Бил де Блазио празнува в Ню Йорк, а републиканците са на кръстопът

Бил де Блазио със семейството си след победата<br />

© Carlo Allegri, Reuters

Бил де Блазио със семейството си след победата



Във вторник вечер новоизбраният кмет на Ню Йорк сити Бил де Блазио буквално и преносно се издигна над американския политически живот. Спечеленият със 73% вот е впечатляващ, нищо че избирателната активност според първоначалните данни е била по-скоро умерената с гласували едва около 50% от електората.


Въпреки еуфорията и тълпите по време на победното парти телевизионните оператори  нямаха проблем да откриват високия почти два метра политик. Тази вечер на Де Блазио му се налагаше да се накланя и прегръща токова много значително по-ниски избиратели, че за кратко в социалните мрежи възникна дискусия дали на другия ден няма да има сериозни болки в гърба. 


Въпреки че медийното внимание бе съсредоточено върху избора на новия кмет на Ню Йорк, този вторник още Детройт, Бостън, Сиатъл, Атланта, Минеаполис и Бъфало избираха своята местна администрация. В щатите Ню Джърси и Вирджиния имаше вот за губернатор. На други места пък избирателите решаваха в референдуми от това дали да има 51-ви щат на САЩ, да се облага ли с данък продажбата на марихуаната и каква да е съдбата на хюстънския стадион "Астродоум".   




Изборите за местна администрация, които се падат в т.нар. off-year, т.е. в годината след президентския вот и преди тази за обновяване на състава на американския Конгрес, по принцип се смятат за твърде заети с локални проблеми, за да са показател за настроенията в страната. Сегашните обаче привлякоха вниманието, защото идват само две седмици след фискалната криза в САЩ и въпросите около бъдещето на държавната администрация се бяха превърнали в основна тема в няколко от надпреварите. Другата причина за интереса очевидно бе колоритният списък от водещи кандидати: Де Блазио в Ню Йорк сити, независимият бизнесмен Майк Дугън в Детройт, ренесансовата фигура и огромният президентски апетит на Крис Кристи в Ню Джърси, проблемната личност на борещия се за губернатор на Виржиния Тери Маколиф.  


Новият Обама


Въпреки че беше най-големият победител във вторник вечер, към новоизбрания кмет на Ню Йорк Бил де Блазио са отправяни и най-големите въпроси за "после". Самият той, явно съзнаващ какво му предстои, се опита да смекчи астрономическите очаквания на избралите го. "Предизвикателствата, срещу които се изправяме, са натрупвани с десетилетия и решаването на проблемите в дневния ни ред няма да бъдат решени утре," заяви той в победната си реч във вторник вечер.


Когато доскорошният омбудсман е наричан "новият Обама", в това невинаги се влага положителен смисъл. Сравнението между двамата политици наистина е неизбежно – аутсайдери и малко познати кандидати в началото на предизборния маратон, оказали се неочаквано на върха на вълна от ентусиазъм и натоварени с много надежди. Бирасовото семейство на Де Блазио (съпругата му е афроамериканка) също както при избирането на Обама кара много американци да мечтаят за време, когато най-после дълбокото расово разделение ще бъде преодоляно.


Опасенията са, че Де Блазио е добър кандидат с отлична предизборна стратегия и усет за желанията на електората. Но това не означава, че ще е и успешен кмет на световна метрополия с хиляди проблеми.


Де Блазио се нарича сам демократ с голямо "Д" и има откровено лява предизборна платформа, заради която вестник "Ню Йорк поуст" иронично го кръсти Че де Блазио. 


Основното предложение на прогресивния кандидате за вдигане на данъците на богатите, за да бъде гарантирана предучилищната и следобедна занималня за всяко дете в Ню Йорк. Де Блазио обещава и да реформира из основи противоречивата полицейска практика за спиране и пребъркване на минувачите за наркотици и оръжие,т.нар. stop and frisk, която цели най-вече афроамериканското и латино малцинствата. Чрез смесица от административни мерки пък трябва да бъде насърчено и строителството на жилищни сгради, предлагащи достъпни наеми, и стимулиран малкия бизнес собственост на жени и малцинства.


Смяна на управленския стил

Новият кмет на Ню Йорк

© Shannon Stapleton, Reuters

Новият кмет на Ню Йорк


Усещането, че животът в Ню Йорк сити става все по-скъп и недостъпен за средната класа и нещо трябва да бъде направено, е широко разпространено сред гражданите му. Затова опасенията около Блазио не са толкова около либералната програма, а по-скоро около стила му. Както коментира сп."Ню Йорк мегъзин", бизнесът далеч не се тревожи от това, че Блазио ще вдигне с половин процент данъците на печелещите над 500 хил. долара на година. Или пък както опонентът му Джо Лота предричаше, изведнъж престъпността ще залее отново улиците на града. Нервността идва от възможността Блазио да се окаже твърде готов да сменя позициите си в зависимост коя идея го "запалва" или заинтересувана група го убеди да поеме нова посока. "Тревожен контраст с Майкъл Блумбърг, който, без значение дали сте били съгласни с него или не, бе предвидим и играеше стабилизираща роля в живота на града," заключи сп."Ню Йорк мегъзин".  


Настроения, които, изглежда, са споделяни и от част от българите живеещи в метрополията. Когато "Дневник" потърси мненията им, много отговориха, че въпреки медийната истерия вотът едва ли ще промени радикално Ню Йорк. Някои честно си признаха, че дори няма да стигнат до избирателните урни, защото резултатът бе ясен отдавна. "Изборите не ме вълнуват особено – кандидат от ранга на Блумбърг няма. Освен това явно ще изберат Де Блазио, т.е ни чака евтино политиканстване", най-скептично формулира коментара си Мила Кънчева.


Привържениците на Блазио посочват дългогодишния му опит в държавната администрация като гаранция, че ще бъде ефективен градоначалник (той е работил за кмета Дейвид Динкинс, предизборната кампания за Сената на Хилъри Клинтън и последно като градски омбудсман). Точно славата му обаче на "дийлмейкър", т.е. някой, който е склонен на компромиси и политически сделки, пък изпълва части от левия електорат с несигурност. В тези опасения се оглежда, разбира се, потиснатото им недоволство, че избраният с толкова много ентусиазъм Барак Обама започна да води политика, която често противоречи на прогресивните им идеи. Като сигнал колко чувствителен е твърдият електорат, сменянето на позицията на Блазио за конете и файтоните в Сентръл парк от пълна забрана към по-прагматичното "трябва да преговаряме", веднага разбуди духовете.


Затова очаквайте в следващите месеци американските медии да анализират в детайли всяка негова стъпка. Ако Блазио успее да направи сделка с щатския Конгрес, за да прокара идеята си за облагане на богатите (новите местни данъци трябва да бъдат гласувани там) и наистина разшири предучилищните занимални, това ще е доказателство, че прогресивните идеи и новата лява политическа звезда имат бъдеще в Америка. Въпреки голямата си изборна победа новият кмет трябва тепърва да докаже, че може да управлява града.  


Накъдето поеме Вирджиния


Най-голямата интрига беше за губернатор на Вирджиния, където чак късно вечерта дойде новината, че демократът Тери Маколиф печели с малка разлика. Освен това развръзката тук бе най-силно повлияна от националната политика. Нито бизнесменът със съмнителни успехи Маколиф, нито републиканският му опонент и доскорошен главен прокурор на щата Кен Кучинели бяха особено популярни сред избирателите. Гневът на значителни части от населението на Вирджиния, заети в държавния сектор и затова засегнати от частичното затваряне на администрацията обаче удари тежко крайно консервативния кандидат Кучинели. Идеите му да ограничи правото на аборт и достъпа до противозачатъчни пък масово активизира жените да гласуват за Маколиф.


Политическата максима, че накъдето тръгне Вирджиния, натам поема и Америка, сега би трябвало да накара ръководството на Републиканската партия истински да се притесни от резултатите във вторник. Отхвърлянето на крайно консервативния Кучинели от избирателите засилва позициите на по-умерените републиканци като губернатора на Ню Джърси Крис Кристи, преизбран с голяма преднина снощи. С мощното си телосложение и прям изказ Кристи е популярна фигура в американската политика. Сред твърдия електорат на собствената си консервативна партия той обаче се радва на малко подкрепа заради готовността му за компромис с администрацията на Обама. Сега с голямата си победа Кристи ще се опита да ги убеди, че спечелването на Белия дом през 2016 г. изисква смекчаване на позициите.   


Истинският дневен ред


Извън битките за постове частичният местен вот даде и възможност на избирателите да си кажат ясно мнението за политики, които ги засягат. В Колорадо например беше отхвърлена инициативата дванайсет общини да се отделят в собствен щат Северно Колорадо. В този референдум ескалира недоволството на селските консервативни региони срещу приеманите либерални местни закони с мнозинството на развитите градските центрове. Инициативата за отделяне в собствен щат всъщност имаше малък шанс за успех, но привържениците й по-скоро се опитваха за изпратят ясен сигнал за недоволството си.


Показателно обаче за преобладаващите настроения в Колорадо мнозинството избиратели одобриха въвеждането на 15% допълнителен данък върху продажбата на марихуана. Миналата година щатът я легализира чрез пряк вот, а с новото гласуване се предвижда приходите да отиват за подобрение на училищата и поемане на разходите по контрола на търговията с лекия опиат.


В щата Ню Йорк гласоподавателите одобриха създаването на казина, които да подобрят местните бюджети.


В Ню Джърси мнозинството наложи вдигане на минималното почасово заплащане на 8,25 щ.д., нищо че популярният губернатор Крис Кристи бе силно против мярката.


Гражданите на Хюстън пък отхвърлиха идеята за превръщането на стадиона "Астродом" в конгресен център на стойност 217 млн. щ.д. Това означава, че построеният през 1965 г. спортен комплекс най-вероятно ще бъде разрушен.


Към референдумите с ограничен политически ефект може да бъде прибавен и вотът за кмет на Детройт. Градът е в процедура на фалит и под контрола на назначения от щата кризисен мениджър Кевин Ор. Затова градоначалникът му де факто има минимални правомощия. Въпреки това Детройт, чиито граждани са 83% афроамериканци, избра с мнозинство независимия Майк Дугън, първият бял кмет в историята му от 1974 г. насам. Надеждата е, че Дуган, който има зад гърба си спасяването на закъсали медицински компании, ще намери начин да разстартира умиращата икономическа машина на града. В референдума за собственото си бъдеще Детройт ясно каза, че иска да излезе от пропастта.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Основното предложение на прогресивния кандидат е за вдигане на данъците на богатите, за да бъде гарантирана предучилищната и следобедна занималня за всяко дете в Ню Йорк.
  **************************

  Добре де, защо всички "прогресисти" си умират да се разпореждат и да преразпределят парите на другите? Защо не направят така, че всички хора да имат работа, пари и добър живот, ами вместо това вдигат данъците на работещите и способните хора? От кога на кражбата и се вика прогресивност?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 2. 2 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  "...изведнъж престъпността ще залее отново улиците на града."

  Дано това не се случи!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 3. 3 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Въпросният "прогресист", освен всичко друго е и защитник на мюсюлманите, на които е обещал още джамии и права, като че ли са им малко тези, дето имат в момента. Изобщо, да им е честит новият кмет на ню йоркчани. На тези, които не са бели или християни, имам предвид, защото тоя очевидно е техен кмет и ще защитава техните права, за сметка на християните и белите данъкоплатци.
  http://www.alertadigital.com/2013/10/31/bill-de-blasio-un-sandinista-a-favor-de-los-musulmanes-principal-candidato-a-la-alcaldia-de-nueva-york/

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 4. 4 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  [quote#1:"VеnRus 2008 #писнамиотвас"] защо всички "прогресисти" си умират да се разпореждат и да преразпределят парите на другите? Защо не направят така, че всички хора да имат работа, пари и добър живот, ами вместо това вдигат данъците на работещите и способните хора? [/quote]Каравеловъ го е казал :"... и най-лютия бирник не може взе на босия цървулите ..."
  Взема се от там, където има какво. Не се притеснявай за кадърните - остава им достатъчно. Ако направят така, че всички да имат работа ще е социализъм /не че е лошо/

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 5. 5 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4053 Любопитно

  "Бил де Блазио празнува в Ню Йорк, а републиканците са на кръстопът"

  От както разни фундаменталисти и радикали (Чаеното парти имам предвид) станаха гласът и лицето на републиканската партия, нищо добро не ги чака тия....! Демократите са във възход, който не виждам как ще спре в следващите десетилетия!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 6. 6 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Ню Детройт ще му казват след няколко години...

 7. 7 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#5] от "Иво":
  Вярно е,че демократите са във възход,и с промяната на демографския профил на американците вероятно този възход ще продължи.Което вероятно пък ще доведе до също така неизбежното западане на САЩ.Всъщност то вече се наблюдава...

 8. 8 Профил на justifier
  justifier
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Още един Обамовец, който ще опоска финансирането на Big Apple...a пък черните как ще си развяват коня без проблеми.....не ми се мисли !

  I don't give a fuck 'bout anything !
 9. 9 Профил на Юрий
  Юрий
  Рейтинг: 217 Неутрално

  ох, "бирасовото семейство" е ужасен превод... иначе материалът и добър и информативен, благодаря.

 10. 10 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1054 Любопитно

  До коментар [#3] от "VеnRus 2008 #писнамиотвас":

  В Испания няма ли мюсюлмани и джамии?

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 11. 11 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Журналистите от "Дневник" отново бият рекорди в "реновирането" на българския "ленгуидж". Изразът "бирасово семейство" определено е достижение в този "дайрекшън".
  Иначе, новият кмет определено ще има болки в гърба ,но не от това да се навежда ,за да прегръща избиратели. Ще се навежда пред тези ,които са платили изборите. И престъпността определено ще стане по-голяма. Този човек не е нито Джулиани, нито Блумбърг. И това не е комплимент.

 12. 12 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 690 Разстроено

  Буш(храст) набута САЩ в непреходно блато!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 13. 13 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  Нищо драматично. От много години насам демократите печелят на двата бряга където масово живеят и гласуват първо и второ поколение емигранти. Азиатци, индийци, мексиканци, и.т.н. В централните щати нещата са наобратно, там емигранти няма. Изборите ги рещават няколкото щата на кантар от които най-съществен е Флорида. Там има много емигранти, но и много пенсионери от централните щати. Отдавна кой ще бъде президент на щатите основно се определя от отношението към нелегалните емигранти, черните, абортите, сватбите и казармата на гейовете. Само когато настане някоя яка икономическа криза тогава се почесват по главите.

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 14. 14 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#10] от "grand funk railroad":

  Има. Само дето не схващам каква е връзката между Испания и новият кмет, левичар-прогресист и ислямолюбец, на Ню Йорк?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 15. 15 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#14] от "VеnRus 2008 #писнамиотвас":

  Прочети отново какво си написала в коментар No:3 и може да ти просветне.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 16. 16 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  [quote#15:"grand funk railroad"]Прочети отново какво си написала в коментар No:3[/quote]

  Коментирах някои от обещанията на новият кмет на Ню Йорк. Точно каквато е и темата на статията.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 17. 17 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 942 Неутрално

  [quote#1:"VеnRus 2008 #писнамиотвас"]Добре де, защо всички "прогресисти" си умират да се разпореждат и да преразпределят парите на другите? Защо не направят така, че всички хора да имат работа, пари и добър живот, ами вместо това вдигат данъците на работещите и способните хора?[/quote]

  Предполагам, че не живееш в Америка и нямаш директен поглед върху нещата. Ако обаче се интересуваш от положението на работещите хора в Америка и четеш икономически и социални анализи, ще разбереш защо. 1% от населението притежава над 50% от състоянието в държавата и се радва на доходи с главозамайващо увеличение. Работещите американци в най-добрия случай имат същите доходи от години, като на повечето доходите се свиват. Много известни икономисти (Джозеф Щиглиц, Найал Фергюсън, Тайлър Коуън на пример) бият тревога по този въпрос и предлагат точно това - силно увеличени данъци за свръхбогатите. Сам един от тях, Уорън Бъфет, се чудеше публично как секретарката му плаща много по-висок процент от доходите си данък в сравнение с него. По време на последната изборна кампания за президент излезе, че кандидатът-милионер Ромни плаща 14% данък на доходи от 15-16 милиона долара годишно, докато президентът със знатително по-нисък доход плаща по-висок процент. Ако смяташ, че това е справедливо, помисли за “работещите“ наследници на свръхбогати от рода на Парис Хилтън, които освен да се дрогират и да пълнят страниците на жълтата преса, за нищо друго не ги бива.

  heruvim
 18. 18 Профил на goshogoshev
  goshogoshev
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#8] от "justifier":

  "НИЕ ЩЕ ХВЪРЛИМ ВСИЧКОТО ЗЛАТО НА САЩ, ЦЯЛАТА СИЛА НА САЩ, ЗА ИЗМАМВАНЕ И ОГЛУПЯВАНЕ НА ХОРАТА ОТ СОЦИЛИСТИЧЕСКИЯ СВЯТ. НЕЗАБЕЛЯЗАНО ЩЕ ПОДМЕНИМ ЧОВЕШКИТЕ ЦЕННОСТИ С ФАЛШИВИ, В КОИТО ТЕЗИ ХОРА ДА ПОВЯРВАТ. КАК? ЩЕ НАМЕРИМ ЕДИНОМИШЛЕНИЦИ В ТЕЗИ СТРАНИ И РУСИЯ. ЩЕ РАЗГЪРНЕМ ГРАНДИОЗНА ПО МАЩАБИ РАЗЛОЖИТЕЛНА РАБОТА, ЩЕ ИЗТРЪГНЕМ СОЦИАЛНАТА СЪЩНОСТ НА ЛИТЕРАТУРАТА И ИЗКУСТВОТО, ЩЕ ПООЩРЯВАМЕ АВТОРИ, КОИТО ВТЪЛПЯВАТ НА ЧОВЕКА КУЛТ КЪМ СЕКСА, НАСИЛИЕТО, САДИЗМА, ПРЕДАТЕЛСТВОТО, Т.Е. БЕЗПРАВНОСТТА. НУЖНИ СА ПИСАНИЯ, ОСМИВАЩИ ЧЕСТНОСТТА И ПОЧТЕННОСТТА, КАТО НЕНУЖНИ АРХАИЧНИ ОТЖИВЕЛИЦИ. ПРОСТАЩИНАТА, НАГЛОСТТА, ЛЪЖАТА И ИЗМАМАТА, ПИЯНСТВОТО И НАРКОМАНИЯТА, ЖИВОТИНСКИЯТ СТРАХ МЕЖДУ ХОРАТА, БЕЗСРАМИЕТО, ДОНОСНИЧЕСТВОТО И ОЩЕ МНОГО ДРУГИ ПОРОЦИ, ЗАЛОЖЕНИ В ЧОВЕКА, ТРЯБВА ДА СЕ РАЗДВИЖАТ. ТАКА ЩЕ РАЗКЛАЩАМЕ ПОКОЛЕНИЕ СЛЕД ПОКОЛЕНИЕ ЩЕ ПРЕДИЗВИКАМЕ ЕРОЗИЯ И РАЗВРАЩАВАНЕ НА МЛАДЕЖТА, ЛИШАВАНЕ ОТ ЧУВСТВО НА ЧЕСТ У НЕЯ. ЩЕ СЪЗДАДЕМ ЧОВЕК С КОНСУМАТИВНА ПСИХИКА НА ЕЛЕМЕНТАРЕН ПОТРЕБИТЕЛ. ВСИЧКО ТОВА ЩЕ ОСЪЩЕСТВИМ ПОД ДЕВИЗА - " ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДНСКИТЕ МУ СВОБОДИ!" АЛЪН ФОСТЪР ДЪЛЕС

 19. 19 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Ако това е семейството му от снимката, значи този Бил е поредния прогресивен либерал. Такива хора каквото и да управляват нищо хубаво не може да се очаква от тях.

  Too much цензура Баце.
 20. 20 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2113 Неутрално

  [quote#1:"VеnRus 2008 #писнамиотвас"]Добре де, защо всички "прогресисти" си умират да се разпореждат и да преразпределят парите на другите? Защо не направят така, че всички хора да имат работа, пари и добър живот, ами вместо това вдигат данъците на работещите и способните хора? [/quote]
  Защото "прогресистите" вярват, че преразпределяйки парите на другите, "пряват така, че всички хора да имат работа, пари и добър живот." Ти му казваш кражба, което е така от либертарианска гледна точка например, но функцията на държавата е именно да преразпределя. Колко и как е въпрос на политически принципи. За мен по-интересното е, че в един от най-богатите градове на света жителите гласуват за такъв кмет. Имам предвид жителите със статут на американски граждани: не имигрантите без или със документи за пребиваване, които нямат право да гласуват така или иначе, и не гражданите, които не могат да си позволят да живеят в Ню Йорк дори и ако там работят.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 21. 21 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2113 Неутрално

  [quote#13:"emil"]От много години насам демократите печелят на двата бряга където масово живеят и гласуват първо и второ поколение емигранти[/quote]
  Както и най-богатите американци.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 22. 22 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  [quote#17:"херувим"] 1% от населението притежава над 50% от състоянието в държавата[/quote]
  Това е много заблуждаващо. Някак си навежда на мисълта, че тоя 1% също така потребява 50% от благата, в което няма нищо вярно. Голяма част от това състояние работи и за другите, не изключително за собственика си.
  Социалното неравенство е нещо естествено, защото и способностите на хората не са равни. Опитите за приравняване чрез преразпределяне водят не до забогатяване на бедните за сметка на богатите, а до обедняването на всички. Въпреки това, левичарите продължават да смятат преразпределянето за някаква панацея.

 23. 23 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1545 Любопитно

  [quote#1:"VеnRus 2008 #писнамиотвас"] Защо не направят така, че всички хора да имат работа, пари и добър живот[/quote]
  От кога това е задължение на политиците? Нали живеем в капитализъм?

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 24. 24 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1626 Весело

  [quote#23:"АБПФК"]От кога това е задължение на политиците? Нали живеем в капитализъм?[/quote]
  Специално за САЩ откакто политиците сключиха сделка с дявола през далечната 1913 година и откогато започнаха да израждат капитализма в държавен капитализъм/социализъм. Сега се опитват да слугуват на двама господари: дявола който им печата книжните хартийки наречени пари и електората от когото зависи тяхното съществуване за да могат да бъдат нахранени от дявола (ФЕД). Системата е напълно затворена и само един закон важи: Параграф 22.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 25. 25 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1545 Весело

  [quote#24:"zuk_trombon"]Специално за САЩ откакто политиците сключиха сделка с дявола през далечната 1913 година и откогато започнаха да израждат капитализма в държавен капитализъм/социализъм. [/quote]
  А аз си мислех, че изграждането започна от Рузвелт през Великата Депресия, ама щом си казал...

  ФЕД го направиха евреите(и други банкери) само за да смучат пари(лихви) от народа. Винаги са искали да направят ЧАСТНА национална банка в САЩ. Още от самото начало. Понякога са успявали, понякога са ги изритвали. През 1913г. наново усяват и така до сега.

  Виж тези филми:

  http://youtu.be/HfpO-WBz_mw

  http://youtu.be/swkq2E8mswI

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 26. 26 Профил на karak
  karak
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#25] от "АБПФК":


  [quote#25:"АБПФК"]ФЕД го направиха евреите(и други банкери) [/quote]
  кои 'други'?
  Имаше един политик, който се беше заканил да ги маха и обърквайки нечий сметки, стана и президент. Познай какво му се случи. От днешните американски политици има също един, ама той пък не може да мине през президентското сито. Но поне е жив човекът.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 942 Неутрално

  До коментар [#22] от "Ментор": Неоспорими статистически данни не са заблуждаващи. Може да се тълкуват с цел да се заблуждават определени слоеве от обществото, но фактите сами по себе си говорят много. Естествено е тези 1% от обществото да не могат да потребяват толкова много. Концентрацията на толкова блага в разположение на малко хора говори обаче за намаляване на възможностите на талантливи хора да се издигат в едно общество, където концентрацията на богатство води до израждане на демокрацията в плутокрация. Ако четеш репортажи за американски избори, не може да не ти направи впечетление как винаги се пише кой от кандидатите колко пари е имал на разположение. И почти винаги печели оня с повече пари. Това приближава Америка повече до държави като Бразилия, Индия, Русия и подобни лъжедемокрации, отколкото до Швеция, Норвегия, Германия, Швейцария и тям подобни. Да не говорим за лъжливото усредняване на БВП на глава като елемент на измерване на богатството на една държава.

  heruvim
 29. 29 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 942 Неутрално

  До коментар [#7] от "eurogi": Западането на САЩ е видимо за сега много повече от вътре, от колкото от външен наблюдател. То е неизбежно поради почти неконтролираната имиграция на латиноси и азиатци, както и поради тяхната висока раждаемост. И най-важното - техните носпособност и нежелание да се интегрират и да приемат американската култура. Разслоението на американското общество е толкова очевадно и напредващо, че е въпрос на едно до две десетилетия САЩ да се превърнат в една държава от рода на Русия или Китай. Управление - плутокрация, масите - бедни, военен потенциал - огромен и ненужно скъп.

  heruvim




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK