В Сърбия са арестувани ръководители от "Газпром"

В Сърбия са арестувани ръководители от "Газпром"

© ReutersСръбската полиция е задържала в сряда няколко от ръководителите на петролната рафинерия в Панчево, която е собственост на контролираната от "Газпром" местна петролна компания НИС (Naftna Industrija Srbije - NIS), съобщи белградското радио В92.


НИС контролира три четвърти от пазара за горива в страната.


Сред четиримата е руснакът Виктор Славин, изпълнителен директор в НИС, отговарящ за преработката в предприятието. Задържан е още един от ръководителите в Панчево, както и двама души от сръбското поделение на австрийската инженерно-строителна компания BMR Group, модернизираща рафинерията по договор с НИС. 
Белградският "Вечерне новости" посочва и имената на останалите трима - Джаджит Сингх, който ръководи дирекцията за стратегическо развитие и инвестиции в блок "Преработка" на Панчево, както и "съсобствениците на BMR Group" Александър Деспотович и Драгиша Деспотович.


Всички са заподозрени в манипулиране на търгове за поръчки с цел те да отидат при определени фирми. Сръбските медии пишат, че мениджърите от НИС съобщавали на BMR срещу възнаграждение (10% от стойността на поръчката) информация за офертите на конкурентите.


Местната преса добавя, че сигналът за потенциални злоупотреби бил подаден от борда на директорите на НИС.


Обемът на инвестициите на "Газпром нефт" в проекта за модернизация и реконструкция на рафинерията достигна 547 млн. евро, от които 397 млн. са за строителство на комплекс за хидрокрекинг, а над 150 млн. - за други инфраструктурни обекти в предприятието, инсталация за водород и покриването на екологични стандарти.


Само през тази година ВMR Group е получила пет поръчки за близо 23 милиона евро, пише още "Вечерни новости". Следствието смятало, че за "съдействието" Славин и Сингх са получили над 300 000 евро, а при обиски в жилищата им са открити големи суми пари, включително 600 000 в сейфа на единия от тях.


След модернизацията в Панчево започнаха да произвеждат дизел и бензин по стандарт Евро-5, а резултатите бяха обсъждани през октомври на срещата в Москва на президентите Томислав Николич и Владимир Путин. "Газпром нефт" е собственик на 56.15% от НИС, 29.88% остават собственост на сръбската държава, а останалото е разпределено между около 2.5 млн. дребни акционери, включително бивши и настоящи служители.


"Действително се радвам от деловия успех на НИС, защото в мащабите на Балканите компанията стана гигант и вече дава около 10% от приходите в бюджета. Това запушва устата на мнозина противници на тази инвестиция", каза тогава Николич. В отговор Путин посочи, че данъчните отчисления на НИС са се увеличил с 37% за първите три тримесечия на годината, а в бюджета на Сърбия е внесла 690 млн. евро.


Освен рафинерията в Панчево НИС притежава и такава в Нови Сад, както и предприятие за производство на газ в Елемир. Като цяло компанията преработва годишно около 2.1 млн. тона петрол. НИС има мощности в Ангола и Туркменистан. В босненската Република Сръбска тя има  "Јадран-Нафтагас" - съвместно предприятие с руската "Зарубежнефт".

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Една добра новина Онзи ден Украйна, сега и Сърбия! Само последния бастион на комунизма в Европа се държи. За кратко.

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2637 Неутрално

  Хаха, навсякъде им обявиха война на тия мошеници, само в Задунайската губерния ги посрещат с червен килим и министър-председателят им лази в краката...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 3. 3 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Да не станат същите неща и за Южен поток? Търговете трябва да са максимално открити и прозрачни,защото иначе цената може да е много по-висока от реалната и парите да отидат в Газпром.

 4. 4 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Явно това е причината така да са се впили в България - навсякъде другаде ги гонят.

  Моралът не е порок!
 5. 5 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Газпром - наш дом!
  Довчера живях срещу затвора, от днес живея срещу нас.

  The best way to predict the future is to invent it.
 6. 6 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1093 Любопитно

  [quote#2:"Norman Granz"] министър-председателят им лази в краката... [/quote]

  Също така не прави стенограми на стрещата, когато става дума за $4+6 млрд., за да има такава само в мАсковския архив.

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 7. 7 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1078 Весело

  "Действително се радвам от деловия успех на НИС, защото в мащабите на Балканите компанията стана гигант и вече дава около 10% от приходите в бюджета."

  този цитат не ви ли е познат? все едно слушам КТБ и ТИМ. те давали 10% от БВП на България, или внасяли 10% от приходите за данъци или каквото и да е. все те давали...

  явно в една и съща тъмна стаичка в Кремъл им се пишат изявленията

  арести! арести и оставки и за кремълските джуджета в България!

  РЕФОРМИ !
 8. 8 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 627 Неутрално

  А Златцето!

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 9. 9 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1191 Любопитно

  Кой нареди да не се води стенограма на последната среща с "Газпром" ? Кой,кой...

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 10. 10 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 750 Неутрално

  А ние къде сме ? В горната статия ще разследват германския президент за кокошкарство , сърбите не си поплюват и те ,ние само не искаме да вървим в правия път.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 11. 11 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  До коментар [#3] от "purple_rain":

  Да не станат същите неща и за Южен поток? Търговете трябва да са максимално открити и прозрачни,защото иначе цената може да е много по-висока от реалната и парите да отидат в Газпром.

  Е ми то си стана .Някой да има инфиормация наште какво точно се договриха.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 12. 12 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Дрогари, в Опорните Точки какво пише за Газпром? Скажите пажалуйста!

  The best way to predict the future is to invent it.
 13. 13 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 402 Весело

  [quote#7:"Rage Against"]явно в една и съща тъмна стаичка в Кремъл им се пишат изявленията [/quote]
  Сега е модерно да се пращат по и-мейла "Опорни Точки"

  zenrus.ru
 14. 14 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  [quote#9:"Велислав"]Кой нареди да не се води стенограма на последната среща с "Газпром" ? Кой,кой... [/quote]

  Захари Стоянов:

  Кой въстана срещу нашето свещено дело — съединението на Южна със Северна България? Кой караше турците да навлязат в България и да пуснат малко кръвчица на братушките? Кой отчисли българския княз от редовете на армията си, за да го опозори и омаскари, когато той се намираше на границата срещу неприятеля? Кой си дръпна от нашата войска офицерите, които хрантутехме като просяци с единствена адска цел да ни съсипе войската, когато тя се намираше в път за бойното поле? Кой насъска сърбите да ни нападнат откъм гърба, когато ние бяхме въз друга страна? Кой настояваше най-много да се пратят турските комисари в Южна България? Ами я кажете, кой ни открадна княза от Софийския палат в това време, когато на неговата глава не бяха изсъхнали още лавровите венци от Сливница? Кой даваше честно и благородно слово, че ако си отиде тоя княз, то и съединението ще бъде пълно, и правата на България ще да си останат непокътнати, и конституцията ще си бъде в сила, с една реч, България ще да цъфти и вирее?

  Така ли излезе? Кой изпрати подир няколко дена подлия Генерал Каулбарс да развращава, подкупва, лъже, бунтува и беснее? Кой подучи пичовите и вагабонтите да вдигат бунтове в Бургас, Сливен, Силистра и Русе, да леят кръв и въвеждат анархия, щото по тоя начин да се отвори път за чужда окупация? Кой унизи и се подигра с България като й препоръчваше за княз един развратен черкезин — Мингрели? Кой прибра под свое крило всичките чапкъни в България, а законните власти, в това число и В. Н. Събрание, за незаконни с единствена цел, да се продължи още в България безредицата, да се отчая и омаломощи българският народ и да каже: „Дойдете и ни спасете“. Русия, нашата фатална освободителка, покровителка, славянската, братската, християнската и великата Русия, с която сме една вяра и една кръв!

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя...

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 15. 15 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  Коментаторите по-горе даже не са прочели статията. Става въпрос за случай, в който вътрешни хора на рафинерията изнасят тръжна информация за строителни фирми. Между другото, НИС Сърбия е постоянно на огромна печалба, за разлика от Лукойл, която е вечно на загуба

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 16. 16 Профил на β And
  β And
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#13] от "КЪДЕ Е БИСЕРОВ!?":

  Дома си бил, нали оня ден го видели от куриерска фирма!

 17. 17 Профил на leo1971
  leo1971
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "а в бюджета на Сърбия е внесла 690 млн. евро"
  да не ми се дуят с внесения акциз и ДДС, крайния потребител го плаща
  да публикуват данък печалба, демек данък върху това което не е раздадено на мениджърите, откраднато от всички по веригата или платено на руски или офшорни фирми за "консултации" или надути и нагласени разходи

  и в БГ обичат да се хвалят с платения данък, а той всъщност идва в огромната си част от акцизите и ДДСто, демек от нашия джоб директно

 18. 18 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  До коментар [#9] от "Велислав":


  [quote#9:"Велислав"]Кой нареди да не се води стенограма на последната среща с "Газпром" ? Кой,кой...[/quote]Ами шефа на Орешарски-в случая Алексей Милер.

 19. 19 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#1] от "virakocha":

  Надявай се, само като минеш из Белград и видиш билбордите с преплетените руско и сръбско знаме и надпис от сорта на вечна дружба - ще ти стане ясно колко Сърбия се откъсва от хватката на Русия.

 20. 20 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#18] от "yanne":

  Да...Казвам го за да направим сравнение със сърбите.

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 21. 21 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 904 Неутрално

  [quote#19:"ugi"]Надявай се, само като минеш из Белград и видиш билбордите с преплетените руско и сръбско знаме и надпис от сорта на вечна дружба - ще ти стане ясно колко Сърбия се откъсва от хватката на Русия.[/quote]

  Сърбия е кандидат член за ЕС. А то в хватката на Русия май само ние и Беларус останахме.

  The best way to predict the future is to invent it.
 22. 22 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Спакойна, приятели, за патока няма падписан дагавор.
  А наказателната отговорност ще се носи в пълния ѝ обем.
  Бай Ставри чака - строг, но много справедлив.

  Браво на съседите!!!

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 23. 23 Профил на 993
  993
  Рейтинг: 608 Любопитно

  [quote#15:"cinik"]НИС Сърбия е постоянно на огромна печалба, за разлика от Лукойл, която е вечно на загуба [/quote]
  Задай с въпроса защо Лукойл Нефтохим е постоянно на загуба?! Бъбреци, бъбреци... Защото нефта го купуват от свои задгранични дружества на трансферна цена и така в България не плащат никакъв данък печалба. Били големи данъкоплатци! Чушки! То и аз мога да събирам и плащам акцизи и ДДС-та... Въпросът е, кога нашите власти ще имат топките ей така, да влязат в Лукойл Невтохим и да ги хванат за топките. Тоговор: Никога!

  911,959,964,993
 24. 24 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1360 Весело

  [quote#21:"virakocha"]А то в хватката на Русия май само ние и Беларус останахме.[/quote]
  И Чукотка, и Чукотка...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 25. 25 Профил на Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#2:"Norman Granz"]Хаха, навсякъде им обявиха война на тия мошеници, само в Задунайската губерния ги посрещат с червен килим и министър-председателят им лази в краката... [/quote]
  Старите навици трудно се променят

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 26. 26 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#14] от "spas27":

  Така е... То въпроса ми беше по-скоро риторичен, ама се радвам, че си припомняме този текст !

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 27. 27 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  До коментар [#20] от "Велислав":


  [quote#20:"Велислав"]Да...Казвам го за да направим сравнение със сърбите. [/quote]ВСе пак имаме различна история със Сърбите.Ние сме исторически паднали в капана на русофилията,и то от десетилетия.В Сърбия това явление е по-ново и по-слабо.А и там си имат истински сръбски национализъм,че направо шовинизъм.Тук "националистическите" партии са всъщност креатури на руското посолство.

 28. 28 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#15] от "cinik":

  чукча не читател, нали знаеш

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 29. 29 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 402 Весело

  [quote#24:"Депутат 241."]И Чукотка, и Чукотка...[/quote]
  Нали знаеш вица за чукчата, който по цял ден грозно псувал американците, защото били купили само Аляска, а Чукотка не.

  zenrus.ru
 30. 30 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  До коментар [#23] от "993":


  [quote#23:"993"]Въпросът е, кога нашите власти ще имат топките ей така, да влязат в Лукойл Невтохим и да ги хванат за топките. [/quote]Борисов реши да го направи,макар и малко късно.Свалиха го.Вече за никого не е тайна,че февруарските събития бяха под руска режисура..

 31. 31 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Друзья балхарские комунисты,
  надежду у вас!

  След като Сърбия влезе в ЕС, мы знаем, че източната граница на ЕС ще минава по западната ви граница!
  Ничего бояться, мы с вами навсегда блядь!!!

 32. 32 Профил на 993
  993
  Рейтинг: 608 Разстроено

  До коментар [#30] от "yanne": За съжаление...

  911,959,964,993
 33. 33 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#1] от "virakocha":

  Всичко добре само дето си в грешка за комунизма. Истинската диагноза е клептократичен, олигархически,бюрократично авторитарен ченгесарски режим има в русия. Комунизма отдавна се е изветрил. Атрибутика и риторика на тази тема се използват само за декорации и димна завеса в определени случаи за част от собствената лумпенизирана публика само.

 34. 34 Профил на zigi
  zigi
  Рейтинг: 177 Неутрално

  До коментар [#7] от "Rage Against":

  Както казва народът - "Нерде Ямбол, нерде Стамбул" Къде е Сърбия, къде е България, а твоята "логика" е само в някаква цифричка, която ти звучала познато

  Остави празнословията, точно сега България има нужда от ОСТАВКАта на сегашното правителство. Това трябва да е основната ни цел и в нея трябва да сме единни. Прочее и по повод статията - гледай какво правят сърбите само при ПОДОЗРЕНИЕ за манипулации... а ние тук все още току се лъжем и се оставяме на манипулациите на провокаторите по протестите....

 35. 35 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#34] от "star777":

  точно така. всяко нещо по реда си.
  първо ОСТАВКА!, после избори и след това ново, морално и по-прозрачно правителство.

  РЕФОРМИ !
 36. 36 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#15] от "cinik":
  Да, и сигнала е подаден от НИС. Демек - сърбите са свършили мръсната работа по разчистване на сметки и пренасочване на паричните потоци. От 35 коментара - 33 непрочели и неразбрали, но се подмокрили от заглавието.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 37. 37 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Станишев е главният проводник на Кремълските интереси затова се дъртжи вулгарно и си въобразява, че е недосегаем. Тоя национален предател ще ни говори за кауза!? Затвор!!!

 38. 38 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 947 Неутрално

  сърбите явно не са си продали задниците на руснаците както нашите комунета.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 39. 39 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  [quote#36:"Daniboy"]От 35 коментара - 33 непрочели и неразбрали, но се подмокрили от заглавието.[/quote]

  Не случайно на ПИЗА-теста имаме 41% скъсани българчета на "анализ на прочетен текст". И аз бях същата стока, признавам си, но подготовката за Тойфел и после Гьоте институт набързо ме вкара в релси

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 40. 40 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Който сее вятър, жъне бури!

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 41. 41 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#37:"xefgo"]Станишев е главният проводник на Кремълските интереси затова се дъртжи вулгарно и си въобразява, че е недосегаем.[/quote]
  Той и Луканов беше руския генерал-губернатор, и той си беше с руски паспорт, държеше се като самодържец и си мислеше, че е недосегаем. Само че като им свърши мръсната работа и го отсвириха. Набуташ ли се веднъж в мръсните игри на КГБ, изходът е един - погребение с държавни почести.

  zenrus.ru
 42. 42 Профил на today
  today
  Рейтинг: 816 Неутрално

  Това е пределно ясно, същото е и с Южен Порок.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 43. 43 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  Да го напиша вкратце, щото някои хора тук четат коментари, а не статии. Арестували са хора, които са ощетявали NIS/GASPROM, чрез изнасяне на информация.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 44. 44 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Местната преса добавя, че сигналът за потенциални злоупотреби бил подаден от борда на директорите на НИС. (т.е. от собственика - Газпром).

  Според мен това означава, че Газпром си наблюдава инвестицията и гледа някой да не я краде. Не разбирам защо бяха всичките писаници по-горе как ги разследвали, наковали и какво ли не.

  забавление и приключение
 45. 45 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Статията и особено заглавието са силно манипулативни. Сърбия арестува служители на НИС, от които само един е руснак. Чисто и просто говорим за криминален случай, за измамници, които ще си получат заслуженото и е съвсем естествено Газпром да не се меси, защото те са лъгали и тях.

 46. 46 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Това е само представление,целящо да представи пред света в по-благоприятна светлина,затъналият в корупция и мъгла рускосръбски проект Южен поток.Самото обвинение дойде от НИС,която е собственост на Газпром!?Посредническите корупционни фирми остават,а скандалното протеже на Милер-Баятович,отказва да допусне ревизорите и да предостави информация за работата на Сърбиягаз!?Газпром притежава 51%от акциите на единствената сръбска рафинерия-НИС и 56%от енергийната инфраструктура на страната.Вчера в Белград,Сърбия и Русия подписаха старта на Южен поток,както и договор за съвместно военно сътрудничество,на което присъства министър Шойгу,който получи най-високото сръбско отличие.Руският посланник в Белград-Чипурин заяви,че границите на Балканите не са окончателни и все още се преразглеждат!?!?Сърбия-фактор за нестабилност на Балканите и ЕС!

 47. 47 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 740 Весело

  Руската пета колона мноого обича да дава за пример Сърбия във всичко.
  Сега к'во праим ? А Боби , Усесере ...

 48. 48 Профил на ala_bala
  ala_bala
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#11:"deepblue"]Да не станат същите неща и за Южен поток? [/quote]Е, че как няма да станат. То и за тва е войната (протестите) по улиците. Който държи властта неговите фирми ще се облажат с поръчките. Дали има наивници дето вярват друго.

 49. 49 Профил на ala_bala
  ala_bala
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#36:"Daniboy"]От 35 коментара - 33 непрочели и неразбрали, но се подмокрили от заглавието.[/quote]Че то само с тази статия да е така.

 50. 50 Профил на ala_bala
  ala_bala
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Направо ме разбихте бе хора. След публикуването на статията имаше бум от коментари от които стана ясно, че авторите им са прочели само заглавието. След като в няколко (един определено няма да е достатъчен) коментара им бе разяснено за какво става дума, темата стана безинтересна. Вече час никой не смее да пише. За това първо прочитайте статиите и тогава коментирайте.
  За да не изпадате в подобна ситуация де.
  А сега и аз да я прочета

 51. 51 Профил на true
  true
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#39:"cinik"] И аз бях същата стока, признавам си, но подготовката за Тойфел и после Гьоте институт набързо ме вкара в релси [/quote]
  Да, в Германия в грундшуле-то и даже след това има предмет
  "Лезен унд Ферщеен".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK