хиляди дребни и средни предприемачи, постоянно растяха бюджетните дефицити на развитите страни, растяха и цените на нефта, златото, земята и храните. Но същевременно тази депресия изигра ролята на спусък за формирането на огнищата на нови базисни иновации - микроелектрониката, компютърната техника, Интернет и мобилните връзки.
  Процесът на обезценяването на капитала на спадащата вълна на четвъртия цикъл доведе до акумулация на капитала в ръцете на сформираните по това време транснационални корпорации, които започнаха да търсят възможност за преодоляване на кризисните явления с изнасяне на производствените мощности в развиващите се страни и в инвестирането в нови базисни технологии. На корпорациите станаха тесни границите на националните икономики. Господстващата идеология стана неолибералната доктрина на пълно невмешателство на държавата в бизнеса. Именно тези сили доведоха на рубежа на 80-те години на власт в САЩ и Англия Рейгън и Тачър, които започнаха политика на кредитния потребителски капитализъм, т.е. навиване на конюнктурата чрез кредитна експанзия на потреблението в национален и глобален мащаб.
  И така, около 20 години транснационалните корпорации под знамето на неолиберализма и глобализирането водеха световната икономика към издигащата се вълна на 5-ия цикъл. Разбира се, това се дължеше и на разгрома на СССР и Източна Европа и тяхното безогледно ограбване от западния капитал.
  Подемът продължи до началото на XXI век, когато потенциалът на 5-ия цикъл се изчерпа. Либералната приказка свърши. Първият сигнал беше автопровокацията, която върхушката на САЩ си съчини на 11 септември 2001 г. с взривяването на кулите в Ню Йорк. Трябваше да печелят време, за да избегнат краха и да се опитат чрез износ на война да навиват икономиката си. Но това не помогна. Изгърмя пазарът на недвижимостите, цените започнаха да падат. Лошите кредити не се обслужваха. Това доведе до ипотечна криза и след това до световна финансова криза. Фалираха най-крупните в САЩ ипотечни агенции Фани Мей и Фреди Мак. Последваха три от най-крупните банки на Уол стрийт, европейски и азиатски банки. Лавината от финансовите проблеми и фалити продължава да се търкаля.
  И така, какво ни очаква?
  Очаква ни преди всичко трети фалит на американския долар, който ще постави точка на почти 70-годишното му доминиране като единствена световна резервна валута. Третият фалит на долара ще разруши действащата сега световна финансова система, базираща върху надуването на финансови балони. Световната икономика повече не може да търпи такова положение. Кредиторите на САЩ, Китай, Япония и Русия неизбежно ще трябва да се заемат със санацията на американската икономика, след като доларът и техните валути ще се обезценят няколко пъти.
  Новият лидер на световната икономика - най-вероятно Китай и страните от БРИК, ще трябва да изработват нови правила на световен икономически ред, нямащ нищо общо със сегашния, и да създадат нови глобални финансови институти.
  Спадащата вълна на 5-ия цикъл неизбежно ще доведе до формирането след 2015 г. на крупни регионални икономически групировки. Тук предимствата на колосалния вътрешен пазар на Китай и въобще на Азия ще имат решаващо значение. Към 2020 г. регионалното интегриране ще се осъществява повсеместно като защита от краха на американската финансова система. И всяка регионална групировка ще има своя регионална резервна валута. Вероятно ще се стигне до връщане към златния стандарт. В политически план тази реорганизация ще създаде базата на многополюсно организиране на световната общност, чиято устойчивост ще бъде по-висока от сегашната на еднополюсния свят от началото на XXI век. Онези страни, които продължат да вървят в течението на американската финансова политика, ще имат печална участ. Това се отнася и за Русия. Тяхната финансова система ще бъде погребана напълно под руините на американската.
  Планът на Полсън и другите опити да се спасят американските финанси в сегашния им вид и ролята на долара могат само да отложат за известно време неизбежното, но с цената на висока инфлация или хиперинфлация. И колкото повече САЩ и другите западни страни наливат долари, евро и ликвидност, толкова по-дълбоко и продължително ще бъде тяхното падане след това.
  Китай, Русия, Европа, Япония, Индия, Бразилия, Южна Корея сега би трябвало да прехванат цивилизационната инициатива и да заемат ролята на архитекти на света "след долара".
  Повечето икономисти разбират, че ако през 2012-2015 г. американската икономика рухне, руският пазар може да стане най-привлекателно място за инвестиции по време на стремителното обезценяване на капитала от целия свят и използването на най-новите технологии.
  Но ако Русия, същото се отнася за Китай, Индия и Бразилия, не успеят да се възползват от сегашната кризисна ситуация на спадащата вълна на петия кондратиев цикъл и продължат да поддържат или да финансират американската финансова система със своите валутни и златни резерви и енергиен износ, тогава тяхната участ ще е печална.

 48. 48 Профил на Schliwobeatz
  Schliwobeatz
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#23] от "dgidgo":

  Германецът никога не е бил роб. Робският манталитет трудно се променя. Ние българите сме типичен пример. Като имаш предвид, че ние де юре не сме били роби, в смисъла на черния човек който е бил предмет/ имущество, можеш да си представиш какъв отпечатък оставя това върху психиката на една общност.

 49. 49 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 802 Неутрално

  До коментар [#45] от "Schliwobeatz":

  как точно профсъюзите са виновни, че американското автомобилостроене не се оказа конкурентно на японското в средата на 80-те и началото на 90-те? И че трите компании трупаха години и години загуба, а държавата ги субсидираше, по комунистически? И при републиканци и при демократи?

 50. 50 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#47:"Дива селянка"]Но ако Русия, същото се отнася за Китай, Индия и Бразилия, не успеят да се възползват от сегашната кризисна ситуация на спадащата вълна на петия кондратиев цикъл и продължат да поддържат или да финансират американската финансова система със своите валутни и златни резерви и енергиен износ, тогава тяхната участ ще е печална.[/quote]
  Това е важното. Защото наскоро един китайски партиен началник се опитал плахо да попита какво става с дълга на САЩ към Китай, който е бая голям - 1100 милиарда долара. отговорът бил дипломатичен, но означавал долу-горе това - цената на благосклонността ни Китай да търгува на американските пазари струва доста повече малките винаги са плащали и ще плащат грешките на големите. Между другото:

  По данни на статистиката към края на първата половина на миналата година американската икономика е отбелязала растеж девет поредни тримесечия. Безработицата е спаднала от 11 до 8,5%, а кредитите за потребление са се увеличавали с 10% годишно. Това показва подобряване увереността на потребителите.

 51. 51 Профил на Schliwobeatz
  Schliwobeatz
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#23] от "dgidgo":

  Още нещо, Уилиам Линч, робовладелец от Ямайка, от чието фамилно име произлиза думата "линч", поставя началото на една методика, която цели да дестабилизира робската общност. Започва масово практикуването на тази методика, според която младият негър се противопоставя на стария негър, по- тъмнокожият се противопоставя на на по- светлокожия, къщният негър- на негъра, работещ на полето. Така се разпалва конфликтът сред робите.

  И това е траело векове. После се чудим защо негрите се стрелят като луди. Тези неща оставят отпечатък в гените.

 52. 52 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 729 Любопитно

  До коментар [#46] от "Schliwobeatz":
  Не - Детройт е жертва на екстремното си развитие. За кратко време автомобилната промишленост привлича много работници(нещо като златната треска). Населението се увеличава в пъти! Кризата затваря заводите и... потоп!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 53. 53 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#48] от "Schliwobeatz":ти нормален ли си , българина никога не е бил роб нали и турско и византииско робство не е имало , цветнокожия имал отпе4атък върху психиката , какво си написал бе 4овек. нямате грам представа от съвремения свят живял съм в америка , белгия и англия десетки години , много добре познавам психиката на пакистанеца , арабина , цветнокожия

 54. 54 Профил на Schliwobeatz
  Schliwobeatz
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#49] от "diegos":

  Абсолютно си прав! Причините, които изброи са сред главните проблеми. Това, с което са виновни профсъюзите са ужасно високите заплати, както и ужасно големите пенсии (поемани изцяло от "голямата тройка", които договориха. Този фактор е част от нерентабилността, която ти спомена.

 55. 55 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#51] от "Schliwobeatz": Mnogo gluposti

 56. 56 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#52] от "Geoimg*":детроит е жертва на цветнокожото население на детроит , които и да е град в света при 80 процента цветнокожи би фалирал , живял съм над 10 години в америка и англия просто това са реалните факти

 57. 57 Профил на Schliwobeatz
  Schliwobeatz
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#53] от "dgidgo":

  Съвременният живот се основава на някакво минало все пак и за да си обясним определени явления трябва да достигнем до корена и първопричината.

  Може да си живял сред хората, но никога не си живял СЪС хората, иначе никога нямаше да сложиш арабина, индиеца и чернокожия американец под общ знаменател. Какво нелепо сравнение!

 58. 58 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#50] от "Култура ми Бойко":сериозно , през 1994 когато живеех в америка галон бензин бе 1 долар , нормална надница на строител 100 долара , едностаен под наем бе 450 долара , сега бензина е 3,80 долара , наема е 1200 долара , а надницата пак е 100 долара

 59. 59 Профил на Schliwobeatz
  Schliwobeatz
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#55] от "dgidgo":

  Агументи? Или само ще се обиждаме?

 60. 60 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#57] от "Schliwobeatz": hahaha , prilikata e , 4e I trite rasi noсят фалита със себе си , разликата е , 4е има цветнокожи , които са християни , докато арабите и пакистанците са ислям и са дори по опасни и се култивират по трудно , дори невъзможно , другата прилика е , 4е се размножават много бързо , което е ужас за бялата християнска раса

 61. 61 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#58:"dgidgo"]сега бензина е 3,80 долара , наема е 1200 долара[/quote]
  Светът е ена империя и аз много искам някой да познае кой, аджеба сега, ин диз момент е "императорът"? Когато на САЩ нещо "липсва" - просто отива и си го..ко прай? Зема си гооо, при това никой и "копче" ни мое да каже. Всички мълчат като мушнати гайди, оти САЩ са великани. Като Орешарски, примерно за Българския мащаб

 62. 62 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#59] от "Schliwobeatz":ми помисли , какво е исляма , какви хора са като групи пакистанците , арабите , цветнокожите , как изглеждат кварталите им , как дори и да живеят в холандия , англия , франция , белгия не се променят , просто не ги познавате и сте написали един куп глупости

 63. 63 Профил на Schliwobeatz
  Schliwobeatz
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Мхм, ясно. Има хора, които са резистентни на обграждащата ги среда. Където и да ги сложиш, колкото и време да са там не възприемат, не попиват. Все едно са там, откъдето са дошли. В случая не говоря нито за черните, нито за арабите, нито за индийците. Приятен ден!

 64. 64 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 659 Неутрално

  [quote#59:"Schliwobeatz"]Агументи? Или само ще се обиждаме? [/quote]
  и американските учени си бият тоягите от там... папо нема ..

  http://www.huffingtonpost.com/2013/08/29/sequestration-scientists_n_3825128.html

 65. 65 Профил на Schliwobeatz
  Schliwobeatz
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#62] от "dgidgo":

  Първо, не си единственият човек, живял в чужбина и второ, в случая говорим за афроамериканците. Не ми сравнявай ябълки с круши! И трето, никой не ги оправдава. Но да кажеш, че Детройт фалира заради черните е просто нелепо. В Детройт има черни, защото градът фалира, а не Детройт фалира, защото там има черни. Проследяваш ли причинно- следствената връзка?

 66. 66 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  До коментар [#64] от "Дива селянка":
  According to the survey, 68 percent of respondents said they do not have the funds to expand their research operations"..
  Тц..тц..дожаляха ми..дайте телефон, да пусна един есемес, дева - не може да я остаиме таа работа.

 67. 67 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#65] от "Schliwobeatz":аз твърдя , 4е които и да е град в света с 80 процента цветнокожо население , без зна4ение афроамериканци или афроевропеици , пакистанци или араби би фалирал

 68. 68 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#65] от "Schliwobeatz":друг пример цветнокожите в париж сега са например 25 процента , независимо повтарям араби или афроевропеици , когато тъи като раждат пове4е станат над 60 процента и париж отива здраво към фалит и по дяволите заедно със цяла франция , това о4аква и великобритания и може би това е проклятието на златото и скъпоценостите , които са откраднали от колониите си

 69. 69 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  [quote#58:"dgidgo"]сега бензина е 3,80 долара[/quote]
  Виж ги ти! Аз плащам 2.60 лева за литър, а янкито - левче, левче и нещо, а? Няма справедливост на този свят, нема

 70. 70 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 544 Неутрално

  лошото е че добития петрола и използването му променя климата на земята
  а печатането на пари променя само собственика на парите

 71. 71 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Току що говорих с дъщеря ми, която живее в Атланта. Първо, за хората с добро образование по търсени специалности (не политилогия, хуманистика, антропология и т.н. дивотии), криза практически не е имало. Даже в самия разгар на кризата нейния приятел си намери постоянна работа.
  Второ, колкото и да не им се вярва на разни диви селянки с марксистко-ленинското им образование, Америка излиза от кризата. Това вече се чуства по всичко - и по структурата на заемите, и по нарастналото потребление, и по намаляване на безработицата. Тъй че умиргането на Америка се отлага за дълго време.

 72. 72 Профил на 111
  111
  Рейтинг: 497 Любопитно

  Малееее те тва се вика подобряване и подпомагане::::::
  инсталирането на камери за наблюдение - 24 млн. долара.

  Други 30 млн. долара ще бъдат използвани за подобряване на сигурността и по-бързото реагиране при спешни ситуации.

  А за Работа никои не говори ГОЛЕМО ПОДОБРЯВАНЕ?

 73. 73 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Да не говорим, че доста производства се връщат в Америка от други страни поради ниските разходи за енергия, получена от шистовия газ. И това е само началото...

 74. 74 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#71] от "rumen5252":

  Успех да убедиш когото и да било, те от Компартията ЕО са им казали едно и те това си знаят ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 75. 75 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 639 Неутрално

  „Въпреки всички предизвикателства, пред които сме изправени, ние продължаваме да имаме най-добрите университети, най-продуктивните работници, най-иновативните компании, най-смелите предприемачи на Земята.Това, което ни прави различни, е че ние не просто имаме възможността, но също и решимостта да действаме, да свършим онова, което ще промени нашето бъдеще. Нашата демокрация е в състояние, - независимо от политическите различия между партиите, - да преодолеем разногласията и да продължим напред в името не само на това поколение, а и на следващото“, Барак Обама

  If you are going through hell... Keep going!
 76. 76 Профил на karak
  karak
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#52] от "Geoimg*":

  [quote#52:"Geoimg*"]Не - Детройт е жертва на екстремното си развитие. За кратко време автомобилната промишленост привлича много работници(нещо като златната треска). [/quote]

  Точно така! Това е основната причина, а останалите (профсъюзи, расови напрежения, 'бягството' на белите, голям процент черни и т.н.) само засилват ефекта на основната. Детройт прилича на колония с развит само един отрасъл или на човек, вложил всичките си пари в акции и то на една компания.

  Не случайно прякорът на града е the Motor city или Motown.
  E, така от Motown стана Notown.

 77. 77 Профил на jerusalem
  jerusalem
  Рейтинг: 503 Неутрално

  До коментар [#4] от "SPQR":

  Прав си .Колко жалко,че не може да се намери някои смел патриот от Алабама илиТексас...

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на Ламби
  Ламби
  Рейтинг: 421 Неутрално

  [quote#32:"Дива селянка"]Фалирала държава ''спасява'' фалирал град..[/quote]
  Най голямия пазар на света фалирала държава? Умно, много умно.

 80. 80 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 659 Весело

  [quote#78:"jerusalem"]Откъде вземаш тези глупости....Зная ,че много ама много ти се иска,но това ще си остане в сферата на мокрите ти сънища!!!! [/quote]
  гъди,гъди...кво ше кайш,чиче;

  http://www.dnevnik.bg/sviat/2013/09/29/2150481_shtatskoto_pravitelstvo_e_pred_paraliza_zaradi_sporove/

  подмокрих се с американска помощ...хе-хе-хе

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 83. 83 Профил на baybars
  baybars
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#80] от "Дива селянка":

  Дивна, виж ми бипа по въпроса ...

 84. 84 Профил на the next K
  the next K
  Рейтинг: 442 Неутрално

  и к'во? Картини от северозападнала България на Американска земя ... живи да ги съжалиш! Като неграта им не могат, предлагам да приемат 1 млн. наши мангасари да съживят този град...

  "Who controls the Past controls the Future; who controls the Present controls the Past"
 85. 85 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 659 Любопитно

  [quote#81:"HuМuКo"]Диво,ти сигурна ли си,че работиш на нивата у Копривлен,ма!?[/quote]
  Ела да видиш как викам -у бря,у бря ,шейва вашта ъъъ стринка като ги подкарам по баира овцИте. А нивата я прибрах- сега ше беля кобаци- от ремаркето на трактора ги фърлям направо на втория етаж на плевнята - зимата -мели,яж-къде на свинето,къде на кокшките,къде на кравата едро смляно, та и за мен остава -качамак с масло и сирене без мухъл и поменуваме ,хъни... кво ти разбирам аз от международно положение и двете кули дето са без кули...

 86. 86 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#83] от "qnv53316818":

  ок. нау.

 87. 87 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#83] от "qnv53316818":

  виждам само за експлозиите в Ербил.

 88. 88 Профил на Фес Deffender
  Фес Deffender
  Рейтинг: 551 Весело

  "В бившата столица на автомобилостроенето на САЩ около 80 хил. жилища са изоставени и се рушат."

  Като сюжет от "Робокоп І"

  Definition of FOOL : Knowing the truth, seeing the truth, but still believing the lies.
 89. 89 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#20] от "kaliman123":

  НЕ комунистите, а техните днешни мутантни подобия! Тяхната вече свърши, но изчадията, които се самовъзпроизведоха на тяхната благодатна престъпна среда...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK