Радиацията във Фукушима достигна най-високите си нива от две години

Радиацията във Фукушима достигна най-високите си нива от две години

© ReutersРадиацията в морската вода непосредствено до един от повредените реактори във Фукушима достигна тази седмица най-високото си ниво от две години, съобщи операторът на централата TEPCO, цитиран от Reuters. В сряда, когато шестима работници са били изложени на висока радиация от водата, нивата на замърсяване са скочили 13 пъти в сравнение с предишния ден.


Reuters припомня, че ядрената криза във Фукушима беше предизвикана от силно земетресение и последвало цунами през март 2011 г. Тогава започна топене на три реактора, имаше и водородни експлозии.


TEPCO използва стотици тонове вода, за да се охлажда реакторите, но изпитва трудности в съхранението на радиоактивната вода на територията на централата.
Последният инцидент беше от сряда, когато служител по погрешка откачил тръба, от която изтекли седем тона радиоактивна вода.


Проблемите в АЕЦ "Даиичи" на около 220 км. от Токио още повече увеличават съмненията дали енергийната компания ще успее да проведе цялостното почистване, което се очаква да продължи десетилетия.


TEPCO заяви, че измерванията за Цезий-134 и Цезий-137 точно пред реактор номер 2 са достигнали заедно до 1200 бекерела на литър в сряда, което е над 13 пъти над нивата от вторник. Нивото на Цезий-134 е било 370 бекерела на литър, а на Цезий 137 – 830. Регулаторните ограничения за Цезия, който излъчва силни гама лъчи и е вреден за човешкото тяло, е 90 и 60 бекерела на литър, съответно за Цезий-137 и Цезий-134.


Според говорител на енергийната компания рязкото покачване на радиацията е било причинено от строителни работи близо до сградата на реактор номер 2. Служителите инжектират химикали, за да втвърдят почвата по крайбрежието около реакторите и да предотвратят изтичане на замърсена вода в океана. Налягането от вкарването на химикалите в земята е избутало известно количество замърсена почва в морето.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Радиацията в морската вода непосредствено до един от повредените реактори във Фукушима достигна тази седмица най-високото си ниво от две години
  ----------------------------------------------------

  Нали разбирате, че тези води вече са част от Световния океан. Т.е. проблемът е и наш.

 2. 2 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 818 Разстроено

  Кой каквото ще да говори това си е пълноценен втори Чернобил

  Евроатлантида
 3. 3 Профил на Борко
  Борко
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Това е много лошо, от радиацията се получават какви ли не аномалии, човечеството ще унищожи Вселената.

 4. 4 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 605 Неутрално

  За сведение на любознателните, шапката на световната ядрена мафия - Международната агенция по атомна енергия (МААЕ - на подчинение единствено на Съвета за (не)сигурност на ООН!!!) не съобщава нищо по случая на интернет страницата си. Сигурно още "не знаят"???

  http://www.iaea.org/

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 5. 5 Профил на Сибирски тигър
  *****
  Неутрално

  [quote#2:"sa6"]Кой каквото ще да говори това си е пълноценен втори Чернобил [/quote]

  Няма как да е различно, може би с по-силна радиация, щото май 2 реактора се стопиха!

 6. 6 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Странните стандарти на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ).

  Ето какво можеше да се види тези дни (от 27/09/2013г.), а който побърза може още да го види ТУК, на титулната интернет страница на МААЕ:

  А ето го и самото кратко съдържание на съобщението:


  Практически абсолютно безсъдържателно съобщение, в две изречения, от които научаваме, че двама човека са се срещнали и са се разбрали да се срещнат отново. Къде тук е новината? Ъ?
  Но нека видим и кой е човека от страната на МААЕ, представен като заместник генерален директор (Herman Nackaerts, Deputy Director General for Safeguards).

  Няма публикувана негова биография или визитка на страницата на МААЕ!!!??? Господин Никой си договаря единствено нова среща с новия преговарящ от иранска страна, за ядрената програма на персийската държава и това е водеща новина на 1-во място на страницата на МААЕ!!!


  Какво се случва по същото време? На същата дата (от 27/09/2013г.) родния ядрен регулатор АЯР публикува следното съобщение:
  Приключи посещението на заместник генералния директор на МААЕ в България
  „Заместник генералният директор на МААЕ г-н Александър Бичков бе на посещение в България по покана на председателя на АЯР от 23 до 25 септември 2013 година.”

  Къде, къде по-пълно и съдържателно съобщение, НО не уважено от цензурите на МААЕ. Защо? Защо ли? Защо?
  Нека видим и кой е Александър Бичков, представен на страницата на МААЕ и го сравним с горе упоменатия зам-генерален директор. За разлика от първия нашия гост е в списъка на шестимата легитимни заместник-генерални директори на МААЕ, има си биография и даже ... списък с мероприятията, в които е взел участие откато заема високия пост. Излиза, че Бичков е минимум с ранг по-високо поставен от преговарящия с иранците, НО неговото мероприятие, макар и „по-съдържателно” не е отразено.


  Ето списък на последните визити на Александър Бичков, отразени на интернет страницата на МААЕ, в който не фигурира посещението в България и АЕЦ „Козлодуй”:


  Защо е този двоен стандарт? Не знаем! Можем само да гадаем. Ще предложа своята версия.
  По време на посещението си в АЕЦ „Козлодуй”, на 25-ти септември, Бичков си позволява еретическото, за всеки ядрен мафиот по света, откровение, че „... в света в момента се експлоатират 370 ядрени реактора ...”, когато в същото време самата МААЕ, на собствената си интернет страница упорито твърди, че те са 434 (четиристотин тридесет и четири). Разликата е 64 ядрени реактора!!!
  Макар и да казва истината Бичков явно се е изпуснал, след тежка трапеза от предната вечер, каквито нашия клон на ядрената мафия дава с удоволствие на високите си господари. Е, щом не може да си държи езика зад зъбите и не си мери чашките така ще е. А може да последват и по-сериозни санкции?
  Надявам се, че вече имате по-пълна и вярна представа, за истинските методи и похвати за достоверно поднасяне на информация от страна на МААЕ пред лицето на цялото човечество. Същите, които гарантират ядрената безопаснос в световен мащаб!

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 7. 7 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Сушито от най-здравословната храна ще се превърне във най-вредната храна. Аз лично не бих ял суши в Япония, каквото и да твърдят японските власти. До сега доста лъгаха по темата. Достойни наследници са на колегите си от Чернобил по информационно затъмнение!

 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3525 Неутрално

  Последният инцидент беше от сряда, когато служител по погрешка откачил тръба, от която изтекли седем тона радиоактивна вода.
  ____________
  Японците също както германците почиват на стари лаври и легенди за "инженерната им мисъл" !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 840 Разстроено

  Това ще продължи N-десетки години и Държавата(Гражданите) ще плащат заради алчните, частни "обществено отговорни" банкстери!!!
  Хирушима и Нагазаки продължават да вземат своята дан!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 10. 10 Профил на 16bit
  16bit
  Рейтинг: 551 Разстроено

  Тая Фукушима ще им такова природата... Жал ми става за японците, атомът не им е приятел от време оно.

 11. 11 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 840 Неутрално

  [quote#8:"comandante"]Японците също както германците почиват на стари лаври и легенди за "инженерната им мисъл" ! [/quote]
  Не е от "инженерната им мисъл", а от алчната престъпна безотговорност! Ако е бил изпълнен проектът, нямаше да има такъв случай!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 12. 12 Профил на moti
  moti
  Рейтинг: 570 Неутрално

  За съжаление това ще има сериозни последствия върху здравето на хората там поне следващите 100, ако не и 200 години. А и цялата планета ще бъде заразена. Последствията ще са ужасяващи.

 13. 13 Профил на Skull and Bones
  Skull and Bones
  Рейтинг: Неутрално

  [quote#2:"sa6"]Кой каквото ще да говори това си е пълноценен втори Чернобил[/quote]

  Някой казват, че е в пъти по-зле.

  Truth Hurts
 14. 14 Профил на Тишо
  Тишо
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Тия самураи се нас*аха. Ако се случваше в Раша подобно безхаберие, Западът щеше да сипе огън и жупел ежедневно. Е, друг е въпросът, че ако това се случваше в Раша щяхме да разполагаме само с догадки за истинското състояние на нещата, а не и с коректна информация.

 15. 15 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Жалко за японците.
  Много дружелюбни и възпитани хора са.
  Всичко около острова е отровено за десетилетия.
  Щом Япония не може да се справи с такава криза,представете си ние какво можем да направим,ако мужушките лизачи сделат някоя центалка в Белене и друсне земетресение

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 16. 16 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 739 Неутрално

  До коментар [#2] от "sa6":Скоро ще стане ясно,че Чернобил е нищо в сравнение с Фукушима. В Чернобил прокопаха тунел под реакторите на ръка и ги пълнеха с изолиращи материали, а тук още никой не знае какво има под разтопените реактори. Над 400 хиляди тона радиоктивна вода има в помещенията около реакторите а постоянно наливат още. Могат да пречистят само около 500 тона на ден и то частично. Японците още се ослушват за международна помощ, а радиоактивна риба вече ловят и край бреговете на САЩ. Различни организации говорят за десетки цивилни японци с постоянно кръвотечение от носа и т.нТа толкова за високотехнологичните японци.

 17. 17 Профил на Neal Oliver
  Neal Oliver
  Рейтинг: 519 Разстроено

  07.09.2013
  Международният олимпийски комитет (МОК) избра Токио за домакин на летните олимпийски игри през 2020 г.

  Преди един месец МОК, който много се грижи за спортистите да не съсипят здравето си с допинг, ги осъди да се състезават в условията на радиация.

  Don’t Wanna Read Between The Lines I Know What’s Good, I Know What’s Fine I Know What Makes Me Feel Just Right Don’t Wanna Have An Endless Fight
 18. 18 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 739 Неутрално

  «Russia Today» (RT) недавно представила результаты работы Pacific Marine Environmental Laboratory Национального управления океанических и атмосферных исследований США (NOAA) по долгосрочному моделированию возможных последствий выбросов радиации в Японии. Для этого учёные изучили пути движения, скорость и процессы смешивания воды в тихоокеанских подводных течениях. Моделирование показало, что ближайшие несколько лет от побережья Японии к западному побережью США будет перенесено огромное количество радиоактивного материала. Так называемые «пакеты» радиоактивных вод, совместно с радиоактивными воздушными массами могут всего за несколько лет привести к резкому росту уровня радиации на пляжах западного побережья США.

  — За один год радиация распространится по всей северо-западной части Тихого Океана, а за пять лет — достигнет побережья США, — ответил соавтор исследования Клаус Бонинг (Claus Boning) на вопрос о выбросах радиации в Фукусиме.

 19. 19 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  До коментар [#16] от "cobanmaala

  Чернобил прокопаха тунел под реакторите на ръка и ги пълнеха с изолиращи материали, а тук още никой не знае какво има под разтопените реактори.

  Да. Точно така! Войничетата са събирали с голи ръце в кофи радиоактивния въглен. И голи до кръста трупали загар/тен! Само дето не са ги предупредили за опасността от радиация.
  (Колкото ни предупредиха и нас.)
  Патриотично звучи, нали?
  Чети Медведев: Чернобильская тетрадь.

 20. 20 Профил на vari
  vari
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Радиацията в океана не е нищо ново, за съжаление. преди приемане5

 21. 21 Профил на doldrums
  doldrums
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Честно казано не мога да разбера общество, което предвид създалите се проблеми за десетилетия напред, продължава да подкрепя идеята за АЕЦ.

 22. 22 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4359 Неутрално

  Последиците от тази ядрена катастрофа ще измъчват Япония и нейното население дълги години наред!

 23. 23 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4359 Неутрално

  До коментар [#21] от "doldrums":
  +++++++++++++++++++++
  И аз съм твърдо против АЕЦ мощностите!Идеята за "мирният атом" е вече тотално провален след поредицата ядрени инциденти!

 24. 24 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4503 Любопитно

  До коментар [#7] от "Ал Бънди":

  Абсолютно точно, японското правителство прикри доста неща в началото, но истината рано или късно излиза на бял свят....

  http://www.dw.de/%D1%84%D1%83%D0%BA%D1%83%D1%88%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D1%8A%D0%BB%D1%87%D0%B0%D1%85%D0%B0-%D1%8F%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5/a-15306648

  http://www.dw.de/%D1%84%D1%83%D0%BA%D1%83%D1%88%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D0%BF%D0%BE-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%88%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB/a-15493519

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 25. 25 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#8:"comandante"]Японците също както германците почиват на стари лаври и легенди за "инженерната им мисъл" ! [/quote]
  Какво общо имат тук германците и какво разбираш ти за нивото на "инженерната им мисъл"?
  Да беше казал поне нещо за руснаците, дето щяха да ни строят Белене с 200% сигурност, и дето по най-супер иновации произвели в заводите си за балистични ракети олимпийски факли, които вече поставиха първия олимпийски рекорд, като два пъти успяха да угаснат.

 26. 26 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4503 Любопитно

  [quote#16:"cobanmaala"]Японците още се ослушват за международна помощ, а радиоактивна риба вече ловят и край бреговете на САЩ.[/quote]

  Може би точно това е причината японците да не поискат международна помощ при справянето с последствията от аварията... просто не искат да изкарат пред световната общественост огромните мащабите на катастрофата във Фукушима!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 27. 27 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Не знам дали ние ще строим нова АЕЦ, ама Росатом заедно с Ролс Ройс ще строи във Великобритания.

 28. 28 Профил на Бай Киро
  Бай Киро
  Рейтинг: 388 Разстроено

  [quote#2:"sa6"]Кой каквото ще да говори това си е пълноценен втори Чернобил [/quote]

  Бих добавил, че дори е много по-лошо! При чернобилската авария, радиацията се разнасяше само по-въздушните течения и почвата, а при Фукошима радиацията се разнася по-въздушните и океанските течения, т.е. поне два пъти по-зле е трагедията от Фукошима..

  Човек е свободен в момента, в който пожелае да бъде.
 29. 29 Профил на Бай Киро
  Бай Киро
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Прощавайте, че повтарям поста си, но се сетих да ви предложа да изгледате следния док. филм "Ядрената измама", има го на адрес: http://www.dokumentalni.com/?p=2158
  Филма показва и други сериозни опасности от екологични катастрофи свързани с ядрените отпадъци на централите, и тяхното съхраняване..

  Човек е свободен в момента, в който пожелае да бъде.
 30. 30 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Още един фактор: Чернобил ръсна радиация, след 5 месеца над него, и под него бе построен саркофаг. Тия вече две години се пипкат.

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 31. 31 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 610 Неутрално

  Странно е колко малко хора четат и коментират такива новини , а иначе си имаме мнение за ядрената енергетика ?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK