Питър Хигс и Франсоа Енглерт са нобелистите за физика за 2013 г.

Питър Хигс (вдясно) и Франсоа Енглерт.

© Reuters

Питър Хигс (вдясно) и Франсоа Енглерт.Британецът Питър Хигс и белгиецът Франсоа Енглерт са тазгодишните носители на Нобеловата награда за постижения в областта на физиката. Причината е, че са предвидили съществуването на Хигс-бозон - частица, която се смята за ключов елемент в обяснението на това защо елементарната материя има маса, съобщи Нобеловият комитет.


Двамата бяха сред фаворитите да станат нобелисти, след като теоретичните им разработки бяха потвърдени от експерименти на изследователите с Големия адронен колайдер в CERN.


"Отличената теория е централна част от Стандартния модел на физиката на частиците, описващ как е конструиран светът. Според този модел всичко - от цветята и хората до звездите и планетите, се състои от само няколко градивни блока: частиците на материята", се казва в съобщението на шведската Кралска академия на науките.
Питър Хигс е роден през 1929 г. в Нюкасъл на Тирн, Великобритания. През 1954 г. той става доктор в King’s College и е пеподавател в шотландския University of Edinburgh. Франсоа Енглерт е роден през 1932 г. - в Етербрек, Белгия, защитава докторантура през 1959 г. в Universite Libre de Bruxelles в белгийската столица и е преподавател в същия университет.


Питър Хигс е изключително скромен човек и винаги е държал да се споменава, че и други негови колеги са работили по теорията за масата на частиците, родена през 1964 г. Франсоа Енглерт и Робер Брут от Свободния университет в Брюксел публикуват откритията си 2 седмици преди Хигс, но британецът е този, който създава хипотезата за нова частица, която би трябвало да докаже верността на заключенията им. Откриването й е направено над половин век по-късно. Месец след Хигс своите открития публикуват Дери Гуралник, Дик Хейгън и Том Кибъл. Въпреки това в CERN и като цяло в научната общност британецът е признат като водещото име в създаването на тази теория.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK