Скандалът с "луксозния епископ" накара диоцезиите в Германия да декларират резервите си

Катедралата в Лимбург

© Reuters

Катедралата в ЛимбургГерманските католически епископи загърбват векове от тайнственост и започват да декларират частните си дарения след скандала около т.нар. луксозен епископ на Лимбург, съобщи Reuters. През последните седмици стана ясно, че епископ Франц-Петер Тебарц ван Елст е похарчил 31 милиона евро от пари на католическата църква за резиденцията си, въпреки че по план проектът е бил на стойност 5 милиона евро. Тези обвинения както и пословичния екстравагантен стил на живот на "луксозния епископ" противоречат на скромния стил на папа Франциск и на призивите му към духовниците да се оттеглят от богатството и да се приближат към вярващите.


Скандалът накара и германските католици да се запитат какво всъщност правят диоцезиите им. Те имат тайни резерви, чиято стойност знае само епископът и няколко негови съветници. Те се смятат за златното яйце на диоцезията като източник на финансиране за специални проекти, не се облагат с данъци и не се декларират в годишния баланс. В някои диоцезии тези резерви включват стари имоти, дарения от бивши княжески владетели и от германските провинции през последните две десетилетия. Стойността им може да варира много в различните диоцезии.


Кьолн, която е най-голямата и, предполага се, най-богатата диоцезия в Европа, обяви вчера в контекста на настоящата дискусия, че архиепископът има резерви на стойност до 166.2 милиона евро през 2012 г. 9.6 милиона евро, които са от инвестиции, както и предишни години са добавят към бюджета на диоцезията, който през 2012 г. е 939 милиона евро. Три четвърти от тях са от т.нар. църковен данък, който германците плащат.
Критикът на тайнствените църковни финанси, берлинският политолог и журналист Карстен Фрерк казва, че средствата на Кьолн трябва да са около 1.1 милиарда евро, тъй като големите инвестиции на диоцезията в недвижими имоти са обявени само като номинална стойност. "Те не плащат данъци и не подновяват данните си. Не е в техен интерес да публикуват по-големите суми, защото в противен случай няма да получат толкова много дарения", казва Фрерк пред Reuters.


Диоцезиите имат средства и в други сметки, някои от тях имат дори свои частни банки подобни на Банката на Ватикана, така че е трудно да се прецени на колко възлиза цялото им състояние, обяснява Фрерк. Епископът на Кьолнската катедрала Норберт Фелдхоф заяви, че ще бъде трудно да се обяснят някои аспекти на църковните финанси, след като те бъдат публикувани. "Има големи суми и има проблеми. Можем да обясним всичко на експертите, но това ще бъде трудно разбрано от обикновената домакиня в Кьолн", казва той.


Поне шест от всички 27 диоцезии в страната публикуваха състоянията си. Малката диоцезия на Триер, най-старата в Германия, има резерв от 84 милиона евроа и част от тях са отишли за компенсация на жертвите на сексуални злоупотреби. Лимбург диоцезията на вече печални известния епископ Тебарц ван Елст не е публикувала с какви суми разполага. Според германските медии те са около 100 милиона евро.


Германските диоцезии по традиция държат в тайнство резервите си, отбелязва Reuters. През 2010 г. 25 от всички 27 диоцезии отказват да обсъждат темата, запитани от списание Spiegel.


Миналата седмица четири от петте диоцезии в Северен Рейн-Вестфалия, включително и Кьолн, са отказали да дадат информация на местното радио. До вторник обаче само Падерборн не беше декларирала сумите си.


Църковният данък, който се събира от държавата и след това се дава на църквата, е осигурил около 5.2 милиарда евро от католиците и 4.6 милиарда евро от протестантите през 2012 г., превръщайки църквите във важни икономически актьори в Германия и чужбина.


Фотогалерия: "Луксозният" епископ на Лимбург >

Ключови думи към статията:

Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 636 Весело

  Иххх,кво му трябва на човек в тоя живот.Една диоцезия и всичко е тип топ...

 2. 2 Профил на lubomir1
  lubomir1
  Рейтинг: 479 Неутрално  Католическата църква си е просто един бизнес. Целта на тоя бизнес е да максимализира влияние и доход.

  Така е навсякъде, защото такава е политиката на Ватикана, от векове.

  Да, българите сме велик народ !!!
 3. 3 Профил на dimitar2007
  dimitar2007
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Нашия мутрополит Николай Пловдивски с ролекса от Пеевски и с аудито от Цецо Вас. светец ще излезе

 4. 4 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1316 Гневно

  Църковният данък, който се събира от държавата и след това се дава на църквата, е осигурил около 5.2 милиарда евро от католиците и 4.6 милиарда евро от протестантите през 2012 г.,
  ----------------------------------------------------------

  Това са богати църкви, почти 10 милиарда за една година само от църковен данък!

  Спрете да пишете колко "богата" била БПЦ, тя едва събира да си плати на свещениците, от волни пожертвования!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 5. 5 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 574 Неутрално

  "Има големи суми и има проблеми. Можем да обясним всичко на експертите, но това ще бъде трудно разбрано от обикновената домакиня в Кьолн"
  Странно защо този епискОп сякаш подценява обикновената домакиня от Кьолн този епискОп?

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 6. 6 Профил на Ron
  Ron
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Към преводача на материала:
  На български няма дума диоцезия, а диоцез и множественото число не е диоцезии, а диоцези.

 7. 7 Профил на Амeли Соня Тейлър
  *****
  Весело

  Нали нямало олигарси в ГЕРМАНИЯ?
  Даже епископите живеят в резиденции за 30 милиона евро, какво остава за семсйство Кванд, Хенкел и Круп и друга прочия олигарска сган.

 8. 8 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  [quote#6:"анонимен"]На български няма дума диоцезия, а диоцез ... [/quote]

  На български диоцезия е епархия!

  От къде ти щъкват подобни несъществуващи български думи?

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 9. 9 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 793 Неутрално

  [quote#4:"Курт Деликуртев 590 plus 2"]Спрете да пишете колко "богата" била БПЦ, тя едва събира да си плати на свещениците[/quote]

  нали се сещаш, че оснвната разлика е че в едния случай парите потъват в часовника/мерцедеса на попа, а в германия все пак голямата част отиват за епархията или там каквото му се вика.

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 10. 10 Профил на Амeли Соня Тейлър
  *****
  Неутрално

  [quote#4:"Курт Деликуртев 590 plus 2"]Спрете да пишете колко "богата" била БПЦ[/quote]
  Православието е най-либерално , не насъсква срещу други религии, не ограбва населението си, служи на Бога скромно и ни помага да си запазим културата . Точно затова го атакуват всички мерзавци -католици, протестанти, ислямисти.

 11. 11 Профил на Амeли Соня Тейлър
  *****
  Неутрално

  До коментар [#9] от "beatles":

  Не потъват твоите пари. Правят им се частни подаръци. Докато епископът на Лимбург е ограбил с 30 милиона евро вярващите и доколкото се подразбира държавата няма право да го съди, с което легализира грабежа.

 12. 12 Профил на dukatinche
  dukatinche
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Какво беше казал Бжежински-"провословието е най-големия враг на демокрацията, след комунизма, нещо такова!!!"Прав е човека, прав е, стига да заменим думата демокрация с плутокрация, наистина горкото, така и не успява да върви в крак с времето и да стане служител на мамона!!!

 13. 13 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Понеже пак се спекулира относно финансирането на БПЦ, държа да направя две важни уточнения.
  Първо, вероизповеданията у нас (вкл. православната църква) се субсидират от държавата. Не разчитат само на дарения.
  Второ, БПЦ е крупен собственик на имоти. Ако изпитва недостиг на средства, значи трябва да подобри управлението им.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 14. 14 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#9] от "beatles":
  [quote#9:"beatles"]а в германия все пак голямата част отиват за епархията или там каквото му се вика.[/quote]
  Съветвам ви да кандидатствате на следващите избори в енорийската си църква за член на настоятелството. Вижте колко са режийните, разходите за ремонти и заплати, за да знаете какви са възможностите на Църквата ни и да знаете как се разпределят средствата. Ако не живеете в голям град (виждайки почти нулевите приходи), ще разберете, че е Божие чудо, че Църквата ни все още съществува и въобще извършва някаква дейност.

 15. 15 Профил на Амeли Соня Тейлър
  *****
  Любопитно
 16. 16 Профил на Амeли Соня Тейлър
  *****
  Неутрално
 17. 17 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 832 Весело

  Къде сте тръгнали да гледате в канчето на епископ от района на Кьолн и Аахен?
  Там католическата църква е силна/ богата от векове, за това и диоцезите богати!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 18. 18 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#13] от "majorman":
  [quote#13:"majorman"] се субсидират от държавата.[/quote]
  А бихте ли казали с колко милиона? Знаете ли, че тези пари не стигат дори за козметични ремонти на няколко църкви?!
  Знаете ли, че издръжката само на една от семинариите се измерва в милиони?
  [quote#13:"majorman"]Второ, БПЦ е крупен собственик на имоти.[/quote]
  Така е. Само да ви припомня, че в последните години има криза на този пазар и освен от наеми на някои по-централни имоти се получават приходи.

 19. 19 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  До коментар [#7] от "Амeли Соня Тейлър":

  Интерсно щом смятате фамилия Кванд за олигарси какво ще кажете за германеца Анди Бетролсхайм, който от $100 хил. инвестирани в Гугъл - сега има $3млрд.

  В България всеки който изкарва над минималната работна заплата се смята за олигарх

  http://en.wikipedia.org/wiki/Andy_Bechtolsheim

  The most profitable for Bechtolsheim was his initial $100,000 investment in Google, which, in March 2010, was worth approximately $1.7 billion. His net worth was estimated at $2 billion.

  Bechtolsheim and Cheriton were two of the first investors in Google, investing US$100,000 each in September 1998. Bechtolsheim wrote the check to "Google Inc" prior to the company even being founded. The story that says Bechtolsheim coined the name "Google" is untrue. However, he did motivate the founders to officially organize the company under that name. When he gave the check to Lawrence E. Page and Sergey Brin, Google's founders, they had not actually yet been legally incorporated.

 20. 20 Профил на swinging_pigs
  swinging_pigs
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Страшно е да си вярващ и да похарчиш толкова пари за нещо безмислено...
  Напомня ми за нашите пичове с ролекса и линкълна
  (Бог да ги прости)

 21. 21 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  Значи тънък момент в Германия е факта как от десетилетия няма кандидати (млади мъже) за католически свещеници, та Германия трябва да внася от чужбина... и след като изсмукаха поляците сега масово внасят катол.свещеници от Индия и Африка, които един ден ще станат големите шефове разполагайки с кинтите.

 22. 22 Профил на lp2
  lp2
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#2] от "lubomir1":

  Всички църкви са политически организации, БПЦ не е цвете. Нито тук, нито и дори в САЩ църквите плащат данъци, което е ужасно само по себе си, води до пране на пари, до мутрополити с линкълни и т.н.

 23. 23 Профил на lp2
  lp2
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Тоест - това дали вярваш в горящи храсти и ходещи по вода палестинци или не, не би трябвало да спира държавата да ти поиска данък на теб и организацията ти.

 24. 24 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 685 Неутрално

  [quote#18:"Петър Николов"]А бихте ли казали с колко милиона?[/quote]
  Субсидията за вероизповедания е общо 3 милиона за 2013. За едни малко, за други много, но държавната помощ си я има черно на бяло. Не е "само дарения", срещу които, между другото, никъде не съм възразил.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 25. 25 Профил на Амeли Соня Тейлър
  *****
  Неутрално

  До коментар [#19] от "Ф.Нинов":

  Този не може да попадне в в списъка с немски олигарси, тъй като парите не са му с немски произход.
  Голяма част от семействата от олигархична пирамида в Германия са създадени от Хитлер. До неговото качване са били незнайни фирмички с по двайсетина работници, но покрай поръчките на новата власт и безплатния труд на интернираните роби от СССР и полските еврейски гета, се превръщат в световни монополи.

 26. 26 Профил на lp2
  lp2
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#24] от "majorman":

  Благодаря ти за информацията. Никога няма да проумея защо държавата субсидира подобна институция, вместо да ги даде за наука, където има преки резултати.

 27. 27 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Религията на католиците се опитва чрез разкоша си да ти внуши колко си дребен и незначителен и как смисълът на живота е да служиш на църквата и да гледаш към отвъдното. Така се получава верига:

  Вяра ->Власт->Пари->Разкош->Вяра ->Власт->Пари->Разкош

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 28. 28 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 793 Любопитно

  [quote#7:"Амeли Соня Тейлър"]Даже епископите живеят в резиденции за 30 милиона евро,[/quote]
  епископ, 1 брой, и сега жална му майка на тоя, разследват го, самата църква иска да го разкара, а с пеевски и сие кво стана, а?
  усещаш ли тънката разлика?

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 29. 29 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1498 Весело

  "Църковният данък, който се събира от държавата и след това се дава на църквата, е осигурил около 5.2 милиарда евро от католиците и 4.6 милиарда евро от протестантите през 2012 г."

  Оказва се, че вярата изобщо не е безплатна!

  I Want To Believe
 30. 30 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  До коментар [#25] от "Амeли Соня Тейлър":

  Значи тотални глупости говорите.

  Ето списък на 500-те най-богати германци, повечето от които са започнали (повтарям започнали) бизнеса си в края на 50-те / средата на 60-те години:
  http://de.wikipedia.org/wiki/Liste_der_500_reichsten_Deutschen

  Не е хубаво да се говори наизуст без да се дават факти - хаде сега посочете кои от тях са свързани с Хитлер и робския труд.

 31. 31 Профил на swinging_pigs
  swinging_pigs
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#18] от "Петър Николов":
  Не си много прав---даренията в малките църкви в селата не се използват по предназначение и често се прибират от иконома(протосингела) на митрополията....
  След това каде отиват тези дарения...отговор не е даден...???


 32. 32 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 793 Любопитно

  [quote#11:"Амeли Соня Тейлър"]Не потъват твоите пари. [/quote]
  не само. или църквата се самоиздържа и не получава пари от бюджета според теб???

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 33. 33 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 793 Неутрално

  [quote#14:"Петър Николов"]ще разберете, че е Божие чудо, че Църквата ни все още съществува и въобще извършва някаква дейност. [/quote]
  я да види каква дейност развива църквата? освен да продава свещи? може би благотворителност? може би просвещава?
  или вие може би смятате въздържането от противозачатъчни или аборти за правилно?

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 34. 34 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 793 Любопитно

  [quote#18:"Петър Николов"]Така е. Само да ви припомня, че в последните години има криза на този пазар[/quote]
  и какво, да съжалим църквата, щото не може да си вее байрака с имотите? ама вие сериозно ли?????

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 35. 35 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 793 Неутрално

  [quote#26:"Лъчо"] вместо да ги даде за наука, където има преки резултати. [/quote]
  абе принципно си съвсем прав, а,а като я знам родната нАука кви преки резултати вади...

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 36. 36 Профил на Амeли Соня Тейлър
  *****
  Неутрално

  До коментар [#30] от "Ф.Нинов":

  Стига ги защитавал тия фашисти.
  За БМВ, Круп, Хенкел и няколко фармацевтични фирмички са станали гиганти точно заради безплатните внесени роби и поръчките на Хитлер. Ми Бюрле, който отива в Швайцария да произвежда оръжие за Хитлер? С какви пари отива там и с какви пари превзима Ьорликон?

 37. 37 Профил на Амeли Соня Тейлър
  *****
  Гневно

  До коментар [#32] от "beatles":

  Колко данък даваш годишно на БПЦ, след като не си в България?Лично аз, както и всеки българин, отдаваме някакви стотинки за вероизповеданията в България и от тази сума се отделя за БПЦ.

 38. 38 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 793 Любопитно

  [quote#37:"Амeли Соня Тейлър"]Колко данък даваш годишно на БПЦ, след като не си в България?[/quote]
  сметката е сложна но може да се направи приближение- колкото процента от бюджета отива за църквата, толкова. някой по-горе беше казал 3 милиона. т.е. една трета от това което отива за унивеситета.

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 39. 39 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#33] от "beatles":
  [quote#33:"beatles"] може би благотворителност? може би просвещава?
  или вие може би смятате въздържането от противозачатъчни или аборти за правилно?[/quote]
  Да. Основната дейност на Църквата е духовно просвещение, която дейност е непрекъсната от основаването и в 919 г. Благотворителност извършват почти всички енории, като има и отделни центрове в различните епархии, които са специализирани в борбата с наркоманиите, даване на подслон на бездомни, изхранване на бедни и други.
  Църквата ни е либерална към противозачатъчните (най-малкото оставя този въпрос за решаване от отделните духовници), но за абортите е съвсем ясно - абортът е огромен грях. Допустим е единствено при медицински показания (най-често опасност за живота на майката).

 40. 40 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  До коментар [#36] от "Амeли Соня Тейлър":

  Дал съм ти списък с 500-те няй-богати германци и молба да ги почнеш отгоре-надолу представяйки връзките им с Хитлер и робския труд.... а ти пак Хенкел-Манкел... Круп-Мруп <- на кое място по богатсво са Круп в момента?

 41. 41 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#31] от "swinging_pigs":
  [quote#31:"swinging_pigs"]даренията в малките църкви в селата не се използват по предназначение и често се прибират от иконома(протосингела) на митрополията.... [/quote]
  А какво значи по предназначение? Има стотици свещеници по селата, които са на самоиздръжка. Даренията в повечето от селата дори не могат да поемат издръжката на свещеника. Какво остава за това да се развива някаква дейност?

 42. 42 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Ортодоксалната църква върви в крак с времето на 13 век. Не знам да е полезна с нещо и защо по дяволите съществува... Поповете най-добре да си намерят работа и да се захващат с нещо сериозно !

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 43. 43 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 175 Неутрално

  [quote#2:"lubomir1"]Католическата църква си е просто един бизнес. [/quote]

  Не четеш ли, че при реформаторите (протестантите) сърбаният данък е в същия размер.

  Между другото, църковният данък е доброволен. 10 милиарда евро църковен данък на население от 82 млн. вкл. имигрантите, значи към 500 евро годишно от 4-членно смемейство средно, вкл. примесите както казах.

  Mутри, вън!
 44. 44 Профил на Амeли Соня Тейлър
  *****
  Неутрално

  До коментар [#40] от "Ф.Нинов":

  На 5 място е Сузана Клатен, на десето място е Кванд, на 11 място Кванд, на ... място Хенкел... Ако намеря статията с имената на фармапредрпиятията ще открия и наследниците им в тоя списък.

 45. 45 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 793 Неутрално

  [quote#39:"Петър Николов"]Да.[/quote]
  казвате вие и група съвеЦки учени. теорията е едно хубаво нещо. на практика се оказва мааааалко по-друго, за съжаление.

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 46. 46 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  До коментар [#44] от "Амeли Соня Тейлър":

  Значи Кванд е богат, защото е купил БМВ, когато се били пред фалит през 60-те години. Профсъюзи и работници са му се молели да купи фирмата, за да не я глътне Даймлер Бенц.

  Това, че е бил фашист - не е причината за богаството, а факта, че БМВ не е фалирало (тогава той щеше да остане неизвестен за широката публика и ти нямаше да се хабиш из форумите за бадева) , а е станало яка световна корпорация.

  Например основателят на Метро, Ото Байсхаим, също е бил в първа SS танкова дивизия Лайбщандарт "Адолф Хитлер" ... но това няма нищо общо с факта, че средата на 50-те години след посещение в САЩ е решил да направи същото в Германия.

  Или с една дума в периода 1933-1945 г. повечето германци са били фащисти, след това се разделят на социалисти и капиталисти.

  Освен това аз мога да извадя списък с още 500 свръхбогати които са се разорили в последните 50 години <- за тях никой не говори.

 47. 47 Профил на Амeли Соня Тейлър
  *****
  Неутрално

  До коментар [#46] от "Ф.Нинов":

  Не знам, за какво ти е да отричаш факта, че повече от половината индустриални монопола в Германия са станали такива по време на Хитлер и безплатните роби от СССР.
  Фашист ли ми се бараш?

 48. 48 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  До коментар [#47] от "Амeли Соня Тейлър":

  Проблемът е, че не може да извадиш факти с които да потвърдиш аргументите си.

  Темата е германски олигарси.

  Дал съм ти списък с 500-те най-богати гермаци в момента и
  съм те помолил да ги почнеш от горе надолу (номер 500 е Франц Бекенбауер) и да посочиш връзките им с фашистите.

  Ето първият: Карл Албрехт, р.1920 г. , бил е на източния фронт, раняван, завършил войната в чин ефрейтор, наследява семейна бакалия след войната и до 1955 г. успява да направи първите 100 филиала на Алди.

  Хайде сега ти предстваи останалите 499

 49. 49 Профил на Амeли Соня Тейлър
  *****
  Неутрално

  До коментар [#48] от "Ф.Нинов":

  Проблемът е, че не се публикуват архиви с робския труд на жени и деца от СССР в Германия. Като се публикува, никой няма да гледа некви уикипедийни лъжи.

 50. 50 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 793 Весело

  [quote#49:"Амeли Соня Тейлър"]Проблемът е, че не се публикуват архиви с робския труд на жени и деца от СССР в Германия.[/quote]
  ми така де, те немците, дето са мръзнали по руския фронт и са нямали дрехи, храна и гориво за самите себе си, всичките жени и деца дето са ги срещали по пътя са ги пращали директно в германия обратно да работят във фабрите, нали????

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 51. 51 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 175 Неутрално

  [quote#36:"Амeли Соня Тейлър"] БМВ, Круп, Хенкел и няколко фармацевтични фирмички са станали гиганти точно заради безплатните внесени роби и поръчките на Хитлер.[/quote]

  Тези концерни вече са били изградени, когато войната е започнала. Наистина ли мислиш, че възходът им се дължи на 2-3 години робски неквалифициран труд, а не на откритията на Карел Бенц (автомобила), Вилхелм Конрад Рьонтген (рентгеновия апарат), Юстус фон Либинг (изкуствените торове), Рудолф Дизел (дизеловия двигател), Вернер Сименс (галванизацията) Карел фон Линде (хладилника), Бош (електомагнитните свещи)...Едно 500 страници могат да се изпишат ...

  Mутри, вън!
 52. 52 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  До коментар [#49] от "Амeли Соня Тейлър":

  Е добре сега - това ли е всичко (съветските архиви с робския труд на руснаци), което може да извадиш като факти???

  Този робски труд е повече от ясен на съвременните германци, които се срамуват от миналото си (за разлика от бащите & дедите си - преките участници).

  Обаче това, което търсим тук е как точно сегашните 500 свръхбогати германци дължат богатсвото си точно (и изкл.) на този робски труд?

  Например нещо от рода:
  "Карл Албрехт е най-богатият германец, защото е ползвал аутобаните направени от руснаци!"

  Но ако бъдем честни може да отрием следната връзка: Понеже нечовешкият Третият Райх се е сгромолясъл - Карл Албрехт е имал шанс да просперира с магазинерство, което преди това е било доминирано от евреи. Така, че да -> Карл Албрехт дължи успеха си до голяма степен на Третия Райх.

  Но нека се замислим по-философски: Ако нямаше Хитлер, който да загуби войната - нямаше да ни има повечето от нас в този форум... майките нямаше да се срещнат с бащите, нямаше да бъдем заченати ние - а други хора (дори и от същите родители, но няколко секунди по-рано или късно)

 53. 53 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  "Има големи суми и има проблеми. Можем да обясним всичко на експертите, но това ще бъде трудно разбрано от обикновената домакиня в Кьолн", казва той.

  Мда, много пари, и кофти обяснение за тях в съчетание с помощите за гърците, най-много да продуцират: "Богомилството ІІ"

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 54. 54 Профил на Daniel Ivanov
  Daniel Ivanov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#21] от "Ф.Нинов":

  Любопитно поради какви причини германците не искат да стават свещеници?

  Everyone is entitled to his own opinion, but not to his own facts.
 55. 55 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  До коментар [#54] от "pen4o":

  Този така наречен недостиг на катол.свещеници е характерен за доста страни по света: http://en.wikipedia.org/wiki/Priest_shortage_in_the_Roman_Catholic_Church

  Основната причина е забраната да правиш секс.... Не знам дали си спомняте филма "Птиците умират сами" с дилемата на Ралф Дебрикасар?

 56. 56 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  До коментар [#54] от "pen4o":

  На немски има по-добра статия по темата с недостига: http://de.wikipedia.org/wiki/Priestermangel

 57. 57 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4352 Неутрално

  До коментар [#8] от "Курт Деликуртев 596":Българските католици използват латинския, а не гръцкия термин.
  Както олтар /кат./ за православните е престол, "презвитериум" - олтар.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK