"Фрийдъм хаус": Интернет свободата намалява

"Фрийдъм хаус": Интернет свободата намалява


Масово следене, нови закони за контрол на съдържавието в интернет, увеличаващи се арести на потребители на социални мрежи - тези водещи тенденции са причина за намаляването на свободата в интернет според новото годишно проучване на базираната в САЩ неправителствена организация "Фрийдъм хаус".


В текста Freedom on the Net 2013 се подчертава и противоположният процес - че активистите за интернет свобода стават по-ефективни в предупрежденията за задаващи се заплахи и в няколко случая дори са успели да спрат нови репресивни мерки.


В доклада са обхванати 60 държави, като най-свободно се използва интернет в Исландия, а най-много репресии има в Иран. България и няколко държави от Централна Европа този път не са обхванати от проучването.
"Докато блокирането и филтрирането остават предпочитан метод за цензура в много държави, правителствата все повече следят кой какво казва онлайн и си намират начин да наказват. В някои страни потребителят може да бъде арестуван, само заради публикация във "Фейсбук" или единствено защото е "харесал" коментар на свой приятел, критичен към управляващите", обяснява Санджа Кели, директор на проекта Freedom on the Net  на организацията.


Месеци наред светът коментира разкритията на Едуард Сноудън, бивш подизпълнител на американската Агенция за национална сигурност, и се води дебат за тайното следене по планетата от спецслужбите на САЩ. Но от "Фрийдъм хаус" твърдят, че това е масова тенденция - в 35 от 60-те изследвани страни е регистрирано увеличение на техническите възможности и разширяване на законовите правомощия за това. 


Подобен мониторинг на трафика и съдържанието е особено проблематичен в държави, където може да се използва за политически репресии. От няколко авторитарни страни активисти съобщават, че съдържание на електронната им поща и дейността им по други техни комуникационни канали са им били показвани по време на разпити или използвани като доказателства в политизирани съдебни процеси, завършващи с лишаване от свобода, изтезания и дори смърт.


Множество правителства, опасяващи се от силата на социалните мрежи да предизвикат и организират национални протести, бързо ограничават правото онлайн да се изказва свободно мнение. От май 2012г. в 24 от 60-те държави са приели закони или укази срещу интернет свободата, като при някои става дума за лишаване от свобода до 14 години при определен тип онлайн писане.


Като цяло, интернет свободата е намаляла в 34 от анализираните страни, като изпъкват Виетнам, Етиопия и Венецуела, а притеснително влошаване показват и три демокрации - Индия, САЩ и Бразилия.


Китай, Куба и Иран втора поредна година са окупирали дъното на класацията.


Съотношение между индекса на "Фрийдъм хаус" за Свобода на пресата и Свобода на интернет.

Съотношение между индекса на "Фрийдъм хаус" за Свобода на пресата и Свобода на интернет.


НАЙ-СВОБОДНИ


1. Исландия
2. Естония
3. Германия
4. САЩ
5. Австралия
6. Франция
7. Япония
8. Унгария
9. Италия
10. Великобритания


НАЙ-НЕСВОБОДНИ


51. Пакистан
52. Саудитска Арабия
53. Бахрейн
54. Виетнам
55. Узбекистан
56. Етиопия
57. Сирия
58. Китай
59. Куба
60. Иран


Съотношение между интернет покритие на населението и свобода на интернет според индекса на "Фрийдъм хаус".

Съотношение между интернет покритие на населението и свобода на интернет според индекса на "Фрийдъм хаус".


10 НАЙ-МАСОВИ ФОРМИ НА КОНТРОЛ


1. Блокиране и филтриране. В 29 от анализираните държави властите са блокирали през последните 12 месеца определен тип политическо и социално съдържание. Най-тежки са тези нарушения в Китай, Иран и Саудитска Арабия, но ги има и в Южна Корея и Индия. Видимо активизиране има в Йордания и Русия. 


2. Кибератаки срещу критици на режима. Поне в 31 държави представители на опозицията и обществени дейци са били обект на политически мотивирани атаки по интернет, особено покрай важни политически събития. В навечерието на избори, например, са "задръствани" с DDoS-нападение интернет сайтове на популярни независими медии в Малайзия и Венецуела.


3. Нови закони и арести. В растящ брой държави властите прокарват закони, забраняващи определен тип говорене в интернет по политически, религиозни или обществени теми, както и въвеждат толкова размити принципи за това що е национална сигурност, че ги използват за ограничения и репресии. В 28 от страните потребители са били арестувани за публикуване на онлайн съдържание - не само дисиденти, но и значителен брой хора, които просто са казали в социална мрежа нещо критично за местните управляващи.


4. Платени проправителствени коментатори. В над една трета (22 държави) от анализираните са установени платени коментатори, които - без да се идентифицират като такива - манипулират форуми и дискусии като дискредитират противниците на режима, разпространяват пропагадна и бранят правителствените политики от критики. В авангарда на използването на този метод са Китай, Бахрейн и Русия, но той набира скорост и в Беларус и Малайзия.


5. Побои и убийства. В 26 страни поне за един човек е доказано, че е бил нападнат, бит или изтезаван за онлайн публикация, а в 5 има и смъртни случаи - често заради разкриване на погазване на човешки права. Десетки онлайн журналисти загинаха в Сирия, няколко бяха убити в Мексико. В Египет бяха отвлечени и бити няколко администратори на групи във "Фейсбук", а силите на реда преследваха граждани, които предаваха по време на протестите от мястото на събитията.


6. Следене. Макар за борба с тероризма и престъпността да е необходимо подслушването на комуникации, все повече се злоупотребява с тази власт по политически причини. Правителствата в 35 държави са увеличили технологичната база и правната рамка за действията си през последните 12 месеца.


7. Изключване или искания за спиране на достъп. Правителства и физически лица могат да искат от компаниите да бъде свалено нелегално съдържание, обикновено след решение на съда. Но исканията това да се прави като се заобикалят съдебните процедури и просто да се отправи заплаха за изключване или някакъв вид репресия, се превърнаха в ефективно средство за цензура в множество държави като Русия и Азърбайджан. Там блогъри са заплашвани, че ще изгубят работата си, защото отказват да изтрият от сайтовете си информация.


8. Блокиране на социални мрежи и приложения за комуникиране. В 19 държави напълно е блокиран достъпът до YouTube, Twitter, Facebook, или приложения за директна комуникация. Атаки има и срещу такива услуги като Skype, Viber и WhatsApp - било защото е по-трудно да бъдат следени, било защото застрашават печалбата на традиционните телекомуникационни компании.


9. Преследване на доставчици. В 22 държави интернет доставчиците, фирмите за хостинг, поддържащите интернет страници и модераторите на форуми са застрашени от законно наказание заради съдържание, качено в интернет от други. Това им дава основание - или ги принуждава - да действат като цензори на клиентите си. Компании в Китай наемат цели отдели за мониторинг и изтриване на десетки милиони съобщения всяка година.


10. Задушаване или ликвидиране на услуга. Правителствата, контролиращи телекомуникационната инфраструктура, могат да отрежат или умишлено да забавят скоростта на интернет или на достъпа през мобилни мрежи - било за определен район, било за цялата територия на страната. Това се е случвало няколко пъти в Сирия, както и в части от Китай, Индия и Венецуела по време на политически събития или безредици.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Очаквано, благодарим ти USA-NSA

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 2. 2 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Странно, въпреки написаното в статията, САЩ са преди повечето европейски страни, включени в изследването, както и пред Австралия. Дали защото NSA скандала беше свързан със следенето на чужданци от американските служби?

 3. 3 Профил на irinayantreva
  irinayantreva
  Рейтинг: 443 Неутрално

  В повечето държави, дето ги дават free може да няма политически репресии, но са луди на тема авторско право. В Германия например половината youtube е блокиран (или поне сравнително смислената част от него). Някои по-скоро ще хване да ограби банка отколкото да си дръпне филм от нета. За каква свобода си говорим.

 4. 4 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#0:"Статия"]"Докато блокирането и филтрирането остават предпочитан метод за цензура в много държави, правителствата все повече следят кой какво казва онлайн и си намират начин да наказват. В някои страни потребителят може да бъде арестуван, само заради публикация във "Фейсбук" или единствено защото е "харесал" коментар на свой приятел, критичен към управляващите", обяснява Санджа Кели, директор на проекта Freedom on the Net на организацията.[/quote]


  Вълкът козината си мени, но нрава НЕ....
  Едно време комундерите са вкарвали у затворите за полит не коректен виц, и ся демократините вършат същите неща....
  Справка - Сноудън.....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 5. 5 Профил на zeromancer
  zeromancer
  Рейтинг: 1196 Неутрално
 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3170 Весело

  Баф, не може да бъде!

  Толкова напъни за регулации и модерации, все в името на потребителя, естествено , толкова гонения, забрани и арести, та даже и изземвания на харддискове и унищожаването им и сега - това?
  Не, не може да бъде!

 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3170 Любопитно

  Защо България, пък и целите Балкани и Централна Европа, са изпаднали от каруцата на интересните?
  Пък се мъдри Беларус ...

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на anonymous1
  anonymous1
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Някои стада с право на глас сами си го търсят и не намират нищо лошо в това. А свободолюбивите често са малцинство. Затова демокрацията е вредна.

 10. 10 Профил на sofiancho
  sofiancho
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Странно защо в списъка на най несвободни са се държажи с който сащ иска да е в конфликт а на свободните е сащ кадето ако си напишеш нещо съмнително във Фейсбук веднага идва полиция за разпит съвсем случайно. Статията е меко казано пропаганда

 11. 11 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 554 Неутрално

  точка 4. е характерна и за този форум

  Too much цензура Баце.
 12. 12 Профил на irinayantreva
  irinayantreva
  Рейтинг: 443 Любопитно

  [quote#7:"xm..."]Защо България, пък и целите Балкани и Централна Европа, са изпаднали от каруцата на интересните?
  Пък се мъдри Беларус ...[/quote]

  Чудно защо наистина, имайки предвид, че държавите, за които няма данни са все такива, в които Интернеда развива особено високи скорости, следователно е на особена почит и компенсира за разни други несвободи, като например медийни.

 13. 13 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  Тва със САЩ е някакъв виц, нали?

  Наскоро обявиха, че следят и социалните мрежи, за връзки с чуждестранни "терористи", сред които и политици и активисти. Тоест както аз си имам американски приятелчета във фейса, така и аз може да стана оперативно интересно лице, особено ако започна да пиша как не ме кефи САЩ и как е неморално да се следи.

  А под следене значи виждане и контрол на всякакви данни- кредитни карти, всичко написано, номера, деца, здравна история, всичко.

 14. 14 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 616 Любопитно

  Къде ли е измислен и ползван COINTELPRO метода?

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 15. 15 Профил на northatlantic
  northatlantic
  Рейтинг: 664 Неутрално

  [quote#4:"ARRI"]Вълкът козината си мени, но нрава НЕ....
  Едно време комундерите са вкарвали у затворите за полит не коректен виц, и ся демократините вършат същите неща....
  Справка - Сноудън.....[/quote]

  Навремето "комундерите" тикваха и създателите, и разпространителите на политически неудобна информация. Искам да те питам нещо - как мислиш, ако аз сега в Америка разпространявам "тайните" на Сноудън, ще ме тикнат ли в затвора?

 16. 16 Профил на northatlantic
  northatlantic
  Рейтинг: 664 Неутрално

  [quote#13:"lil_alex"] Тоест както аз си имам американски приятелчета във фейса, така и аз може да стана оперативно интересно лице, особено ако започна да пиша как не ме кефи САЩ и как е неморално да се следи. [/quote]

  Ми те повечето, които ги пишат тия работи си живеят в САЩ...Нищо не им се случва.

 17. 17 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4393 Любопитно

  До коментар [#10] от "sofiancho":

  Нормално, все пак Фрийдъм хаус" е организация базирана в САЩ...

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 18. 18 Профил на vraca_bace
  vraca_bace
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#3] от "irinayantreva":

  Чакай малко, свободата също означава и свобода на кражба ли? То по тая логика свободата трябва да означава да можеш да влизаш по частните имоти на хората и да грабиш. Същото е. В Германия имаш свобода, а не свободия. Ако искаш нещо, ми ще платиш за него. Иначе по интернет всеки има правото да си изразява мнението, никой няма да те преследва или убие. Имаш наистина пълна свобода.

  П.С. не ме разбирай погрешно, аз съм голям фен на замундата, но осъзнавам, че това в Бъглария е ама пълна свободия То ако така всичко беше безплатно какъв стимул ще имаш да направиш игра, филм или каквото и да било?

 19. 19 Профил на irinayantreva
  irinayantreva
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#18] от "vraca_bace":

  Първо, тегленето от нета не е кражба, защото когато теглиш, не крадеш нещо, което го има, а създаваш негово идентично копие.
  Второ, тия дето уж легално разпространяват музика и филми, плащат на тия дето са ги създали някакви жълти стотинки. Така, че творците имат много повече изгода да си разпространяват нещата по нета, за да чуе светът за тях и от там нататък да си намерят удобен начин да си изкарват пари от тях. Чудото на авторските права е измислено от разни мастити продуценти, за да могат да изкарват милиарди на гърба на други. Не им правят услуга, а ми си ги експлоатират. Това са правилата. И това не е свобода.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK