Вдовицата на Арафат твърди, че той е убит с полоний

Вдовицата на Арафат твърди, че той е убит с полоний

© Handout, ReutersПалестинският лидер Ясер Арафат, който почина през 2004г., е бил отровен с радиоактивен полоний. Това твърди вдовицата му Суха пред "Ройтерс", след като е получила резултати от анализирани в Швейцария проби от тленните му останки.


"Разкриваме истинско престъпление, едно политическо убийство", каза тя в Париж.


Според "Ройтерс" тя разполага с доклада на Института по радиационна физика към Университетската болница в Лозана. В него е описан резултатът от тестването на пробите от гроба на Арафат в Рамала. Мавзолеят му на Западния бряг бе отворен преди година.
Телевизия "Ал Джазира" твърди, че швейцарските учени са открили смъртоносни концентрации от полоний-210. Това потвърждавало заключенията на журналистическо разследване на телевизията от миналата година, при което бяха установени останки от този изотоп в лични вещи на палестинския лидер.


"Потвърждението не подлежи на съмнение. То научно доказва, че той не е починал от естествена смърт, а е бил убит", допълва Суха Арафат, която във вторник се е срещнала с швейцарския екип съдебни медици в Женева.


Тя не обвинява конкретен човек или държава и коментира, че съпругът й е имал много врагове. 


Арафат имаше противници и сред сънародниците си, но мнозина палестинци сочат към Израел, който го държеше под обсада в Рамала в последните 30 месеца от живота му. Правителството на Израел отрича да има каквато и да е роля в смъртта му и напомня, че лидерът беше на 75 години, много от които са прекарани в нездравословен начин на живот.


Вдовицата на Арафат твърди, че той е убит с полоний

© Ammar Awad, Reuters


По искане на Суха през август 2012г. френски прокурори започнаха разследване на евентуално убийство. След като палестинската автономна власт се съгласи да бъде отворен мавзолеят му, съдебни медици от Швейцария, Русия и Франция взеха проби от тялото му. През октомври агенция "Интерфакс" цитира Владимир Уиба, директор на руския Институт за съдебна медицина, да казва, че няма следи от полоний в пробите, анализирани в Москва. Но след това федералната агенция за биология и медицина уточни, че думите на Уиба не са официален коментар за откритията. Френските специалисти не са обявявали изводите си и не са ги споделяли с адвокатския екип на Суха Арафат, а следователите не са получавали техен доклад.


Баркли смята, че полоният, даден на Арафат, е създаден в ядрен реактор. Източникът може да е от множеств одържави, но смъртоносният изотоп конкретно му го е дал някой от близкото му обкръжение и под формата на прахче в питието му, в храната, капките за очи или пастата за зъби, обяснява професорът.


Арафат се разболя през октомври 2004г. със симптоми на остър гастроентерит с разстройство и повръщане. Първоначално палестинските власти казаха, че страда от грип. След това той бе откаран с френски правителствен самолет за лечение в Париж, но изпадна в кома скоро след настаняването във военната болница "Перси" и почина на 11 ноември.


Официално причинител на смъртта е масивен инсулт. Но френските лекари казаха тогава, че не могат да определят причинителя на болестта. Не беше извършена аутопсия.


Баркли коментира, че тогава никой не би се досетил да търси следи от полоний, защото за този изотоп се заговори след гибелта на Александър Литвиненко в Лондон две години по-късно.


Вдовицата на Арафат твърди, че той е убит с полоний

© Ammar Awad, Reuters


Някои експерти оспорват версията за отравяне с полоний, защото това не се връзвало с краткото подобряване на състоянието на Арафат, което било несъвместимо с радиоактивно облъчване, както и че палестинецът не е изгубил косата си.


Друг техен аргумент е, че полоният губи 50% от радиоактивността си на всеки 4 месеца. Това би трябвало да означава, че проби, направени години след смъртта му, не биха засекли следи от изотопа.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK