Протестите за парка "Гези" родиха нова турска партия

Протестите за парка "Гези" родиха нова турска партия

© facebook.comПротестите, които избухнаха в Истанбул през май 2013 г. заради парка "Гези", нова политическа партия в Турция, която ще се опита да канализира разочарованието от властите. От събота Gezi Partisi започна да набира членове и да се готви за парламентарни избори през 2015 г., но трудностите пред нея не са малко.


Основаването стана на 23 октомври - общо 28 души решиха, че екологичното движение, превърнало се в национални антиправителствени протести е изгубило енергия и е време да се създаде формална структура, която да обедини участниците.


Двама от известните основатели са 37-годишният хеви метъл китарист, композитор и продуцент Джем Кьоксал, свирил със световни звезди като Джон Лин Търнър, както и 42-годишният актьор от телевизионни сериали Теоман "Тео" Камбураджъбашъ. 
Теоман Камбураджъбашъ - Тео

© facebook.com

Теоман Камбураджъбашъ - Тео


Групата основатели са колоритна смес от млади и по-възрастни, левичари и консерватори, работници и студенти, обединени от авторитарното според тях правителство на Реджеп Тайип Ердоган.


"Стотици искат да ни последват, макар да нямат идея какво точно искаме", казва Тео. "Хиляди", поправя го Кьоксал. Месец преди да основем партията страницата й във "Файсбук" имаше 31 000 последователи, обяснява той.


Протестът в парка "Гези" бе за демокрация, свобода, политическо влияние и лична отговорност, за парковете и дърветата и специално да каже "не" на онези във властта, както и да могат хората да вярват, да се надяват и да обичат каквото искат."Ердоган каза на протестиращите, че не трябва да са на улицата, а да отидат на избори, ако искат да променят нещо. И ето ни", казва Тео.


Хората са се запознали във "Фейсбук" и избрали еблемата на партията - човек, на когото краката преминават в корени на дърво и държащ над главата си зелена топка. 


Не всеки приема влизането на част от движението от лятото на политическото поле. Дори привърженици на каузата казват, че "Гези" продължава да е едно аморфно движение, което никой не би могъл да оформи като партия. Според други основателите са твърде непознати, за да успеят. Трети казват, че е твърде рано да се говори за реална алтернатива на традиционните партии.


В партията "Гези" смятат, че проблемът с Ердоган в голяма степен се дължи на слабата опозиция и високият 10% праг за попадане в парламента, заради който малки партии не достигат до представителство.


Основателите на "Гези" планират да тръгнат на обиколки из страната, за да разкажат на хората за себе си. Едва ли партията ще успее да направи нещо на общинските избори през март догодина, защото те са твърде скоро и защото, за да участват, трябва да имат активни структури в поне 41 общини най-малко половин година преди гласуването, за да бъде допусната със свои листи.


Кьоксал е определен засега за председател, но обяснява, че идеята е всички членове да могат онлайн да гласуват по всички въпроси и да са по-силни от лидера. "Могат да ме сменят по всяко време", обяснява той пред германското сп."Шпигел".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK