Поне 152 войници са осъдени на смърт в Бангладеш

Поне 152 войници са осъдени на смърт в Бангладеш

© Stringer/bangladesh, ReutersНай-малко 152-ма войници бяха осъдени на смърт в Бангладеш заради ролята им в кървав бунт на гранични войски през 2009 г. Други близо 160 души, предимно граничари, получиха доживотни присъди затвор.


Повечето от около 800 войници, натъпкани в залата на граждански съд във вторник, вече са получили от трибунали максималните 7 години лишаване от свобода, допълва Би Би Си.


Но те бяха обвинени и за различни престъпления, включително убийства, които са извършили самостоятелно по време на продължилия 30 часа бунт заради заплати и други проблеми. След безредиците в Дака 74 са загинали, от които 57 офицери.
Трибуналите разследваха и наказаха нарушаване на военните закони и пратиха в затвора почти 6000 униформени. Но гражданският съд има право да произнася смъртни присъди. Освен военните за виновни в заговор бяха признати и 23 цивилни.


Всички присъди подлежат на обжалване, което може да продължи с месеци. Прокуратурата вече заяви, че ще обжалва 277-те оправдателни присъди.


Според Би Би Си за властите ще е много трудно да не изпълнят екзекуциите, тъй като това би разгневило армията и би прозвучало като окуражаване на бъдещи бунтове. Първоначално населението, изглежда, симпатизираше на разбунтувалите се, но общественото мнение се обърна срещу тях, когато се разбра за убийствата. Бунтът започна в столицата на Бангладеш с избиването на старши офицери и захвърлянето на телата им в каналите и плитки масови гробове. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK