САЩ разкритикуваха икономическите политики на Германия

Автомобили за износ на пристанището в Бремен

© Reuters

Автомобили за износ на пристанището в БременСАЩ разкритикуваха икономическите политики на Германия, като твърдят, че растежът, стимулиран от износа нанася щети на еврозоната и на световната икономика, съобщи Би Би Си. В своя двегодишен доклад министерството на финансите на заяви, че ръстът на вътрешното потребление е "анемичен". В текста за пореден път се подчертава, че китайският юан продължава да е "значително обезценен". САЩ и преди са критикували китайските икономически политики, но критиката към Германия е необичайно явление. Би Би Си отбелязва, че Германия, най-голямата икономика в еврозоната, е един от ключовите двигатели на растежа в последните години, на износа й се гледа като на предимство.


Миналата година федералната република едва избегна рецесията, но БВП през второто тримесечие на 2013 г. беше стимулиран и от потребителите и от бизнеса. Според анализатори Германия би могла да извлече полза от по-високо вътрешно търсене, но критиките към икономическата й политика са по-скоро нечестни. "Мисля, че това е малко странно", казва Тони Наш, заместник председател на консултантската компания IHS. "Еврозоната трябва да получи растеж от някъде и Германия е най-вероятният източник. А и е по-добре еврозоната да има по-високо концентриран, ефективен износ в Германия, отколкото да няма никакъв двигател на растежа" обяснява той.


През последните години САЩ и редица други икономики заявиха, че Китай опитва да държи стойността на валутата си изкуствено ниска. Те твърдят, че по този начин Пекин си дава нечестно предимство, а стоките му стават по-евтини за чуждестранните купувачи.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK