Мачът, който преди 30 години показа в Гданск политическата сила на стадиона

Лех Валенса пред входа на корабостроителницата в Гданск през юни 1983г. Дни наред ръководството не го пуска от работа, за да се види с папа Йоан Павел Втори, който преди това от 1978г. е ръководил полската католическа църква като кардинал Карол Войтила.

© Associated Press

Лех Валенса пред входа на корабостроителницата в Гданск през юни 1983г. Дни наред ръководството не го пуска от работа, за да се види с папа Йоан Павел Втори, който преди това от 1978г. е ръководил полската католическа църква като кардинал Карол Войтила.Това е събитие отпреди 30 години, което този уикенд мнозина поляци отбелязват като момента, в който се е разбрало, че режимът на генерал Войчех Ярузелски няма да издържи и комунистите ще трябва да отстъпят пред народното недоволство.


На 28 септември 1983 г. в Гданск се играе футболен реванш между местния "Легия" и италианския гранд "Ювентус" от турнира на Купата на европейските шампиони (КЕШ). От срещата не се очаква нещо кой знае какво, тъй като първият мач е завършил 7:0 за "Ювенттус".


Стадионът е пълен докрай, включително защото запалянковците искат да видят на живо отбора на Джовани Трапатони и звезди като Паоло Роси, Мишел Платини и Збигнев Бониек. Но след мача всички говорят не за футбол, а за политика, припомня Мачей Сломински на сайта на лондонския в."Гардиън".
По това време в Полша току-що е отменено военното положение, профсъюзът "Солидарност" е обявен извън закона, основните му ръководители са хвърлени в затвора и властта смята, че протестът е смазан.


В действителност Полша остава дълбоко разделена страна след малката победа на "Солидарност" от август 1980 г. в Гданск и кратката надежда, че режимът може да бъде променен. 


В морския град, който винаги е бил център на съпротивата, през 1983 г. имало само три места, където може безпроблемно да говориш срещу системата: корабостроителницата "Ленин", църквата "Св. Бригита" и стадионът.


Понеже мачът с "Ювентус" се предава на живо, от миналото в нелегалност ръководство на "Солидарност" решават да организират на стадиона акция, с която да покажат на страната и света, че движението все още е живо. Най-лесният начин е камери да покажат Лех Валенса на трибуните.


По това време той официално не е лидер и макар спецслужбите да го следят и да знаят, че ще отиде на мача, те решават, че нямат правно основание да го задържат. Освен това властите, изглежда, са се надявали Валенса да бъде освиркан, защото ден по-рано по националната телевизия е излъчен документален филм, в който манипулиран разговор между него и брат му го изкарва много вулгарен човек, мислещ само за пари.


Става точно обратното.


На полувремето Пьотр Адамович от "Солидарност дава интервю за екипите на американските NBC и CBS, а техните камери се фокусират върху седящия на трибуните Валенса.


В един момент някой подема скандиране "Солидарност!" и след минута 30 000 души скандират името на забранения синдикат, Валенса победно става и вдига ръце, а Йежи Ястржебовски, треньор на "Легия", споделя по-късно, че тръпки полазили по гърба на отбора, когато чули от съблекалнята какво става навън.


Националната телевизия е толкова уплашена, че от страх какво ще последва, забавя излъчването на второто полувреме с 6 минути, след което предаването започва, но без звук от стадиона. 


Лидер на "Солидарност" споделя по-късно, че случилото се им е вдъхнало кураж за следващите години до рухването на комунизма. През октомври същата година е обявено, че Лех Валенса е новият носител на Нобеловата награда за мир.


От този разказ на Мачей Сломински обаче отсъства един много важен елемент от контекста на случилото се на стадиона през 1983 г. Това е уникалното посещение през лятото на папа Йоан Павел Втори в родната му Полша.


Той не само събира милиони вярващи по време на 8-дневната си визита, но и се среща на 23 юни на четири очи с Валенса, съветва го да търси диалог, а не улична конфронтация, и му казва, че военното положение може да бъде отменено до есента (това става факт месец по-късно). Йоан Павел Втори благославя вдовиците на загиналите в протестите и обявява в проповед, че правото на сдружаване е дадено от Бога, а не от държавата.


Междувременно системата продължава да агонизира в икономическа и политическа стагнация, празни магазини и купони. Амнистия за политзатворници има чак през 1986 г., а вероятно поне 1 поляци емигрират на Запад, включително и с отвличане на самолети. Сред тях са и запалянковци на "Легия" - при едно пътуване за мач в Торино от 80 души се завръщат само 11.

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 778 Неутрално

  обявява в проповед, че правото на сдружаване е дадена от Бога, а не от държавата.
  ============================================
  Интересно дали е казал и от кой Бог? Дали от Кришна или от Вишну?

 2. 2 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Я, у Полша през 1983г. е имало военно положение...Мамка му....
  Обаче като чета за събития от преди 25 - 30 и повече години ми се струват като фантастика, но от миналото.....Имена като Войчек Ярузелски и пр. не ми говорят нищо.....Виж Мишел Платини го знам кой е.....ама Паоло Роси не.....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 3. 3 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Междувременно системата продължава да агонизира в икономическа и политическа стагнация, празни магазини и купони.[/quote]

  Това е истината за комунизма който комунистите тогава наричаха социализъм. Понеже има много видове социализъм ще уточня - социализма от съветски тип. Истината казана кратко и ясно.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 4. 4 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#1] от "Каишков - Гласът на Америка":

  От Богинята Майка ве.....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 5. 5 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  Понеже комунистите днес доста успешно пробутват лъжата колко хубав бил социализма им ( който те искаха да бъде комунизъм, но така и не успяха да го направят ), искам да кажа на по-младите, които не помнят онова време - пазете се да не повторите този абсурден и чудовищен експеримент. Не защото не знаем края - краят е ясен и колкото и пъти да се повтаря експеримента, краят винаги ще е един и същ - тотална мизерия, икономическа катастрофа и милиони и милиони жертви. Опитвам се да ви убедя да не повтаряте абсурдния експеримент не защото не е ясно как ще свърши, а просто за да избегнете нашите мъки и съсипаните поколения и животи.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 6. 6 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  [quote#2:"ARRI"]Я, у Полша през 1983г. е имало военно положение...[/quote]

  Хората в Полша се надигнаха ! Масово ! Срещу комунизма ( съветския социализъм ). За да си опазят властта комунистите които бяха на власт въведоха военно положение и изпратиха армията която беше под техен контрол да смаже протестите. Комунистите бяха обявили, че ще създават диктатура на пролетариата - така наричаха властта си - Диктатура на пролетариата. При въвеждането на военното положение в Полша, първата им работа беше да смажат бунта на работниците в корабостроителницата в Гданск и стачката на миньорите. При смазването на стачката на миньорите ченгесарите разстреляха ... мисля 200 души. По памет !

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 7. 7 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  Пролетариата, който според комунистите упражняваше властта въобще не знаеше за това. Пролетариата си остана пролетариат. Всъщност при комунистите властта си беше на тълпа мазни партийни чиновници. Диктатура имаше, но не беше на пролетариата, а на мазните партийни чиновници.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 8. 8 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 778 Неутрално

  "По това време в Полша току-що е отменено военното положение"
  Да ,в Полша имаше военно положение, в Прага влязоха руските танкове, а в Източна Германия пък въобще и не са излизали. Само в България, болшевиките се чувстваха като у дома си. Затова и споменатите страни бързо се отърсиха от него, а в България той е пуснал яки корени.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 9. 9 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  Когато пиша за днешните събития в Сирия се опирам на опита си от онова време. Когато хората в цялата Източна Европа, не само в Полша, се надигнаха, срещу тях официалната комунистическа пропаганда изля потоци от помия - били ревизионисти, западни агенти, реакционери, агенти на ЦРУ, на империализма, контрареволюционери, платени, провокатори и какво ли още не. А те бяха най-обикновени хора. В огромното си мнозинство наистина бяха работници. Имаше и лекари, инженери и какви ли още не.
  И не бяха нищо от това в което ги обвиняваха - бяха просто тотално омерзени от комунистическата/социалистическата власт която ги мачкаше. Както сме ние сега и както са сирийците. И у нас, и в Сирия, социалистическата власт ще завърши както навремето завърши в останалата част от Източна Европа. Жалко, че беше и ще е необходимо още толкова много време.
  Просто ние още тогава можехме да тръгнем с останалите страни от Източна Европа и щяхме да си спестим много мъка. Но твърде много оглупели и зомбирани наши сънародници. Жалко.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 10. 10 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#5] от "Ian Smith":
  Поздравления за написаното.
  За социализма трябва да се говори, да се повтаря и обяснява на по-младите.
  Защото, както се оказа 65 процента от 15-35 годишните не свързват с нищо "желязната завеса", а на 80 процента терминът 'Гулаг" не говори нищо.
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/09/19/2143922_izsledvane_na_povecheto_mladi_jeliaznata_zavesa_i/?ref=id#comment-19

  Затова не е изненадващо, че
  [quote#5:"Ian Smith"]комунистите днес доста успешно пробутват лъжата колко хубав бил социализма им [/quote]

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 11. 11 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  До коментар [#2] от "ARRI":

  Нека младите хора си мислят ! На 10 ноември 1989-а бях на по-малко от 30. Колко надежди, колко мечти ... всичко оттече в канавката. Не, не живея по-зле отколкото при комунизма. Не живея и в такава мизерия в каквато щях да живея, ако комунистите бяха останали на власт - далеч не. Но надеждите, мечтите ги няма.
  Никакъв Сорос, никакви американци, никакви банкери - наши сънародници, хора с наши имена, хора с които сме от една кръв ! За да останат на власт, за да си запазят властта, за да я завещаят на децата си, тези хора ни заливаха с лъжи, въртяха мръсни номера, едно след друго, мизерии, провокациии и какво ли не.
  Вие сте виновни другари комунисти, не някакви хора от някъде си - така ви отърва нали - някой друг да е виновен. Вие унищожавате и сривате България, вие я търгувате на парче и на цяло. Искате вече да не ви наричаме комунисти ?! Срамувате се от това което сте ?! Ами няма как - вие сте си точно такива каквито си ви помним.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 12. 12 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 791 Любопитно

  До коментар [#2] от "ARRI":
  Това хвалба ли е или съжаление!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 13. 13 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#12:"Geoimg*"]Това хвалба ли е или съжаление!? [/quote]


  Нито едно от двете....Просто си разсъждавах на ''глас'' за събития от миналото..........
  Естествено, че ми се струват и странни де....Едно е да си свидетел на тези събития, друго е да ги четеш след мнооогоооо години.....
  За Гърция знаех, че е имало военно положение, но за Полша не знаех.......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 14. 14 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  Поляците отдавна спечелиха битката за любимата си Полша. Още преди 30 години ! Комунизма още не беше паднал, но те вече бяха спечелили битката.
  Но нашата битка не е приключила ! Ние не спечелихме, но и още не сме загубили ! ОЩЕ ИМАМЕ ШАНС !!!
  Когато в първия ден на протеста отидох на площада и видях едни нови хора, не ние "уморените коне" а млади хора с одухотворени интелигентни лица - малцина бяха като мен - стари кримки разбрах, че още имаме шанс, че още може да я има България.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 15. 15 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#11:"Ian Smith"]Вие унищожавате и сривате България, вие я търгувате на парче и на цяло. Искате вече да не ви наричаме комунисти ?! Срамувате се от това което сте ?! Ами няма как - вие сте си точно такива каквито си ви помним.[/quote]


  Янчо, объркал си адресата....
  Ама иначе, добра патетика и доста силно са ти го написали коментара....Ама не се обръщаш към правилния човек.....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 16. 16 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  [quote#10:"Lady Zeppelin"]Поздравления за написаното.
  За социализма трябва да се говори, да се повтаря и обяснява на по-младите. [/quote]

  Опитвам се да говоря на всички по-млади и дори малки около мен. Сигурно по някое време ставам досаден Но си мисля, че опасността не е отминала. И че грози тези след нас. А ми се иска да не е така. България може да бъде една прекрасна страна и хората да не бягат от нея, а да искат да се върнат.
  Това е моят скромен принос. След като не можахме да им осигурим нормални управници, поне да ги предупредим за нашите грешки и за грешките на тези преди нас.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 17. 17 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  [quote#15:"ARRI"]Янчо, объркал си адресата....
  Ама иначе, добра патетика и доста силно са ти го написали коментара....[/quote]

  Адресата си ми е много точен.
  Седя и пиша от бюрото си вкъщи. Не ми е необходимо никой да ми пише нищо. Свидетел съм на събитията от онова време та до днес.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 18. 18 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#16:"Ian Smith"]Това е моят скромен принос.[/quote]
  Докладът ти пред Историята и Провидението е приет. Ще получиш достойно място в Пантеона на дЕсидентите - борци с американски вятърни мелници.

 19. 19 Профил на Стоян Петров
  Стоян Петров
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#1] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Интересно, ти малоумен ли си или на такъв се правиш. Като си разбирач що не отидеш където и да е в мюсюлманския свят, да зададеш този въпрос. Обещавам ти да ходиш без глава. Но всички сте като руските националисти. Напираха да влязат в емигрантските общежитията и някои като гръмна два пъти, даже Юсеин Болт завидя на скоростта им. Националисти-спринтьори.

 20. 20 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  [quote#15:"ARRI"]Янчо, объркал си адресата....

  Моят адресат са всички млади хора. Чрез теб се опитвам да им кажа да не допускат отровата в себе си, казвам им, че догмите на онова време са още много силни и че трябва да се отърват от тях. И че ако не го сторят ни чакат много злини. Че ще разрушат малкото ни останала надежда, и вместо да са горди със собствената си страна ще се скитат немили недраги по света. И ЩЕ БЯГАТ ОТ ВСИЧКО КОЕТО САМИ СА СЪТВОРИЛИ ОБВИНЯВАЙКИ ДРУГИ ЗА СОБСТВЕНИЯ СИ ПРОВАЛ !!!

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 21. 21 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#17:"Ian Smith"]Адресата си ми е много точен.[/quote]


  И как може мен да обвиняваш за виновен, че комунистите ти били ''откраднали'' бъдещето и пр. Ми АЗ не съм бил роден тогава бре....та камо ли да съм комунис....Кротни янчо.....АЗ също хванах терминал 2, поради невъзможността да се живее нормално у България....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на jerusalem
  jerusalem
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#2] от "ARRI":

  Които не знае и помни историята е осъден да я повтори....

 24. 24 Профил на jerusalem
  jerusalem
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#19] от "Стоян Петров":

  Първото...

 25. 25 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1921 Неутрално

  До коментар [#2] от "ARRI":

  Гледам, че за военното положение и Войчех Ярузелски са ти обяснили, ама за Паоло Роси не са, та да попълна празнината. Роси беше голмайстор на Световното през 82-ра и основната причина Италия да стане световен шампион тогава, иначе беше централен нападател на Ювентус. Имаше невероятна ориентация пред вратата, намираше път да прокара топката между 5-6 човека и да вкара гол и с това се изчерпват футболните му качества.

 26. 26 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1921 Неутрално

  А, между другото, Роси беше в затвора преди първенството, за уговорени мачове го бяха осъдили и лежеше ефективно, измъкнаха го заради Световното преди да си е доизлежал присъдата. И той ги направи шампиони и взе Златната топка за 82-ра.

 27. 27 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 993 Неутрално

  До коментар [#1] от "Каишков - Гласът на Америка":

  До коментар [#4] от "ARRI":

  Само за сведение: Подигравка с религията на хората прави впечатление единствено на нискочелите.


  Аз не зареждам в Лукойл.
 28. 28 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2193 Неутрално

  ARRI, "Просто си разсъждавах на ''глас'' за събития от миналото.......... " е добре да го правиш, след като малко си помислил. И си прочел нещо преди да пишеш за всичко.
  Събитията в Полша и цялото ни минало съзнателно се премълчава, защото има хора, които мечтаят да го повторят. Такива мечтатели в изобилие има в настоящето така наречено "Народно събрание".

 29. 29 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Давай Яне, громи, гърми и жигосвай. Ето ти още за опровергаване:

  "За периода 1981-1989 г. средногодишният темп на увеличаване на брутния вътрешен продукт на човек от населението България е 3.3 % и с него нарежда по това време страната на четвърто място в Европа след Норвегия, Швеция и ГДР и на девето място в света. Докъм 1985 г. България е една от най-динамично развиващите се страни в света. Няма безработица, има курс на изграждане на високотехнологична икономика, престъпността не представлява обществен проблем."

  Най-добре ще го направиш с данни за днешното положение на страната. Аз не мога, защото за днес се уморих да громя. Но със сигурност очаквам да сме поне на второ място в Европа, на пето в света и да сме изградили високотехнологична икономика. Нямам съмнение, че ти ще го потвърдиш.

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 30. 30 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  [quote#21:"ARRI"]И как може мен да обвиняваш за виновен, че комунистите ти били ''откраднали'' бъдещето и пр. Ми АЗ не съм бил роден тогава бре....та камо ли да съм комунис....[/quote]

  Ари, не си ме разбрал правилно ... или аз не съм се изразил добре. В случая не съм те упреквал за каквото и да било. Упреквал съм те в комунизъм под други статии за конкретни твои тези. В случая обаче това:

  [quote#11:"Ian Smith"]Вие сте виновни другари комунисти, [/quote]

  не беше отправено към теб. Просто взех засилка
  Първата част от поста ми беше наистина към хората които няма как да са били свидетели на онова време, а после под влияние на емоциите продължих с обвинението към комунистите без да направя ясно разграничение между тях, вината им и следващите поколения.
  Надявам се да ме извиниш за тази грешка.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 31. 31 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  До коментар [#29] от "niko_tin":

  Всички тези глупости многократно са опровергани. Нямам намерение да се хабя само защото вие не спирате да си ги пляскате.
  Не мога да разбера тази тъпа упоритост да повтаряте тези които са опровергани от самия живот който с дебел кръст зачеркна "недоноШчето" наречено социализъм.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 32. 32 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#30:"Ian Smith"]Надявам се да ме извиниш за тази грешка.[/quote]
  Пред строгия съд на Провидението достойната ти позиция на дЕсидент - антикомунист, макар и малко закъсняла, зачерква всички дребни несъвършенства. В Пантеона на борците дЕсиденти вече те чакат ЖелЮ, бат ПетЮ, Йоло Денев и други калени борци за пазарна икономика.
  ПП. Надявам се, имаш чувство за хумор.

 33. 33 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "Освен това властите, изглежда, са се надявали Валенса да бъде освиркан, защото ден по-рано по националната телевизия е излъчен документален филм, в който манипулиран разговор между него и брат му го изкарва много вулгарен човек, мислещ само за пари."

  Същите номера БКП/ДС прилагаше и у нас. Но поляците не са българи, което добре се вижда сега, години по-късно.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 34. 34 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#31] от "Ian Smith":

  Няма да те заболи, ако ги опровергаеш още веднаж. Ползвай Copy/Paste.

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 35. 35 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  [quote#32:"Каишков - Гласът на Америка"]ПП. Надявам се, имаш чувство за хумор. [/quote]

  Прощавам ти А ти имаш ли чувство за хумор ? Мисля, че имаш, но друго си е да го чуя от теб
  Приемам кодоша ти като намек, че се престарах в излагането на факти които общо взето са известни на повечето хора, но напоследък слушам такива абсурди за онова време, че се чудя не дали сме живели в една държава, а дали сме били на една планета

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 36. 36 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#35:"Ian Smith"]Приемам кодоша ти като намек, че се престарах в излагането на факти които общо взето са известни на повечето хора[/quote]
  Мисля че не си се престарал. Специално за мен е винаги интересно да чуя друга гледна точка, особено излагана от човек познаващ нещата от близо - като теб.

 37. 37 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 371 Неутрално

  До коментар [#14] от "Ian Smith":

  "Но нашата битка не е приключила ! Ние не спечелихме, но и още не сме загубили ! ОЩЕ ИМАМЕ ШАНС !!! "
  Не лъжи младите!!! България няма никакъв шанс да се превърне в нормална държава. Сега и поне в близките няколко десетки години, България ще бъде не само управлявана, но и ще бъде притежавана от комунистите и техните отрочета. Това е просто една измет, от която отърване няма. Те ще притежават вашите животи, и на вашите деца и внуци. Затова се обръщам към умните и кадърни млади хора в България: напуснете тази скапана страна. Учете езици, подгответе се професионално, и посетете Терминал 2, и никога не се връщайте! За другите, тъпите и некадърните - те си заслужават съдбата.

 38. 38 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 371 Неутрално

  А за комунизма (нека да не се бърка със социализма като в Германия, Франция, Северните страни и т.н.): той е една пирамидална олигархична бюрократична структура. Модерно робовладелство. Тук някой каза "за да не го повторите пак". Ами вие в България не сте излизали от този батак, как да го повторите.

 39. 39 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Аре, демократи недоклатени, НИКОЙ ли няма да се ОПИТА да ме опровергае? Пак ще го копирам:

  "За периода 1981-1989 г. средногодишният темп на увеличаване на брутния вътрешен продукт на човек от населението България е 3.3 % и с него нарежда по това време страната на четвърто място в Европа след Норвегия, Швеция и ГДР и на девето място в света. Докъм 1985 г. България е една от най-динамично развиващите се страни в света. Няма безработица, има курс на изграждане на високотехнологична икономика, престъпността не представлява обществен проблем."

  Чакам опровержение с данни за днешното положение на страната. Очаква се да сме поне на второ място в Европа, на пето в света и да сме изградили високотехнологична икономика.

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 40. 40 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 371 Неутрално

  До коментар [#39] от "niko_tin":

  А да дадеш линк, откъде са тези лъжи? Да не би да са от "Наръчник на агитатора" на БКП?

 41. 41 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 371 Неутрално

  Аха, разбрах откъде си преписал тези глупости: от пасквилите на "Проф., д.ф.н., Васил Проданов – преподавател в УНСС. Главен секретар на Българското философско дружество (1978-1989). Директор на Института за философски науки(1988-1992) и на Института за философски изследвания към БАН(1995-2010 г.). "
  Старите знаят за какъв боклук става дума. За по-младите - пояснявам: за да бъде човек "Главен секретар на Българското философско дружество (1978-1989)", значи не само трябва да е бил отявлен комунист, ами трябва да е бил и на върха на комунистическата пирамида. Номенклатурен кадър, многократно проверяван от Държавна сигурност и супер-верен на Партията с главно "П" - БКП. Това е един от хората, които всеки ден ни лъгаха, че единствено правилната е марксистко-ленинската философия, че по-велик от Ленин и Тодор Живков няма. И че капитализмът неизбежно ще рухне пред победния ход на комунизма!!!
  Ама ти си пълен смях!!! Поне да беше цитирал от "Правда" - официалния орган на КПСС (Комунистическата партия на съветския съюз) или "Работническо дело" - на БКП. По-правдоподобно ще е.
  Смешник.

 42. 42 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 371 Неутрално
 43. 43 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 371 Неутрално

  http://www.pogled.info/
  Разгледайте по-добре това жълто вестниче. За да разберете какви тъпотии може да пише в едно издание на БСП.

 44. 44 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  [quote#8:"magen_enoshi"]Само в България, болшевиките се чувстваха като у дома си.[/quote]
  Популярна руска поговорка по съветското време "Курица не птица и Болгария не заграница". За тези които не знаят руски "курица" е кокошката. Впрочем и България им изглеждаше на тях западна страна в сравнение с родината им. Що разплакани рускини съм виждал на рейса който ги връща обратно а нашенецът /главно цигани/ симулират тъга от раздялата но вече гледат за следващата реколта.

  А най-уникалната случка която знам лично е с един женен нашенец който работел известно време в Коми, имаше наши бригади дървосекачи там. Пристига след известно време една рускиня и се нанася в апартамента където е с жена си. Питам я след като ми разказа историята "И после какво?" а тя ми отговори "Едната му носи кафето, другата пантофите, едната вечер в едната стая другата вечер при другата, накрая не издържах и се махнах". Доста красива дама беше, спасителите се обръщаха зад нея. Така че най-голямото бедствие за един мъж на този свят е да се хване с рускиня.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 45. 45 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  До коментар [#43] от "rumen5252":

  Тези червените упорито отбягват да отговорят на един въпрос "След като беше толкова хубаво защо слагаха тел на границата да не избягат хората от тях?".

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 46. 46 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#43] от "rumen5252":

  Добре, изредил си се отдолу. Сега - къде е опровержението? Къде е мястото на България в момента? Чакам.

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 47. 47 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#42] от "rumen5252":

  Между другото да не пропусна да ти благодаря за публикувания линк. Така колебаещите се ще могат да прочетат цялата статия, както и всички останали. В случая ти прекрасно свърши моята работа.

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 48. 48 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 371 Неутрално

  До коментар [#46] от "niko_tin":

  Мястото на България в момента, а и през цялата си история след 09.09.1944г, е на последно място в Европа (а и не само в Европа), поради некадърното управление на комунистите преди и след 1989г. Комунистите дойдоха на власт в България на руските щикове, и до ден днешен си останаха руски подлоги. За разлика от другите европейски страни, където комунистите никога не са имали такова влияние, като в България, и които вече се оправиха икономически и всякак, то България пада все по-надолу под великата ръководна роля на БКП/БСП и поставените от БКП псевдо-капиталисти. Всички правителства от 1989г. до сега са някакви издънки на БКП, без изключение. И като се вземе предвид че в БКП влизаха най-тъпите и некадърните, естествено че и техните избранници за псевдо-капиталисти ще са от най-тъпите - затова икономиката на България е на такъв хал.
  Никаква разлика няма от преди и след 1989г, просто тогава разстрелваха на границата, ако искаш да избягаш от "комунистическия рай". Сега можеш да емигрираш спокойно.
  И точно това съветвам младите, пък и не толкова младите.

 49. 49 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 371 Неутрално

  А за младите, за да могат да се ориентират по-добре: не слушайте тъпотиите на някакви дърти червенопрашковци, гледайте накъде отива емигрантския поток. Хората най-добре чустват живота. По времето на комунизма в България емигрантският поток беше изключително към нормалните страни на Западна Европа и Америка. Не съм чувал за никой американец и французин да е искал да имигрира в България, но познавам много хора които успяха по един или друг начин да избягат от комунистическа България. Сега емигрантският поток е пак същият - няма да е начин да е друго, когато управляват едни и същи некадърници.

 50. 50 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 371 Неутрално

  До коментар [#47] от "niko_tin":

  Само такива екземпляри като теб не могат да почустват тъпотата на всичките статии в това жълто вестниче. Като да четеш в-к "Дума". А, препоръчвам горещо на младите да прочетат поне един брой от вестник "Дума" - орган на БСП (стига да имат търпение). Тогава всичко ще ви стане ясно и най-вече какво се нарича "чугунена глава".

 51. 51 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 371 Неутрално

  Отклонихме се от темата на статията заради някакви недоразумения.
  Полша никога не е била характерна с голямо влияние на комунистите или на СССР /Русия. Причините са няколко:
  1. На 01.09.1939 година, хитлеристка Германия напада Полша. Полша отчаяно се съпротивлява. На 17.09.1939г. СССР напада Полша в гръб. СССР и хитлериска Германия са имали предварителен договор, част от пакта "Молотов - Рибентроп" за поделяне на Полша.
  2. При това са пленени около 20,000 полски офицери. Те са разсреляни от Сталин в Катинската гора и заровени там.
  3. Когато поляците вдигат Варшавското въстание, за да освободят Варшава от хитлеристите, войските на Сталин са на другия бряг на Висла. Въстанието продължава няколко месеца и бива смазано от хитлеристите с нечувани жестокости. През това време великата червена армия не си мръдва пръста да помогне на въстанниците, макар че е на една ръка разстояние. Понеже въстанниците са от Армия Крайова, която е армията на Полша, и, като истински поляци, не обичат Сталин (видяхме защо).
  4. Понеже поляците мразят руснаците, там налагането на руския комунистически режим е станало с голяма жестокост.
  5. Забравих, през 1920 година СССР напада Полша, за да я принуди да приеме комунизма. Естествено, поляците се съпротивляват и успяват да разгромят червената армия, но с много жертви.

 52. 52 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 371 Неутрално

  Горещо препоръчвам да прочетете и в-к "Правда":
  http://gazeta-pravda.ru/
  За да почуствате как мислят комунистите - динозаври. Не са мръднали от един век.

 53. 53 Профил на bachmann
  bachmann
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#29] от "niko_tin":

  Какво знаЧи темп на развитие?
  Ако аз имам 1 лев и изкарам още 1 , то това са си 100% ръст.
  Ако ти имаш 100 лева и изкараш 10 лева, то при тебе са само 10% ръст.

  Друг въпрос е по какви показатели са се изЧислявали тези темпве в НРБ.
  Трети е , Че по това време България поЧва да взема кредити, които до 1985 се гарантират от СССР. Тоест България има сериозна гаранция за тези кредити.
  Но през 1985 Горби казва - "Дружба есть дружба , а съир денги стоит" и прекратява гаранциите.
  При което положение България закъсва с кредитите - условията се променят - СССР изкарва валута с петрол, а България с какво?

  Друг въпрос е и колко пари са отклонени по страниЧни сметки на свои хора.
  Та толкова за ръста.

 54. 54 Профил на bachmann
  bachmann
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#44] от "Fred":

  Спомени на селски гларус.
  Простак ще си останете, ей.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK