Спецслужбите в Русия искат да контролират всички интернет потребители

ВКонтакте е най-голямата социална мрежа в Русия

© Дневник

ВКонтакте е най-голямата социална мрежа в РусияВсички интернет доставчици в Русия ще трябва да инсталират оборудване за следене на трафика, включително IP адреси, адреси на електронната поща и друга информация, която ще бъде предавана на спецслужбите, съобщи агенция "Новости". Тази мярка може да влезе в сила от 1 юли 2014 г., ако бъде приет подготвения от министерството на комуникациите и връзките законопроект.


Подготвяните промени противоречат на конституцията, предупреждават от голямата телекомуникационна компания "Вимпелком", която е изпратила протестно писмо до властите.


Според евентуалните промени под контрол ще бъдат сложени телефонните номера, IP адресите, потребителските имена и адресите на електронните пощи на потребителите на социалните мрежи. Предложените мерки включват запазване на тези данни за 12-месечен срок, което противоречи на руската конституция.


Правозащитната организация Freedom House класира Русия на 41-во място по ниво на интернет свобода (спад с 11 места спрямо година по-рано.) За тези 12 месеца в Русия бе приет закон, който позволява блокиране на определени интернет страници без съдебно решение, ако те разпространяват вредна информация. Отчита се и увеличаване на страници, които са определени от министерството на правосъдието като съдържащи екстремистки материали и съответно блокирани.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK