САЩ обявиха "Боко Харам" и "Ансару" за терористични организации

Лиза Монако - най-високопоставеният съветник на американския президент Барак Обама по въпросите на вътрешната сигурност и контратероризма

© Associated Press

Лиза Монако - най-високопоставеният съветник на американския президент Барак Обама по въпросите на вътрешната сигурност и контратероризмаСАЩ определиха нигерийските ислямистки групировки "Боко Харам" и "Ансару" за терористични организации, съобщиха световните агенции.


Двете организации са отговорни за смъртта на хиляди хора в североизточна и централна Нигерия, за атаки срещу църкви и джамии и за самоубийствения бомбен атентат срещу сградата на ООН в столицата Абуджа през 2011 г.


"Като отрязваме достъпа на тези терористични организации до американските финансови институции и позволяваме на банките да замразят авоарите им в САЩ, демонстрираме силната си подкрепа към Нигерия в нейната борба срещу тероризма и в нейните усилия да се справи с предизвикателствата за сигурността в северните части на страната", заяви Лиза Монако, най-високопоставеният съветник на президента Обама по въпросите на вътрешната сигурност и контратероризма.
"Окуражаваме Нигерия да продължава с всестранния си контратерористичен подход, който използва ефективно законовите инструменти, създава икономически възможности и осигурява защитата и спазването на човешките права", се казва още в официалното становище на Белия дом.


Решението означава, че всички американски агенции ще получат инструкции за блокиране на бизнес и финансовите трансакции с двете групировки, а всяко предоставяне на материална подкрепа за тях ще се счита за престъпление, уточнява Би Би Си.


"Боко Харам" е джихадистка организация, създадена през 2002 г., която иска да забрани образованието от западен тип и да наложи шериата в северната част на Нигерия. Тя започна военната си дейност през 2009 г., като атакува както военни, така и цивилни, включително училища. Докато основният й фокус е в собствената й страна, според Вашингтон групировката има връзки с "Ал Кайда в Ислямския Магреб" в Западна Африка и с екстремистки фракции в Мали.


"Ансару" е смятана за много близка с "Боко Харам", макар и официално да отрича такава принадлежност, и има връзки и с "Ал Кайда". Миналата година британският парламент я обяви за терористична организация, след като нейни членове убиха двама заложници – британец и италианец.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK