Във Фукушима започна рискованото отстраняване на горивните пръти

Във Фукушима започна рискованото отстраняване на горивните пръти

© ReutersВ японската атомна електроцентрала "Даиичи" в префектура Фукушима днес започна вторият етап от ликвидирането на последствията от аварията. Предстои да бъде извлечено отработеното ядрено гориво от специалните резервоари над Четвърти реактор.


Операцията е рискована, но компанията - оператор на централата TEPCO твърди, че е готова за нея. Предстои изваждането на 1535 касети с горивни пръти, 202 от които нови, от резервоара, разположен на нивото на сградата. Там се помещава Четвърти реактор, който беше разрушен наполовина от водородна експлозия няколко дни след разрушителното земетресение и цунами на 11 март 2011 г. Една касета с горивни пръти е висока 4.5 метра и тежи около 300 килограма. TEPCO се надява, че ще изтегли всички касети до края на 2014 г.


До края на 2015 г. е предвидено да бъде извлечено отработеното ядрено гориво от резервоарите в горната част на другите три пострадали реактора. То е доста по-малко.


Ориентировъчно през 2020 г. ще започне третият и най-сложен етап от ликвидирането на последствията от ядрената авария - извличането на разтопеното ядрено гориво, което се смята, че е изгорило предпазното покритие на три реактора и се е събрало във външните защитни обвивки. Очаква се тази операция да продължи 30-40 години. Нейните перспективи обаче са неясни предвид факта, че TEPCO дори не е разработила още технологиите, необходими за извличане на разтопеното ядрено гориво.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  За съжаление се изложиха тотално японците с тази авария. Но така е винаги, икономия от всичко, изпилени разходи и като стане белята, милиарди за оправяне на щетите. Дори и тази операция в момента е на границите на разумния риск.

 2. 2 Профил на sasa1959
  sasa1959
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Хората се справят, а ние искаме всичко да се случва от само себе си у нас.

 3. 3 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1226 Весело

  Ядената енергия е най-евтина ХАХА, а което е по-важно наколко човека прибират печалбите от нея, а народа национализира загубите за следващите 5 000 000 години...

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 4. 4 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  [quote#3:"spas27"]а което е по-важно наколко човека прибират печалбите от нея[/quote]

  Това са популистки глупости! Можеш ли да сметнеш, колко щеше да струва на целокупното население киловатчас електроенергия в България ако го нямаше Козлодуй?!

  Или за тебе 6 милиона души са няколко човека.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 5. 5 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 801 Разстроено

  А кога ще съдим виновниците!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 6. 6 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1226 Любопитно

  [quote#4:"tribiri"] Можеш ли да сметнеш, колко щеше да струва на целокупното население киловатчас електроенергия в България ако го нямаше Козлодуй?[/quote]

  Ти можеш ли да сметнеш колко струва поддържането на хранилище за ядрени отпадъци за 5 000 000 години... или ще закопем и ще забравим.
  +Винаги има риск за авария и обезлюдяване на 400-4000 кв.км.

  Ядрените реактори са проектирани да работят за обогатяване на уран, ел. енергията е страничен продукт. За това и те са на печалба само ако са субсидирани, а уранът се ползва за атомни бомби. Щетите в/у околната среда винаги са колосални.
  А централите са "източвани", пример е и нашия Козлодуй - има печалба от 30 - 40 млн. годишно, а влага в изграждане на хранилища пъти повече + се въртят всякакви далавери с рециклирано гориво...

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 8. 8 Профил на Blaster _
  Blaster _
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Около 2020г. ще започне извличането на разтопеното ядрено гориво...технологията за което още не била разработена!
  Излиза, че ядрената енергетика е крайно опасна и вредна. До момента просто се е разчитало на късмет дадени аварии да не се случват, или да се случват 1:10 000 години, т.е. най-рано след няколко хиляди години. Междувременно ние да имаме време да разботим технологиите за справянето с тях.
  Да ама не. И резултата е налице. В Чернобил на всеки няколко десетилетия ще се прави нов сарковаг докато намерим начин да се справим със ситуацията от долу. Във Фукушима тепърва ще мислим начин как да изваждане разтопено ядрено гориво.
  Идеята за "мирния атом" няма нищо общо с реалността около нас и вредите от ядрената енергия.

 9. 9 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  Няма нужда от никакви аварии, особено толкова тежки като Фукушима и Чернобил. Цената на тока от Козлодуй е сравнително ниска, защото в момента на построяването, тези блокове са „счетоводно отписани“. Иначе казано, „България АД“ - т.е. ние с вас и нашите родители, сме събрали едни пари и сме си построили АЕЦ Козлодуй и нашето АД, не иска да си върне вложените средства и не иска никаква печалба. Още една „икономия“ е направена - „спестили“ сме си средствата за извеждане от експлоатация, т.е. парите за дейносттите които в момента вървят на малките блокове. Без значение дали предварително или след изчерпване на физическия ресурс, извеждането от експлоатация и съхраняването на отпадъците от нейната дейност, продължават неивестно колко точно на брой, но ужасно много години и изискват огромни, много по-големи от първоначалните средства от оператора ( в нашия случай същото България АД). До момента са похарчени около 1.5млрд EUR, (помощ заради преждевременното извеждане) и работите са в самото начало. За сведение, това е почти точната стойност на хиляда мегаватовите блокове към 1986г. От тук насетне, предстои огромна работа, за неясно колко, но много пари и съхраняване на боклуци за много векове напред. Или, ако се калкулират тези разходи, ниската цена на тока изчезва. Разликата за нас самите е, че другите поколения ще ги плащат.
  Ако не вярвате, посетете сайта на турската АЕЦ ( между другото старта на нейния реален строеж, по необяснени причини се отлага с повече от 2 години - руските изпълнители са известни с тяхната коректност) и ще видите, че цената на тока на изхода от централата (фабрично-заводската цена, а не за потребителя) е 12.36 USA цента за киловат, т.е. колкото от ВЕИ у нас, за да може акционера да си върне вложените средства за 15 години - инвестицията е руска. След което Турция няма задължение и изкупната цена ще се определя според пазара. Кой ще поеме разходите по извеждането - да му мислят турците, но не днешните, а тези след 60 години. Хитро нали? Авариите са бонус към тези серизни сметки, който също се плаща от данъкоплатеца, дори и в Япония.

 10. 10 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Ето каква е разликата между Русия и Япония. Руснаците заляха реактора набързо с бетон, който дори се наклони, заляха го втори път и сега си имат ве§ен паметник. Японците се борят и ще се борят (и плащат) още 30 години, но най-накрая ще имат зелена ливада на това място. Кой подход е по-добър, нека прецени всеки за себе си.

  Три са според мен основните пороци на българина: липса на респект към закони, правила и личности; тарикатлък на дребно и на едро (ако може), както и несъразмерна завист. Три са основните пороци на държавния чиновник: корупция, немарливост, мързел. В която и лоша новина да прочетете, ще откриете причината в някой или някои от тези пороци.
 11. 11 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#4] от "tribiri":

  ще го сметна веднага след като ти сметнеш колко струва (дотук и занапред) на човечеството аварията в Чернобил ?

  малка подсказка - да не пропуснеш какво струват на джоба на българския данъкоплатец значително увеличените онкологични заболявания след Чернобил до ден днешен...

 12. 12 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#10] от "Емо":

  Демократичните ливади - най-зелени.

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 13. 13 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#10] от "Емо":

  Не се опитвай да политиканстваш на "полето" на атомната енергетика, не ти се получава...
  Дай Ичи няма да стане "зелена ливада" и след 300 години....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 14. 14 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#1] от "stoiank":

  Няма "безрискова" енергетика, даже "атомна"....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 15. 15 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  До коментар [#11] от "dun":

  Ами не си спомням населението да е излязло на масови протести за затваряне на Козлодуй поради голямата опасност от него.
  Напротив! Сигурен съм, че ако се разровя ще намеря твои коментари по адрес на Кунева и за това, каква предателка е, че се е съгласила със затварянето на 3-ти 4-ти блок.
  Сигурно ще намеря и коментари оплюващи ЕРП-тата за цената на тока.

  Но сега си се изметнал като букова дъска и изведнъж си станал еколог!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 16. 16 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#15] от "tribiri":

  май ме бъркаш с някой ?

  но така или иначе - не коментираш важния въпрос за "евтината" адрена енергетика...

  от друга страна, така или иначе, няма кой знае какво да се коментира - ядреното лоби можеше да лъже масово хората през 80-те, но след Чернобил и Фукушима на все повече хора им става ясно каква е точно сметката от "евтината" енергия

 17. 17 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#11] от "dun":

  Ами аварията в Чернобил струва около 7 млрд. долара/година в последните 30 години на Беларус...
  Подробностите, ако те интересуват, тук:
  http://www.iaea.org/Publications/Booklets/Chernobyl/chernobyl.pdf

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 19. 19 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#18] от "janso":

  Не се пробвай да правиш анти японска политика на база аварията в Дай Ичи.... няма да ти се получи, а и нещата не стоят така, както ги описваш......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 21. 21 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 533 Неутрално

  [quote#10:"Емо"]Японците се борят и ще се борят (и плащат) още 30 години, но най-накрая ще имат зелена ливада на това място[/quote]
  Вече ти обясниха каква фамозна глупост си изсипал насред форума. Честито и от мен!

  Не съм магаре;-)
 22. 22 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 2370 Разстроено

  Дневник, много ама много повърхностен анализ! Я се разровете малко, да видите какво говорят учените за това извличане, и представете на хората какви ще бъдат последствията от една грешка при това извличане....ситуацията е критична за голяма част от япония, китай и тихия океан.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 23. 23 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 2370 Весело

  До коментар [#10] от "Емо":

  който е по-добър нямаше да строи ядрени централи на брега на морето, в най-земестръсната зона в света!!!

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 24. 24 Профил на znaikopoznaikov
  znaikopoznaikov
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#4] от "tribiri":

  Освен всичко останало, което по-умните от теб коментатори ти казаха до тук, аз като по-прост дори и от теб ще добавя, че без "Козлодуй" всичките му там братушки и червенушки щяха да ни държат с далеч по-нежна хватка за ташаците, отколккото това е така в момента. Едни пари нямаше да отиват по едни схеми за финансиране на едни известни нам партии и нямаше по този начин да се поддържа чрез тях едно неприятно нам статукво.

  Като си такъв специалист по сметките, сметни ако обичаш колко струва на българския електропотребител зависимостта на България от Русия? Колко ни струва досега управлението на сегашното правителство е обяснено ето тук:

  http://raylight.blog.bg/novini/2013/11/17/.1207456

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 26. 26 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  [quote#14:"boby1945"]Няма "безрискова" енергетика, даже "атомна"....[/quote]
  Напълно съм съгласен, но нещо напоследък гласът на парите и икономиите взе да взема превес над здравия разум. Винаги повтарям, че не е най-изгодната сделка най-евтината. И при тях липсваше резервиране на аварийните генератори, но не съм човекът имаш право да дава акъл на японци. Между другото най-големите екологични катастрофи това десетилетия са на водещите икономики. Бритиш на англичаните и Фукушима на Япония. Може да видиш къде се намират двете страни в класацията за БВП. Тоест не са бананови републики или вечно заподозрените руснаци.

 27. 27 Профил на v_l
  v_l
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Ибреее ... пак само една сурия плювачи по атомната енергия. Пък иначе то електроцентралите на въглища са чудо на чудесата ... а и запасите от фосилни горива са безкрайни. Пък те и лобита стоящи зад тях и те са едни мили и хуманни.
  Чисти в тоя бизнес няма.
  Само къде нямаме алтернатива на атомната енергия в дългосрочен план. Все още никой не е измислил как да изкара толкова много енергия от възобновяеми източници.

 28. 28 Профил на gorodetski
  gorodetski
  Рейтинг: 577 Неутрално

  [quote#4:"tribiri"]Това са популистки глупости! Можеш ли да сметнеш, колко щеше да струва на целокупното население киловатчас електроенергия в България ако го нямаше Козлодуй?! [/quote]

  АЕЦ Козлодуй предимно изнася електроенергия. Ние ползваме и плащаме тока произведен от ТЕЦ, ВЕЦ, фотоволтаици, че и от ПАВЕЦ-а. Изобщо това са груби манипулации, че видиш ли, ние ползваме тока от АЕЦ-а и за това ни е толкова евтин... Дрън-дрън, престанете да заблуждавате хората!

 29. 29 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  До коментар [#28] от "gorodetski":

  [quote#28:"gorodetski"]Изобщо това са груби манипулации, че видиш ли, ние ползваме тока от АЕЦ-а и за това ни е толкова евтин... Дрън-дрън, престанете да заблуждавате хората![/quote]

  Е поне затова не ни е виновен АЕЦ, а други хора.

 30. 30 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4208 Любопитно

  Значи 2060 година евентуално може би японците ще съберат разтопеното ядрено гориво от Фукушима! Това е невероятно....

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 31. 31 Профил на Психонавт
  Психонавт
  Рейтинг: 511 Неутрално

  [quote#7:"janso"]"Япония има опит, получен при ликвидиране на последиците от аварията в АЕЦ "Фукушима-1" и при изясняване на причините за нея и затова може да допринесе много за укрепване на безопасността на мирния атом в целия свят". [/quote]


  Какъв опит, какви 5 лева като още се борят като кокошка в калчище и не знаят от къде да я подхванат.Проблема е че такава авария не са смятали дори и на хартия.Колегата след теб добре е описал нещата.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 32. 32 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4208 Весело

  [quote#10:"Емо"]Японците се борят и ще се борят (и плащат) още 30 години, но най-накрая ще имат зелена ливада на това място. [/quote]

  Хахаха... след 100 хиляди години може и да има зелена ливада на мястото на Фукушима, но не по-рано!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK