Арестът в училищния автобус и експулсирането на 15-годишно момиче разгневи французите

Леонарда ДибраниВъв Франция дебатът за имигранти се разгоря с нова сила, след като ромско момиче беше арестувано от полиция от училищния автобус, за да бъде експулсирано заедно със семейството си обратно в Косово, съобщи Reuters. Случаят предизвика протести и остри критики към министъра вътрешните работи Манюел Валс, само след полемика за условията, при които живеят около 20 000 роми във Франция. Валс шокира част от френската левица, поставяйки под въпрос способността и желанието на ромите да се интегрират във Франция.


На 9 октомври 15-годишната косовска ромка Леонарда Дибрани, която живее в Льовие, Източна Франция, и на чието семейство - родители и петима братя и сестри - било разпоредено да напуснат територията, била арестувана от полицията по време на училищен излет. Семейството на Леонарда пристига нелегално във Франция през 2009 г., а жалбите срещу експулсирането не са били уважени.


Учителка разказва, че кметът на Льовие се обадил по телефона на момичето, а след това поискал учителите да спрат автобуса. "Казах му, че не може да иска от мен нещо толкова нехуманно", обяснява учителката. В крайна сметка автобусът спрял на паркинг, откъдето полицаи отвели момичето, отделяйки го от съучениците му. Преподавателите от гимназията, където учели Леонарда и една от сестрите й, заявиха, че са смаяни от методите да се изпращат деца от ромското малцинство в страни, които не познават и чийто език не говорят.
Арестът в училищния автобус и експулсирането на 15-годишно момиче разгневи французите

© Reuters


Вътрешното министерство оправда действията си, като заяви, че е приложило решение за отпращане, като наред с това стриктно е спазило правата на чужденците, които са обект на мярката.


Във вторник сутринта, на фона на множащите се критики, включително в партията му, Манюел Валс разпореди административна проверка на условията на експулсиране на Леонарда. Лидерът на депутатите социалисти Брюно Льо Ру, заяви, че децата не бива да бъдат притеснявани в училище и разкритикува префекта. Можело е да изчакат със задържането, каза той. По-рано "Лява партия" на Жан-Люк Меланшон заклейми "нечовешката политика" на вътрешния министър. "Манюел Валс твърди, че ромите не желаят да се интегрират, а той ги преследва чак в училищата", отбеляза възмутено в комюнике партията.


Мерките на Валс предизвикаха остри реакции в редиците на самите социалисти, някои от които го обвиниха че е предал левите ценности със строгите имиграционни политики, довели до ареста на 15-годишната Леонарда пред съучениците й. Говорителката на правителството Нажад Вало-Белкасем защити министъра, отхвърли призивите за оставка и помоли за търпение, докато инцидентът се разследва. "Ако училищният автобус наистина е бил спрян и детето е било отведено пред погледите на съучениците си, това наистина е шокиращо", каза тя. Недоволството на хората обаче изглежда не намалява. Стотици ученици организираха шествия по улиците на Париж, имаше протести и пред около 20 училища.


Леонарда Дибрани заедно с братята си в апартамента в Митровица

© Reuters

Леонарда Дибрани заедно с братята си в апартамента в Митровица


Семейство Дибрани сега живее в апартамент в град Митровица, платен от косовското правителство. Леонарда казва пред Reuters, че иска бързо да се върне във Франция, защото не говори албански и няма връзки с Косово. "Моят дом е Франция. Във Франция имам всичко – приятели, гадже, учители, училище, бъдеще, всичко това е във Франция, тук нямам нищо" казва тя. Леонарда е родена в Италия отива заедно с косовския си баща във Франция, където той търси политическо убежище. Момичето разказва, че се е почувствала изключително засрамена, когато е била задържана от полицаите пред съучениците си. Бащата Решат е признал, че е излъгал в молбата си за убежище, като казал, че децата са от Косово. Според него това щяло да подобри шансовете му да получи статут. Той твърди още, че му е било отказано убежище, защото семейството е от ромски произход. Полицията казва, че е изпълнила нареждането за експулсиране, след като молбата за политическо убежище е била отхвърлена заради "недостатъчни перспективи за социална и икономическа интеграция" във Франция.


Арестът в училищния автобус и експулсирането на 15-годишно момиче разгневи французите

© Reuters


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK