"Фич" не смята да понижи рейтинга на САЩ заради бюджетната криза

"Фич" не смята да понижи рейтинга на САЩ заради бюджетната криза

© ReutersСпирането на работата на американското правителство няма да доведе до понижаване на кредитния рейтинг на САЩ, според международната рейтингова агенция Фич (Fitch), цитирана от ИТАР-ТАСС.


"Само по себе си спирането на работата на правителството не е повод за понижаване на рейтинга, но понижава увереността, че таванът на държавния дълг ще бъде повдигнат навреме, което е необходимо за предотвратяване на неплатежоспособност по американските облигации", посочва агенцията.


Федералната държава принуди днес стотици хиляди чиновници да излязат в безплатен отпуск поради липса на съгласие в Конгреса при изтичането на бюджетната 2012-2013 година снощи. Политиците трябва да се споразумеят и за държавния дълг, който вече е достигнал тавана, установен през май, на равнище 16,7 трилиона долара. Ако спешно не бъде приет закон за неговото повишаване, САЩ могат да обявят фалит на 17 октомври.


Фич отбелязва, че започва процедура по преразглеждане на рейтинга на САЩ с възможност за понижаване, ако лимитът по държавния дълг своевременно не бъде повишен. В момента агенцията оценява рейтинга на страната на най-високата степен ААА с негативна прогноза.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK