Парчета от спътника GOCE ще паднат на Земята през ноември

Парчета от спътника GOCE ще паднат на Земята през ноември

© esa.intСпътник на Европейската космическа агенция, който прекара 4 години в изработване карта на земната гравитация, изчерпа горивото си в понеделник и ще падне в атмосферата след около две седмици. Близо 250 кг парчета от него обаче ще достигнат до земната повърхност.


Сателитът GOCE (съкращение от Gravity field and steady-state Ocean Circulation Explorer) обикаля на около 224 км над планетата - по-ниско от който и да е друг научен апарат. Задачата му бе да засича минимални вариации на планетарната гравитация. Благодарение на него бяха получени най-прецизните данни за земното притегляне и учените са във възторг от приключващата мисия.


На борда имаше двигател с ксенон, но той се изчерпа и сега тежащият малко на 1 тон GOCE ще изгори при навлизането в атмосферата. Въпреки това около 50 фрагмента, съставляващи приблизително една четвърт от масата му ще се ударят в сушата или ще паднат някъде в океана.


От космическата агенция казват, че "Кога и къде точно ще паднат тези части не може да се предвиди, но в последния момент ще можем да посочим един по-конкретен район".


Неяснотата идва заради постоянните промени в горните части на атмосферата, предизвиквани от слънчевата активност. Понеже две трети от Земята са покрити с вода и има обширни безлюдни суши, рискът за хората е изключително малък, допълват от ESA.


През последните две години многотонни космически апарати - американски, германски и руски - са падали обратно на земята без проблем. Според NASA през последните 50 години средно по едно парче от орбитални "отпадъци" е падало на ден на Земята и не е регистрирано нито едно по-сериозно поражение.


Парчета от спътника GOCE ще паднат на Земята през ноември

© esa.int

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK