Куба одобри план за обединяване на двойната валута

Кубинско песо

© Associated Press

Кубинско песоКуба одобри план за постепенно елиминиране на двойната монетарна система в страната като част от реформите за подобряване на икономическия климат в страната, съобщиха официалните медии, цитирани от Reuters.


"Съветът на министрите прие хронограма от мерки, които ще доведат от обединение на монетарната система и обмяна на валута", гласи официалното съобщение.


От 1994 г. насам в Куба има две валути. Едната е обвързана с долара, докато другата е оценявана на малка стойност от американските пари. Това води до недоволство сред населението, което получава заплатите си в по-евтината валута. Двойната система също така затруднява счетоводството, оценката на предприятията и търговията за държавните компании.
През 2011 г. Комунистическата партия в Куба под ръководството на президента Раул Кастро приема план за заздравяване на икономиката, включително обединение на валутите.


Процесът за обединение може да отнеме до 18 месеца според кубински икономисти. Това вероятно ще включи девалвация на кубинското песо, в което се изплащат повечето заплати в страната. Правителството обаче съобщава, че ще обяви мярката предварително и това ще даде време на кубинците да прехвърлят влоговете си.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK