Как Германия подготвя сирийските бежанци за новия им европейски живот

Бежанци в лагера в Ербил, Иракски Кюрдистан

© Reuters

Бежанци в лагера в Ербил, Иракски КюрдистанГерманският бежански лагер "Фридланд", който приютява търсещи убежище още от края на Втората световна война, посрещна втората група сирийци тази седмица. Преди да започнат новия си живот обаче, те ще преминат през редица курсове, които да ги подготвят за ежедневието им в Германия, разказва списание "Шпигел".


Уези Абделкаре и семейството му току-що са пристигнали във "Фридланд", близо до град Гьотинген, провинция Долна Саксония. Лагерът е първата транзитна стъпка за бежанците в Германия. "Първото ми впечатление за Германия е, че е зелена и че въздухът е чист", казва той в телефонен разговор пред "Шпигел". Абделкаре е пристигнал със съпругата си Адла и шестте им деца в четвъртък с полет от Бейрут до Хановер. В ливанската столица те са прекарали девет месеца в мизерни бежански лагери и са наемали стаи без електричество и питейна вода.


След като бягат от Дамаск през февруари, семейството на Абделкаре се свързва с Агенцията по бежанците на ООН, за да се включат в програмата за преселване на Германия, която предвижда около 5000 сирийци поетапно да дойдат във федералната република през идните седмици. След строг скрийнинг процес семейството получава отговор от германските власти, че през август ще бъде преместено в Европа.
Най-големият син, Мохамед, е в инвалидна количка. Той е получил сериозни увреждания, след като лекарите в не са успели да го излекуват от жълтеница в североизточния сирийски град Камишли през далечната 1990 г. "Уврежданията на сина ми вероятно са причината, поради която бяхме избрани и сега можем да започнем нов живот в Германия", казва Абделкаре. "Първата ми задача е да запиша най-малките си деца на училище – нещо, което така и не можах да направя у дома", допълва той.


"Шпигел" отбелязва, че процесът на проверка, през който семейството на Абделкаре е преминало, е много строг. Сирийците, които искат да се включат в германската програма, първо трябва се регистрират в Международната организация по миграцията в Бейрут, след което са проверявани от германското правителство и от Агенцията по бежанците по три критерия. Първият включва хора, които трябва да напуснат Сирия по хуманитарни причини. Много от тях са преживели злоупотреби от страна на режима. Други като 23-годишния Мохамед са с увреждания и се нуждаят от специално лечение, което не е налично в родината им. Жените и децата също получават специален статут.


Втората група са хора, които по някакъв начин имат връзка с Германия – били са в германско училище или университет или имат роднини, които вече живеят в Германия. Основни познания по немски също са в полза на кандидатстващия.


Третата група бежанци се избират в зависимост от способността им да възстановят Сирия, щом гражданската война свърши. "Тази група включва лекари и инженери, както и интелектуалци и учени", казва Кристоф Зандер, говорител на Федералната служба по миграция и бежанци в Берлин. "Този фактор означава, че хората са много по-образовани от други сирийци, търсещи убежище в Германия", обяснява той.


Щом са одобрени за получаване на убежище, бежанците пристигат в транзитния лагер "Фридланд". Въпреки че около 820 000 бежанци вече са преминали през "Фридланд" през последните две десетилетия, координаторът на лагера Хайнрих Хьорншемайер казва, че сирийските бежанци представляват нови, но преодолими предизвикателства. Преводачи от арабски също са на разположение, за да помагат. "Много от семействата имат деца с увреждания и някои се нуждаят от медицинска помощ", казва Хьорншемайер. Освен достъпа до лекари лагерът предлага съвети за семействата, напуснали разкъсваната от гражданска война Сирия.


Във "Фридланд" те имат отделни стаи, получават топла храна и получават 20 евро джобни пари за двуседмичния си престой. След първата си нощувка в лагера бежанците са разпределени в групи по 15 човека и започват "ударен курс по всички германски неща", както го описва Хьорншемайер. Освен курсовете по немски всяка сутрин бежанците получават основна информация как функционира страната, в която са пристигнали. Това включва съвети към кого да се обърнат, ако се разболеят, как да се справят с местните власти и може би най-важно – как да си намерят работа. "От тях, разбира се, не се очаква да си намерят работа веднага, но искаме да им предоставим необходимото, с което да разполагат, когато са готови", казва Зандер. За разлика от другите търсещи убежище сирийците вече са получили статут на бежанци и имат разрешително за работа още от пристигането си. След въвеждащите две седмици във "Фридланд" всички сирийци ще бъдат разпределени в 16-те германски провинции.


Въпреки че във "Фридланд" има стотици други бежанци, където са и 110-те сирийци, пристигнали в четвъртък, Хьорншемайер твърди, че лагерът е оборудван добре и може да посрещне новите попълнения. 90-те години, когато Германия приема около 300 000 бежанци от Балканите, "са друга история", казва той. "Тогава лагерът се пръскаше по шевовете и използвахме офиси и други помещения, за да настаняваме хората."


Лагерът "Фридланд" е бил основан на британските съюзнически сили през 1945 г., за да приютява германските изселници и затворници, връщащи се от Източна Европа. Мястото на лагера е било идеално – близо до основна железопътна линия и между американската, британската и съветската окупационна зона – и той можел да приема бежанци отвсякъде. Именно заради мястото и десетилетния опит "Фридланд" е бил избран да приеме по-голямата част сирийски бежанци, които сега пристигат в Германия.


Повече от 4 милиона души са вътрешно разселени в Сирия, а бежанците в чужбина са 2 милиона. Според ООН до края на годината половината сирийско население ще се нуждае от хуманитарна помощ.


Германските правозащитни организации смятат, че може да се направи повече, за да се помогне на пострадалите от конфликта. "Предвид мащаба на кризата в Сирия приемането на 5000 хиляди души е просто малък жест", казва Гюнтер Буркхард, главен изпълнителен директор на организацията Pro Asyl. Според него Германия трябва да бъде толкова гостоприемна колкото е била по време на босненския конфликт. Опозицията също критикува решението на правителството да приеме толкова малко сирийски бежанци. "Като най-голямата страна в ЕС ние сме задължени да приемем най-много сирийски бежанци", казва Юрген Тритин, вече бивш парламентарен лидер на Зелените.


Семейства като това на Абделкаре обаче са по-загрижени за бъдещето си в дългосрочен план. "След като се погрижим за децата си, аз и жена ми ще направим всичко по силите си да научим немски", казва Уази. Бивш собственик на магазин в Дамаск, той казва, че би могъл да си представи да има подобен бизнес тук. "Оптимистични сме за бъдещето и това, което досега видях от Германия, ми харесва", допълва той.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK