Без помощ от държавата бежанците във Военна рампа се самоорганизират

Бежанци от лагера във Военна рампа

© Ройтерс

Бежанци от лагера във Военна рампаТова за деца ли е", пита възрастен мъж, докато стиска списък на арабски с номера. Той е поредният българин, дошъл да помогне на сирийските бежанци в лагера в столичния квартал "Военна рампа". "Имаме фирма за детски обувки", продължава човекът, специално пристигнал от провинцията, за да види какво може да направи. Мъжът внимателно прибира листа, на който е описано колко чифта от кой номер трябват.


Докато той чака, наблизо паркират два автомобила. Скромен дългокос мъж с кръстче на гърдите пита на английски на кого да даде неговите дарения. Идва за пръв път. "Просто чувствам, че така е правилно. Няма причина", обяснява постъпката си той. Сирийката Риван му благодари и бързо извиква няколко души, които отнасят на ръце чували с картофи, захар, брашно, бутилки олио и адаптирани млека за бебета. Всичко е организирано и подредено. Разликата с предишното ни посещение, когато пликовете с дарения бяха разкъсвани от гладни деца още на портала на бежанския лагер, е осезаема.


"Създадохме склад, където всеки, носещ нещо отвън, го оставя, и след това раздаваме поравно на нуждаещите се", разказва Риван. Тя е от сирийския град Камишли и е дошла преди около 20 дни. Наскоро се е омъжила. "България е меденият ми месец", смее се бежанката.
Сирийците изцяло разчитат на дарения от състрадателни българи, защото не получават никаква материална помощ от България. "Благодарим на български народ, който ни съчувства", казва Абу Мустафа. Той е един от лидерите на общността във "Военна рампа", който заедно с Риван и още няколко сирийци се грижат за реда в лагера.


Нужда от храна


Даренията от българи и сирийската общност обаче продължават да са недостатъчни за 700-те души, настанени в сградата на бившо училище. На въпроса какво яде той и семейството му очите на Абу Мустафа се насълзяват. 47-годишният мъж с леко набола брада е ковач, специалист по сребро и мед от Алепо, и е дошъл в България преди около 3 седмици заедно с жена си, майка си и шестте си деца. Има двама сина в Германия и дъщери в Ливан и Египет. Целта му в момента е да събере цялото си семейство на едно място.


Останалите проблеми на бежанците във "Военна рампа" си остават същите. На 100 души се пада по 1 тоалетна, няма топла вода, нито медицински грижи. Няколко деца са натровени от нетипичната за тях храна и имат стомашни проблеми. Единствените лекарства, които са виждали, идват от джоба на българка педиатър, която посещава бежанците в свободното си време.


Абу Мустафа казва, че децата му имат нужда от психологическа помощ. Те са травмирани от преживените бомбардировки в Алепо и се стряскат от гледката на полицаите в бежанския лагер. Служителите на реда обаче не се намесват в случващото се сред самите бежанци. Преди няколко дни е имало конфликт между различни групи младежи. Стигнало се е до бой. Пазещите бариерата обаче са отказали да взимат страна.


Въпреки мизерните условия във "Военна рампа" усилията на държавата се оценяват от Върховния комисариат на бежанците към ООН в България (ВКБООН). "Преди около 2 месеца държавата имаше капацитет на прием от 1200 легла", казва Борис Чеширков, говорител на ВКБООН. "Сега той е 4500 легла." Той потвърждава, че достъпът до храна в лагерите е ограничен. Отоплителната система не работи, което с влошаване на времето ще се превърне в проблем за бежанците, които за първи път ще изпитат една сурова зима.


"Трябва да признаем, че България е отбелязала значителен напредък в подобряване на общата система за даване на убежище", допълва обаче Чеширков. По думите му трябва да бъде отбелязано, че феноменът на бежанците е нещо ново за страната, която десетилетия наред е била затворена. "Трябва да погледнем на нещата в този контекст", казва представителят на ВКБООН. Той посочва, че организацията му е готова да подпомогне българското правителство на всички етапи от приемането на един бежанец, през регистрацията му до процеса за даване на убежище.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Бежанците бързо откриха, това което българските граждани отдавна са разбрали на свой гръб - в България хубави неща се случват въпреки властта и институциите, а не благодарение на тях.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 2. 2 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Не знам защо отдавна не се взеха мерки като се говори от поне една година за вероятна вълна от сирийски бежанци към България,а трябва да се стига до сегашната ситуация?

 3. 3 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 2020 Неутрално

  Държава няма, но има съвестни граждани които вършат работата на държавата.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 4. 4 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Добре е, че има все пак състрадателни хора. Дано се направи една добра организация с дарения, че да могат повече българи и организации да помагат.

 5. 5 Профил на ..._..._...
  ..._..._...
  Рейтинг: 388 Неутрално

  "От прегледа на вторичните източници личи, че се провежда една масирана кампания на информационно затъмнение през медиите. Умишлено се насажда идеята, че сирийците, които преминават на територията на нашата страна са бежанци, като всъщност става въпрос за нелегални и икономически имигранти. "Контролирано ли е влизането на сирийски бежанци в страната ни?". Това написа в профила си във Фейсбук Иван Костов.

 6. 6 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#1] от "Настрадин Ходжа":

  Именно!

  Властта и институциите в България съществуват заради самите себе си, а не заради хората и с мисъл за тях. В България нищо не е създадено и не съществува с мисъл за човека. Тук все още бесува сталинския принцип - има човек има проблем.....

  Цяло чудо е, че в това измъчено общество все още съществува човещина...

 7. 7 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  Бежанци? Я дайте дефиниция за бежанец, че като гледам май за помощи са се довлекли

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 8. 8 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1265 Неутрално

  До коментар [#2] от "simeonov_":

  Не знам защо отдавна не се взеха мерки като се говори от поне една година за вероятна вълна от сирийски бежанци към България,а трябва да се стига до сегашната ситуация?"

  -За да може тия,които е трябвало да свършат работата,сега да хвърлят обвинения.
  Чест и почитания за хората,които даряват.


 9. 9 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Оставка за Овчев и цялото правителство, което не може да се справи с 5000 бежанци!!!
  Това е задължение по ратифицирани от нас международни споразумения и част от отговорностите ни по Шенген.
  Щом не могат дори с това да се справят другарите управници, моля към ОСТАВКАТА!

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 10. 10 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#6:"zenola"]Тук все още бесува сталинския принцип - има човек има проблем..... [/quote]
  Точно в целта!
  +++++++++

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 11. 11 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  ......Бившият премиер Иван Костов /1997-2001/ смята, че българските граждани в момента не знаят точната истина за проблема със сирийските граждани пристигащи в страната ни.

  "От прегледа на вторичните източници личи, че се провежда една масирана кампания на информационно затъмнение през медиите. Умишлено се насажда идеята, че сирийците, които преминават на територията на нашата страна са бежанци, като всъщност става въпрос за нелегални и икономически имигранти", пише в своя профил Костов и пита: "Контролирано ли е влизането на сирийски бежанци в страната ни?"´´´´´´´´

  Не обичам Костов, но човека най- после каза истината.

 12. 12 Профил на Национал капиталист
  Национал капиталист
  Рейтинг: 388 Гневно

  [quote#2:"simeonov_"]Не знам защо отдавна не се взеха мерки като се говори от поне една година за вероятна вълна от сирийски бежанци към България,а трябва да се стига до сегашната ситуация? [/quote]

  Бежанците трябва да разберат, че място за тях в България няма, както и за всички останали антибългарски малцинства!

  Дневник е жълта медия!
 13. 13 Профил на 06210311
  06210311
  Рейтинг: 374 Гневно

  Факт е, че по-голямата част от тези хора наричани обобщено "бежанци" не са тук от хубаво а търсещи нещо по-хубаво и по-добър живот...някак...някъде...като всеки нормален човек. По-важния факт обаче е, че никой никъде не излезе и не даде дефиниции и разграничение на "бежанец", "имигрант" и "нелегално пресякъл границата на Република България". Цинично, престъпно, родоотстъпническо,...държавноизменическо е това поведение от управляващите! Какво правим сега - на държавната ни граница някакви хора, които се предполага да я пазят на практика броят и картотекират други хора излизащи измежду дърветата и казващи "ние сме бежанци"!?!?? България днес е територия, но не и държава! Това е изключително тъжно!...

 14. 14 Профил на plf
  plf
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Аз се чудя - организации от типа на Червения Кръст имат ли право да събират пари за подпомагане на тези хора?

  Ако да - една смс кампания макар и през интернет само рекламирана много бързо ще даде ефект, за разлика от "най-експертното" ни правителство!

 15. 15 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  Наистина сирийските бежанци нямат късмет, държавата ни също изпитва затруднения ,но къде ли в Европа е всичко наред.Правим каквото можем.

 16. 16 Профил на nelva
  nelva
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Тези които най-много критикуват - НИКОГА НИЩО НЕ ПРАВЯТ !

  ТЕ НЯМАТ СЪРЦА.
  ОБАЧЕ И СИРИЙЦИТЕ ДО СЕГА САМО ИСКАХА-ИСКАХА-ИСКХА.

  ДА СИ ПРЕХВЪРЛЯТ ПАРИТЕ ОТ ТУРЦИЯ И ДА СИ ПОСРЕЩАТ НУЖДИТЕ ТУК.

  И ДА СА БЕЖАНЦИ - ТЕ СА ХИЛЯДИ ПЪТИ ПО-БОГАТИ ОТ НАС !!!

 17. 17 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2520 Неутрално

  nelva, не ти пожелавам да си на тяхното място, за да разбереш някои неща.
  С уважение към тези, които помагат.

 18. 18 Профил на bayern
  bayern
  Рейтинг: 442 Неутрално

  тези да се самоорганизират това виц ли е или фантастика

  Welthauptstadt Germania
 19. 19 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 497 Неутрално


  Без помощ от държавата бежанците във Военна рампа се самоорганизират- Дневникъ------------------------------------------------------------Те с американо-катарска помощ и в Сирия се "организираха" и си разрушиха държавата! Та сега ние, че ги ручаме жабетата, заедно с джихадистите!

 20. 20 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#3:"Нефертити"]Държава няма, но има съвестни граждани които вършат работата на държавата. [/quote]
  Че нали гражданите са държавата? Понятието "държава" е субективно. Колкото повече съвестни граждани има , толкова по-добре се вижда държавата.

 21. 21 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 605 Весело

  [quote#6:"zenola"]В България нищо не е създадено и не съществува с мисъл за човека. [/quote]
  Па като ги разбираш тези работи, създай ги де, що мрънкаш по форумите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK