В Азербайджан се провеждат президентски избори

Президентът Илхам Алиев

© Reuters

Президентът Илхам АлиевНаселението на богатия на петрол Азербайджан гласува днес на президентски избори, на които се очаква държавният глава Илхам Алиев да спечели трети мандат, съобщи Би Би Си. Кореспондентът на медията за региона обяснява, че Алиев дори не си е правил труда да провежда предизборна кампания и не се опасява от кой знае какви предизвикателства. Основният му опонент, издигнат от коалиция от партии, е професорът по история Джамил Хасанли. Самият Алиев "наследи" президентския пост от баща си Гейдар Алиев. Той успя да се справи с общественото недоволство и след референдум за промяна в конституцията премахна ограниченията на броя президентски мандати. Според правозащитни организации в периода преди изборите правителството му е предприело безпрецедентно смазване на критиките срещу него. Политическата опозиция в страната от 9 милиона души беше заглушена от просперитета на Азербайджан, където заради нефтените находища БВП се увеличи три пъти.


Другите претенденти за президентския пост освен 61-годишния Хасанли са петима депутати, както и двама души от опозицията. Би Би Си отбелязва, че нито един от тях не представлява сериозна конкуренция за президента Алиев.


Международните наблюдатели описват атмосферата преди вота като изпълнена с апатия и страх. Според доклад на неправителствената организация Human Rights Watch през последната година правителството е увеличило репресиите си над гражданското общество и е прокарало редица закони да предотврати всяка форма на недоволство, сред които глоба от 10 000 долара за организиране и участие в непозволена демонстрация. Десетки политически активисти са били арестувани и изпратени в затвора.


Би Би Си отбелязва, че Азербайджан е важен доставчик на петрол и газ за европейските пазари. В десетилетието, след като Алиев наследи баща си, страната преживя икономически бум, който значително увеличи стандарта на живот. Но през последно време недоволството нараства заради корупцията и голямата пропаст между бедни и богати. Според някои правозащитници броят на политическите затворници е станал двойно по-голям с наближаването на изборите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK